:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 550
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Сакс-Кобург-Гота. Прескуранти

По едно радио чух следното:

- На 22 септември 1908 телеграфните агенции разпространили новината, че в Търново Фердинанд Сакскобургготски обявил независимостта на България.

После историкът и журналистът се поправиха:

- Извинете, тогава още нямало телеграфни агенции.

Не трябваше да се поправят. Първият бюлетин (прескурант) на БТА е датиран 16 февруари 1898. Съхранява се в една кафява кожена папка на втория етаж в агенцията. Той информира за болестта на княгиня Клементина и е написан с калиграфски почерк, несравним с вашия и моя.

Половин век преди това депешите на Ройтер тръгнали с кораби, карети, пощенски гълъби и по жицата, т.е. по морзовия телеграф. Ройтер осведомявал за оризовата реколта в Сиам и за житната в Европейския югоизток, откъдето внасяли зърно след отменянето на British Corn Laws през 1846.

Но през Кримската война (1853-1856) Ройтер не успял да продаде нито една новина на в. "Таймс", който имал 50-хиляден тираж - колкото другите вестници, взети заедно. "Таймс" имал свои дописници, умеещи да разказват и да рисуват баталии.

Това го научих през 50-те, когато постъпих в БТА и видях първия прескурант (press release) на агенцията; а за Ройтер Сакс-Кобург-Гота узнах от Джералд Лонг, тогавашния шеф на агенция Ройтер. Той каза, че иска да влезем в работни отношения срещу "символично заплащане" (token payment). Не аз водих преговори, а Алфред Криспин; нито аз бях разбил шифъра на Reuters Comtel. Но преводач като мен можеше да вечеря с госта и да му препоръча тиквеник, щом той желае местен десерт. Сър Джералд изяде два и после каза, че да, по-добре било така да се сипва коняк, а не на дъното на чашата, както в неговия клуб. Беше засмян, общителен и грамаден; много спортисти напълняват, когато престанат да тренират, а той се подвизавал на гребните състезания между Кеймбридж и Оксфорд.

Те в Ройтерс не пиратствали като другите. Как така кои други? Тогава световните агенции бяха пет - Ройтер, АФП, АП, Ю Пи Ай и ТАСС - плюс трийсетина национални и регионални, сред тях и БТА, където пиратствахме на поразия; ловяхме чужди емисии от ефира без договор за обмен, разпространяване или позоваване.

Reuters Comtel (за борсовите цени от Чикаго до Хонконг) беше по-скъпа от политическата емисия на Ройтер, при това шифрована. Но защо с такъв елементарен шифър? Макар и скачащ (периодично променящ се), можеше да го пробиеш почти без математика, само с лингвистика, понеже борсовият език е от много малко думи.

Логическият позитивист Уилърд Куайн живял на Logic Lane (улица "Логична") в Оксфорд, каза сър Джералд. Той разгадал шифъра на Вермахта.

Дали лесният шифър на Comtel не беше търговска уловка? Всеки да си каже, че щом информацията е шифрована, тя е ценна, и после, като я разчете, да се убеди, че наистина е? Нямаше как да питам сър Джералд.

За Ройтер Сакс-Кобург-Гота той ми разказа, без да го питам. Малко по малко освен в стопанската Ройтер се наложил и в политическата и военната информация. През 1865 кралица Виктория се абонирала за неговите депеши. В писмо до Дизраели тя обяснила, че Израел Беер (Джулиъс Ройтер) е добре осведомен и парите си струват (тя му плащала по 20 лири стерлинги на шестмесечие).

Преди това Ройтер работел в една банка в Гьотинген и предпазил професор Карл Фридрих Гаус от глупава грешка. Великият математик превел по сметка дублони вместо луидори, т.е. двукратно повече пари. Гаус споделил със своя бивш студент Ройтер идеята си информацията и парите да се движат по "електрически" път и Джулиъс Ройтер си нарисувал лого - земното кълбо между четири светкавици.

Тук вмъквам няколко реда от себе си. През 1886 княз Александър Батенберг абдикирал. Българска депутация тръгнала из Европа да търси монарх и намерила един подпоручик от австро-унгарската армия, син на австрийския генерал княз Август и на княгиня Клементина, потомка на френския крал Луи-Филип. Този човек го знаем като Фердинанд Сакс-Кобург-Гота.

Сега продължавам разказа на сър Джералд: Още през 1871 кралица Виктория чрез своя зет Ернст II дала на Джулиъс Ройтер (Израел Беер) правото да се нарича Сакс-Кобург-Гота срещу 10 хиляди флорина (равностойни на тогавашни 800 лири стерлинги); щом плащала на Ройтер за информацията, защо да му прави подаръци?

През 1901 Джулиъс Ройтер бил лишен от правото да се нарича Сакс-Кобург-Гота, понеже на престола седнала династията Сакс-Кобург-Гота. През Първата световна война (1914-18) на острова се засилили антигерманските чувства, затова през 1917 династията Сакс-Кобург-Гота се преименувала на Уиндзор.

Бил ли е Фердинанд Сакс-Кобург-Гота? Не ми отговаряйте, засмейте се. Вместо да се самонапомпваме със славната история на нашия народ, нека знаем, че народ, който не може да се надсмее над своето минало, може да плаче над своето бъдеще.
129
4890
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
129
 Видими 
28 Септември 2005 00:36
Аферим Димитри, отново си в десятката! Смях през сълзи, наистина!
Само дето трябваше да обясниш на 8 млн българи значението на “прескуранти” – не всички са учили латински и повечето, сигурен съм - го свързват с някои анатомични дадености

28 Септември 2005 00:54
Пише се десетка, да знаеш от мен. Иначе за Димитри какво друго, освен 6+
28 Септември 2005 01:00
Аре сега 6+, като си права некои сметки е от миналите във второ отделение благодарение на раждането на наследник на фамилията Кобург-Гота.
28 Септември 2005 01:07
Който се смее над миналото си, не спира да плаче.
Великолепен пример - Майка България! От 5 века се смее на миналото си но не е спирала да плаче.
Защо не се смеят на миналото си Англичаните?
Гафовете там са много повече от колкото у нас, но камшика а не лигавия смях
е май средството за успеха!
А на ДИ браво, наистина няма по талантлив майстор на лафа измежду левашките хрантутници!
28 Септември 2005 01:35
/:/"Бил ли е Фердинанд Сакс-Кобург-Гота? Не ми отговаряйте, засмейте се!"
/:/"Бил ли е Фердинанд Сакс-Кобург-Гота? Не ми отговаряйте, засмейте се!"
/:/"Бил ли е Фердинанд Сакс-Кобург-Гота? Не ми отговаряйте, засмейте се!"
...
/:/"един подпоручик от австро-унгарската армия, син на австрийския генерал княз Август и на княгиня Клементина, потомка на френския крал Луи-Филип. Този човек го знаем като Фердинанд Сакс-Кобург-Гота.
......................................... ......................................... .......
Значи...
БИЛ е!
Но дали е бил Сакс-Кобург-Гота?! И защо го е БИЛ?! ТОВА Е ВЪПРОСЪТ!!!
28 Септември 2005 02:03
>>><<<
Ясно е че прескурант не е преспутант, иначе щеше да е презкурант, което обаче има същия смисъл...така че смело - прескурант.
28 Септември 2005 02:05
.
28 Септември 2005 02:08
по цивилизованите краища не се ли казва тугъз?
28 Септември 2005 02:36
Да се смеееш над миналото е лесно. Мъртвите не хапят. Виж народ, който не може да се смее над настоящетото си е имал тежко минало и го чака още по-тежко бъдеще.
28 Септември 2005 02:41
ДИ , днес нема а изкараш и 5 лева за бутилка !
28 Септември 2005 02:42
Мале, мале още един удар под кръста (ама малко по надолу и отпред) за незнаиковци, зевзеци, наумчовци, билове и сие монархически лумпени.
28 Септември 2005 02:53
Олд емигрант - не си познал . Удара е под твоя кръст ако имаш такъв защото когато се навеждаш го губиш по навик ! Нали си го знаеш от опит и дългогодишна практика !?
28 Септември 2005 03:07
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 28/9/2005 г/ 10:42:24

28 Септември 2005 03:19
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 28/9/2005 г/ 10:42:38

28 Септември 2005 03:26
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 28/9/2005 г/ 10:43:24

28 Септември 2005 03:43
Тъй наречевият EBachev тая нощ прекали.

Моля да бъде незабавно изтрит постингът му, преди да го грабне Гугъл, тъй като съдържа смешни и възмутителни клевети относно ДИ. Поради натурата на интернета тая гадост ще се разпространява като факт, ако не бъде изтрита моментално!


Извинете, не се сетих навреме, след минута ще пусна линк към постинга. В рубриката "Помощ", удобно ли е?
28 Септември 2005 04:02
Гастон май бота тебе ще свитка защото му се мешаш у работата. Он знае кой да трие и кой не , съвети от зелени тикви он неще !
28 Септември 2005 04:08
не че нещо, Boatswain Spyder, но "десятка" и "девятка" са НЕправилни форми на "десетка" и "деветка", които са само част он култа към СССР, демек са нещо като заемки от руски. и аз не можех да повярвам, като го прочетох в правописния речник, ама на!

"Всеки ден по нас хвърлят камъни. Важното е какво градим с тях - мостове или стени?"

Редактирано от - __angie__ на 28/9/2005 г/ 04:13:22

28 Септември 2005 04:14
Анджи - с такива камъни нищо не може да се построи камо ли мостове и стени !
28 Септември 2005 05:00
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 28/9/2005 г/ 10:44:03

28 Септември 2005 05:47
"Българска депутация тръгнала из Европа да търси монарх и намерила един подпоручик от австро-унгарската армия, син на австрийския генерал княз Август и на княгиня Клементина, потомка на френския крал Луи-Филип. "
Димитрии ,
та, както и да е , горният ти цитат е достатъчен , за да се разбере, че Фердинанд не е от случаина фамилия и има "синя кръв".Е, на това може да се посмее само едно безмозъчно комунистче. Освен това титли и имена са се давали и дават до днес.С тези глупости, които си написал, можеш да размееш лумпените.По-важно е, че световната общесвеност за времето, което описваш , е признала фамилията личноста/барабар с името, не и се е налагало да и го отнемат като на Роитер/на Фердинанд Сех-Цобурготха за Цар Български.И никои нищо не е искал да му успорва и отнема.И никои не му се е присмивал за нищо.Забравих, че това са го практикували само комунистическите кърлежи.
28 Септември 2005 06:32
Кат гледам тук еврейчетата какви клюнести нослета имат, кат го гледам и на Фердинанд как му наднича носа в устата, та си мисля: Пак ли ви прекараха да се радвате на еврейче за цар? То не бе Сара за Шишман, не бе Фердю, че сега и Сергейчо!
Тръткиииииии, Трътки!
28 Септември 2005 06:55
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 28/9/2005 г/ 10:44:22

28 Септември 2005 07:42
Дрън-дрън, та пляс...
28 Септември 2005 08:00
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 28/9/2005 г/ 10:45:09

28 Септември 2005 08:07
Е, и! какво от това! Минало!Все се връщаме назад а не виждаме какво направиха политиците през близките 5-6- години с царчето а и какво ще правят по нататък.
Приемам миналото, защото не мога да го променя, не харесвам настоящето, защотонищо не се променя и ме е страх от бъдещето, защото не е подвласно.
28 Септември 2005 08:13
Ой Димитричи, ой Димитричи!
Защо им натри гъзята с люто пиперичи?![/center]

Редактирано от - bot на 28/9/2005 г/ 10:44:45

28 Септември 2005 08:17
По повод минидискусията между Търкулнало се гърнето, 4i4koto и anqie.
При екаво/якавите форми на думи като отряд, десятка не става дума за нашето явление (като при бел/бял, видех/видях, голема/голяма). Нашето якане е свързано с основна фонетична разлика между източните и западните говори. Отряд, наряд/непоряд, девятка-десятка нямат нищо общо със стария 'ят' (е двойно), чиито правила са в сила за формите в скоби по-горе. Те са свързани с 'малката носовка' и "якавият" им изговор и правопис е русизъм, макар и не непременно съветизъм. Може би малко хора знаят, че към свързаните с малката носовка форми принадлежи и 'изящен'. Затова проф. Ст. Младенов през трийсетте години на ХХ в. предлага (без успех) подмяната на изящен с *изещен (с ударение върху първата сричка). Руските якави и отечествените екави форми, произлезли от малката носовка, имат различна съдба. При някои едни употреби са допустими, други - не. Може трамвай десятка и десетка, но не може "в десетката". Може отред (с инициално ударение), но не и наред - то е наречие; в армията е само наряд
28 Септември 2005 08:52
@комунистически кърлежи?

Billy, не може така! Това е несправедливо. Не е етично, камо ли логично?! Ще излезе, че това са хора, пиещи кръв(?) или кръвопийци, за да бъда по-ясен. Абсурд! Такива хора не съществуват, при това българи??
-Не съм съгласен. Трябва да има някаква грешка. Къде го прочете? Писано ли е някъде, линк можеш ли да дадеш, невъзможно ми е да го приема... ние сме хора образовани: утре някой ще каже пиявици, хиени - не дай боже.
Между нас има поети, хора с чувствителна натура, изтънчени жени и подрастващи индивиди с крехка психика.
Как може човек, да не говорим за цяла една партия, да се превърнат в морлок/морлоци или там както им казват, вампири - нали самите те имат жени, деца, национална гордост и естетическо чувство? ~ Или не!
-Не разбирам!

Редактирано от - D-r Zvezdnikov на 29/9/2005 г/ 06:27:17

28 Септември 2005 09:21
Преди да подхване по-тънката материя на родословия, фамилии и прочие, Д?митри да обясни кога ингилизката дума "lane" стана "улица" на български.


Шизофреничният стил на писане е труден за усвояване, защото трябва да ти иде естествено отвътре. Един човек - phony журналист, talking, wierd-looking, head, пeреводчик без аналог, snake oil peddler, пропагандатор, plagiarist, слагач на всеки чужденец, до който може да се докопа (прозира малко и сътрудническа дейност), shameless self-promoter, self-proclaimed естет, белетрист, епистолар, old fart и още, и много повече!


Е нека се засмеем, както ни съветва този jack of all trades, master of none, поне за етапа става. За етапа, за етапа..., както бе казал Радой, ама все е тапа.


Яж български десерти, Митя, яж, бе, тиквеник.
28 Септември 2005 09:30
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 28/9/2005 г/ 10:45:41

28 Септември 2005 10:04
Леле, ше се изтепат кой разгадал тайния шифър на Вермахта. Първо, англичаните си приписаха заслугата за тая работа, в резултат на което поляците се възмутиха от дъното на душите си. После американците пуснаха един от техните си идиотски филми, в който казваха – не бе, ние разкодирахме Енигмата. Последва остър английско-полски протест.
Сега от г-н Иванов научаваме как некой си сър Джералд му доверил, че гениалният кодбрейкър всъшност не е някой друг, а философът Уилърд Ван Куайн – пак американец.
Изглежда, че полскоанглийскоамериканската препирня за тая интелектуална собственост ще си продължава с пълна сила. Да се чуди човек защо – първите Вермахтът ги смаза за един месец, а вторите изчакаха докато самият Вермахт беше смазан. И защо ли не са се възползували от разкодирането преди това?
От погрешно разшифроване ли, от шубе ли?
28 Септември 2005 10:10
oбскуранти...
28 Септември 2005 10:31
Шифърът на Вермахта е бил разшифрован от Алан Тюринг - английски
математик. Тюринг е известен със създаването на абстрактен модел на компютър, известен като "Машина на Тюринг". Заедно с Алонзо Чърч той формулира така наречения тезис на Чърч-Тюринг, който обославя адекватността на математическия модел. Куайн няма нищо общо с този бизнес.
28 Септември 2005 10:49
Тюринг ли? Може, защо не, солиден депозит.
Има ли наддавания за дружина полска или бъфалобилс?
28 Септември 2005 10:59
Дали мадридския дедо(екащо, защото съм западно-български говорящ) е Сакс Кобург Гота или Саймън Уиндзор Секънд, към днешна дата, на голямата част от българите им е преЗкурант А иначе Д.Иванов днес ме разсмя
28 Септември 2005 10:59
колко ли презкуранти са отишле за трансформацията на сакс-кобург-гота в сакскобургготски ....
28 Септември 2005 11:39
Най-после сряда и ДИ
28 Септември 2005 11:58
Шери-Бери-с-Лед-без-лед.?
Абе, се тая... важно е да е студено и неразредено...
(смеем се)
И как да не се смеем, като сичко, дето го е предавало Роитерса е вече Минало (дори теа смешни мънгизи ги нема вече- дублони-муфлони, луидори.. коридори.. таковата) И ТАСС, я няма вече, а демокрацията - червенокхмерско елече облече.
За рисуване на баталии, полит. гъзарии -секи си има камера вече. И не със релси и гълъби, електричество, дори с телеграф.. потокът от гнус ни изцяло обтече...
дори и в космоса вече, няма спасение от тия, човече...
.
Вижте Миналото: Само Войни и Смърт! Имена, продадени за хиляда флорина.... (1000 днешни БГ лева*) Гордост?!?! Е, от що?
Да се чуди човек, да се смее ли?
да плаче ли?
P.
*П.S: Е, какво значение има курса, като днес тия не вървят...



28 Септември 2005 11:59
Винаги съм смятал, че ДИ е много умен за възрастта си. Днес заявявам: той е прекалено умен!
28 Септември 2005 11:59
Много презкуранти, старши, много. Фердинанд здраво се е старал. Бил е "хомо". Падал си е по млади презкуранти, тъй да се каже...
28 Септември 2005 12:21
Хареса ми последното изречение, останалото.....
28 Септември 2005 12:23
Кобургът? всъщност Кобург ли е?
От архива на Ройтерс излиза, че това не е сигурно. През 1871 дюк Ернст II, зет на кралицата, се разорил на конните състезания. Виктория решила: Ернст ще продаде на Джулиъс Ройтер за 800 лири титлата baron de Reuter of Saxe-Coburg-Gotha. За любопитните остава въпросът дали една поземлена титла може да има двама носители
28 Септември 2005 12:29
тъй, тъй, Amilcar ... а глей как се е развил унук му - и по млади презкърантки си пада ... па ги прай и министърки ... :-))
28 Септември 2005 12:29
Пейчо, здрасти.
какво значение има нещо, което може да се продаде и купи?
(червен фенер..)
28 Септември 2005 12:43
Абе вие си прайте ташак с наште кобурги, обаче те са си по-читави от британските. На последните им е било неудобно от тоя сърнейм и са си направили възродителен процес.
Нещо като от бекапе на бесепе. Наште кобурги поне си държат на името

28 Септември 2005 13:02
.. щот' си знаят, че е крадено ... па си падат по пипането отколе ...
28 Септември 2005 13:26
Perkoles, това е copy refresh от Светът по АП на ДИ и е стар рефрен. Очаквах и търсех анонси за междукултурна комуникация, не стана. А аристократите и ролята им в европейската история свършила със краля Слънце, рококо стила и идването на векът на разума- Просвещението на сцената излязла младата буржуазия

Редактирано от - Пейчо Пеев на 28/9/2005 г/ 16:42:31

28 Септември 2005 13:32
Бил ли е Фердинанд Сакс-Кобург-Гота? Не ми отговаряйте, засмейте се.

Съветските учени отдавна са доказале, че кога некой земе много да дрънка врели-некипели, нема начин да не каже и некоя голема глупост. Тва не значи обаче, че случайно и без да иска не може да каже и некоя умност.
Точно на такава аномалия сме свидетели в нашия клиничен случай и май само Параграфа са усетИ досага.

Вопросът на Дмитрий е риторичен, защото секи грамотен българин знае, че Фердинад не само е бил Сакс-Кобург-Гота, но така яко го е бил през 1915г. на Дойран, че в целата английска история не е известно такова големо и позорно военно поражение на англичанете. Тук нема место за "смях", както ни призовава Дмитрий.
103 000 трупа оставят англичанете на бойното поле и в болниците, неколко английски и френски дивизии са буквално изпарени срещу по-малко от 5-6 хил. загуба от българска страна. Тва проваля фикс-идеята на министера на марината Уини Чърчил за Дарданелската операция, та от тогава не може да ни гледа.
Братчедската английска кралска династия се прекръства през 1917 от Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор не от "антигермански" чувства, а от анти-Сакс-Кобург-Готски чувства, демек от антибългарски чувства.

Досежно Дмитриевото выражение "Българска депутация тръгнала из Европа да търси монарх и намерила един подпоручик от австро-унгарската армия..." също требе да се внесе едно уточнение:
Известно е, че министер-председателят Стефан Стамболов изпраща високопоставена депутация от трима народни представители (бъдещи министер-председатели на Царството) с решение на Великото народно събрание и със задачата спешно да докарат Княз, който застане начело на България и да я спаси от страшната угроза, надвиснала над нейната независимост.

Депутацията изпълнява блестящо задачата си. Те не тръгват като слепци из кафенетата да тръсат некой изпаднал комарджия, както казват некой нашенски простаци на чужда служба, а се насочват към една от най-личните благороднически фамили в Европа по тва време, чиито представители застават начело на кралските династии в 5 европейски дръжави. По свястните Князе, за разлика от синовете на нашенските партийни гаулайтери, са служиле на младини и като подпоручици в армиите.

За Княз Фердинанд се знае предварително не само, че е млад учен и несравнимо по-интелигентен от другите европейски владетели, но и че под влияние на майка му принцеса Клементина Орлеанска е изключително амбициозен. Неговото желание е било да застане начело на некоя нова и малка дръжава, която да осъществи напредък под негово ръководство.
И тук Фердинанд не пропуща шанса, който му се дава. Той е достатъчно грамотен, за да знае, че в "нова" България живее древен народ с велика история и неистово желание за просперитет и бръзо наваксване на пропущеното през последните 500 години.

За тая работа се е изисквало и големо множество, тъй като всички европейски владетели на Великите сили са биле против неговото възкачване на българския престол. Известно е, че Александър III е бил категорично против, а другите не са щели да му строшат хатъра, понеже не са имале още готовност да водят Световна война и то за България. Затва и 10 години Княз Фердинанд е бил отхвърлен от цела Европа.

За Княз Фердинад е била по-важна обаче волята на българския народ и неговото Велико народно събрание и с риск за живота си е ударил плестница на Великите сили и техните агенти в България.


Редактирано от - другаря Тодар Живков на 28/9/2005 г/ 13:41:00

28 Септември 2005 13:53
другаря Тодар Живков, извинявай ама аналогията е друга- и някога с Фердинанд и сега със Симеон някой е търсел легитимност пред света, аха
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД