:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 540
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

52 блока чакат саниране от година

Сдруженията губят пари от блокираните си сметки
Поне от една година чакат саниране жилищните сгради, които са одобрени от регионалното министерство. Това съобщиха вчера от новосформираната Асоциация на сдруженията на собственици, които участват в проекта "Енергийно обновяване на българските домове" по програма "Регионално развитие".

Според тях натрупаното забавяне е 18 месеца от разписаните през миналата година графици за всяка сграда. Споразумения за получаване на финансиране са подписани с 52 сдружения. Подадени са общо 400 заявления за включване в програмата. Финансирането от 62 милиона лева е разчетено за 180-200 сгради. Проектът трябва да приключи през октомври догодина.

"Няма никакво движение по проекта, вече година чакаме избор на фирми за проектирането и строителството. Получаваме само устни обещания, които се превръщат в лъжи. Ако държавата не иска да загубим парите и това да е поредният скандал, трябва да се направи нещо сега - от служебното правителство. После ще е късно", алармира Диана Димитрова, заместник - председател на асоциацията. Тя и останалите инициатори на санирането по местоживеене разказват за безброй писма и срещи, които обаче не дали реални резултати нито при управлението на ГЕРБ, нито при последното правителство. Възлагат надежди на служебния вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева, защото при предишното си участие в служебното правителство миналата година тя успяла да "раздвижи" проекта.

Сериозен проблем освен това е, че всички сдружения имат блокирани пари по сметки в КТБ, които не се използват. Това е гаранция за тяхното самоучастие в санирането. КТБ е банката, която заедно с регионалното министерство управлява парите на фонда за жилищно обновяване. Парите са в разплащателни сметки, по тях не текат лихви, в нашия блок един пенсионер си плаща тока за една зима с тези 200-300 лева, сметна Стамен Чакъров от Кърджали.
1065
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД