:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,182,978
Активни 74
Страници 22,398
За един ден 1,302,066

КТБ няма да отвори и през септември

Банката има 65 млн. лева загуба, лошите й кредити са под 10%, БНБ даде нови задачи на квесторите
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Заради кризата с КТБ управителят на БНБ обяви преди дни, че е готов да подаде оставка.
Развръзката за Корпоративна търговска банка се отдалечава, което си има добра и лоша страна. Вчера БНБ изненадващо излезе от секретност и публикува на сайта си доклада на квесторите за състоянието на КТБ към 30 юни. Става ясно, че банката, която бе затворена и поставена под специален надзор на 20 юни, има проблеми, но не е източена и има сериозни шансове да бъде оздравена. Това дава надежди, че и малките, и големите вложители няма да загубят парите си. Но достъпът до сметките няма да бъде възобновен скоро. Според съобщението на БНБ до 10 септември шефката на управление "Банков надзор" Нели Кордовска трябва да внесе предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ. Финансовият резултат на банката към 30 юни е загуба - 65.3 млн. лв., докладват на БНБ квесторите, като посочват, че загубата се дължи на отписване на лоши кредити. Резултатът не е трагичен на фона на активите на банката, които са 6.896 млрд. лева (след намаление със 741.4 млн. лева спрямо 30 май). Пасивите също са намалели, като депозитите на граждани и предприятия са се стопили с 630.7 милиона лева до 5.62 млрд. Въпросното намаление се дължи на масираното теглене в дните преди 20 юни - поставянето на банката под особен надзор. Структурата на активите е следната - кредитният портфейл е в размер на 5.2656 млрд. лева, 144.3 млн. лева са високоликвидни активи, ценните книжа са общо 776.9 млн. лева. Въз основа на доклада Управителният съвет на БНБ е спуснал на квесторите пакет от нови задачи.

Екшън планът предвижда като мярка №1 да създадат специален екип, който до 15 септември да "организира подготовката на кредитните досиета за одиторска оценка" и който да помага на квесторите в общуването с кредитополучателите, включително и за предприемане на мерки срещу длъжници, които не обслужват редовно кредитите си.

Друга важна задача е квесторите да наемат юридически екип, който да помогне в прегледа на обезпеченията при окомплектоването на кредитните досиета.

Одиторите, които вече извършиха първата проверка - от "Ърнст и Янг Одит", "Делойт одит" и "Афа", получават нов мандат, този път за цялостна оценка на активите на банката. Срокът за приключване на оценката е 20 октомври, което означава, че специалният надзор няма да приключи преди ноември.

Освен това БНБ очаква от квесторите да подготвят писмо до акционерите на КТБ, с което да ги поканят да заявят интерес и да декларират, че имат възможност да осигурят едновременно капитал и ликвидна подкрепа за банката. Тук срок няма.

До 20 август пък квесторите трябва да променят вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредити, така обезценките при лошите заеми да се определят на индивидуална основа, както изискват международните счетоводни стандарти.

До 5 септември квесторите трябва да докладват на БНБ докъде са стигнали с изпълнението на тези задачи.

До 10 септември шефката на управление "Банков надзор" Нели Кордовска, която временно е подуправител на мястото на разследвания Цветан Гунев, трябва да внесе предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

Освен това БНБ съобщи, че на 25 юли управителят Иван Искров е изпратил писмо до председателя на Европейския банков орган (ЕБО) с покана ЕБО да извърши преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление "Банков надзор" в БНБ.

Лошите кредити в затворената банка са под 9% към 30 юни

През юни качеството на кредитния портфейл е влошено и към края на месеца кредити за малко над 498 милиона лева са проблемни, пише в доклада на квесторите на Корпоративна търговска банка до БНБ. Това прави 8.98% при 1.59% към края на май. Влошаването е голямо, но дори след него процентът на просрочените заеми в КТБ се оказва далеч под средния за банковата система. При това от всички проблемни кредити "лошите" - необслужваните повече от 3 месеца - са едва под 26 милиона лева.

От доклада на квесторите става ясно, че са постъпили множество искания, които имат вземания от банката и задължения към нея, за прихващания. Основната част от изявленията за прихващане са свързани със големи дружества от Военнопромишления комплекс, енергетиката, производство и доставка на горива. Има забрана за извършване на такива операции, но заявките се анализират, пишат квесторите.

Управлението на кредитните процеси е било силно централизирано, са установили квесторите.

Броят на служителите в управление "Анализ и контрол на риска" е недостатъчен. В банката няма самостоятелна структура за управление на влошени или лоши кредити.

В кредитните досиета не се съдържат детайлни анализи на финансовото състояние на кредитополучателите, което допълнително утежнява възможността за надеждна преценка

на състоянието на кредита. В много случаи декларациите за икономическа свързаност на кредитополучателите не са актуализирани. Тази ситуация е довела до рискове.

При просрочията към края на месец юни се очертават условно две групи - едната с възможности за намиране на работещи решения, и друга с все още неизяснено финансово състояние.
25
6353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
31 Юли 2014 20:11
Тази банка май ще я спасят...
31 Юли 2014 20:51
И какво се оказа сега, че банката си е била добре и са я ударили вкупом държавните институции, заедно с медиите на двете П-та ей така за кефа на някой.
31 Юли 2014 20:55
Eдно нещо обаче буди съмнение, поне у мен - на 20 юни са назначени двама квестори, на 25 юни са заменени с други двама, които са представили настоящия публикуван доклад. Първите двама - защо са сменени толкова бързо?
Дали ще бъде спасена банката, изглежда това зависи от мажоритарния акционер, освен ако в края на годината намерят нужните милиарди, щото сега с актуализацията на бюджета нищо не стана.
31 Юли 2014 21:49
Лихвите на депозитите по време на надзора са в пъти по-малки от договорените. Всяко удължаване на срока за отваряне на ктб оздравява банката, но за сметка на депозантите. И така, едни мустаци, капути и свине "пият", а сметката се плаща от други...
31 Юли 2014 21:51
Един важен факт от доклада на квесторите се премълчава в статията, от невежество или умишлено. Той е че в деня на затварянето (20.6), а значи и досега, капиталът на банката е бил 521 млн.лв. Преди атаката срещу нея той е 621 млн. лв. Това именно са парите на акционерите и Цв. Василев държи 50% от него, Оманският фонд 30%, ВТБ 10% и прочее. Тоест Василев не се е юрнал да запушва дупката от масираните тегления с капитала, а първо е използвл бълзоликвидните активи, от които също остават 144 млн.лв. След това е похарчил само 100 млн. и много предвидливо е поискал помощта на БНБ, запазвайки силите си. С други думи акционерите имат доста голям потенциал да спасят банката и в един момент БНБ е длъжна по закон да се обърне към тях.
31 Юли 2014 22:07
Докладът е обнадеждаващ за вложителите - Веждичката може да се успокои. Ще трябва време да се направи пълния одит, но е търпимо. Много по-интересно е какво ще стане с тия дето създадоха паниката - визирам Боко, Искров, президентУ. Боко малко се осъзна (някой му подсказа за одитния доклад и се отказа да актуализира бюджета), ама последния продължава да иска събиране на КС, за да се теглят заеми. Още малко им трябваше и щяха да направят обира на века.
31 Юли 2014 22:16
Влошаването е голямо, но дори след него процентът на просрочените заеми в КТБ се оказва далеч под средния за банковата система. При това от всички проблемни кредити лошите - необслужваните повече от 3 месеца, са едва под 26 милиона лева.


Вие сега ги пишете едни такива, дето ме карат да се съмнявам в почтеността ви на журналисти и българи! Защото Генерал Боко недвусмислено заяви, че банката е Ф-А-Л-И-Р-А-Л-А! И други банки са били фалирали също. Както и цялата държава е била фалирала. И трябва да се взема незабавно заем от МВФ, който по експертните изчисления на Генерала би трябвало да бъде в размер от порядъка на 4-5-6 милиарда лева, долари или евро. И шефа на БНБ също каза че фалита е в кърпа вързан, а заместникът му Христов казал, че всички банки трябвало да спрат за една ваканция в името на спасението на банките и добруването на народа.

Затова казвам, че туй вашето граничи с агентурна пропагандата, и би трябвало да поискате прошка от тоя Човек на когото каманяците направо нервите му скъсаха и не му дадоха да вземе тоя заем и това си е от злоба, от злоба не го дадоха тоя заем на горката, наивна и непокварена Душа!
31 Юли 2014 22:40
Ко стана сега? Банката си била почти наред - въпреки атаката на Пеевски, прокуратурата, Искров, Боко и прочее борци за събаряне на банковата стабилност и валутния борд. Кой ще плати сега на всички, които пострадаха от грозната кампания срещу КТБ?
31 Юли 2014 22:46
Кой ще плати сега на всички, които пострадаха от грозната кампания срещу КТБ?

Аз, ти и още неколко милиона българи.
31 Юли 2014 22:57
Номерът не мина...И сега някои аги и другари да бъдат така любезни да обяснят защо направиха цялата Суматоха.
31 Юли 2014 23:00
Nice
01 Август 2014 03:06
Лихвите на депозитите по време на надзора са в пъти по-малки от договорените...
абе те ако главниците си земат треа да черпят наред, ти за лихвите си се загрижил.
Нали е ясно, че при наличие на дефлация, вложителите дефакто и без начислени лихви нищо не губят
Някой запознат ли е впрочем как Закона за гарантиране на влоговете третира въпроса с лихвите - гаранцията само за главниците ли се отнася, или и за начислените лихви?
01 Август 2014 05:14
Дори и да фалират, срещу банките, като срещу умрелите: или добро, или - нищо.
01 Август 2014 07:18
И какви са новите стари задачи на квесторите? Търете проблеми, КТБ трябва да я спасим като я застреляме? Нещо обаче се затрудняват... дали пък прокуратурата не трябва да "помогне", както в началото на проблема?

Мен ако питате, още преди няколко месеца е издадено нареждане - фалит. И това нареждане си остава.
01 Август 2014 07:23
Логика на Чугуните:" визирам Боко, Искров, президентУ", които създават паника и крадат!!! Чугуните управляват Боко краде, което значи, че като дойде на власт Чугуните ще имат мнооого време и те да крадат по същия начин. Желязна логика. А бре Чугуни, банката има проблеми защото вашето и на ДПС правителство изтегли парите на държавните предприятия, прати полиция и по този начин създаде паника в хората, а не някакъв си Боко, който е в опозиция. На вас, все друг ви е виновен! Сега, като изгубите катострофално поредните избори, пак ли Боко ще ви е виновен?
01 Август 2014 10:18
на интересно четиво попаднах, продукт от така наречения доклад на квесторите на КТБ. оказа се, че публикуваното като "доклад" на квесторите е някаква селекция, поради съображения за банкова и друг вид "тайна". поради което представеното пред публиката е на нивото най-много на научно популярно четиво. НО - какво последва: УС на БНБ анализира данните от доклада, като например това:
"Квесторите поставят като основен въпроса за необходимостта от определяне на надеждна оценка на кредитния и инвестиционния портфейли на банката, която да отговаря на текущото състояние на кредитополучателите и емитентите и да съответства на МСФО /международни стандарти за банкова отчетност/."
и в резултат на 31.07.2014 г.:
"Управителният съвет на Българската народна банка днес прие следните решения
2. На основание чл. 107, ал. 3 от ЗКИ издава следните задължителни предписания на квесторите на „Корпоративна търговска банка” АД:
2.1. Да създадат специален екип, който в срок до 15.09.2014 г. да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката;
2.2. Да сключат договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на окомплектоване и подготовка на кредитните досиета;
2.3. Да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г. на основата на резултатите по т. 2.1 и т. 2.2.
2.4. Да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.
2.5. До 20.08.2014 г. да извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО.
Квесторите да представят в БНБ информация за хода на изпълнение на направените препоръки в срок до 05.09.2014 г.
3. Възлага на изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“, до 10.09.2014 г. и в съответствие с описаните по-горе дейности на квесторите да внесе в УС на БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД."
и да да напомня нЕкои други изяви на Управата на БНБ:
"Какъв е новият практически план за действие, вече обсъден между БНБ и правителството и подкрепен от основните парламентарно представени политически сили?" тук държа да обърна внимание: ОБСЪДЕН с правителството и ПОДКРЕПЕН от ОСНОВНИТЕ /не ВСИЧКИ/ парламентарно представени сили.
точка 4 от този план:
"Лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност. Привилегировани кредитори на КТБ (в несъстоятелност) ще бъдат държавата в лицето на Министерството на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките;"
само че датата е 11.07.2014 г.
е кога е било ясно състоянието на КТБ, което "и да съответства на МСФО"?... за да се вземат решения и съставя план за действие?
прочете внимателно т. 4 от плана на БНБ от 11.07. - не са искали само 3,5 милиарда дълг да "потопят" в КТБ, а и 2-та милиарда от фонда за гарантиране на влоговете на гражданите. за инвестиционния пакет на КТБ до момента не съм чул каквато и да е оценка - нито какво съдържа, нито на каква стойност.

ПП както пише в една Книга - "по делата им ще ги познаете". та последният месец доста се изговори, но и много се направи - има достатъчно за да се определи кой какво "казал" и кой какво "направил". и кой какво казал за да прикрие направеното.
и като чета т. 3 на Решенията от 31.07. считам, че другаря ИскрОв се е объркал. нали нямаше нищо общо с подуправителя по банковия надзор? за да му заповядва?
01 Август 2014 10:44
това от доклада е показателно как се действа спрямо КТБ. на 20-тия ден под надзор я "фалираха", взеха й лиценза на банката, щото всичко им беше ясно, а за тези неща, които смятам са изключително важни за състоянието както на банката, така и на клиентите й - специален доклад "някога"?!

"Поради поставените ограничения на дейността на банката с решението за поставянето и под специален надзор и ограничаване на банковата дейност, отделни искания и изявления на клиенти на банката адресирани до нея и насочени за погасяване на задължения по кредити извън обичайното погасяване на задължения чрез плащане се преценяват за всеки отделен случай. Голяма част от случаите касаят искания от клиенти на банката за погасяване на задължения по кредити чрез прихващане на техни собствени, или на свързани с тях лица, или на придобити чрез цесия вземания към банката за наличности от средства по депозити или разплащателни сметки. В някои от случаите с изявленията касаят вземания и задължения в различни валути. Поради спецификата на отделните случаи, а и съществения ефект който би се постигнал за кредитополучателите и съответно за кредитния портфейл на банката, те се анализират и систематизират и ще бъдат предмет на отделно обсъждане и анализ с цел отправяне на запитване до БНБ за получаване на указания и предписания по чл. 107 ал.3 от ЗКИ.
Във връзка с неизпълнени подобни искания на клиентите се налага начисляване на просрочена лихва и главница. Това води до увеличаването на просрочията. Същото се отразява в преквалификация в рискови групи при провизирането на кредитния порфейл.
Основната част от изявленията за прихващане са свързани със големи дружества от Военнопромишления комплекс, енергетиката, дружества свързани с производство и доставка на горива."
01 Август 2014 11:21
Т72 и останалите, помогнете - лицендът взет ли е на тази банка или не? След първоначалната шумиха нещо спряха да пишат по този въпрос. Благодаря.
Второ, приеха ли го на второ четене оня закон, за банковата паника? Обнародвам ли е в ДВ? И затова благодаря.

(продължение следва)
01 Август 2014 11:48
Трето, по време на слушанията по мярката за неотклонение, в ареста бяха оставени двама от задържаните служители на банката с аргумента за някакви присвоени в полза на Василев пари (206 милиона лева пез годините), та, като четохте доклада на квесторите, намерихте ли такова присвояване (хич и не питам в чия полза е било).
Понеже знам, че сте чели доклада и между редовете, намерихте ли как се е стигнало до тази сума ?
Както винаги ви благодаря.
01 Август 2014 12:14
Billion
31 Юли 2014 20:55

Дали ще бъде спасена банката, изглежда това зависи от мажоритарния акционер, освен ако в края на годината намерят нужните милиарди, щото сега с актуализацията на бюджета нищо не стана.


Първо, независимо от одити и доклади на квестори мажоритарният собственик е обявен за крадец, повдига му се обвинение, подготвя се международна заповед за арест. Все пак почти уби един свой кредитополучател, а прокуратурата строго следи изпълнението на закона.
Второ, Дачков нарече Нищожеството МЕКЕРЕ, а то се е засилило да НАСТОЯВА парламентът да актуализира бюджета, да гласува специални права на Служелното правителство и да се подпише "празен чек" за харчове наволя.
Гангстериатът толкова се е вживял в този Грабеж на Века, че няма да се спре пред нищо, за да го осъществи. И тук лъсва ясно истината, че няма държавни институции, незасегнати от мафиотската гангрена.
БНБ продължава тактиката на бавене и изчакване на неща, които трябваше да бъдат свършени още в първите дни. Така бавно и полека КТБ се свлича към ямата на тъй желания фалит. А по жълтите плочки "протестърите" избягват да минат дори поединично, за да не сметне някоя злобна медия, че протестират срещу мародерството, извършвано точно от гангренясалите "независими" институции...
01 Август 2014 12:44
И така да е! Какво правим с всички циркаджии - БНБ-та, бибитковци, контейнери с пачки и други идиотщини, с които ни напълниха главата?
И някой, най-после, няма ли да отговаря за простотиите, които ръси на ДЪРЖАВНО НИВО????
Или полека-лека ще забравим и тези панаири, щото ще ни спретна нов, по-пресен...
01 Август 2014 14:57
проф. дървингов,

прочетох внимателно доклада на квесторите на КТБ, или по-точно публикуваната от него извадка, от страницата на БНБ. въпросните 205 милиона фигурират там, като не се говори за "присвояване", а че били открити от първите квестори в някаква "ежедневна ведомост", като били отчетени с "протокол-разписка" /каквото и да означава това/. в този "документ" /не знам каъв стандарт е този документ", в протокол обикновено се отразяват само констатации/ се посочвало колко пари и в какви валути се предоставяли на фирма "Бромак", като фирмата се задължавала да ги върне в определен срок. доколкото си спомням срока е преминал и би следвало сумата да е възстановена. т.е. струва ми се, че въпросът би следвало да се постави дали парите са дадени по легален начин, а не дали са присвоени.
01 Август 2014 17:08
Руф, благодаря за усилието, аз тямам нерви - а пише ли нещо защо и кога тия първите квестори са сменени?
...нещо намирисва тоя запис > вкарваш (както твърдят за два-три дни) квестори, които откриват разписката, след това ги сменяш, новите квестори донасят на БНБ и буууум ... а за лиценза пише ли нещо - отнет ли, има ли го, нихната?
01 Август 2014 17:26
не, не пише защо са сменени. но ще добавя нещо, което се коментираше дълго, включително и по ТВ. това, че първоначално Искров обяви в ОФИЦИАЛНО изявление, че едни пори са предадени срещу РАЗПИСКА на Цветан Василе. едва ли не в чували. в последствие, когато казуса влезе в съда се оказа, че има ПРОТОКОЛ за тази сума. но парите не са предоставени на Цветан Василев, а на фирма "Бромак". която е на Цветан Василев. т.е., господинът може и с ръка да не е пипал тези пари. и най любопитното в случая: този ПРОТОКОЛ е подписан от името на КТБ от Изпълнителният директор на банката, като човекът по това време беше в ареста. от страна на "Бромак" имаше подпис на Управителя на фирмата и на собственика. като последните два подписа се оказа, че са ФАЛШИВИ. на хората, които отсъстват... имах личен казус, за който ми трябваше графолог. та платих си и изкарах раззширен курс по въпроса. за да знам, че ФАЛШИВ може да означава много неща. но какво точно означава в случая с въпросния ПРОТОКОЛ не стана ясно. впоследствие се оказа, че дискутирания документ е ПРОТОКОЛ-РАЗПИСКА?! комбинация от първите две и се твърдеше, че Цветан Василев се обадил от Виена и е казал да се подпишат от негово име. но той не е потвърдил подобно нещо. въпреки, че от тогава до сега имаше доста изяви по медиите.
ПП пропуснах за лиценза, не е отнет разбира се. нали беше важно тия, които се борят Закона на територия да спазва, останах наистина изненадан, че са останали такива хора - да вкарат казуса в пътечката, посочена от Закона. където далеко преди обявяването в несъстоятелност и отнемането на лиценза, стои въпроса за ОЗДРАВЯВАНЕТО на институциите, поставени под надзор. та сега си мисля, че целия сценарий е да държат банката максимално дълги без дейност. защото всеки ден й носи вреди. това е и констатацията на квесторите, част съм посочил в горните постове, че влошените параметри на банката са резултат от забраната да извършва каквато и да е дейност.
01 Август 2014 17:53
имах известни съмнения по отношение на Орешарски. но сега мисля, че успя да направи максималното от позоцията, на която се намира. за да не позволи безогледните крадци да си разиграват коня както искат. дори и да го правят, ще се наложи да си покажат лицата и да си напишат имената. и все пак нещата да вървят по Закон.
наскоро във връзка с КТБ се яви по ТВ един господин, зам. министър на финансите при Сакскобурготски. та той каза, какво им казал той, когато ги събрал за първи път: "пред Вас стоят две възможност - или да станете роби на думите си, или да станете господари на мълчаниео".
та Орешарски
"по делата им ще ги познаете"

ПП гледайте проф. Вучева при Цонев от преди два дни. това е истината за мен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД