:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кредиторите поискаха разпродажба на активите на БДЖ

Железниците може да останат без най-модерните си мотриси
Снимка: БГНЕС
В навечерието на изборите транспортният министър Данаил Папазов откри възстановената жп спирка "Мадара". Скоро обаче БДЖ може да остане без най-новите си и модерни мотриси заради неплатени дългове.
Бъдещето на националния превозвач БДЖ става все по-несигурно след провелото се вчера извънредно общо събрание на банките - кредитори на дружеството. Кредиторите са дали 45-дневен срок на холдинга за покриването на просрочието по втория облигационен заем в размер на 76 млн. лв. В противен случай кредиторите ще искат заемът, по който трябва да се платят общо 186 милиона лева до 2017 г., да стане незабавно изискуем.

Освен това банките са поискали да започне процедура по продажба на някои активи на дружеството, служещи като обезпечение по кредита, съобщиха вчера от националния превозвач. На БДЖ ще му се наложи да се раздели с най-новите си придобивки - 25 дизелови мотриси "Сименс", както и с над 3400 товарни вагона.

Преговорите за разсрочване на задълженията на холдинга и за тяхното преструктуриране текат от месеци, но без особен успех заради упоритата съпротива на част от кредиторите. Облигационният заем от 120 милиона евро е изтеглен през 2007 г. С него са платени стари задължения на БДЖ и са ремонтирани над 1400 товарни вагона. В три поредни години - от 2010-а до 2012-а, плащания не е имало. Именно това е довело до натрупването на огромните просрочия. Гаранция по емисията са 25-те модерни мотриси и 5000 товарни вагона.

В момента търпението на кредиторите е изчерпано. Общото събрание на облигационерите на БДЖ бе свикано по искане на австрийската банка "КА Финанс" (KA Finanz AG) и германската FMS Wertmanagement. Те са и най-големите притежатели на облигации. Други големи инвеститори в емисията са френската "БНП-Париба", белгийската "Дексиа" и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Още преди месец транспортният министър Данаил Папазов предупреди, че най-вероятно ще се стигне до подобна развръзка. От БДЖ вчера изразиха надежда, че диалогът между холдинга и банките ще продължи. От холдинга очакват и официалното решение на Европейската комисия по молбата на страната ни да окаже държавна подкрепа на БДЖ. Макар холдингът да подобри финансовото си състояние в последните месеци, общите му задължения в момента надхвърлят 605 милиона лева. Преди една година сумата е била около 724 милиона лева.

25-те мотриси на "Сименс" се движат по натоварените линии София - Кюстендил, Радомир - Кюстендил, Пловдив - Панагюрище и Самуил - Силистра и др. Въпреки заплахата да останат без част от активите си от дружеството са оптимисти за бъдещето на железопътния транспорт. "На този етап предприетите мерки няма да възпрепятстват оперативната дейност на националния железопътен превозвач", заявиха от БДЖ.



ФИНАНСИ

Освен проблемите с многомилионните заеми холдинг БДЖ изостава и от графика си за оздравяване, сочат данните за първото тримесечие на тази година. Причината е, че железниците продължават да губят пътници и товари, като те се пренасочват към автомобилния транспорт. Според транспортното министерство печеливши са единствено дългите линии София - Бургас, София - Варна и София - Пловдив. Финансовият резултат само на БДЖ "Пътнически превози" също е далеч от заложеното. За първите три месеца на 2014 г. загубата е в размер на 6.38 млн. лв. , а по план е трябвало да бъде 4.2 млн. лв.















26
2904
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
26 Май 2014 20:31
Опасявам се, че министърът пак е заложил на селския ПР. Широко рекламираното намаление на дълговете случайно да се дължи на широко рекламираното преди година и сега премълчавано прехвърляне на активи към НК ЖИ срещу дългове?
26 Май 2014 20:39
Аз се опасявам,че мръсниците който разсипаха България,драпат да я доунищожат!Няма такива държави в ЕС които да не поддържат и не дотират железниците си !
26 Май 2014 21:30
След "успешното" управление на предишната тройната коалиция ни трябваха горе долу четири години за да се възстановим. След това управление май и 5 няма да са достатъчни. А само от 1 година управляват.

--
Блог
26 Май 2014 21:35
Ако не разрешат държавна помощ, то каквото и лайненцето Дянков не може да разсипе, ще бъде разпродадено. Ще е престъпление ако държавата не намери начин да плати някакви скапани 60 млн. лева и ни остави без железница. Аз лично пътувам често с БДЖ, точно по дългите линии, и откакто ББ и неговото лайненце Дянков се махнаха се появиха ремонтирани вагони, повече локомотиви и т.н. Изпадал съм в абсурдната ситуация да чакам влака да тръгне, ама той да не може, щото локомотива още не е дошъл с друг влак от София! Без дотации не може. Точка!
26 Май 2014 21:38
Без дотации не може. Точка!

ще ходиш пеша.
26 Май 2014 21:43
Изпадал съм в абсурдната ситуация да чакам влака да тръгне, ама той да не може, щото локомотива още не е дошъл с друг влак от София!

Баси и гадината тоа Дянков, така да крие локомотивите на хората!
Гнус!
И бля!
26 Май 2014 21:47
Сега остава да разберем коя друга държава в ЕС дотира жп оператор.
26 Май 2014 21:50
Влакът е по-бърз от автобуса, че и от колата, така че може и без дотации и хората го правят. Ама с тая средна скорост 40 км/час на българските влакове няма как да стане. А с дотации може и волските кервани да тръгнат пак, само не мога да се сета що са ни.
26 Май 2014 21:51
След като спаси енергетиката, построи три реактора, направи ЮП, рестартира икономиката и осигури нам колкостотиниляди нови работни места, кабинетът О. очевидно ще направи и влаковете да вървят без релси и без локомотиви.

Похвално.
26 Май 2014 21:57

sasoss
26 Май 2014 21:47
Мнения: 5,875
От: Bulgaria
Сега остава да разберем коя друга държава в ЕС дотира жп оператор.

Играта не е за пътническите превози, тя е за товарните. Товарните хранят пътническите, ама у нас нали всичко е с обратен знак!
Що поколения ЖПейци се въртят в гробовете си, над България вятър трябва да вее!
26 Май 2014 21:59
Кълве ли?
А дали в закона има тази процедура"разпродажба на анктивите" точно за БДЖ
Тея кредитори кви кледитори са кат са немали пари да си наемат юрист.
Или те кат немци сметат че законите на важат за тях.
Да земат им дават тва половин ли, мотриса и половина ли, колко им е частта на оставащия дълг и да се махат.
Предния път новината беше нещо че щели да ги спират ли? там чип ли кво ли .....
Па и сички им харижат, мноо важно. Барем три-четири пъти по евтинджом мое се купят

26 Май 2014 22:07
Товарните хранят пътническите, ама у нас нали всичко е с обратен знак!

Е, това не е точно така. Иначе на министъра щеше да му се стовари още една грижа на главата във формата на глоби от ЕС.
26 Май 2014 22:42
Оздравителните процеси ще започнат с едно джудженце на едно въженце. Или да заплати мотрисите Дезире лично от открадените кинти, или да махнат буферите от крайморските гари и то да се вози самичко вътре. Макар да е съмнително да може да управлява каквото и да е, но важното е да бъде наказано. Едно хипернагло Ники Маус.
27 Май 2014 00:06
А с дотации може и волските кервани да тръгнат пак,
27 Май 2014 07:13
kzb11 -
Гаранция по емисията са 25-те модерни мотриси и 5000 товарни вагона.


Демек няма разпродажба на активи, ами просто кредиторите искат да си вземат гаранциите.

Интересното е, че наскоро май един виден приятел на сегашните крадци вече ще извършва товарни превози. Та сигурно ще му дойдат много добре, тия товарни вагони... Че и мотрисите, щото надали кредиторите ще си ги задържат, ами ще искат да ги продадат.
27 Май 2014 07:19
Да наистина, защо ли пък да не дадем на държавата да управлява и ЕРП-тата?
27 Май 2014 07:20
Който иска да го дотира , моля да плаща по-високи билети или направо пари по сметката им. Папазов може да организира и една Българска Коледа за БДЖ с есемеси. Тъкмо ще се преброят спонсорите и колко пари искатда дадат. Предпочитам данъците да отиват директно за увеличаване на пенсиите. 60милиона лева са все пак 30лв на пенсионер, а 600 милиона са 300, и чрез разни поръчки и други шашми не потъват в олигархията .
А разпродажбата на активите е най- лошият резултат. Можеха да го приватизират, да направят разни линии или дружества с дял на кредиторите, които щяха сами тогава да гледат да ги стопанисват добре, че да си върнат парите и на печалба да излязат.
Не можеш едно БДЖ да управляваш , реиндустриализация ще ми правиш Върнете ни парите
27 Май 2014 09:47
Насам народе,насам,грабете!
27 Май 2014 10:23
Демек няма разпродажба на активи, ами просто кредиторите искат да си вземат гаранциите.

При изплатен на 95 процента дълг, малко трудно ще вземат нещо повече от една-две мотриси
По интересно ще е една проверка та "сделката"- Както се говори за три-метири пъти по-ниски оферти за пътнико място на "отрязани кандидати".....
Май че им доде в повечко на Сименс, как са ги подгонили къде ли не по ивропата
Тва Николайчо, крадлив дедо и т.н. не ги броя. Те са си за затвора по много други "сделки".

Май БДХ то почнаа на го фалират покрай СБ. Ония яки кредити още в зората на димукрацията.
Па после пасивите за БДЖ, па линии .... у отделно предриятие. Евронещо си било.
Тренчев и другию профсъюзен толут требе поразпита деса са парите
27 Май 2014 10:53
Френските железници - EDF са пример за подражание. От предприятие, което на практика беше губещо, само за 2 години с ново ръководство и план за оптимизация (включително на излишния персонал) - станаха печеливши. Подобен план трябва и за БДЖ, не става с "дотации" в пазарна икономика.
27 Май 2014 10:55
(включително на излишния персонал)

В БДЖ няма излишен персонал според синдикатите.
27 Май 2014 11:13
Ковачки дължи 7.5. млн на Товарни превози.
Отказва да ги плати.
Държавата се прави на сляпа.
Ковачки иска собствен Товарен превоз да създава....
27 Май 2014 11:17
На синдикатите това им е работата, но определено щатът е раздут.
27 Май 2014 13:51
Баси и гадината тоа Дянков, така да крие локомотивите на хората!


Не ги крие, просто не даваше даже и полагащата се субсидия на БДЖ. Отново повтарям, откакто това фалцетно пед....че го няма, откак и ББ го няма, БДЖ се подобри - появиха се ремонтирани вагони, появиха се оправено локомотиви и положението определено не е толкова зле. Държава без национална железница е нищо. Вие може да не слизате от автобусите и колите, обаче с малко дете и с автобус от Бургас до София например е кошмар.
27 Май 2014 20:08
полагащата се субсидия на БДЖ.


Откъде накъде на няква фирма се "полага" субсидия? На мен що не ми се полага една субсидия?
28 Май 2014 15:07
„Освен проблемите с многомилионните заеми холдинг БДЖ изостава и от графика си за оздравяване, сочат данните за първото тримесечие на тази година. Причината е, че железниците продължават да губят пътници и товари, като те се пренасочват към автомобилния транспорт.”

България в момента е икономическо джудже. Джудже без концепция за развитие и перспектива. Икономическо джудже родено от модерният нонсенс „политическа класа”. Железопътният транспорт е част от стратегията на една държава. Ние обаче нямаме никаква стратегия. Затова „График за оздравяване” в БДЖ е пълна безсмислица в сегашната България. ЖП транспорта използва структура,която е много скъпо струваща и затова за целия ЖП транспорт трябва да се грижи държавата. За сравнение – изграждането на ЖП структура е около 2.5 – 3 пъти по-скъпо от изграждането на магистрална инфраструктура от най-висок клас. Високоскоростните ЖП инфраструктури са 3 до 5 пъти по-скъпи от магистралните. Допълнително оскъпяване има от свързващата инфраструктура и съвременните изисквания за безопасност на превозите и пр. Пътникопотока няма почти никакво значение за поддържането и развитието на този вид транспорт. По абсолютно правило пътническият ЖП трафик се издържа от товарния ЖП трафик. Товарен ЖП трафик има при работеща икономика, тогава и населението ползва удобствата на евтиния транспорт. Влаганите средства за ЖП транспорт са скъпо струващо удоволствие,но се изплаща в пъти повече от вложеното. Защо е така е друга тема. При заспала икономика,каквато е българската, ще мъждука само шосейния транспорт. И друг парадокс,когато се скапе ЖП транспорта в една държава тя се премества автоматично в т.н. „ трети свят” – също друга тема. Ние за сега вървим уверено и с бързи темпове точно натам. Пак може да си стоим в ЕС,но качеството на присъствието ни ще бъде още по-лошо от сегашното. Никъде в Европа няма занемаряване на този стратегически отрасъл. Защо някой „отвън”да ни помага с инвестиции в транспортна инфраструктура във вътрешно и особено в международно съобщение, след като няма перспектива за развитие на местната икономиката т.е. няма перспектива и за международно сътрудничество. Моловете и чуждестранните хранителни вериги и без това се зареждат с шосеен транспорт. Само 20 % от храните в тези вериги са български – и тук са се подсигурили,работа по шосе ще има.На родната „политическа класа ” какво ú дреме. Та те са отделна от държавата класа,само ги избират тук.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД