:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Овчаров готви революция в сметките за отопление

Харчът за парното ще се смята и според температурата в стаите, такса мощност няма да отпадне
Промяна в енергийния закон вероятно ще премахне сегашните ограничения в топлинното счетоводство и ще промени много от правилата, по които досега се изчисляваха сметките за парно. Това съобщиха вчера експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, които работят върху проекта.



Разпоредената от министър Румен Овчаров проверка на законодателството показва, че топлинното счетоводство в сегашния си вид вече е анахронизъм. И според промените то ще е задължително по принцип, но ще се допуска и употребата на различни от досега познатите уреди, които се поставяха върху радиаторите и измерваха харча само условно.

Едно от нововъведенията ще е добилото популярност през последните години в Западна Европа постоянно измерване на температурата в помещенията, като данните се записват и се изпращат в диспечерски център. В този случай топлинната енергия ще продължи да се измерва с общия топломер в абонатната станция, но индивидуалната сметка ще се определя според температурата в стаите.

Другият начин е приложим при новото строителство, където още с проекта за отоплителната инсталация ще се предвижда отделен топломер за всеки апартамент. Според експертите обаче няма да се налага хората, които досега са монтирали индивидуални уреди по радиаторите, да ги сменят, защото те също ще бъдат законни.

Такса мощност също ще претърпи промени и вероятно ще стане част от общата цена. Тя обаче не може да се премахне напълно, както обеща Овчаров онзи ден, коментираха експерти. Сега тя е между 20 и 25% от общата месечна сметка за топлофикациите, които са на газ, и до 15% за тези на въглища. Целта е да не се ощетяват онези клиенти, които имат само парно без топла вода. Сегашният закон ги задължава да плащат за мощност и през лятото, а тогава абонатната им станция не работи.

С около 17% ще поскъпне парното в София от тази зима, ако цената на природния газ нарасне с очакваните 22.5%, съобщи по "Дарик" радио вчера шефът на дирекция в столичната топлофикация Стефан Дочев. В сряда енергийният регулатор ще разгледа предложенията на всички топлофикации за промени в цените, които трябва да влязат в сила от 1 ноември.
87
936
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
26 Септември 2005 23:37
Румените вече изперкват. Това са национал-социалистки идеи
27 Септември 2005 00:35
Тъпа комуняга! Ми винаги последните и първите етажи, северните апартаменти или стаи ще са с по ниска температура.
Кретен на квадрат.
27 Септември 2005 00:40
Интересно как ще се отчита и по температурата в стаите ?
Значи ако аз си изолирам къщата, или имам разни уреди в стаята дето топлят (примерно компютърът ми отделя перманентно 400-500 Вт.) ще ме карат да плащам и за това, а сульовците дето не се изолират и седят на студено, но на практика харчат повече топлина - ще плащат по-малко.
Малоумници....
27 Септември 2005 00:48
Боже, докога?...
Може ли някой да ми каже за апартамент от около 100 кв.м колко е платил през миналия сезон при нормално отопление?...
27 Септември 2005 00:59
Хиршфелд има малки котли за отопляване и не са скъпи за централно отопление на къща ! така че проблема тие решен завинаги ! Купуваш си само нафта кога ти требе го пускаш работи като не си го пуснал нема а работи ! И ти си царо и господаро нема парно нема топла вода да плащаш на никой !
ПП- Даже има и електрически генератори за по 500 лева ! ти какво си мислиш че френските цигани плащат парно и ток на държавата ли а ?!?

Редактирано от - nesnaecht на 27/9/2005 г/ 01:01:06

27 Септември 2005 01:10
Ти па да не мислиш, че френските цигани изобщо плащат нещо, а?
27 Септември 2005 01:42
Естествено, че някои цигани във Франция НЕ плащат ток и парно!!!
Ама във Франция никой НЕ принуждава циганите, които НЕ ползват ток и парно, да го ПЛАЩАТ, бе!!! Пускат им ток и парно САМО ако го плащат!
27 Септември 2005 01:42
Като чуя думичката револуиця (без значение каква, научно-техническа, соцялна и т.н.) в съчетание с БСП, направо се сещам за есента на 9è година и благосъстоянието на българскя народ. Идва ми да избя всичките бабички и старци, да не гласуват за тея к....и.
На Овчаров фамилята му казва достатъчно, няма нужда от повече коментар. Много приличха на баща си, който също имаше същата фамиля. Те нещата (освен фамилиите) се предават по наследство.... Хак ни е, щото когато трябваше да се гласува, всички бяха на wеекеnd. Мамка му
27 Септември 2005 01:43
Никой да не се възмущава.На този сме му яли попарата по Виденово време.От много акъл, сега продължаваме.Няма на кого да се сърдим.Продължавайте да сваляте радиаторите и да празнувате 9-ти септември.А, че трябва да има революция е ясно.Мисловна.Но с тези замръзнали мозъци...
27 Септември 2005 02:26
пара- ами как да им пускат ток и вода като не седат на едно место ?!?

Пускат им ток и парно САМО ако го плащат!
27 Септември 2005 02:52
ХРачът Овчаров готви сметките за революция в парното помещение на "Позитано" 20. Партийната мощност няма да отпадне! Tакса ще се смята и за
температурата в стаите.


27 Септември 2005 02:59
На път сме да открием смисъла на понятие като "див социален капитализъм". Турската партия ДПС е само за размиване на далаверата. Мъгла.........
27 Септември 2005 03:04
Толкова глупости изписани накуп за да се съобщи на народонаселението, че ще го дерат допълнителни 17% за топло.


Венсиремус, другарки и другари! Цалувайте социално ориентирания дирник на пасмината и се не бойте.


Обещаваме да не ви забравим в борбата. Пак ще пращаме помощи от еничари, предатели и вся остальная сволочь.
27 Септември 2005 04:56
Като бях в Пекин, Китай преди две години ми направи впечатление, че газа и тока работят с карти с чип. На външен вид приличат на телефонни карти. Слагат(insert) се в електромера и в газомера. Отиваш до будката зареждат ти картата според сумата която искаш да платиш и като парите в картата се изчерпят, вадиш картата, отиваш пак до будката и така нататък. Ефикасна система. Хората нямат доверие на клиента и всичко се предплаща. Може би това е добра система за България.
27 Септември 2005 08:21
Може ли този некъдърник от Жан Виденовото правителство да въведе нещо разумно? Най-много да въведе някой руски метод за да ни свали кожата. Комунистическата балтия ще се развърти така яко, че свят ще ни се завие. За да крадът "другарите" трябва да напълнят изпразнената хазна и то ще бъде от джобовете ни с разни промени, закони и своеволия. Ето тези измамници от фирма "Техем" (да им еба майката), при свалени радиатори и пломби поставени от Топлофикация ми начислиха за март и април месец над 200 лева по тяхно усмотрение и накрая 500 лева уравнителна сметка. Не зачетоха жалбата ми. Просто ми казаха, че пломбите на Топлофикация не са валидни от 2 години. Пълна педерастия! Начисляват ти дадена сума и чакат да им платиш! Ето ти законния рекет създаден от педерасите управляващи тази скапана държава.[/s]
27 Септември 2005 08:50
Вместо да помогне на хората една напълно нова система на плащане само пак ще ги вкара в харчове!
27 Септември 2005 08:59
Много правилна идея! Когато цялото семейство се разболее и вдигне 40 градуса, стаята ще се затопля, за което надлежно ще се плаща. Така трябва. И за топлината, която излъчва кучето, също да се плаща. Крайно време е да се въведе и такса за дишане според индивидуалната вместимост на дробовете!
27 Септември 2005 09:05
редник за 100 м3 400 лева преди изравняването и още към 400 след това при ново строителство с топлоизолация.
27 Септември 2005 09:05
Министъра Овчаров да почне да ги патентова тези идеи, преди световната конспирация да ги е откраднала.
27 Септември 2005 09:09
Взе да застудява и журналята подхванаха топло темата, а ние в "Провинцията" кво да правим с гайдите
27 Септември 2005 09:27
Нещата пак опират до крайно ниските доходи.
Най-накрая да се сетят, че такса мощност при неработеща абонатна станция не трябва да се плаща - сигурно Овчаров ни е чел форума. Останалото идеи са доста тънко изработване - имаш пари, правиш си топлоизолация, значи може да плащаш и повечко, за сметка на съседа ти дето няма пари за изолация стои на студено, използва парното повече от теб, но ще плаща по-малко. С други думи преразпределение на харчовете, като не могат да го направят на доходите.
А, за да се плаща това, което се потребява, трябва всеки да има водомер за топла вода и на всеки да му се отчита температурата и количеството на водата на входа и на изхода от парното му, както и да се отчитат тръбите минаващи през апартамента му, но така ли трябва да бъде, защото вътрешния апартамент "потребява" съседните за топлоизолация, а не им плаща?
27 Септември 2005 09:28
Сега има едно яко несъответствие между начина за плащането на парно, когато си купил апартамента си и сегашното положение. Предложението на Овчаров за плащане по температурата в стаята има нотки на доближаване до предишното положение, когато изискването беше да се поддържа определена температура в помещенията, което се постигаше с различна мощност на радиаторите. Вместо да мери температурата в стаите, може да се върне предишното положение - радиатори с определена мощност по норматив, както и определена мощност на абонатнта станция. Ако ти е студено, значи духа отнякъде, т.е. не си си уплътнил дограмата. Тук даже не се изисква допълнителна топлоизолация на стените.
27 Септември 2005 09:46
Всяка нова методика за преизчисляване на цени неминуемо води до оскъпяване на крайната цена.


Невероятно, но факт, припомням:


- Неотдавна "облекчиха" и "революционализираха" сметките за парно. Въведоха топлинно счетоводство. В резултат стана по-студено и мнооо...оого по-скъпо.

- Приватизираха бТК ("Зад теб е, бе!". Най-новите "яки" планове и абонаменти направиха притежанието на домашен телефон по-скъпо от мобилен.

- Сметките за ток и вода също се формират по революционни методики и пълзят нагоре.

- При автомобилите отмениха пътния данък "тегло" - но пък въведоха винетна система и оскъпиха десет пъти задължителната ГО.


(Списъка може да бъде продължен до безкрайност, оставям това на всеки)
27 Септември 2005 09:48
Тъй, тъй. Значи, когато готвя, печката ми отделя топлина, която ще трябва да плащам на парното, а когато се къпя, температурата в банята се вдига до 35-40 градуса, която също ще трябва да заплащам.
Да ви ** на малоумниците
27 Септември 2005 10:10
Подобна тъпотия наистина може да роди само болен мозък. Това е приложимо в страни, където има стандартизирано строителство и всички сгради са сравнително еднакво изолирани, но не и в България, където всичко е толкова различно.
27 Септември 2005 10:19
Идеята за уред , който измерва температурата в помещенията не е чак толкова лоша , стига да сработи . Защото в момента , дори ако топломерът засича максимално потребление , това съвсем не означава , че на човек ще му е топло . Преди 2 години когато на всички в къщи ни писна от недостатъчното отопляване на апартамента ( средно около 13 градуса ) , при условие , че радиаторите работеха непрекъснато и на максимум , се оплакахме на Топлофикация и оттам обещаха да проверят и да засекат температурата . Познайте какво се случи ? Дойдоха около 2, 5 месеца по-късно , след края на зимата , през възможно най-топлия ден и измериха 20 градуса - температура , каквато никога не е имало през зимата в апартамента . Така че , се надявам , че този измервателен уред би подобрил положението .
27 Септември 2005 10:24
А топлината, отделяна при sex activity? Или да си метна едно одеалце в колата - за извънградска дейност? Абе на Бузлуджа голям купон ще е било - с тези нови БСП фенки на по 18-20 години...
Нещо да кажат другарите?
27 Септември 2005 10:25
Използвам сполучливото начало на oIo (с първото му изречение съм напълно съгласен):
Толкова глупости изписани накуп за да не стане ясно съгласен ли е или не форума с досегашното положение. Под една статия, написана (внимание!) на базата на “Това съобщиха вчера експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, които работят върху проекта.”?!
Въпросните “експерти” бих измел моментално, но за съжаление това няма да стане и те го знаят. Защото вместо да работят – дрънкат за нещо, което те трябва да направят, което не е готово и не се знае как ще изглежда като решение! Затова пък издрънканото направо те подтиква да се упражниш върху Министъра и правителството!
Но тук става дума за топлофикацията. Категорично съм против да остане досегашното статукво. Ние плащаме на фирмите за топлинно счетоводство за да защищават интересите на топлофикацията. Основно тяхната роля е да затъмнят (а и отворят) някои вратички, през които допълнително се оскъпява отоплението и всичко да минава за сметка на увеличение на цените. Което си е мафиотска дейност. При това досега държавата те задължава да ползваш услугите на тези фирми.
Възползвам се от въпроса на редник хем да му отговоря, хем да ви илюстрирам фактическото положение.
Уважаеми редник, точно за 100 квадрата апартамент за една година (май 2004 – април 2005) съм платил хиляда (без десетина) лв. По-важно е обаче друго, което ще разберете от следващия анализ за три години (2002 – 2005) на база цялата сграда:
Отопление. Отчетената енергия като използвана е повишавана чрез коефициент, в резултат на което цената на едно деление от уреда е повишена с 74.52%.
Топла вода. За периода енергията за затопляне на 1 кубик вода като количество е повишена с 49.89%?!? В резултат, при повишение на консумацията с 23.02% платената сума е нараснала с 93.87%!
Обърнахте ли внимание на топлата вода?
Предвид всичко това, аз, за разлика от вас, не разчитам на гореспоменатите чиновници, защото те са си били и досега! Разчитам на Министъра, който не е бил последните 3 години. Ако нищо не направи, тогава ще си упражня красноречието по негов адрес!
27 Септември 2005 10:35
Нещата са пределно ясни. Всяка нова методика за изчисление на дължимите суми води до облажване на наши хора (фирмите за топлинно счетоводство) и по принцип увеличаване на общата сметка.
Няма начин Топлофикация да не си включи разходите плюс печалбата. Барабар с топлинните загуби. Това формира общата сметка. Всяко преразпределение на плащанията на общото потребление е вътрешно, т.е. на едни се намалява за сметка на съседите или обратното.
Както и да се въртиш....
27 Септември 2005 10:39
Бе кога спечелиха комюнягите се радвахте па сега плачете.
Ма тоз Овчаров е титан на мисълта в сравнение с Румен Петков.
*****


Тоя път може би банките няма да пипат, но данъци и глоби ще има за всичко и всички от сърце... и после ще потъват в кътища потайни.


Па гласувайте за тях и ***** Дончева.
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 27/9/2005 г/ 10:40:55

27 Септември 2005 10:44
Решението е елементарно просто и напълно ЗАКОННО!
Вместо сегашната радиална схема на топлоподаване - се преминава на магистрална такава.
Това на практика означава:
Прекарват се две тръби по общите части на сградата - т.е. в коридорите.
На всеки етаж се монтира разпределителна касета с ИНДИВИДУАЛНИ топломери.
Пускаш си две тръби към апартамента и там се оправяш сам.
Предимства:
1. Забравяш за топлинни счетоводства - плащаш РЕАЛНО потребената от теб топлоенергия.
2. Загубите от пренос на топлоен. се поемат от Топлофикация.
3. Сключваш ИНДИВИДУАЛЕН Договор с Топлофикация и не ти дреме за комшиите.
Недостатъци
1 Трябва да се проведе Общо Събрание на входа.
2. Трябва да се вземе РЕШЕНИЕ за изграждане на магистрална схема.
3. Всеки апартамент трябва да "кихне" около 450 лв. за инвестиция.
27 Септември 2005 10:58
МДА...е сега се втаса.лесен пример за топлофикация и е пресен; идва време за отчитане на водомерите, жената отчита..и така 2 години, сметките са големи като да си точил вода за 3 басейна ЗА ПО 3 МЕСЕЦА, но няма значение.последната сметка за вода и уж за парно е 550лв.подава се жалба до топлофикация и от там те уведомяват след 2г , че трябвало да има пломби на водомерите, обаче няма кой да ти каже и така не ползваш парно, харчиш малко вода и се ЦАКАШ С ТОПЛА БИРА И ГОЛЕМИ СМЕТКИ.НЯМА ЯДОВЕ.....остава сега само да решат и да почнат да бутат панелките , както е в Русия от преди 2 месеца и си е...о майкатаДА ЖИВЕЕШ ИЛИ ПО СКОРО КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ В "БОЛГАРИЯ".ЕВАЛАТА......
27 Септември 2005 11:02
bakalin, това решение се прилага и сега в новото строителство и наистина е по-добро. Но:
1. Пак фирма за топлинно счетоводство отчита и и плащаш такса.
2. Топлофикация отново калкулира по количество енергия в абонатната станция. Вътрешните загуби се разпределят между апартаментите.
3. Пак ти дреме до известна степен за комшиите
4. Доколкото знам, само индивидуалният топломер е над 300лв. Отделно вертикалната магистрала, отделно тръбите във всеки апартамент. По-скъпо ще излезе.
Така че и това решение не е идеално, но идеални неща няма
27 Септември 2005 11:04
Или Овчаров се е изказвал на три ракии или статията е писана на три ракии.
27 Септември 2005 11:12
... та - с колко %, според тази революция, ще се повиши "социално" парното от ноември ?
27 Септември 2005 11:21
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 27/9/2005 г/ 11:37:59

27 Септември 2005 11:21
bakalin
Не знам дали разбираш, но поемането на загубите от Топлофикация е НЕВЪЗМОЙНО.Всичко накрая независимо от пресмятанията ще се отрази на твоята сметка.Иначе идеята ти за изграждане на инсталациите по описания от теб начин е правилен и вече се прилага в новото строителство.В края на краищата единствения ижод е подобряване ефективността на Топлофикация+изолация+повишаване на доходите всичко останало си е ала-бала-преливане от пусто в празно.
27 Септември 2005 11:26
bakalin, за старо строителство инвестицията е доста повече и не се изплаща в повечето случаи. Качествен индивидуален топломер с всичките джунджурийки (доставка, монтаж, ДДС и т.н.) гони цена от близо 1000 лева (боклучавите са около 400). Ако трябва да къртиш и замазваш подовете за хоризонталните тръби още 1000 лева може и да не те оправят. В крайна сметка ще плащаш пак същото. Единствения наистина много голям плюс на тази система е че се елиминират съседите-крадци, но при добро желание това може да стане и без да се ръсят излишни пари.

Редактирано от - Heat на 27/9/2005 г/ 11:29:27

27 Септември 2005 11:38
Няма друг начин да се изразя -
27 Септември 2005 11:45
Гениалните идеи на това правителство просто валят една след друга!
27 Септември 2005 13:21
Бойкотирайте изборите и другия път ***** такива! На ви сега БСП! Недоразвити грандомани като Овчаров ще си избиват комплексите и ще съсипват държавата и народа с некадърноста си!


Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 27/9/2005 г/ 13:34:09

27 Септември 2005 13:31
naqazin,
Нищо не знаеш ти. Аз пет години се борих с тарикатите от шуменската Топлофикация и то за нещо което си беше изцяло тяхна грешка.
Историята е кратка и мисля, поучителна: Преди няколко години Топлофикация и ВиК се разбрали инкасаторките за водата да подават на ТЕЦ-а данните за изразходваната вода от топлия водомер. ОК! Много разумно, и без това ходят да отчитат водата. Да, ама не! Минала някаква патка, записала данните, ама ги обърнала! Т.е. количествата топла, станали студена и обратно. Отиват тия данни в ТЕЦ-а, там естествено на никого не му направило впечатление, както и във ВиК-то, и ние получаваме някаква фантастична сметка, все едно сме имали градски басейн в къщи. Оттам нататък, всеки се досеща: ходене от порта на порта, кофи мастило, караници, заплахи със съд, ... всуе!
И така, цели 5 (ПЕТ) години!
Чак не повярвах, когато все пак тая история завърши с хепи-енд.
27 Септември 2005 13:47
А на някй хрумвало ли му е че на мястото на абонатната станция пасва чудно едно котленце на твърдо гориво? И ако се наеме един пенсионер да го поддържа за 150-200 лева на месец ще излезе значително по евтино от парното!
27 Септември 2005 14:01
Чакайте бе дами и тоспода, таварищи и таварошутки, става дума за топлофикация, а Вие пак с вашите гъзификации... Ха Ха...
27 Септември 2005 14:02
Уважаеми Графе, В предишния брой ме засегнахте, но Ви благодаря за отговора - по-просто ще е, ако за един и същ апартамент от 100 кв.м или приблизително 220 куб.м ни напишете сметките през годините - така ясно ще се види увеличението и какво да очакваме след "революцията"...
------------------------
maugli, ако е вярно, че плащате за 100 кубични м, то сумата ми си вижда голяма...

Редактирано от - редник на 27/9/2005 г/ 14:09:15

27 Септември 2005 14:30
Някой може ли да каже, колко излиза средно на месец отоплението със газ на жилище 100 квадрата?Тръбите за газта ни доближиха съвсем и време да помислим.
27 Септември 2005 14:53
Забравете за газта. Тя е монополна стока както тока, централното парно, водата. Няма нищо пазарно в ценообразуването й и никой не може да даде смислено обяснение за стойността й. Плюс това всяко поредно правителство увеличава акциза върху нея, понеже Европейският съюз така бил казал и така нататък тинтири-минтири.


Решението е: котел на дръвца с водна риза. Топли като баня цял сезон, при това няколко стаи. Разхода е между 200 и 300 лева. Дървата ги има в изобилие по склоновете и ако се наложи, не аз, но циганите ще ми ги докарат на колкото лева се разберем. При това без фирми за топлинно счетоводство и изравнителни сметки, без такса мощност, без хладки радиатори, без акциз. Топло, здравословно и приятно.
27 Септември 2005 15:02
Над 300 000 души в Гърция нямат пари да платят за отопление през зимния период
27 септември 2005 | 14:58
Агенция "Фокус"
Атина. Над 300 000 души в Гърция нямат пари да платят за отопление през зимния период, пише днес гръцкият вестник ”Имерисия”. Това показват данните за 2004 г. Според тях през миналата година (преди скока на петрола) 316 170 души са заявили, че нямат средства, за да покрият разходите си за отопление. Вестникът пише, че 21, 1% от населението на Гърция (2 165 107 души) имат сериозни финансови затруднения. Самоосигуряващи се, пенсионери и безработни живеят под прага на бедността.
27 Септември 2005 15:19
Всъщност 300 хил. души са под 3% от населението на Гърция — фрапиращо огромна група хора, не ще и дума...
27 Септември 2005 15:30
Кратко название: ГЪРЦИЯ
Официално название: Република Гърция
Местно кратко название: Eлас или Елада

Местно пълно название: Елиники Димократия

Местоположение: южна Европа, граничеща с Егейско море, Йонийско море и Средиземно море, между Албания и Турция.

Площ: 131 940 кв. км

Столица: Атина Независимост: 1829 (от Отоманската империя)

Национален празник: Ден на независимостта, 25 март (1821)

Конституция: 11 юни 1975; внесени поправки през март 1986

Население: 10 623 835 (оценка юли 2001)

Избирателно право: 18 години; всеобщо и задължително

Етнически състав: гърци 98%, други 2%

Езици: гръцки 99% (официален), английски, френски

Религии: православни 98%, мюсюлмани 1.3%, други 0.7%

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД