:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,472,072
Активни 81
Страници 19,360
За един ден 1,302,066

Социалният министър заплаши служебно да увеличи минималните осигуровки

Досега е договорен 4% ръст за над 1 млн. българи за следващата година
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Вицепремиерът Йордан Христосков представи вчера екипа, с който ще работи в служебното правителство.
След като в последните години социалните министри избягваха да налагат административно увеличение на минималните осигуровки за секторите, в които синдикатите и работодателите не се договорят, служебният министър и вицепремиер Йордан Христосков предупреди, че ще се възползва от това свое право. "Настоятелно моля да се постигнат максимален брой споразумения за нови стойности на минималните осигурителни прагове, това е най-добрият вариант за всички. В противен случай ще припомня, че министърът има право да налага административни стойности според средното увеличение на праговете или коефициента за инфлация", заяви Христосков и допълни, че това не би било желателно. По думите му в последните две-три години има притеснителна тенденция умишлено да не се договарят праговете в някои сектори. За тези, в които през последните 2-3 години не е имало увеличение, министърът е категоричен, че ще наложи административното увеличение.

По данни на ведомството досега социалните партньори са постигнали договорка за ръст на праговете средно с 4.1% за над 1 млн. българи. Те са заети в 35 икономически дейности от общо 85. Увеличението в някои сектори е под 1% - като хотелиерство, ресторантьорство и туроператорска дейност, производство на хлебни продукти. Високо увеличение е постигнато в електрическите съоръжения - 12.6 на сто, в компютърната и комуникационната техника - 11.3 на сто, а за селското стопанство - 8.3%. В секторите производство и преработка на месо от домашни птици вече бе постигнат ръст от 7.6%, а при производството на автомобили - 6.9%. В търговията е постигнат ръст от 6 на сто, а при добив на глина и каолин - 5.8%. С под 2% ще се увеличат осигуровките на заетите в секторите "Машиностроене", "Производство на метални изделия, без машини и оборудване", "Производство на турбини и двигатели". Другата седмица социалните партньори ще се съберат в социалното министерство, за да се види къде няма постигнато съгласие за праговете за 2015 г. За тази година бяха подписани споразумения за 44 икономически дейности, които обхванаха 57% от подлежащите на осигуряване лица. 10 от споразуменията бяха за нулев ръст на МОД, а средният ръст беше 4.1%.

Христосков се обяви за въвеждане на автоматичен механизъм при определянето на минималните прагове и на минималната заплата. В момента отново се обсъжда със социалните партньори формула, по която да се изчислява минималното възнаграждение, съобщи министърът. Подобна формула бе изработена от бившия министър Хасан Адемов, но той не успя да я прокара през кабинета. Тя включваше инфлацията, средната заплата, линията на бедността. Именно последният критерий бе спорният момент - работодателите искат да се смята производителността на труда, а не линията на бедността.

ПРИОРИТЕТИ

Служебният министър на социалната политика представи вчера екипа си. Пред зам.-министър Петя Евтимова стои като приоритет да избегне риска от загуба на евросредства по ОП "Развитие на човешките ресурси". Другият заместник на Христосков - Спаска Петрова, обяви, че до октомври ведомството очаква около 270 хиляди заявки за еднократна помощ за отоплителния сезон, като досега вече са подадени 147 хиляди. Преди първия учебен ден се планира да се раздадат около 45 хиляди еднократни помощи за първокласници. Третият заместник Румяна Георгиева съобщи, че през септември започва набирането на кандидати по програмата "Старт в кариерата", към която има изключителен интерес. До момента има над 1400 млади хора до 29 г. без опит, които искат да работят в администрацията. Това е с около 400 повече от ресурса, но Георгиева обясни, че ще се постараят да намерят място на всички.
12
3303
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
18 Август 2014 19:22
Третият заместник Румяна Георгиева съобщи, че през септември започва набирането на кандидати по програмата "Старт в кариерата", към която има изключителен интерес. До момента има над 1400 млади хора до 29 г. без опит, които искат да работят в администрацията. Това е с около 400 повече от ресурса, но Георгиева обясни, че ще се постараят да намерят място на всички.

Тези младежи още отсега са изгубени за всякаква реална и перспективна работа и кариера.
18 Август 2014 20:51
МРЗ и Минималните осигурителни прагове убиват икономиката в държавата. Правят така, че в много бизнеси да остават само назначените капиталисти и мутри. Щото нормален човек, такъв който иска да спазва законите, като си направи сметката и се отказва.

С тези ограничение, държавата казва на безработните: Няма да работите за по-малко от МРЗ и МОП.. Ще стоите гладни и безработни. Разбира се веднага насреща идват тарикатите и предлагат работа уж на 2, 4, 6 часа..

Ето ви вариант: Премахнете МРЗ и МОП. Премахнете обаче и банковата тайна за данъчните. Така фирмите няма да имат големи черни каси и няма да могат да крият толкова много обороти. Няма да крият и заплатите.


18 Август 2014 21:36
Добре, но да се увеличат и минималните заплати, да се регламентира минимално почасово заплащане и трудът след осем часовия работен ден. А държавните служители да си плащат осигуровките. Онези, които не са в държавния сектор да не са им крепостни, че да плащат и заради тях!? Навсякъде назначени партийни протежета с привилегии.
18 Август 2014 21:57
mick, предложеното от теб е нож с две остриета. Много хора и без това мигрират от регионите с висока безработица към тези с възможност за намиране на каквато и да е работа с приемливо заплащане на труда. При премахване на МРЗ и ЗОП те пак няма да останат там, където нямат шансове да си намерят работа. Кой и какво ще работи в малките населени места, дори и за 200-300 лева? Нали трябват образование и квалификация за всичко, различно от метене на улици и пасене на добитък. Кой що-годе образован и квалифициран остава на село? Единственото, което може да се случи е при отпадането на МРЗ и ЗОП е спад в заплащането и там където има работа.
18 Август 2014 22:05

Не разбирам логиката на лицето, турило заглавието на дописката.
Служебното определяне на минималния осигурителен праг е част от стандартната процедура на социалното договаряне. Тогава, когато в даден бранш не се постигне договорка за този праг, в прерогативите на действащия министър е определянето му. Нищо екстраординерно.
Още по-малко толкова апокалиптично, колкото се струва на клетия дописник.
18 Август 2014 23:02
Здравка
18 Август 2014 21:57

В краткосрочен план сигурно заплащането за някои неквалифицирани професии ще спадне, но пък така много повече предприемачи ще създадат бизнеси/щото ще им излизат сметките/, безработицата ще се намали и като естествен резултат от това, ще се вдигнат заплатите.

Сега имаме на някои места огромна безработица, и в същото време искаме да има минимално заплащане. Това е против пазара. Така се гонят нормалните предприемачи, тези които искат да спазват законите.

В момента бюрокрацията по изплащането на заплатите е огромна. Малките фирми десет пъти премислят дали да назначат човек или не. Някой ако започва бизнес и иска да назначи първите си няколко работника.. разходите изведнъж скачат непропорционално, бюрокрацията също.. Дали ще има човек 2 или 20 работника бюрокрацията е еднаква... Големите фирми си имат отделни хора да се занимават с това, но малките..


18 Август 2014 23:32
В краткосрочен план сигурно заплащането за някои неквалифицирани професии ще спадне, но пък така много повече предприемачи ще създадат бизнеси/щото ще им излизат сметките/, безработицата ще се намали и като естествен резултат от това, ще се вдигнат заплатите.

mick-чо
Съвсем приятелски!
Спри да постваш същите глупости за нещо което не разбираш. Минималните заплати в бг са такива, че и да се удвоят, само до добро ще се стигне!
Иначе не просто фирмите работещи за вътрешния пазар са обречени! Държавата е обречена, че ще остане само материал като теб - обработен да вярва в "божествената ръка" на пазара. За вярата има други места - църквите, джамиите, синагогите...
Нали знаеш приказката за оня дето учел магарето си да не яде?
Но да оставим, чисто човешкото измерение на въпроса: не бъркай предприемачеството с мутренски или посткомунистически фирми.
18 Август 2014 23:57
Дали ще има човек 2 или 20 работника бюрокрацията е еднаква... Големите фирми си имат отделни хора да се занимават с това, но малките..

Малките частни фирми, в каквато работя аз от 12-13 години имат абонамент за обслужване - счетоводни къщи, фирми по трудова медицина и за каквото се сетиш откъм задължителни държавни нормативи, изискващи квалифицирана и компетентна помощ за дебрите на бг бюрокрацията. Услугите са по джоба на всеки бизнес, евтино е, има интернет в края на краищата, 90% от административното ни облужване и задължителното за нашата дейност като справки, статистика, финансова и др. документация осъществяваме он лайн. Е, няма при нас мотаещи се и кафепиещи без време стринки и чичковци човъркащи колите си през работно време.
Работила съм преди това в държавни големи и средно големи фирми - забрави. Кутия с кламери да ти потрябва, то заявка, то склад за канцеларски материали, пък склададжийката назначена с връзки и пие кафе когато и кефне В склада пожарникарят и е забранил да пуши, чакаш по половин час в коридора оная да се нашматка и наклюкари...Заплатата ми сега е почти два пъти по-висока отколкото бяха моята + нейната тогава, както и да смяташ инфлационен индекс за 12+години, пак съм по-добре и не се дразня от подобни екземпляри, защото при нас не виреят.
19 Август 2014 09:04
Здравка
18 Август 2014 23:57

Значи, ето един пример - на село, човек има 20 декара земя да речем и иска да вземе един, двама работника от селото да му помагат.. Къде там ще намери фирма която да му смята заплати, да му движи документите.. цялата бюрокрация? От една страна ще трябва да дава пари на фирмата, след това ще губи време...

Някой ще каже така не се прави бизнес - трябват най-малко 500 декара да речем, трактори и т.н. тогава не е проблем да се назначат няколко човека и счетовотството не е проблем..

Даже и в малък град да е, пак има допълнително разходи за бюрокрация 50-100 лева на месец, счетоводството отделно. А там това е пари. Има загуба и на време. Затова там никой и не се и опитва да назначава хора. Всичко е на ръка и толкова. И повечето са в сивия сектор, за да компенсират бюрократичните разходи. Щото те са съществени при малко назначени хора и при ниски заплати.

19 Август 2014 09:27
При това масово укриване на доходи и неплащане на данъци и осигуровки, МРЗ и минималните осигурителни прагове са нещо необходимо. Подобно е положението и с плоския данък. Тези дето най-много пищят против МРЗ и минималните осигуровки, най-много укриват доходи. Защо едни да си плащат данъци и осигуровки върху пълния размер на доходите си, а едни пищящи, които често имат по-високи доходи от плащащите данъци и осигуровки в пълен размер, да плащат само върху някаква минимална сума, а на това отгоре да оревават орталъка как безработицата се увеличавала, как икономиката се задушавала и т.н.? Очевидно, че няма такова нещо. Може наистина някой пишман-бизнесмен дебеловрат демократ и да му дойде нанагорно, но такива не стават за бизнес. При това не се прави една много проста сметка, че средствата събрани от данъци и осигуровки под една или друга форма пак се връщат в голямата си част към хората в България. Има и нещо друго - поради голямия процент на укритите доходи и съответно неплатените данъци и осигуровки, сега се процента за данъци и осигуровки е по-голям, т.е. тези суми пак се плащат, но някои пищящи сега плащат по-малко, а спазващите закона плащат повече. Другото, което се забравя е, че работещите като цяло губят от укриването на доходите с сумата, която трябва да платят работодателите, но всеки се спасява поединично и си мисли, че нещо печели, а може да се окаже, че даже и той сам по себе си губи от неплащането на данъци и осигуровки.
19 Август 2014 09:34
Една от главните причини в България да сме зле е плащането на ръка. Не случайно навсякъде по света има държава, има правила, има закони, има наказания за неспазването им и т.н. Който не може да работи по правилата да не се захваща. Какво значи имал 20 декара и плаща на ръка, било загуба на време да спазва законите и т.н.? Това означава, че някой хем иска да се ползва от ползите от това, че има държава, хем да не си плаща за това. Е, няма как да стане без държавата да отиде на зле, т.е. почти всички да отидат на зле, както е в България.
19 Август 2014 14:05
Значи, ето един пример - на село, човек има 20 декара земя да речем и иска да вземе един, двама работника от селото да му помагат.. Къде там ще намери фирма която да му смята заплати, да му движи документите.. цялата бюрокрация? От една страна ще трябва да дава пари на фирмата, след това ще губи време...
в
Абе стига бе, ти искаш да ми кажеш, че като викна две циганчета да разчистят мазата, трябва да им връчвам граждански договор и да го регистрирам в НАП . Никой няма нужда да ходи никъде. Фирмите сами те намират, има си интернет, дори и на село. Документите и без това ги разписва работодателят. А му ги пращат готови в електронната поща. Стига с това село, не сме в Занзибар. Приятели избягаха на село от градската лудница , купиха си стара къща, пътуват до града за работа всяка божа сутрин и мрънкат, че професиите им не позволяват работа от дома.
Прощавай, но от бюрокрацията и необходимата и излишната с която се сблъскват фирмите у нас, аз май разбирам доста повече. Не питай старило, питай патило.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД