:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 490
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел: С Орешарски и без него - все тая

Еврокомисията вече не вижда смисъл да измисля препоръки към България и ги вади под индиго от стари доклади
Светослав Терзиев
Брюксел изпада в творческа криза - колкото повече доклади пише за България, толкова по-трудно измисля какво ново да каже. Последното му хрумване е да започне да преписва от себе си. Само за половин година - през януари, февруари, март и юни - Европейската комисия (ЕК) съчини четири доклада с различни названия, но със сходно съдържание, в които най-общо се казва, че в България се краде безнаказано (корупция и нереформирана съдебна система), шири се шуробаджанащина (слаб административен капацитет, нагласени обществени поръчки), а народът в резултат на това е поставен в унизително положение (на дъното в ЕС по доходи, по качество на образованието и по грижи за здравето му).

Последният доклад, който съдържа годишните препоръки на Съвета на ЕС за обществено-икономическото развитие на България през 2014 г., е писан при



пълно отсъствие на муза



За първи път от 2011 г., откакто ЕК започна да съчинява такива доклади за всяка държава в ЕС, за да й помогне да се справи по-лесно с кризата и да постигне целите на Стратегията 2020, препоръките за нашата страна през 2014 г. възпроизвеждат като под индиго препоръките през 2013 г. Единствената новост е, че вече не са седем, а шест, защото е отпаднала препоръката България "да ускори усвояването на фондовете на ЕС". Защо ли? Отговори получаваме напоследък почти всекидневно: защото Брюксел е сменил тактиката - вместо да дава, е решил да спира и отнема пари. Спират се плащания по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", по Програмата за развитие на селските райони, започва наказателна процедура в енергийния сектор и се готвят кой знае какви още санкции, защото сякаш няма здраво място в държавата, което да отговаря на европейските норми.

Правителството се оправдава, че носи отговорност само за последната година и че плаща греховете на предишния кабинет, защото повечето нарушения не са от вчера и хроничните слабости отдавна са забелязани в Брюксел. Точно така е - може да се започне с оправдание още от злоупотребите с предприсъединителните фондове от времето на тройната коалиция, по които не се намериха конкретни виновници (Орешарски бе финансов министър на Станишев), а цялата държава трябваше да плати вместо тях и близките им олигарси, т.е. всеки от нас. Но големият въпрос е: за какво ни е да сменяме правителствата, когато резултатът е все един и същ? Този въпрос в последния доклад на ЕК е добил следния вид: за какво ни е да пишем всяка година различни препоръки, когато правителството не си прави труда да ги изпълнява? Което по отношение на сегашния кабинет означава: С Орешарски и без него - все тая. Миналата година България за първи път бе официално приканена да вземе повече пари от ЕС. Но тази година се видя, че няма смисъл да й се дава засилено финансиране, и останаха само препоръките да се държи прилично.

Струва си да се прочете работният документ на ЕК, послужил за основа на препоръките, или поне да се разгледа приложената към него таблица, която само на три страници резюмира в две графи



"какво ви съветвахме - какво направихте"



В резюме картината е следната: оценката "известен напредък" е употребена 9 пъти, "ограничен напредък" - 12 пъти, "никакъв напредък" - 10 пъти. Като теглим чертата, общата оценка е "ограничен напредък", което по шестобалната система е "слаб (2+)". Това обяснява защо България е върната да повтаря годината със задачата да се постарае да изпълни същите препоръки. Интересно е, че Брюксел като строг учител е хванал Орешарски в опит да го надхитри: той се е похвалил в Конвергентната програма за 2014 г., че ще постигне до края на годината икономически растеж от 2.1%, а догодина - 2.6%. Еврокомисията го засякла, че според нейните прогнози няма да постигне през 2014 г. повече от 1.7% растеж, а през 2015 г. - 2.0%. Затова е "на мнение, че съществува риск от отклонение от средносрочната цел през 2014-2015 г."

В бележника на правителството се мъдрят следните бележки по основните предмети:

Пазар на труда: Спадаща трудова заетост, висока младежка безработица, голяма емиграция, неадекватни пенсии. Специално внимание се обръща на провалената в България европейска инициатива "Гаранция за младежта". Тя бе основният лозунг в европейските избори на председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Чрез нея той атакуваше десните правителства в ЕС, защото нехаели да осигурят работа на младите, но сега Брюксел му напомня, че подкрепяното от него правителство на Орешарски е същата стока. Което означава, че лявото в България си е направо дясно. Избирателите отдавна го знаят.

Бедност и социално изключване: "Българските граждани са в най-голям риск от бедност и социално изключване в ЕС (49.1% през 2011 г.), а програмите за социално подпомагане са неефективни." Липсва интеграция на ромите в пазара на труда. Забелязана е и първа лястовичка на надеждата: "след четири последователни години спад на трудовата заетост и нарастваща безработица се появяват първи признаци на стабилизация през втората половина на 2013 г." Тъкмо да река "Браво на Орешарски!", следващото изречение ме спира: "Това се дължи главно на традиционно нестабилния селскостопански сектор, спечелил от добрата реколта през 2013 г." (мерси на Всевишния).

Образование: "България има най-голям дял в ЕС по слаби ученици в четенето и смятането и е на трето място по ниски показатели в науката. Инвестициите в образованието са много под средното равнище в ЕС." ЕК прави и дежурната от години препоръка България най-сетне да приеме Закона за училищното образование, който се подмята в парламента като последна грижа на депутатите.

Бизнес среда: Упорити проблеми има в обществените поръчки, в независимостта, ефективността и качеството на съдебната система, които отблъскват чуждите инвеститори и убиват желанието на малките и средните предприятия да участват в конкуренцията на пазара. Следва традиционната препоръка да се подобри административният капацитет (да се назначават качествени, а не "свои" хора), но, изглежда, ЕК вече не вярва, че това е възможно, и прави радикално предложение - да се заменят хората с компютри "чрез въвеждане на електронни обществени поръчки". Вероятно така се надява и "да се засили борбата с корупцията", защото компютрите не вземат подкупи.

Енергийна ефективност: "България е силно зависима от вносна енергия. Тя има ограничена конкуренция между енергийните доставчици, липсват интерконектори със съседните страни и енергийният пазар функционира неадекватно. Високата енергоемкост, ниската енергийна ефективност и лошата инфраструктура също пречат на бизнеса и конкуренцията." Съмнителна е "независимостта и ефективността на националния регулатор". "Липсва електроенергийна и газова борса, отсъства прозрачен пазар на едро". Затова българите не бива да се чудят защо невидимата ръка на монополите, съюзена с ръката на властта, може да пребърква джобовете им както намери за добре.

При такива оценки за държавата, т.е. за правителството, всеки би си казал:



тези не се справят, да си ходят



Но кой да дойде, след като всякакви се изредиха на власт, а държавата не помръдна от последния чин на изоставащите? Брюксел няма готов отговор, защото му е забранено да се намесва във вътрешната политика на страните членки. Единствената утешителна сламка е препоръката му да се ускори работата по т. нар. електронно правителство. То не може да бъде нито дясно, нито ляво, не се обгражда с роднини и угодници, не мисли за уреждане на внуци и правнуци, просто си върши работата. Само че "разработването на услуги за електронно управление е в застой", установява ЕК. Нима страната е толкова изостанала, че няма кой да й каже как да се справи? Само преди два месеца Орешарски посети Виетнам с предложение България да му помогне да си направи електронно правителство. Излиза, че Орешарски може да направи във Виетнам онова, която не е по силите му в България. Нищо друго не ни остава, освен да го предложим на виетнамците като безвъзмездна помощ, както много пъти сме им помагали с какво ли не.
Карикатура: Христо Комарницки
--------
23
5642
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
08 Юни 2014 19:13
Брюксел изпада в творческа криза - колкото повече доклади пише за България, толкова по-трудно измисля какво ново да каже. Последното му хрумване е да започне да преписва от себе си.


И всичкото това стана все през последната година, когато с измама във властта се промъкна злодеят Орешков, деа и лошавия человек...
08 Юни 2014 20:30
Не, бе. Не е виновен премиерът Орешарски. Авторът го е написал - проблемите са от времето на министър Орешарски. Премиер тогава беше Станишев.
08 Юни 2014 20:48
Щеше да е хубаво авторът да беше проявил малко повече журналистическа аналитичност и да приложи някакви данни или примери, а не общи приказки. То като изложиш тезата си ми поне едно доказателство сложи. Не е като да сме слезли вчера от дърветата с по банан в ръка. Сигурен съм, че ако и беше работа на ЕК, и в журналистическия отрасъл щеше да види сериозен недостиг на капацитет, а докладите за журналистическата некомпетенстност щяха да са още по-скучни от другите.
08 Юни 2014 20:59
НЕчЕ !
08 Юни 2014 21:10
"България е силно зависима от вносна енергия. Тя има ограничена конкуренция между енергийните доставчици, липсват интерконектори със съседните страни и енергийният пазар функционира неадекватно.


Това е вярно. Интерконектори можеха да направят 20 пъти досега от 2009 най-студеното, когато Путин врътна кранчето. Но не ги.
08 Юни 2014 21:27
Аз викам от Вашингтон и Брюксел да спуснат един указ за назначаване на Боко и Цеоооооооу и да не си играеми избори и харчим грешни пари. Да не говорим от това колко хора ще получат сексуално удовлетворение. Може и даже да възстановят сексуалните си функции
08 Юни 2014 21:39
Фигурант-производно на една превратаджийска изборна манипулация(11.05.2013) за това....
С Орешарски и без него - все тая
08 Юни 2014 21:55
То с министър-председатели и президенти не се лекуват културни болести. Нещо повече, по-вероятно е да си турят една покривка на главата тия "вождове", колкото да изглеждат прилично и нищо да не се промени. Политиците ни са такива, защото бизнеса ни е такъва, а бизнесът ни е такъва, защото голямото мнозинство сме такива - дребнави, провинциално настроени, но капитално насочени хвалипръцковци. Това трябва да се бори, а не Орешарски, Боко и прочие. Никой от начините, по които може това да се пребори не може да се измисли (а още по-малко и да се приложи) от административни мониджъри, били те и Европейски (с главно Е), напротив - хора функциониращи по начин правещ ги податливи на същото заболяване най-много да го прихванат от нас, а не да го преборят. Второто се е случило, макар и с по-малко доза шуро-баджанащина (тя си е наша специфика в нашите си мащаби), ако не беше, едва ли щеше да има толкоз "умни" и "разумни" европолитици, които да измислят глупости и да си мислят, че с доклади се бори корупция - корупцията не може да се пребори, ако се счита за НАЧИНА, а закона за извинение и понякога средство за гонка по устав. Корупцията може да се пребори, ако се отслабят прослойките, които я практиуват. Сега има шанс това да се случи, но не заради някаква мисъл, а заради всеобщото засиране, което има шанс да прекъсне преките хранителни линии и да остави множество високопоставени български камериери на сухо.
08 Юни 2014 22:30
Правителството се оправдава, че носи отговорност само за последната година и че плаща греховете на предишния кабинет, защото повечето нарушения не са от вчера

Леле колко нежно казано, колко политкоретно! Все пак избори идат!
Споменете нещо спрените пари за кмета "отличник" на герб (не, не е учитеьницата - тя е недостижима!). За поръчките на Димитър Николов нещичко кажете.
08 Юни 2014 23:24
Споменете нещо спрените пари за кмета "отличник" на герб (не, не е учитеьницата - тя е недостижима!). За поръчките на Димитър Николов нещичко кажете.
Каквото и да се каже няма да го вденеш, ами по-добре прочети статията още веднъж, може и да ти светне!
09 Юни 2014 00:18





Като ни извиха ръцете да спрем 4 напълно годни блока , повиши ли се енергийната ни независимост ???
09 Юни 2014 00:26
Да не говорим от това колко хора ще получат сексуално удовлетворение. Може и даже да възстановят сексуалните си функции
Фризьорки , таксиджии и дърти културтрегерки... Ах !
09 Юни 2014 02:57
Друго си е да живееш в Шуробаджанистан.
09 Юни 2014 06:53
Фризьорки, козметички и техния защитник:
Натисни тук
09 Юни 2014 06:58
Комунистите друго не могат.
Могат да лъжат, могат да краднат.
09 Юни 2014 08:06
Май е добре да преосмислим членството си в ЕС..... По пътя за ЕС и след присъединяването в 2007 само проблеми и маразми.....
09 Юни 2014 08:18
Софиански беше прав - вън от ЕС И от НАТО, разбира се. Западът, обаче, бая ще рита и може да ни скрои някой Украински номер. Ей пернсатото ще го пуснат от клетката да се бори с комунизма.
09 Юни 2014 08:40
Образование: "България има най-голям дял в ЕС по слаби ученици в четенето и смятането и е на трето място по ниски показатели в науката

Това е политика в последните 25 години - образованите и мислещи българи са най-непослушните гласоподаватели. Това ни е бъдещето - циганска държава! Европата ли ни е виновна?!
09 Юни 2014 08:43
Докладът на докладът на докладът на докладите. Вижте, с днешна дата е ясно, че ЕС няма да направи нищо за България. За тези седем години единственото, което маалко потръгна и се отлепи от дъното е селското стопанство. Преди и по време на присъедниняването всички ние очаквахме солидарност или поне разбиране за проблемите пред нашата страна. Такова няма да получим. И какво имаме сега вследствие грижите на ЕС - европейски цени и африкански заплати, при това всичко циментирано с валутен борд - значи завинаги. Няма независима парична политика, няма игри с дефицит, инфлация и т.н. И как така бе м.. му стара намериха десетки милиарди за Испания, Ирландия, Гърция, Кипър, сега и Украйна, а не направиха нищо за нас. Напротив, ние сме все виновните и все лошите. Така не може да продължава дълго.
09 Юни 2014 08:56
Всяко правителство, което се опита да помогне на своя народ, като ограничи безогледния грабеж на олигархията, ще бъде свалено от същия този народ. Причината за това са медиите, които са под пълен контрол на олигархията и са готови да започнат информационна война срещу всяка друга власт, която ограничава тяхната олигархичната власт.
09 Юни 2014 09:50
ЕС понеже е мноого загрижен за нас, сега ще настоява да си вдигнем военния бюджет 2 пъти. Тогава ще настане такъв живот!
09 Юни 2014 14:44
Симптомите хубаво. Обаче пак са пропуснали диагнозата. Наследствена форма на червен вятър.
09 Юни 2014 20:13
И ние разсъждаваме по този начин Г-н Терзиев!С ЕС и без ЕС,все "отзад"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД