:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Петър Димитров: Увеличаването на заплатите е приоритет пред намаляването на данъците

Шоковото поскъпване на акцизите е само слух, не е сигурно дали ще въведем нулевата ставка за реинвестиции още от догодина, казва председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси
Снимка: Велислав Николов
Председателят на комисията по бюджет и финанси Петър Димитров е роден на 27 януари 1949 г. в Клисура. Повече от десет години е депутат от БСП. Преподавател е в Икономически университет-Варна.

----------------------

- Г-н Димитров, какво става с данъците за догодина - след броени дни, на 30 септември, изтича срокът те да бъдат приети, а финансовото министерство още не е обявило нищо?

- Срокът не е драматичен, тъй като ангажиментът не е спрямо Европейския съюз, а спрямо Международния валутен фонд (МВФ). На срещите ни мисията на фонда прояви пълно разбиране за това, че в България имаше избори, преговорите за съставяне на правителство не бяха от най-оперативните и от тази гледна точка срокът не може да бъде спазен.

На другата писта - европейската, трябваше законът за хазарта да мине на второ четене, което се и случи. Данъчните закони и законът за бюджет 2006 трябва да се приемат до края на годината. Това са "червените" срокове.

- Вече два закона - за устройството на държавния бюджет и за акцизите - са приети на първо четене във вида, предложен от предишното правителство. Да очакваме ли подобен сценарий и за останалите?

- Това не зависи от бюджетната комисия и парламента, а е решение на изпълнителната власт. Ако правителството реши да изтегли някои от тези закони и да ги внесе наново, ние ще обсъждаме новия вариант.

В противен случай ще работим по сегашните варианти, с всички рискове да се увеличи степента на неприязън към народните представители, които ще предложат промените между първо и второ четене. Това пак е заради бързането, тъй като няма технологично време да се изтеглят и да се внасят наново всички данъчни закони. Но по-разумно е важните промени да минат през Министерския съвет.

Това се отнася най-вече за Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Той е един от най-важните и трябва да се вземе принципното решение дали ще има нов вариант на правителството, или обсъждаме вече внесения, като съществените промени се правят между първо и второ четене. Позицията на МВФ е категорична, че Националната агенция по приходите трябва да стартира от 1 януари 2006 г. Това е законът, около който има най-много въпросителни.

- Преди две седмици бюджетната комисия одобри увеличаването на акцизите от 2006 г. Вярно е, че нарастването им е ангажимент към ЕС, но все пак, на фона на цените на петрола, няма ли възможност от 2006 г. покачването им да е по-малко?

- Възможно е, но само ако има сериозна и реалистична прогноза какво ще се случи. Ако се очаква рязко поевтиняване на нефта и нефтопродуктите, увеличението на акциза за тях може да се забави, а за 2007 г. да е по-голямо, понеже ще има по-ниски цени. Но разбирате, че има и обратни прогнози и тогава шокът може да бъде още по-голям. А заедно с общия ценови шок, който се очаква вътре в страната във връзка с мечтаното членство в ЕС, може да окаже много силно негативно въздействие. Затова си мисля, че е по-здравословно постъпателно да увеличим акциза.

Разбирам, че между първо и второ четене ще се появят много лобистки предложения. Но моята лична позиция е, че не бива да се отклоняваме от изискванията на ЕС. Не е добре да бъдат подкрепяни и стимулирани опитите да се обслужват корпоративни интереси.

- Появи се и информация, че е възможно да се пропусне междинното стъпало за поскъпването на акцизите и още от догодина те да стигнат планираните за 2007 г. нива, за да се осигурят повече приходи в бюджета?

- Такава възможност не е обсъждана. Според мен това е слух.

- В коалиционното споразумение е записано, че по отношение на данъците най-неблагоприятният сценарий е запазване на сегашното статукво...

- Аз си мисля, че няма да има увеличаване на данъчната тежест, по-скоро обратното - най-вероятно ще се вдигне границата на необлагаемия минимум. Предполагам, ще има и общо намаляване на данъчната тежест.

- Кое е приоритет във финансовата област - ще увеличавате заплатите или ще намалявате данъците?

- Говорейки като представител на Коалиция за България, в разходната част на бюджета като приоритет щ1 ние сме включили увеличаване доходите на хората. Аз вече многократно повтарям тезата, че нашата администрация трябва да има европейски потенциал. А той не може да се осигури с хора със символични заплати - заплати, които са чувствително по-ниски от тези в частния сектор и 10-20 пъти по-ниски от страните в ЕС. Тоест, за да бъде качествена българската държавна администрация, доходите й трябва да растат. Няма други варианти.

Разбира се, важно е процесът да върви паралелно и доходите да се увеличават заедно с нарастването на ефективността и производителността на тази администрация. Но без конкурентност на доходите, не виждам как може да задържим качествени хора.

- БСП ще изпълни ли догодина обещанието си към бизнеса за нулева ставка върху реинвестираната печалба?

- Ако ме питате като член на изпълнителното бюро на БСП, в това си качество аз естествено ще отстоявам реализацията на този ангажимент. Но не бих могъл да се ангажирам какво ще бъде решението на тройната коалиция.

Нулевата ставка върху реинвестираната печалба е ангажимент, който не е отпаднал. Търси се възможно решение в рамките на тройната коалиция и механизъм, по който да се реализира. Това е стимул за инвеститорите и не мисля, че трябва да се отказваме от него.

- А ще се случи ли през следващата година?

- Ангажиментът на Коалиция за България е това да стане до края на мандата.

- Какво от поетите ангажименти от Коалиция за България ще бъде изпълнено през 2006 година?

- Това ще стане ясно при окончателното приемане на данъчните закони и формирането на бюджета. Нашите приоритети са доходите на хората, създаване на най-благоприятен бизнесклимат, като един от определящите му елементи е т. нар. нулева ставка за реинвестираната печалба и редица съпътстващи механизми.

Ние сме за това максимално да бъдат прехвърлени разрешителните и лицензионните режими към браншовите организации. И държавата да се изтегли от тази регулация на бизнеса, която ражда и много корупция, и много мудни административни процедури.

Надявам се да се изпълни ангажиментът за социални инвестиции в децата, вместо да минаваме през системата на помощи за родителите им. Много са сериозни ангажиментите ни по отношение на образованието и повишаване на дела на разходите за образование спрямо БВП. Остават си ангажиментите за безплатни учебници и компютризацията на училищата. Остава си ангажиментът за увеличаване на дела от БВП за средствата за здравеопазване, разбира се, паралелно с развитие на реформата за повишаване на ефективността на сектора.

Така че всички предизборни ангажименти на Коалиция за България, с малки изключения - примерно диференцираните ставки по ДДС - са актуални. Поне аз си мисля, че и политическото, и държавното ръководство, представено от Коалиция за България, ще отстоява тези ангажименти.

- Вие бяхте от хората, според които в ръцете на правителството трябва да бъдат оставени по-малко средства от бюджетния излишък, а гласувахте за 1.5% от Брутния вътрешен продукт?

- Нормалното е бюджетът да се планира реално и излишъкът да е символичен, а не 10 процента и повече от приходите. Но в същото време отчитам, че е добре да има и някакъв резерв за Министерския съвет. Затова трябва да се обоснове санитарният минимум - ясно определена сума, необходима за нормалното функциониране на изпълнителната власт. Но излишъкът вече няколко години е над 1 млрд. лв., сумата е прекалено висока и не е оправдано да се харчи без санкцията на Народното събрание.

- А така зададена - 1.5% от прогнозния БВП, ясно определена сума ли е ?

- Прекалено голяма е и предполагам, че между първо и второ четене ще се коригира. Може би ще е по-реалистично да бъде 1.5% от консолидираните приходи в бюджета, вместо от БВП.

- Как ще се реши противоречието между по-щедрите социални обещания от страна на някои министри и призива на финансовия Пламен Орешарски да намалят разходите си?

- Тук става въпрос за текущата година, в която хем има преизпълнение на приходите, хем има недостиг на средства заради поетите ангажименти спрямо МВФ. Тъй като този недостиг не е виртуален, а реален, то призивите на министъра на финансите са конкретни и обосновани.

Проблемът тук по-скоро е да се проведат сериозни преговори с МВФ и да се търси смекчаване на позицията на фонда, за да не стане така, че в най-драматичната от природна гледна точка година да формираме сериозен излишък, а в същото време хората да не могат да оцелеят през зимата. Преговорите с фонда по тази тема тепърва предстоят.

35
1451
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
28 Септември 2005 03:10
Егати тъпака.
Тоя не е ли разбрал, че в некомунистическите обществени системи заплатите се определят от пазара, а данъците от държавата.
Така че никакъв посран комунист, не е в състояние да увеличи никакви заплати (освен за кратко време на бюджетните служители).
.
Единственото, което може да се направи за увеличаване на заплатите на хората (които наистина са срамно ниски) е да се намалят данъците и броят на дембелите на държавна издръжка.
28 Септември 2005 03:28
Дай власт на простака, да му видиш акъла. Този изкопаем изрод въобще не разбира от икономика.
28 Септември 2005 08:04
Баща ми, който живя до 90 години, не се радваше когато му увеличаваха заплатата, а след това и пенсията- предупреждаваше майка ми, че това означавало ново поскъпване на живота и с уж по-високата заплата/пенсия, ще се купуват по-малко неща.
28 Септември 2005 08:09
Популист, политико икономист-ле-ле!
28 Септември 2005 08:24
Поне аз си мисля, че и политическото, и държавното ръководство,




Едно време, кога Бай Тошо се качваше на мавзолея да помаха, се говореше за "партийното и държавно ръководство", което го следвало. После във вечерната рубрика на По света и у нас, всеко първо изречение съдържаше израза "партийното и държавно ръководство".




Какво става бе?! В кой век, в коя година се намираме ние и кой е тоя велик кадър от "партийното и държавно ръководство"?! Миналата година в разговора-супероферта онай смачкан задник цайсатия магистър по макроикономика се хвалеше, че имали големи кадри! Е тва ли са??
28 Септември 2005 08:28
Жална ни майка, ако говорим само за оцеляване, а не за пълноценен живот. В САЩ учител-магистър получава към $5000 на месец. С тия пари може да си изплаща всичко, каквото пожелае, защото там всичко се взема на кредит. При това на Запад е популярна поговорката There's no money in teaching = Пари от даскаллък не се изкарват. Кога ще достигнем тоя стандарт?
28 Септември 2005 08:55
Кога ще достигнем тоя стандарт?

Когато достигнем този БВП.
28 Септември 2005 09:29
увеличаване на заплатите ще има и то голямо. по времето на другаря виденов заплатите скочиха на 1 милйон, сега последователят му другарят станишев ще ги качи на 2 милйона, не подлежи на съмнение.
когато костов и симеон управляваха цените бяха заковани не мърдаха, народът позабрави думи като инфлация, режим на водата, режим на тока, липса на олйо и т.н. сега ще си ги припомни
28 Септември 2005 09:42
мимо какво значи учител-магистер? как звучи на американски език?
28 Септември 2005 09:43
Америка, не е така както го казваш, защото сумираната инфлация за последните 5 години е 50%.
А тоя тъпак дето са го интервюирали да си го завре в ***. Простата истина е, че всички пари циркулират през т. нар. "държава". Каквото и да купиш, поне 60-70% от това което плащаш отива за данъци под формата на ДДС, ДДФЛ, здравни осигуровки, акцизи, корпоративни данъци, рушвети, пенсионни и т.н
28 Септември 2005 09:44
След интервюто на Станишев изказах едно пожелание да пуснат интервю с този смешник. Явно редакцията следи какво си пожелаваме.
А колкото до днешната изява - човекът се е представил направо блестящо, съдейки по други негови изяви. Днес сякаш използва заучени фрази и термини, вместо директно да си казва "компетентното" мнение.
Въпреки старанието му има доста "интересни" моменти...
Например понеже срокът за данъците не било ангажимент към ЕС, а към МВФ и затова няма проблем да го нарушим. Още по-забавен е новият срок за данъчните закони и закона за бюджета за 2006 година ... до края на годината.
"Възможно е, но само ако има сериозна и реалистична прогноза какво ще се случи." И кой трябва да направи прогнозата? Някой. Председателят на бюджетната комисия тая работа не го касае...
А най-забавното е как няма да има "увеличение на данъчната тежест", а пък ще има "увеличаване на доходите на хората". Обаче под това "увеличаване на доходите" се разбира увеличаване на заплатите на "нашата администрация". Този преподавател в Икономическия университет май не е наясно, че от известно време повечето работещи не са на бюджетна издръжка.
28 Септември 2005 10:06
Първи закон на социалната икономика:
В йерархическата система заплащането на дадена работа е обратно пропорционално на трудността й.

Дежа ву. Правителствата се сменят, а ние все четем дедо Паркинсън.
28 Септември 2005 10:31
Не се пенете, бе, хора. Другарят ясно го е казал. Ще увеличава заплатите в НАШАТА, т.е. тяхната, АДМИНИСТРАЦИЯ. Парите ясно откъде ще ги вземе - от НАШИТЕ, т.е. не от техните, данъци. И акцизи. И каквото още му хрумне.
Боже, боже! Аз си мислех, че великите икономисти Румен Гечев и т.н. са обърната страница от историята на Столетницата. Не би.Нищо старо не е забравено...
28 Септември 2005 11:43
Че изказването е популистко - спор няма.
Не се лъжете обаче, че е "посран комунист", който си няма представа от икономика. Поне когато го познавах не беше такъв. Едва ли е забравил икономиката от тогава...
28 Септември 2005 11:50
Ето го интервюираният в пълния му блясък: http://www.segabg.com/02122002/p0050007.a sp
28 Септември 2005 12:05
"Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Той е един от най-важните и трябва да се вземе принципното решение дали ще има нов вариант на правителството, или обсъждаме вече внесения, като съществените промени се правят между първо и второ четене. Позицията на МВФ е категорична, че Националната агенция по приходите трябва да стартира от 1 януари 2006 г. Това е законът, около който има най-много въпросителни. "

Абе ние не живеем ли в суверенна държава, че МВФ ще ми изразява категорични позиции???
Ами тоя т.нар. Кодекс който го е чел все се е хващал за главата кой ли извратен данъчен мозък го е измислил...
А най-лошото е че другарите от Националната агенция за приходите тъпо и упорито не щат да разбрат, че ако се гласува тоя кодекс на второ четене без драстични промени другата година няма да има събрани данъци и пари за пенсии.
Журналята няма ли най-после да се разровят в тая НАП, за да видят за какво се харчат 60 млн.долара?
28 Септември 2005 12:41
Бесен,
прочети линка, който съм дал, за да разбереш отношението на интервюирания към зависимостта от МВФ. Мисля, че става дума за невероятна еволюция в "мислата на икономиста".
Amilcar, коя година си завършил? Отговорът на този въпрос може да обясни различията в мненията ни.
28 Септември 2005 14:42
Всъщност Петър Димитров казва доста истини, но дали ще се пребори за тях е друг въпрос, а точно това е същественото.
За доходите - съвсем вярно е, че като не плащаш на някой, то той няма и да ти работи, точно както е сега в България: нищожно заплащане - некачествена работа. Прав е, че не може да задържи качествени хора на държавна служба, ако им дава доста по-малка заплата от тази в частния сектор. За да си върши работата държавната администрация трябват хора и стимул да работят иначе не става.
За законите и сроковете - наистина не може да се очаква от едно току що формирано правителство, да свърши работа, която се върши за доста месеци. Ако НДСВ не се бяха правили на интересни и протакали съставянето на правителство, голяма част от въпросите и отговорите в това интервю нямаше да ги има, защото отдавна щяха да бъдат решени.
За акцизите - и там е прав, но дали така ще стане, а няма да надделеят разни интереси, божа работа.
28 Септември 2005 14:47
Ха ха, sasoss, страхотна находка!


Имат големи кадри. За софри.
(снимка: натиснете тук)
28 Септември 2005 14:48
Тоа с мустаките съм му върл фен, Крезе, ама ти го оставям. На мен ми дайте каката. Като и се кача - двоен кеф, щото хем другарката такова, хем партията...
28 Септември 2005 14:52
Ваше Светейшество, вие сте перверзник
28 Септември 2005 14:53
Чадо, това е мой стар монархофъшагски принцип - като не можем да заклатим партията, поне да заклатим младите й членки.
28 Септември 2005 15:23
Комунистите се осраха 3 пъти до тук, дано не им е това 4я, че все ние го отнасяме.
То само като му видиш изказването и ти става ясно колко велик икономист е: Петър Димитров: Увеличаването на заплатите е приоритет пред намаляването на данъците

Алонколу, заплатите се вдигат от 1. пазара 2 от производителността
Ниските данъци стимулират изсветляване на икономиката, плащането им от всички, по- високи разполагаеми доходи на работещия.
За болната тема на коминистите да облагали много боагтите, а малко бедните, либералните икономики псотигат с косвените данъци - колкот повече стоки купуваш, толкоз повече косвени данъци (ДДС) плащаш.

Ма как да им узреят капуцините. Вън държавата от икономиката - виждаме ко става с Германия сега, с Гранция, които следват социален/социалистически модел на икономика.

Комунистическа му партия, а повечето й деятели имат частни фирми, крият данъци, разполагат с много пари - не е ли оксиморон?!
28 Септември 2005 15:25
Ей, чукча! Ти отдавна си ясен. Ако П Димитров беше казал от утре национализация, ти пак щеше да му ръкопляскаш.
За доходите е съвсем вярно също така, че някой като не ти работи, не трябва да му плащаш. Не това са му най-големите глупости, но както писах вече П Димитров и да пръдне, ти пак ще ръкопляскаш, защото е от ваш'те.
За законите и сроковете - ами на този титан на икономическата мисъл, като шеф на бюджетната комисия, най-малко му подхожда да обявява срок за закона за бюджета за 2006 година "до края на годината". Ама ти няма как да го разбереш това. А пък за приказките кой и как пречел - би била достатъчна приказката за кривата ракета. Но трябва да се добави задължително - ами като са ви пречели защо не си направихте правителство без тях?
За акцизите така и не се разбра за какво го обявяваш за прав? Най-вероятно за това : "Ако се очаква рязко поевтиняване на нефта и нефтопродуктите, увеличението на акциза за тях може да се забави, а за 2007 г. да е по-голямо, понеже ще има по-ниски цени."
28 Септември 2005 15:27
Сасос, не смей да противоречиш на партийното и държавно ръководство! Току-виж па въвели член 1.
28 Септември 2005 15:48
Вярно! Днес полуакцизи, утре цели акцизи.
В зората на демокрацията, може би 1992 или 1993 година имаше един колега на Петър Димитров, който четеше лекциите си - "собствеността бива държавна и кооперативна" и накрая на лекцията обясняваше колко са пропаднали нравите в България, защото по телевизията давали реклами, на които жена се облизва. Все пак имаме страхотен късмет, че П Димитров е шеф на бюджетната комисия, а не доцент Стоянов (май така се казваше архаичния мозък).
28 Септември 2005 15:53

чукча писател, чукча не читател,
както винаги първо пишеш, после пак не четеш.
А даже и това, което си написал, не го осмисляш.

Например: Какво става когато акциза на бензина се повишава повече, когато цената му пада и по-малко, когато цената му се вдига - получава се едно по-плавно покачване, което няма как да не стане - цените се диктуват от пазара, а акциза от държавата както се е договорила за приемането ни в ЕС. За какви партии бълнуваш тук.
28 Септември 2005 16:16
Мисля, че веднъж покрай бенДзините се доказа като форумния идиот. Има ли нужда да повтаряш?
Ако "се очаква рязко поевтиняване на петрола" и ако "увеличението на акциза се забави"...
28 Септември 2005 16:30
чукча писател, чукча не читател,
кой си ти и за какво се бориш?
По това, което пишеш става ясно, че не четеш какво е написано, а громиш ли громиш идейния враг, без значение, че не си разбрал дали ти е враг. Важното е да раздаваш присъди - ти си такъв, ти си онакъв, подразбирайки се, че ти не си същия. В последно време май излезе от релси и започна направо да обиждащ. Следващия етап е псуването. Ясно е, че не ти харесва, че БСП е водеща сила в сегашното правителство и в НС, е и на мен не ми харесва, но факта си е факт. Това не ми пречи да приема идеите им, когато съвпаднат с моите. Факт е, че доходите в България са крайно ниски и според мен спъват развитието на икономиката ни. Затова всяко повишение на доходите, в случая на държавната администрация, а не както някои чели-недочели - на всички, са добре дошли.
Има едно много важно нещо - думи и дела. На думи всички досегашни бяха много добри, но както се казва по делата им ще ги познаете. т.е. май трябва да ти пояснявам - добра оценка за думите, съвсем не означава одобрение и за дейността им.

28 Септември 2005 16:44
Те бяха добре дошли и в Унгария...
На теб не ти харесва БСП?! Хайде бе! Забрави, че има архиви. Поради что се срамиш?
А колкото до любимото ти повишаване на дохдите е добре да се обърнеш до едно друго любимо твое нещо - производителността на труда. В България в скоро време доходите няма да се увеличат чувствително. Нито за 800, нито за 8000 дни. Ако си напрегнеш мозъка ще се сетиш, че 20 млрд евро се произвеждат от 4 млн. българи (примерно). Още не е измилен начин тези 4 млн. да започнат да вземат по 1000 евро/месечно и БВП пак да ни е 20 или 21 млрд. евро. Преди 8-9 години измислиха един начин да вземаме не по 1000, ами по милиони. Но не евро, а левове. Проблемът беше, че нищо не можеш да си купиш с тези милиони. Пък и го докараха ... ти знаеш докъде.
28 Септември 2005 17:16
Този тип е сачмата на циониста Сорос в БСП, много вреден тип
28 Септември 2005 17:45
чукча писател, чукча не читател,
кое е първичното чйцето или кокошката?
Същата работа е с доходите - няма по-голяма производителност като не плащаш повече. А в България 16 години доходите все изостават от производителността и е съвсем естествено да няма вече по-висока производителност. Вдигаш доходите - получаваш по-голяма производителност - просто е, като за теб
28 Септември 2005 18:09
Остава да кажеш дребната подробност откъде взимаш парите, за да увеличиш доходите преди производителността
28 Септември 2005 18:27
Казал съм я,
от 16-годишното изоставане на доходите от производителността.
29 Септември 2005 09:10
XYZ,
малко прекалих, за което моля да ме извиниш. Честно казано неприязанта ми към теб тръгна след дискусията около статията на А Василев. Можеш да се върнеш назад и да разбереш какво искам да кажа. Толкова за това.
Относно производителността въобще не си прав. Не искам пак да се обиждаш, но това разсъждение повече би подхождало на политикономията. Препоръчвам да прегледаш някой учебник по макроикономика.
Но все пак разгледаме "твоето" увеличение на производителността - работодателя намира повече пари и дава по-голяма заплата на работниците. Това автоматично не води до пропорционално увеличение на производителността. Ще ти дам пример - един работник с наличната техника произвежда за 8 часа 100 кв.м дограма. Ако му увеличиш заплатата 2 пъти, той не би могъл за същото време да произвежда 200 кв.м. Въпреки евентуалното му добро желание, него го ограничава например наличната техника, или дори технология, или дори чисто физически не може да извърши два пъти повече манипулации. Ако искаш да подобриш техниката или технологията, заедно с увеличението на заплащането са необходими инвестиции, като заплащането е само малка част от тях. Тука се върни към темата за външния дълг и инвестициите.
Има още един апескт, който е още по-важен при "твоето" увеличение на производителността. Този аспект се нарича пазар. Значи предприемача ако има пазар(вътрешен или външен) за 200 кв.м, той ще направи необходимите инвестиции за да ги произведе тези 200 кв.м. било то като наема 2 човека, или пък като въведе нова технология и/или техника. Но ако няма къде да продаде тези 100 кв. м. повече, той няма смисъл да ги произвежда - все пак са излишни разходи за тяхното производство. От тук следва, че няма смисъл да увеличава заплатата на работника. Надявам се, че не мислиш, че предприемачите са добрите самаряни даващи излишни пари на работниците си. Все пак ако го направят то себестойността на продукта му се увеличава и съответно цената, с което конкурентноспособността на продукта намалява, съответно намалява и продаденото количество.
Сигурно има някъде, някакво производство или услуга, където увеличението на заплатата води до пропорционално увеличение на производителността, но това съвсем не е правило, а само изключение.
Бях малко повече от подробен, за което се надявам да не се обидиш.
Освен всичко забравих да спомена, че рязкото увеличаване на доходите води до увеличаването на инфлация.
Ако изхождаш от макроикономическа гледна точка, можеш да ползваш БВП. Ако имаш 20 млрд евро, произведени от примерно 4 млн. души, това означава, че средно един човек произвежда 5000 евро годишно. И както може би се досещаш заплащането на този човек е по-малко от тези 5000 евро - примерно 4000 евро. Ако БВП (най-грубо казано количеството продадени стоки и услуги) се увеличава годишно с 5 %, т.е. 21 млрд. евро и ти увеличиш заплащането двойно, то ще ти са необходими 32 млрд евро само за плащането заплатите. т.е. заплащането ще превишава произведеното с над 50 %. Това е невъзможно. Или пък ако го разгледаш през местната валута, това означава галопираща инфлация и практически никакво реално увеличение на доходите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД