:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

70% от хората в програмите за заетост се връщат на борсата

Експерти предлагат да се закрие най-големият проект с държавни пари - "От помощи към заетост"
СНИМКА: БГНЕС
Безработни помагат в археологическите разкопки на лот 2 на магистрала "Струма" - за общините временната заетост осигурява евтина работна ръка.
Ефектът от мерките за субсидирана заетост продължава да бъде много спорен. Около 70% от хората, които са приключили работа по програми и мерки за заетост, финансирани от националния бюджет и от еврофондовете през юни, са се върнали обратно в бюрата по труда. Това показва справка на Агенцията по заетостта, изготвена за "Сега".

През юни по програми за заетост, насърчителни мерки по Закона за насърчаване на заетостта и по схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси" са приключили договорите на около 1000 души. 700 от тях са се регистрирали отново в бюрата по труда. Няма данни дали останалите 300 души са си намерили по-трайна работа или просто не са се записали веднага в бюрата по труда.

"Европейската комисия е категорично против субсидираната заетост. Трябва да си го признаем - това е инструмент за политическо влияние", коментира вчера социалният министър в оставка Хасан Адемов. Той призна, че първото желание на кметовете в страната е да им се разкрият субсидирани места. "У нас все още битува мисленето, че работата трябва да отиде при безработния. А трябва да е обратното", допълни Адемов.

Подробни изследвания на ефекта от държавните мерки липсват въпреки милионите, които се наливат за тях. Например през първите девет месеца на миналата година по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" са работили близо 42 хил. българи, което е струвало над 17.7 млн. лв. Колко от тях обаче след това са си намерили трайна работа, е въпрос без отговор.

Последното известно проучване на мерките за заетост е от 2010 г. Тогава изследване на националната статистика показа, че едва 13% от безработните, които са си намерили работа, са го направили чрез държавните програми и мерки за заетост. Субсидираната заетост отдавна се критикува от експертите заради ниската ефективност на мерките и високата им цена. Доказано е, че по този начин не се създават трайни работни места.

Доклад на Сметната палата за периода 2004-2006 г. за програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" показа, че тя е абсолютно неефективна, тъй като е осигурила трайно работно място на едва 0.27% от преминалите хора през нея, или на 800 души, а за периода са похарчени над 350 млн. лв. Според изчисление на Института за пазарна икономика от 2011 г. за десет години по програмата са изхарчени над 700 млн. лв., а резултатите остават спорни.

Далеч по-ефективни се оказват европейските програми за обучение. През миналата година 27 хил. безработни са преминали такива курсове с пари от ОП "Развитие на човешките ресурси". 23 хил. души са си намерили работа след такива мерки. 105 хил. души са работили. Ако не беше оперативната програма, безработицата у нас щеше да е по-висока с 1.5%, каза преди време вицепремиерът Зинаида Златанова.

---------ПРЕДЛОЖЕНИЕ

В новия план за заетост за 2015 г. се предлага "От социални помощи към създаване на заетост" да бъде закрита. Според зам.-министъра, който досега наблюдаваше този ресор - Росица Янкова, тази програма е изиграла своята роля и 13 години след създаването си е вече неефективна. В началото тя беше за 150 000 лица, а сега е пет пъти по-малка. В плана се предлага "От помощи към заетост" да бъде заменена с нова програма, която ще отчита регионалните специфики. В същото време ще предлага и нови възможности - например ще субсидира места за помощници към кметските наместници. Това ще са хора, които да помагат на възрастните и необразованите да си подават документите за пенсия, за помощи, разясни зам.-министърът. Проектът предвижда още да се увеличат с около 12 млн. лв. средствата за всички мерки и програми, с което бюджетът за субсидирана заетост ще стигне почти 100 млн. лв. Предстои да се види дали следващите правителства ще се съобразят с проекта на тази власт, или ще започнат работата отначало.
14
3972
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
04 Август 2014 19:48
Няма никакъв ефект от тези програми... По-добре да се дават пари на ръка на потърпевшите (безработните), за да могат да си търсят работа...
04 Август 2014 20:03
"У нас все още битува мисленето, че работата трябва да отиде при безработния. А трябва да е обратното", допълни Адемов.


Ми то си е обратното. За 25г броят на емигрантите май гони 2млн. Отрязвате им субсидията, пускате ги на трудовата борса, и като погладуват хващат куфара и беж да търсят работа в странство.
04 Август 2014 21:00
Европейската комисия е категорично против субсидираната заетост.


Европейската комисия е най-отвратителен пример за субсидирана заетост! При това не става дума за изхранване, а за гарантирано забогатяване от бюджетни средства.

Д-р Хасан е подобен резил, с моите пари са го направили хуманен лекар, а той отива да се деквалифицира като лош администратор-калинка, а резултатите са видни.
04 Август 2014 21:51
Отрязвате им субсидията, пускате ги на трудовата борса, и като погладуват хващат куфара и беж да търсят работа в странство

нАдай се, х..., на пияна жена!
И като си намерят работа в странство,да не мислиш, че като се върнат с парите, пак ще изберат червени кратуни да ги управляват, а?
04 Август 2014 22:18
Европеецо45,

Защо си мислиш, че изборите са честни и правилно се броят гласовете?
Такива промени има при обработката на протоколите, че просто ти е бедна фантазията.
05 Август 2014 01:19
А държавата да поема осигуровките на избрани фирми не е ли субсидирана заетост?
05 Август 2014 08:30
Защо си мислиш, че изборите са честни и правилно се броят гласовете?

Не съм казал такова нещо, а и не го вярвам.
Но ти вярваш ли, че ако на следващите избори излезе, че бсп има мнозинство, хората ще подминат този "факт" мълчешком?
05 Август 2014 08:49
Европеецо45,

Хората отдавна запрашиха към другия свят, в България кой ще остане?
Все по-често чувам българска реч по улиците на Лондон, никой не мисли да се завръща обратно, напротив кроят планове как да приберат близките си...
05 Август 2014 09:10
Програмите за заетост са полезни единствено за дебелогъзите лели и каки, в съответните агенцци по заетост и бюро по труда...
05 Август 2014 09:35
Субсидираната заетост е предназначена основно за хора без никакво образование и квалификация, почти неговорещи и трудно разбиращи официалния за България език. Кой работодател ще търпи подчинените му да не разбират указанията му, а дори и да разберат с помощта на някой по-окомуш техен колега с какво качество ще бъде свършено? Когато спре държавната субсидия работодателят е на загуба поради лошо свършена работа и от там рекламации, санкции и т.н. Справка , актуална с днеяна дата- полагането на клинкерен паваж в центъра на Варна. Кой ще търпи това? Аз не бих.
05 Август 2014 13:40
Субсидираната заетост е предназначена основно за хора без никакво образование и квалификация, почти неговорещи и трудно разбиращи официалния за България език


Здравче,

С допълнителната бележка, че броят на тези хора се увеличава прогресивно. Не е ли ужасяващо, че за 25 години броят на младите хора, неговорещи или неразбиращи добре български се увеличи толкова много? Само преди 25 години такива хора бяха само стари хора, над 60-80 годишна възраст. Тоталната разруха и криворазбраната демокрация /не цивилизация / доведоха до такова опростачване на хората, че вече неграмотността и пауперизацията се ширят из цялото население, а не само из малцинствата. Каква Европа, какъв Шенген, каква еврозона... Сега клишето е да кажа и "какви 5 лева", но всъщност ножът за тези хора е опрял наистина и до 5-те лева.
05 Август 2014 13:59
Конституция на Република България:
Чл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
:-) Други въпроси ???
05 Август 2014 14:12
Хората отдавна запрашиха към другия свят, в България кой ще остане?

Който и да се върне от чужбина в БГ, той има вече друго мислене и не гласува на сляпо, особено за мъгляви соц.идеи.
Това вече и ти би следвало да го знаеш, нали?
05 Август 2014 16:12
Има ефект от такива програми: при гласуването.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД