:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът изненадващо прати Филип Златанов в затвора

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ефективната присъда стресна Златанов (вдясно) и адвоката му Терзийски.
Изненадващо Софийският градски съд не се съобрази с искането на прокуратурата и вместо условно, осъди бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов на 3.5 години ефективно. Делото протече скоростно само за четири дни по съкратената процедура без разпит на свидетели, а прокурор Снежанка Копчева поиска 3 години условно. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд.

Според решението на съдебния състав с председател Андрей Ангелов, Златанов трябва да излежи наказанието си при общ режим, като му се налага забрана да заема ръководни постове в администрацията и такива, които са изборни, за срок от 5 години. Бившият шеф на комисията трябва плати и 3640 лв. съдебни разноски.

Съдът призна Златанов за виновен в длъжностно престъпление. Той бе осъден за това, че е не е обявил на сайта на комисията, че сигнал срещу президента Росен Плевнелиев се прекратява и така е облагодетелствал държавния глава. Освен това месеци наред не е уведомил и не е публикувал решението за наличие на конфликт на интереси на бившия съветник на Плевнелиев - Димана Ранкова. Според съда това е уронило общественото доверие в комисията. Бившият председател бе признат за невинен, че не е публикувал решението за конфликт на интереси срещу бившия одитор от Сметната палата Лилия Бунева.

След като чу, че го пращат в затвора, веселият дотогава Златанов започна нервно да пристъпва от крак на крак. И той, и адвокатът му не пожелаха да говорят пред медиите. "Така е решил съдът, ще обжалваме", каза само Терзийски. Златанов пък разбута чакащите го репортери, благодари им и бързо напусна съдебната плата. Прокурор Копчева също отказа да коментира.

Прословутото тефтерче, в което бяха записани инструкции кой да се "удари" и какво да се скрие, както и инициалите Б.Б., Ц.Ц., И.Ф., не беше ползвано като доказателство по това дело. Преди дни стана ясно, че Софийската градска прокуратура води и друго разследване за престъпление по служба срещу Златанов, както и за безстопанственост, но срещу неизвестен извършител.



ЗАСЛУГА

Депутатът от БСП Кирил Добрев, който ръководеше временната комисия по случая с тефтерчето, обяви присъдата за заслуга на депутатите и за "ефективна присъда за управлението на ГЕРБ". Той се опита да извлече политически дивиденти, възмущавайки се, че Томислав Дончев е водач на евролистата. Наскоро Добрев съобщи, че Дончев е звънял на Златанов, за да му оказва натиск. Дончев отрече.
16
1728
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
03 Април 2014 20:18
прокурор Снежанка Копчева поиска 3 години условно

Моментално да бъде уволнена тази прокурорка! Колко е получила да иска само условна присъда! Къде е Цацаров да отговаря?
03 Април 2014 20:27
Съдебната система започва да работи и това си личи.
03 Април 2014 20:46
Хм! Нормалното се приема за изненадващо...
-------------------
Сайтът на Генек

03 Април 2014 21:16
Хахаха, хубаво е че най-после почнаха да дават ефективни присъди, ся кат се сетя имаше една Калинка, която си беше набавила имотна облага с фалшива диплома, нея пак на 3 години я осъдиха, ама условно, а трябваше да е ефективно, имаше и едни секретарки на Миро Мършата, там пък как мирише на мършааааа... и само те да са - масово е в администрацията, корупция, цоцане, нарушения на закона. Да почват с лопатата и всичко зад решетките. Сега там само кокошкари и социопати, като ги знам колко обичат такива бели якички там, се сещам, че бая ще му се стъжни живота на това недоразумение с тефтерчето.
03 Април 2014 21:38
Все чакам комисията "Кирчо", ама все ядец...
По-точно, гнилоч...
04 Април 2014 08:21
трябва да започне да се прилага закона. най-сетне. защото всички реват срещу задкулисието, а когато го накажат това задкулисие - изненада!
04 Април 2014 09:49
ПрокурорКата иска условна присъда /?!/ , пък Съдът присъжда ефективна !
Шуткарията в правосъдието е неизтребима !
04 Април 2014 10:00
Съдът веднъж отсъди право и тук се орева орталъка. Докога така? До следващия сервилен на боса и капото тъпанар с тефтер, решаващ кой и как да бъде "ударен"?
04 Април 2014 10:35
Споко, на следваща инстанция ще си получи условната присъда човека. Може и като компенсация за нервите направо да го оправдаят.

Интересно обаче ще е да се проследи кариерата на съдията. Лично аз предричам не много бърз, но сигурен срив, оставка и един адвокат на свободна практика в повече.
04 Април 2014 11:54
ПрокурорКата иска условна присъда /?!/ , пък Съдът присъжда ефективна !
Шуткарията в правосъдието е неизтребима !

Да вземеш да си поясниш поста ли?
04 Април 2014 12:17
Лошо няма - преценил съда, че Златанов е виновен - да лежи! Ама Кире Контрабандисто да ми се прави на света вода ненапита не го приемам. Той кога ще лежи за куфарчето, с което го спипаха на границата?
Кучета и котки - може, прасета - не може... Тъй ли?
04 Април 2014 13:55
Така и трябва , ама инициалите от тефтерчето кога?
04 Април 2014 16:10
Денеб, нормалното е прокурорът да настоява за тежки присъди, пък Съдът да дава по-умерени. Каква е тая прокурорКа /нарочно наблягам на женския род/, дето иска по-мека присъда от Съдията. А обобщаващото "шуткария" го разбирай както щеш, някои думи имат двойно значение...
04 Април 2014 17:53
Съдията виждала ли е оригинала на тевтерчето, а не само копия на подбрани страници?
Защо никой от комисията по тевтерчето в НС не получи достъп до него?
Има ли вътре неудобни имена и съкращения на другари от управляващата коалиция?
04 Април 2014 18:06
Да поиска намаление на три години в частта за заемане на ръководни постове, че ГЕРБ да нямат недостиг на управленски кадри.
04 Април 2014 20:27
Съдът изненадващо прати Филип Златанов в затвора


Ами след като съдът по принцип не праща нито един галфон ефективно в пандиза, наистина този път прави лошо впечатление. Но следващата инстанция НЯМА ПРАВО да увеличава наказанието, следователно ще го намали на 3 години и присъдата ще бъде условна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД