:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нова идея: основното образование да се завършва в IX клас

Синдикатите лансираха поредното предложение за прекрояване на образователната система
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Анелия Клисарова
Отлаганата от години образователна реформа акостира в поредната изненада. На фона на разнопосочни сигнали от страна на образователното министерство по темата задължително образование вчера Синдикатът на българските учители излезе с екстравагантно предложение - основното образование да се завършва в IX клас. Подхвърлената идея касае всички основни училища в страната, като би добавило една допълнителна година на обучение за тях. Идеята размива и съдържанието на гимназиалното обучение.

Изненадващата идея бе лансирана по време на редовния блицконтрол в просветната комисия в НС с участието на образователния министър Анелия Клисарова. Според шефката на синдиката Янка Такева основното предимство на въвеждането на по-дълго основно образование е да има достатъчно време, за да се покрие материалът и учениците да не препускат през него. "В момента отблъскваме учениците с това съдържание и те трябва да бъдат облекчени, като материалът се учи по-дълго", коментира пред "Сега" Такева.

Това е поредното предложение по адрес на структурата на образованието. В момента основно образование се завършва в VIII клас. От години се обсъжда идеята то да бъде съкратено до VII клас, за да се уеднакви приемът в гимназии, професионални училища и СОУ-та, които в момента приемат ученици и след VIII клас. Наред с това идеята бе да се въведе задължително образование до X клас, което в предложението на Такева отпада. Нито идеята на Такева, нито новата структура със задължително образование до X клас не са съпроводени с анализ на ефектите, които ще имат върху видовете училища у нас, нуждата от учители, транспорта на учениците.

Просветният министър Анелия Клисарова вчера бе лаконична в коментара си за предложението на синдиката. "Предложението идва от учители, но нека да го помисля", заяви тя. Клисарова призна, че ако се въведе основно образование до IX клас, разделянето на гимназията на два етапа следва да отпадне. Пред "Сега" бившият ресорен зам.-министър от ГЕРБ Милена Дамянова коментира, че има информация, че това предложение се обсъжда от месец. "Знам, че е имало среща във Велико Търново с учители, а също така и зам.-министри обсъждат подобна идея", коментира тя.
7
2441
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
03 Април 2014 21:29
Г-жа Такева гледа от нейната камбанария - осигуряване на работни места на учителите. Спомням си, че преди години искаше да има втори час на класния, при положение, че учениците имат прекалено много часове. (Последното го твърдеше Здравното министерство и/или министърът Гайдарски. Това и аз го знаех, гледайки програмите на децата си.)
Наистина материалът в прогимназиалния курс е много. Решението е да се намали той, а не да се правят еквилибристки с организацията на образованието.
03 Април 2014 21:32
До 10 години, основното да се завършва с 10-ти клас,
до 12-ти - магистър-гимназист с абитуриентски бал и толкоз...
03 Април 2014 22:25
Ако се направи корелация на броя класове за средно образование и успехите на същото през годините, горната идея би изглеждала плачевна. Иначе казано, откакто направиха 12-и клас резултатите стават от година на година по-лоши (не че причинно-следствената връзка е тая, но пък подобно "умозаключение" е напълно в духа на предложените мерки)
04 Април 2014 03:40
Това го имаше още в проектозакона на Методиев по време на правителството на СДС
04 Април 2014 09:09
Спомних се, как дъщеря ми получи 3,50 по математика в СУ при решени 4 от петте зададени задачи. Оказа се, че от Алма матер вкарали една задачка като подусловие, а задачката е от материал който се преподавал единствено в някои математически гимназии ??!!
По този начин в СУ си отсявали подготвени /?!/ младежи само от МГ-тата.
Както и да е, минали истории.
Но няма смисъл средните училища да насилват учениците да възприемат материал , който после се повтаря във ВУЗ-овете.
А акадмичните кадри да препускат през материала и да обикалят като Хвърковатата чета на Бенковски, да преподават и гушат хонорари из цялата Родина мила.
04 Април 2014 12:25
Пикачу, за съжаление точно това се прави. Колкото и каквото и да учиш все едно и също се дъвче. Децата ги превърнаха в папагали, които не разиват собствените си мисли.
Тези вместо да се занимават с глупости, просто да модернизират самия учебен процес.
04 Април 2014 15:09
Основното образование ще свършва в IX, а вероятно средното ще стане 13-и клас. Така де. Ще намалеят хората, които търсят работа. Нали ще са ученици. Ще има и работа за повече преподаватели. И сега е трудно да се обясни какво се учи в някои гимназии в 12 клас, но какво пък.
Детето ми е в 11 клас и има в трите дни от седмицата по 7 часа, а в другите два по 8 часа. Някакво безумие просто. За да се вместят часовете, те вече са по 40 минути. Беше времето, когато един учебен час беше 45. В последния ден преди ваканцията - 28 март учебния час беше по 25 минути. За какво изобщо бяха на училище. Дали са намалили надницата на учителите за това. Или може би ще отработват...
Само си мислим, че имаме образование. Просто училището е един мощен механизъм за туширане на социалното напрежение за сметка на обикновените хора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД