:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 449
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият шеф на АПИ се заема първо с рисковите проекти

Отчуждения можело да блокират и магистралите "Струма" и "Марица"
СЕГА СНИМКИ
Лазар Лазаров, който управляваше пътната агенция допреди година, се готви да спасява европейските проекти.
Проектът за скоростен път край София за 120 милиона евро по европейската програма "Регионално развитие" се бави и е в графата "рискови". Неговото "спасяване" е един от основните приоритети на инж. Лазар Лазаров, който от вчера оглави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) към регионалното министерство. Става дума за т.нар. Северна скоростна тангента.

За смяната на досегашния пътен шеф - инж. Стефан Чайков, се разбра в четвъртък вечерта. Самият Лазаров беше на същия пост допреди година по времето на ГЕРБ и управлението на Лиляна Павлова като регионален министър.

"Големият проблем е забавянето на отчужденията. Затова този проект ще е един от приоритетите, така че да не загубим средства", каза пред в. "Сега" вчера Лазар Лазаров. Въпреки че Брюксел одобри финансирането в началото на юни, остава проблемът с недоволството на собствениците по трасето на 16-километровия скоростен път. Той трябва да свързва крайните северозападни и югоизточни квартали на София, както и магистрала "Люлин" с "Хемус" и "Тракия".

Още при подписването на договора с изпълнителя - консорциума от фирми ХПВС - ССТ, през февруари започнаха протести на собственици на около 3000 имота, през които трябва да мине шосето. Те недоволстват от оценките на земите си.

Надеждите на пътните експерти бяха, докато се подготвя проектът, съдът да разгледа жалбите и строителството да започне през есента.

"Вече има решения на съда за някои имоти, с които е определена по-висока оценка в съответствие с исканията на хората. Но се губи много време. Процесът е напълно блокиран. И това трае вече около година. За съжаление решението е политическо - то е в промяната на закона, а досега такава няма", коментира Лазаров. Проблемът с отчужденията възникна, когато Конституционният съд отмени възможността за предварително изпълнение на големи инфраструктурни проекти, преди да са минали отчужденията и обжалванията на оценките.

По ирония на съдбата точно под ръководството на Лазар Лазаров проектът беше вкаран в програма "Регионално развитие" преди около година с идеята да не бъдат загубени пари, разпръснати в по-малки вече забавени общински проекти.

Отчужденията се оказват препъникамък и за други ключови пътни проекти - като магистралите "Марица" и "Струма", които се строят ударно с финансиране по програма "Транспорт". Според Лазаров там имало части от т.нар. инженерни мрежи, които също не били приключени по отношение на отчужденията. Подобен е проблемът и с проекта за пътя София - Калотина. Освен това процедурата за него бе спряна от КЗК преди дни заради нарушения при избора на изпълнител.
1
2306
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
08 Август 2014 21:28
Вече има решения на съда за някои имоти, с които е определена по-висока оценка в съответствие с исканията на хората. Но се губи много време.


Щом съдът така или иначе определя по-високи цени, изпълнителната власт да вземе да направи някакво реално остойностяване и да се договаря директно с хората, така че да не се стига до съд. Пък който е твърде лаком да се съди.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД