:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,475,957
Активни 128
Страници 2,104
За един ден 1,302,066

Депутатите орязаха със 17% парите на министерствата

Най-голям ще е ударът при МВР, МО, здравното и регионалното министерство
Снимки: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Депутатите от лявата "Коалиция за България" си направиха снимка за спомен в пленарната зала веднага след като бе приет последният проектозакон на 42-рото народно събрание - актуализацията на бюджета на НЗОК.
Служебният кабинет ще има ограничени възможности да поема допълнителни разходи, след като парламентът отказа да подкрепи предложената от кабинета "Орешарски" актуализация на държавния бюджет. Бюджетите на министерствата ще бъдат орязани със 17%, като ситуацията е особено рискова при МВР заради бежанската криза. Не е ясно и дали ще стигнат допълнително отпуснатите пари за бедствия на фона на лавинообразно растящите сметки за нанесените щети от наводненията. Още отсега експерти и политици очакват, че актуализацията на държавния бюджет ще бъде тема номер за 43-тото народно събрание. За края на годината се отлага и развръзката с КТБ.

Това се разбра на последното заседание на 42-рото народно събрание. В последния си ден депутатите одобриха само отделни поправки, свързани със завишаването на разходите на НЗОК.

До орязването на бюджетите на министерствата се стигна след категоричен отказ на БСП да допусне завишаване на планирания за тази година дефицит. Според предложената от правителството актуализация дефицитът трябваше да порасне със 725 млн. лв. - 225 млн. лв. допълнителни разходи за НЗОК и 500 млн. лв. очаквано неизпълнение на приходите. В БСП продължават да отричат, че има проблеми с приходите, и затова настояха парите за НЗОК да се осигурят чрез допълнително орязване на разходите на първостепенните разпоредители с бюджет.

Така според окончателно гласуваните от депутатите текстове годишните бюджети на общо 45 институции ще бъдат орязани с 10% вместо заложеното в момента ограничение от 5%. Реално за оставащите месеци на годината това означава намаление на бюджетите със 17% (за да се наваксат първите 7 месеца, когато нямаше допълнително ограничение). В абсолютна сума бюджетът на тези институции ще бъде намален с общо 460.8 млн. лв. 225 млн. лв. от тях ще отидат за покриване на дефицита в бюджета на здравната каса, а останалите ще се дадат в края на годината, под условие че планираният дефицит не е надхвърлен.

От приложената към одобрените текстове таблица става ясно, че ударът ще се почувства особено сериозно във ведомствата с големи бюджети. Бюджетът на МВР например трябва да бъде намален с близо 97.7 млн. лв., при положение че министерството среща сериозни трудности заради бежанската криза и нееднократно бе подпомагано от кабинета с извънредни субсидии. Сходна е картината и във военното министерство, което няма да може да разчита на 99.8 млн. лв. ГЕРБ посочиха, че трудности ще има и в регионалното ведомство, което губи 20.6 млн. лв., а ще трябва да подсигури ресурс за ремонт на пътища след наводненията. Според депутатите на Борисов от актуализацията за НЗОК сериозно ще пострада и здравното министерство, където намалението е 37.9 млн. лв.

Социалното министерство, което също е с висок бюджет, ще се лиши само от 9.9 млн. лв., тъй като изплащаните помощи и обезщетения са изключени от буферите. Изключени от списъка са и университетите, както и парите на общините за делегираните дейности като образование и здравеопазване. Лишения обаче ще претърпят БНТ, БНР и БТА.

Според ГЕРБ орязването на бюджетите на министерствата в такъв размер е равнозначно на блокиране на държавата. "Няма как такова намаление да се подсигури само по линия на текущата издръжка и е възможно да се стигне до намаляване на бюджета за заплати. Това, което мнозинството гласува, е блокиране на държавата", коментира Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя изтъкна, че удръжката за някои институции като МВР противоречи на прясно вменените им нови функции. От партията на Бойко Борисов считат, че заложеният в бюджета буфер от 5% е достатъчно тежко ограничение и допълнителните средства за НЗОК би следвало да се осигурят за сметка на допускане на по-висок дефицит. Орязването на средства на министерствата е редовна практика при затруднения с изпълнението на бюджета, но рядко се стига до подобни високи проценти. М.г. служебното правителство на Марин Райков едва успя да убеди министерствата да свият разходите си с 2.5%.

Още вчера политици и експерти коментираха, че актуализацията на бюджета ще бъде отново на дневен ред наесен, след сформиране на новото Народно събрание и на новия кабинет. "Със сигурност това ще е една от първите точки в дневния ред на ново Народно събрание, като лично аз очаквам дефицитът да бъде завишен с 1% и да достигне до 2.8% от БВП", коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. На дневен ред може да се върне и бюджетът на НЗОК, който се актуализира с 225 млн. лв. при изчислен от Надзорния съвет недостиг в размер на 328 млн. лв. Не е ясно и доколко ще стигнат отпуснатите от депутатите 50 млн. лв. допълнително за фонда за бедствия и аварии. Още преди голямото наводнение в "Аспарухово" и Добрич във фонда бяха останали едва 15 млн. лв. Допълнителните средства за бедствия и аварии бяха осигурени по линия на кухата програма за инвестиции в областта на енергетиката, по която трябваше да се изхарчат 150 млн. лв. от отменената от Конституционния съд такса "ВЕИ".

И вчера от "Коалиция за България" настояваха, че правителството на Орешарски оставя сериозен фискален резерв - в размер на 8 млрд. лв. Както "Сега" писа обаче, служебното правителство не трябва да посяга смело на тези суми заради предстоящи крупни падежи по емитиран дълг в края на тази и началото на следващата година.РАЗВРЪЗКА

Развръзката с КТБ окончателно бе отложена за края на годината, след като парламентът отказа да подкрепи предложено в последния момент решение от депутати на ДПС. От движението настояха да бъдат приети промени в закона за гарантиране на влоговете, които да направят възможно изплащането на гарантираните депозити в размер до 196 000 лв. още от 20 август. В момента изплащането на депозитите е възможно само при отнета лицензия на банката. От ДПС се аргументираха, че по този начин ще бъдат защитени интересите на малките фирми и дребните вложители, които ще получат по-бързо достъп до средствата си. Движението обаче постави изрично условие за отпадане на банковата тайна, в случай че вложителите някога са заемали публична длъжност и са били задължени да подават декларации за имотното си състояние пред Сметната палата. Според ДПС в този кръг влизат около 10 000 души. На въпрос на "Сега" дали банковата тайна би следвала да падне само за гарантираната по закон сума до 196 000 лв., Йордан Цонев от ДПС уточни, че движението настоява в такъв случай да се обявява пълният размер на депозита. Искането на ДПС за подобни промени изобщо не бе допуснато до дебат в пленарната зала с аргумента, че то се внася като предложение на бюджетната комисия, а тя не е била съгласна и е отхвърлила тези текстове. От ДПС обаче разчетоха позицията на мнозинството като нежелание да се разкрият зависимостите на публични лица от КТБ. "Това е поредният опит да се предреши съдбата на КТБ и да започнат да се изплащат суми преди наличието на информация за състоянието на банката", коментира депутатът от БСП Румен Гечев.
21
6268
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
04 Август 2014 19:44
Крайно време е на депутатите да им бъде търсена отговорност, а също да влизат по затворите - на маймуни ни направиха; те са особено нахални и арогантни, и предприемат рискови операции без да се съобразяват с нищо...
04 Август 2014 19:59
Заради крадливото източване на здравната каса става така че един пие други плаща. Орязаните недоволни да си насочат недоволството директно към източителите на здравната каса.
04 Август 2014 20:36
Със сигурност Будата ще завари не просто обран БОСТАН, тоя филм вече Го игра, но и двойно по-високи плащания на "държавата" към обръчите и всякакви гадни капани. Ревът ще бъде кански, а Буда няма да получи пълно мнозинство, отново милиони за подкупи на коалиционерите и висящи на гърба Му паразити с ВЕИ, които предният път Му изядоха голямата глава. Преимуществено законопослушният Златев, напълно непознатата Цеца Секса и СЕГА обнаглялото ПРОКОПИ което виси с милиарди! Кухата кратуна КТБ също виси с милиарди... Тиквата§Ко ще трябва да утрояват данъците и ще си тръгнат наср@ани още първото полувреме.
04 Август 2014 21:10
В България има трийсе и няколко милиарда спестявания. Това е аномалия.
Друга една аномалия: в България се дават пари на хора, които не са си застраховали имуществото срещу бедствия. С какво те са по-различни от другите хора в нужда, онези, които са останали на улицата или живеят под наем?
04 Август 2014 21:44
Аз ли нещо не съм разбрал или някой се изхвърля с бомбастични неверни заглавия - за какво орязване става дума, когато утвърденият за тази година бюджет се запазва?! НЗОК получава някакви пари все пак. Сериозно се съмнявам парите на касата да отиват в полза здравеопазване - някои май яко се гушат за сметка на данъкоплатеца...
04 Август 2014 21:48
bankomalev - в България аномалия е, че има 200 милиарда в имоти, половината от които не се използват нито се поддържат. Спестяванията в банките са доста по-малко.
04 Август 2014 21:53
В нормалните държави левите партии увеличават разходите, а десницата реже социални плащания! В България, обаче обявилата се за "лява" партия БСП, удари бългаската десница у земята, като се започне от плоския данък, та се стигна до 17% стягане на колана! Време е БСП, като крайно дясна националсоциалическа/нацистка и фашистка партия, на олигарсите и едрия финансов капитал да бъде забранена със Закон!
04 Август 2014 22:02

mick
bankomalev - в България аномалия е, че има 200 милиарда в имоти, половината от които не се използват нито се поддържат. Спестяванията в банките са доста по-малко.

Вярно е, че трийсет милиарда спестявания в банките не са много на фона на дупките в бюджета. Вярно е и за имотите. Плодородната земя и пасищата на България пустеят. Това е вярно и е трагично. Къщите-бащиния останаха без български синове. Това е финала на трагедията. Не се е спуснала тъмата на поредното робство, дошъл е краят.
04 Август 2014 22:09
военното министерство, което няма да може да разчита на 99.8 млн. лв.

Малко са им орязали.
Не трябва българският данъкоплатец да дава и един лев за войски, поддържащи само и единствено чужди интереси извън границите на България. Да си им плащат САЩ.
04 Август 2014 22:10
bankomanev, до депозитите на хората ли опряхте, бе
04 Август 2014 22:15
Е,няма да имат коледни,13та заплата и готово
04 Август 2014 22:16
Спестяванията са част от финансовата система на страната. Ти виж Боко, че беше нарочил пръстените и герданчетата на едни работнички, които си искаха заплатите. И в Америка са национализирали благородните метали и скъпоценностите на населението. Щом е за спасяването на Родината.
04 Август 2014 22:34
Ти виж Боко, че беше нарочил пръстените и герданчетата на едни работнички

Той и Дуче на времето...

А в САЩ е било друга история.
04 Август 2014 22:39
банкоманев, значи заради влога на алкохолика вежди нему подобни да национализираме влоговете и благородните метали от населението
04 Август 2014 23:29
Време е БСП, като крайно дясна националсоциалическа/нацистка и фашистка партия, на олигарсите и едрия финансов капитал да бъде забранена със Закон!


За съжаление Законът в Булгаристан няма обратна сила. Ако имаше, 80% от дупетатите щяха да са зад решетките.
04 Август 2014 23:33
Атанас Димитров
банкоманев, значи заради влога на алкохолика вежди нему подобни да национализираме влоговете и благородните метали от населението

Всичко това са елементи от финансовата система. На някои ще бъде дадено, какво и от кого не се знае. Най-вероятно ще бъде взето от които имат и може да им се вземе и ще бъде дадено на които успеят да си вземат. Демокрация е все пак. Споровете се уреждат чрез обществен дебат, дано българите да се споразумеят по-добре от украинците.
05 Август 2014 07:45
***
05 Август 2014 07:57
Какво ревем за "бедните" държавни чиновници? Просто няма да вземат редовните си коледни бонуси и толкова!
05 Август 2014 09:49
Според ГЕРБ орязването на бюджетите на министерствата в такъв размер е равнозначно на блокиране на държавата.

А защо герберите не влязаха в НС и да предотвратят блокирането на държавата?
Защо личното его на Боко се оказа по-важно от сриването на държавата?
Защо герберските депутати се показаха като стадо безмозъчни овце и за*баха държавата заради овчаря си?
09 Август 2014 20:43
НЗОК трябва да се премахне, както и клиничните пътеки. На Запад има много такива каси, но бюджетите им се пълнят от вноските на работещите. И щом потрябват пари за лечение -- се плаща от касата в, която си внасял такси. А тук ддържавата дава над 95 % за бюджета на НЗОК ! А от здравните вноски са останалите 5 % ! Тоест държавните пари отиват за държавните и частните болници ! Тоест частните болници източват парите и не стига за държавните/а по Конституция, здравеопазването е безплатно/. На Запад частните болници се издържат от парите на богатите пациенти и парите от частните здравни каси, в които си правил вноските ! Накратко: Първо плаща касата и ако не достига -- пациентът плаща от джоба си останалото ! А тук с парете от НЗОК си плащат и заплати и уговорените проценти за съответната работа.
10 Август 2014 07:43
Мараба, Езопе!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД