:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нима това е въпросът?

Да има ли брада на салама дупето или да няма

***
Сръбският патриарх Ириней обяви брадатата Кончита за главен виновник за потопа в Сърбия. Дядо Господ се разсърдил на Кончита и наводнил Балканите. Природните бедствия са пратени от Бог като наказание за Европа.

Но защо божият гняв към Кончита се излива тъкмо връз балканските държави, които дори не са в Европейския съюз? Божа работа и неведоми пътища.

Според патриарха Бог иска по библейски начин да изчисти Сърбия от греховете - понеже и в Сърбия съществуват кончитки и кончове (кончовете на ботушите, пляскани с камшиче, са хардеротичен атрибут).

Наводненията в Сърбия убиха повече от 50 души и по критериите на "После" патриархът не е твърде любезен към пострадалите и близките им.

На тази общо взето атеистична страница имаме чувството, че се отнасяме с повече уважение към религията и религиозните ценности.

Все си мислим, че религията би трябвало да възвисява душата, а не да ръчка в нея нови бесове. Християнството на книга възпитава в любов към ближния, смирение, кротост и други общочовешки добродетели. Нали затова идва Христос - една от задачите му е да внуши, че не само юдеите са хора, но и останалите човешки същества. В този смисъл Новият завет идва като частично опровержение на Стария, където ако сте обърнали внимание - бог обича всички хора (нищо че ги гони от рая, периодично им набива канчетата, дави ги с потоп, гори ги с огън и жупел); но неюдеите според тази книга не са точно хора. Чак при пророк Исая се появява идеята, че и другите народи са божии чеда - той например пророкува, че Бог ще се отвърне от юдеите заради беззаконията им, а египтяните и асирийците ще служат на Господа...

Но и без да задълбаваме в дебелите книги, нека помислим така.

Представата за Бог като някакъв избухлив старец с безброй претенции към любимите си творения - тази представа ни се вижда доста примитивна и колкото повече религиозните институции я налагат, толкова по-малко разумни хора ще привлекат към доктрината си. Да персонифицираш непознаваемото, е доста съмнителна работа - трудно ще се хване човек с рационално мислене.

Как може въобще да ти хрумне, че Господ седи и гледа какво става в Сърбия и като види примерно мъж с кожен каскет, кожен панталон и тиранти на голо, страшно се оскърбява и посяга към торбата с наказанията. Люс - едно наводнение. Бум - гръмотевица по кратуната. Тряс - да се научите как се прави оная работа правилно! Това според нас е богохулна представа за бога.

Друг висш сръбски свещеник - митрополит Амфилохий също се изказа от името на правата вяра. Той заяви, че наводненията не са случайност, а предупреждение. Поръката му към народа е да се обърне към православието и да забрави образа на Кончита, който, забележете, напомнял образа на Исус.

Както казва последният - прости им, Господи, те не знаят какво правят.



1888
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД