:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДКЕВР не била "тетрадка в сладкарница"

СЕГА СНИМКИ
Еленко Божков


Окончателното решение на енергийния регулатор за това дали ще отнеме лицензиите на електроснабдителните фирми на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" може да бъде взето до края на април. Това стана ясно от думите на Еленко Божков от ДКЕВР. Повод за стартирането на процедурата станаха почти 350 милиона лева, които дружествата не са платили на НЕК. Пред БНТ комисарят заяви, че проблемът е от началото на годината и НЕК се е оплакала, че не получава плащания още през януари. По думите на Божков оттогава са водени непрекъснати разговори с ЕРП-тата, но без особен напредък.

Според дружествата обаче вината е в НЕК, която системно не е плащала на ЕРП-тата за закупения от тях зелен ток. Затова и те прихващали част от парите. "ДКЕВР не трябва да се разглежда като тетрадка за оплаквания в квартална сладкарница", обяви Божков и допълни, че самите ЕРП-та грешно са направили своите сметки за изкупуване на зелената енергия. Преди два дни фирмите започнаха да превеждат пари на държавната компания, а ЕВН директно й предложиха заем, който определиха като "жест към дружеството". НЕК обаче го отхвърли, а Божков вчера определи плащането като "подигравка".

Според Наредбата за регулиране на дейностите в енергетиката при отнемане на лицензия електроснабдителното дружество ще се управлява от т.нар. "особен управител". "Електричество до крайните потребители по същество ще бъде доставяно от същото дружество, но вече управлявано от особения управител", обясни процедурата Божков. Въпросът за цената на тока все още не бил разглеждан от комисарите. В обозримо бъдеще обаче той нямало да се поскъпва.

Заради драстично спадналото потребление и рязко спадналия износ вчера за втори пореден ден производството на ток от големите централи и от ВЕИ-тата бе ограничено. В ранните сутрешни часове товарът пада под 3 хил. мегавата, а в пиковите часове едва докосва 4 хиляди мегавата. Затова се обмисля пети блок в Козлодуй да бъде спрян предсрочно за ремонт и презареждане. Той работи на пълната си мощност от 1000 мегавата, за да доизгори горивото си. Шести блок работи с намалена мощност - на 730 мегавата.



РАЗНОБОЙ

Няма война между държавата и ЕРП-тата. Държавата изпълнява задължението си за върховенството на закона, заяви вчера депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков в парламента. По думите му имало правила и те не позволявали прихващане на средства. Според бившия му съпратиец Румен Овчаров обаче ДКЕВР не е на прав път. "Смешно е да се твърди, че със задълженията към НЕК е застрашена сигурността на страната", заяви той пред БНТ.
1487
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД