:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Домакинствата теглят все повече бързи кредити

Няколкомесечната подготовка и приемането на Закона за потребителския кредит, с който бяха наложени ограничения и на фирмите за бързи заеми, видимо не са повлияли на потенциалните клиенти през второто тримесечие на тази година. Домакинствата и бизнесът продължават да търсят тази форма на финансиране, сочат оповестени вчера данни на БНБ. 74.9% от отпуснатите от тях кредити са насочени към домакинства и нетърговски организации. За една година техните заеми са нараснали със 7.5% и към края на юни 2014 г. възлизат на 1.495 милиарда лева. 22.5% от общия дял на получилите бързи кредити са фирми от бизнес сектора, който не включва финансовите предприятия. В края на юни общата сума на отпуснатите бързи кредити е общо за 2.021 милиарда лева. На годишна база те са се увеличили с 1.5%, или 30.2 милиона лева, а спрямо март 2014 г. ръстът е от 2.1 на сто - увеличение с 41.5 милиона лева.

По традиция най-голям дял от отпуснатите кредити се пада на потребителските, които в края на юни тази година са в размер на 1.156 милиарда лева. Неотдавнашно проучване показа, че се променя профилът на хората, които вземат бързи кредити. В момента най-многобройни са младите хора, които търсят средства за покупка главно на луксозни технологични стоки. Висок остава и относителният дял на жилищните кредити - 18.2%, въпреки че в края на юни 2014 г. те са намалели с почти 25 на сто спрямо юни миналата година. Общият размер на жилищните кредити е 272.2 милиона лева.

Едновременно с нарасналото търсене расте и размерът на необслужваните, или лошите кредити - с 0.8% на годишна база и с 1.8% спрямо март 2014 г. Към края на юни проблемните кредити са за 618.5 милиона лева - 30.6 на сто от общия дял на отпуснатите от фирмите заеми.

Засега не е ясно дали влезлите в сила на 23 юли правила за потребителските кредити ще дадат отражение върху тяхното търсене и върху фирмите в сектора. В края на юни дружествата за бързи кредити, регистрирани от БНБ, са били 174, докато преди точно 2 г. са били 117.
1
1117
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
19 Август 2014 10:05
Едновременно с нарасналото търсене расте и размерът на необслужваните, или лошите кредити - с 0.8% на годишна база и с 1.8% спрямо март 2014 г.

Дали наистина за нарастнали или се е сменила нормативната база за кредитите, поради което се получава това нарастване?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД