:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МО представя България като обект на руска информационна война

В стратегия, предназначена за срещата на върха на НАТО, се говори за превъоръжаване заради опасност от "хибридни военни действия"
България е в информационна война с Русия, пише в публикувания на сайта на военното министерство документ "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". С него министърът на отбраната Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев възнамеряват да отидат на срещата на върха в Уелс на 4 и 5 септември и да представят предстоящата реформа в армията, провокирана от забележки на алианса. Русия не е поканена на събитието.

Във "Визия 2020" се заявява, че "активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля". Информационната война е определена като една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна и "дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство". Като друга заплаха е посочена опасността от "хибридна война", отново във връзка с Русия. Според авторите на документа този нов вид война съчетава конвенционалните методи с похвати на "партизанска, кибернетична и информационна война", както и действия, противоречащи на международното право.

Според специалисти е традиция анализът на рисковете и заплахите за страната да фигурират в подобен документ. Но обикновено не са конкретни, не се посочва конкретна държава, а по-скоро се разглеждат хипотетични ситуации в отделни региони, които могат да повлияят на националната сигурност. Конкретиката фигурира единствено в разузнавателните справки на службите за сигурност, но тяхното място не е в официални документи, които ще бъдат представени пред НАТО. Освен това документът трябва да е в унисон със Стратегията за национална сигурност, българската не е променяна от години и в нея Русия не фигурира като заплаха.

Изготвянето на визията започна преди три седмици и трябваше да ползва изводите от стратегическия преглед на отбраната, започнат от предишното ръководство, за да посочи какво въоръжение е нужно. От документа не става ясно дали е дочакан резултатът от прегледа. Независимо от това са изброени редица проекти за модернизация, които военното министерство възнамерява да започне. Както "Сега" писа, визията предвижда до 2020 г. да се отделят по 2% от БВП за отбрана. За целта всяка година ще се увеличават с 0,1% парите за армията. След увеличаване на парите между 10 и 15% ще се отделят за превъоръжаване. Преди седмица Шаламанов обяви, че плановете за превъоръжаване включват сделки за 1 млрд. лв., и изрази надежда, че част от парите ще влязат в българската индустрия. Ден по-рано той твърдеше, че тази година няма пари дори за вноската в НАТО.

Според "Визия 2020" трябва да се купят нови изтребители, а при по-добри икономически показатели - и система за противовъздушна отбрана. Другият проект е модернизация на три фрегати нов противокорабен комплекс, система за противовъздушна отбрана и торпедно въоръжение, 3D радар, безпилотен вертолет и бойна информационна система. Сухопътните войски ще се оборудват със 100-120 нови бойни машини. Ускорено ще бъде придобит терминал по програмата на НАТО за съюзно земно наблюдение (AGS) в рамките на съвместен проект с още 14 държави, членки на НАТО, се посочва още в документа. Предвижда се още и покупката на 4-6 радара с възможности за откриване и проследяване на цели в системата на ПВО на НАТО.

НАТО ще обсъди пет ключови теми на срещата в Уелс. Първата е за "готовността на алианса да усили колективната отбрана". Втората е свързана с "демонстриране на трансатлантическа решимост и подчертаване важността от увеличаване разходите за отбрана". Третата се отнася до "отношенията с Русия и укрепване на връзките с Украйна". Четвъртата е свързана с партньорските отношения и продължаване политиката на "отворени врати". Последната е "Афганистан и завършване на операцията на международните сили в края на 2014 г.".

В комюнике на алианса се подчертава, че "срещата на върха на НАТО ще се проведе в критичен момент за историята, когато глобалната сигурност е станала все по-нестабилна, както се вижда от действията на Русия в Украйна".
108
10513
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
108
 Видими 
25 Август 2014 19:41
Нещо не е така. От статията в "Наблюдател":

Макар че Русия и Америка са на противоположни позиции в конфликта за бъдещето на Украйна, не бива да забравят дългосрочните си интереси за унищожаване на онези, които могат да им навредят, и подобна борба може да се води по-ефикасно, ако двете страни си сътрудничат.

Русия и Западът не са главни врагове помежду си
25 Август 2014 19:49
От Велизар Шаламанов друго не може и да се очаква . Затова е и поставен, като доверен задокеански човек , начело на МО.
После не се чудете защо БГ купува скъпо и прескъпо газ от Русия , а вместо нашите плодове и зеленчуци, строители и строителни материали- там са тези на Турция .
Нито Унгария, нито Словакия , Словения , Австрия и т.н. не си позволят такива глупотевини спрямо Русия.
Затова и народите им се радват на пазари в Русия , приток на руски инвестиции.
А тук ,заради шепа кирякстефчовци , се чудим защо живеем най-бедно в ЕС , та вече и в Европа .
25 Август 2014 19:54
Ясно....Мамин ще го правят шеф на генщаба.Кат не успя в ДАНС ще му харижат остатъчната ни армия.От него информационната контраофанзива пък за Шаламанов-да си играе с корабчета и самолети.Сега остава Хидролога да се окаже и спец по локатори и ПВО ракети че да дялнат с генерал Боце по едно хонорарче Да ти и стратезите...
25 Август 2014 19:58
Нищо, тамън рашките ще има какво да използват като ни воссоединят!
25 Август 2014 20:16
Нападнали ни вече значи.

Плевньо сега ще отговори на удара с някоя по-приятна евроатлантическа ценност!
25 Август 2014 20:27
МО представя България като обект на руска информационна война
Не знам за онзи дето искаше тест за интелигентност за политиците, ама ни трябва тест за нормалност. От тест за лоялност няма смисъл, защото е пределно ясно къде седи. Стара циганска поговорка гласи: "Който дава папо, ще му казвам Тато."
*
Поне вече мога да обясня на младите какво е да живееш с лъжи от медиите и ибрикчийство на политическата класа, противно на всякаква здрава логика - така както беше преди 25 години. Единствено ще се затруднят да схванат как така това все още се получава при такова изобилие и достъпност на мигновена информация... Също и защо при предишните лъжи се градеше България, а при сегашните се руши и изчезва...
25 Август 2014 20:32
Русия не е поканена на събитието.
Не че е проблем за Русия да отиде непоканена.
25 Август 2014 20:34
Главнокомандващият (с извинение) и И.Д. министер на войната ако искат 100 изтребителя и 200 фрегати да си закупят, но за сметка на приходите от наемните войски които изпращат като баняджии и пушечно месо за приятелски и недотам огън.


А сметката е проста - ОГРОМНАТА БНА ведно със запас и т.н. струваше на България 1 млрд. годишно. СЕГАшният жалък остатък от "Армия" ведно с хилядите и хиляди цивилни паразити пак струват 1 млрд. годишно. В рамките на този бюджет, тейзи военни стратези ако искат и атомна подводница да построят, или самолетоносач. В корабостроителницата на Пеевски.
25 Август 2014 20:35
България е в информационна война с Русия, пише в публикувания на сайта на военното министерство документ
Винаги съм знаел, че това американско мекере Шаламанов ще ни вкара в яростна война с истината и с българската история.
П.С. В сивито си винагии забравя да напиша къде и кога е придобил научното звание "Кандидат военных наук"
25 Август 2014 20:36
Хей, русофилите, разбрахте ли, че някакъв гл.пак вие нарекъл нещо като "Интернет агресори" - та според този гл.пак сте опасни за сигурността на България - а вас винаги ви е имало... Какво да правим сега?
25 Август 2014 20:36
МО представя България като обект на руска информационна война


Някой лица трябва да си отработят получените пари.
25 Август 2014 20:42
русофилите, разбрахте ли, че някакъв гл.пак вие нарекъл нещо като "Интернет агресори"


Мдаам, много добро разсъждение- всеки който не лиже американски г.з е червена прашка и задунаец и е опасност за националната сигурност. Аба другарите болшевик-демократи, направо върнете член 1-ви в конституцията. Само сменете чия е ръководната роля.
25 Август 2014 20:42
hubavetza
25 Авг 2014 20:36
Мнения: 1,786
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Хей, русофилите, разбрахте ли, че някакъв гл.пак вие нарекъл нещо като "Интернет агресори" - та според този гл.пак сте опасни за сигурността на България - а вас винаги ви е имало... Какво да правим сега?

Да ти разкажа за именуването един много стар виц.
На границата кореец по националност постоянно яде граничните кучета. А са го пратили наряд с поредния пес, а един пес по-малко. При това честно си го признава, казва, непроизволно е, в кръвта ми е, кореец съм - виждам куче, изяждам куче!
Замислило се началството, извикало хипнотизатор белким нещо се оправи работата. И хипнотизаторът провел сеанса: "Ти не си кореец, ти си украинец, украинец, украинец!" и рекъл, край, оправи се човекът, можете да го пускате с кучето.
Ама началството било печено, пратило кореецът с кучето, ама и двама след тях, да не стане сакатлък някакъв. Правилно пратило! На първата полянка кореецът вързал псето, извадил ножа и започнал да припява: "Ти не си куче, ти си сланинка, сланинка, сланинка!"
Така че от наричане с друго име нищо не се променя, това е изводът.
25 Август 2014 20:42
Вярно било значи: Когато Господ иска да накаже някой , първо му взема акъла!!!
25 Август 2014 20:53
***
25 Август 2014 20:55
Новината, че Плевнелиев вижда България във война с Русия, ще бъде главната до изборите и ще доведе до два резултата: ГЕРБ няма да получи мнозинство, а Атака влиза
25 Август 2014 20:56
Какво ни заплашва нас, българите? Русия ни заплаши, като организира свалянето на ББ за отмъщение, заради АЕЦ "Белене"... После ни заплаши със самолети... После ни заплаши с кибервойна... Това е достатъчно да си подобрим въоръжението; но нищо повече... В дългосрочен план ние не сме заплашени от Русия... Заплашени сме с това, че покрай бежанците може да проникнат и терористи от мюсюлманските страни... Едно време Кадафи приюти убийците от Алжир и се видя после до къде се стигна... Не трябва да приемаме терористи, трябва да си достроим оградата на границата с Турция и да искаме непрекъснато помощ от партньорските служби...
25 Август 2014 20:59
Поредната загубена война - троловете в политиката мутират в посока да ни вкарат ускорено във фризера...
25 Август 2014 21:01
трябва да си достроим оградата на границата с Турция и да искаме непрекъснато помощ от партньорските служби...
Турците са "партньорските" ни служби. Нещо не го следиш евроатлантизма.
25 Август 2014 21:11
Значи, Русия е повела информационна война срещу България? Тази Русия, която вече почти е забравила за съществуването ни? Че ние, с тези правителства командвани от УСА ембасито, какъв интерс може да представляваме? Даже за лятна почивка не ставаме!
Важното в случая е, че и.д. мин на отбраната и "онуй нещо" искат да зарадват господарите си и да им подарят малко пари от данъците на българите (малко за тях и много за нас).
И тъй като мен никой не ме е питал дали искам в НАТО и ЕС, мисля да започна мой си протест - неплащане на данъци. Не виждам защо да ги плащам, след като двама малоумници, неизбрани от никого, искат да ме натоварят допълнително за глупости!


Какво ни заплашва нас, българите? Русия ни заплаши, като организира свалянето на ББ за отмъщение, заради АЕЦ "Белене"... После ни заплаши със самолети... После ни заплаши с кибервойна...
Искренно ме разсмя

25 Август 2014 21:16
Yantar
25 Авг 2014 21:01

Турците са "партньорските" ни служби. Нещо не го следиш евроатлантизма.

25 Август 2014 21:17
една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна и "дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство".


Това защо се възприема като нещо лошо? Аз пък го виждам в положителна светлина.
25 Август 2014 21:23
hubavetza
25 Авг 2014 20:56
Русия ни заплаши, като организира свалянето на ББ за отмъщение, заради АЕЦ "Белене"...

Забравяш приятел нещо МНОГО ВАЖНО - Писал съм многократно за Станишката, в битността му на Премиер и случката с него и с Русия ..

Помните ,че наш Сергей предостави навремето оръжие на Грузия, нали .. въпреки демаршите от Москва- "то не било така, законно ,не било правилно, съгласно международните правилници.. имало официална зона на конфликт, не бивало така, да се въоръжават страните" - дуднеха руснаците..

Да, ама не-курназ нашето момче, не му пука-евроатлантик - изпрати системи ГРАД и после даже един пич с вратовръзка, баш тях използва... дали някои фирми, да изкарат някой лев, дали от атланто-демократично убеждение .. не се наемам да съдя-важното е, оръжието от България отиде там...

Добре ама, КГБ забавя, но не забравя .. качи се, лидерът на ПЕС веднъж в един лифт в Пирин ..и ... оп-па-а-а-а, токът спря..
Мислите случайно??!.. не знаете нищо за КГБ, не знаете, а пък за ГРУ още по-малко знаете....дълги са им ръцете - само това ще ви кажа!

И твоят един син, Българио, вися на лифта, четири часа, със страшна сила!
И не само вися, ами и се мандахерца налево-надесно, като на коч .. м..ете.

.. но не е унивал - през цялото време е бил весел и контактен - разправял е на околните вицове .. да, също като Къци Вапцаров някога , при започване на състезанието "Риск печели"!
А посланието на КГБ към Станишката ли .. ами то ясно ... "и тази вечер, лифтът е седалков! чекай, чекай малко!" ..ей го посланието .. та така с ГРУ и техните тайни операции!

Та включи, приятелю Хубавеца, и случката на лифта , към твоите Опорни точки за Русия!
Поздрави
25 Август 2014 21:36
една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна и "дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство".

Това защо се възприема като нещо лошо? Аз пък го виждам в положителна светлина.


Ами лошо е, защото е срещу американските интереси.
25 Август 2014 21:40
Плевньо прави-струва, ама ще ни вкара във война.

Въпросът е как ще реагира баткоТО, когато чуе, че сме обект на война, макар и информационна.
25 Август 2014 21:42
Ами лошо е, защото е срещу американските интереси.

Ами да контрират с трици, пардон с бисквики "Майданка сушенная а-ля-Нуланд"! Или са им свършили?
25 Август 2014 21:45
активното и повсеместно пропагандиране на руската западната политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля
Упс! Така не е политкоректно...
25 Август 2014 21:50
Глупости!Това само показва нищетата на слугите и безизходицата на господарите!Да се надяваме че в Руското посолство има умни хора и няма да направят извод че българския народ има общо с Шаламан-Парцал
25 Август 2014 21:52
Също и с онова, което ни го сложиха в президенството.
25 Август 2014 21:55
Тая простотия , че БГ била обект на руска информационна война , да беше я казал някой земеделец , лежал във фашистки и комунистически затвор, или бай Илия Минев, дето 23 години човека при комунизма беше в зандана и накрая каза : " Съдете по делата им и по разсъдъка им ...." и си отиде като куче , забравен от седерастите, а то - от активен комсомолец и руски възпитаник, бързо преориентирал се на задокеанска копаня .
Бъдете сигурни, че утре ,както се обърне палачинката, а това няма как да не стане според Хегел през 35-40 години, тоя Шаламанов ще се изкара , че бил на прикритие .....И репресиран тоже .
Поле, Русия затворила пазарите си за България ......
25 Август 2014 22:06
П.С. В сивито си винагии забравя да напиша къде и кога е придобил научното звание "Кандидат военных наук"
Шаламанченко е от същото котило от което е и Наливайченко(бивш Кагебейченко,настоящ Цереуйченко)Не са йени чери.Били са отличници и галени деца на старата номенклатура.Добре обучени,продажни по рождение.Философията им е проста-ако не съм аз ще бъде друг от випуска.Вероятно имат много човешки черти.Съвестта не е сред тях.
П.П.От от този род същества се срещат и в старата Европа и в новата Русия и в Америките.Не са от хората които чакат писмо като Полковника.
25 Август 2014 22:13
Въобще никой никога не трябва да пледира за прегръдки с когото и да било - рече Киркор - По времето на Крум това директно се е считало за предателство със съответните последствия
25 Август 2014 22:16
"Визия 2020"

Би могло да се чете и като "Визия на слепеца 2020".
25 Август 2014 22:16
От отбраната по-важното е да се развиваме икономически - трябва да рекламираме страната си на Запад; трябва да създадем преференциални закони за чуждестранните инвеститори; трябва да си оправим законодателството; трябва напълно да се интегрираме с ЕС; трябва да отделяме повече средства за култура; трябва да сме по-инициативни и работливи; трябва да направим свободни икономически зони около Русе и Варна...
25 Август 2014 22:20
Хей, русофилите, разбрахте ли, че някакъв гл.пак вие нарекъл нещо като "Интернет агресори" - та според този гл.пак сте опасни за сигурността на България - а вас винаги ви е имало... Какво да правим сега?


Като за начало си обърши устата и внимавай с кого и по какъв начин разговаряш, и дали ти стиска. Понятно?
25 Август 2014 22:21
трябва да създадем преференциални закони за чуждестранните инвеститори;

Сещам се за едно голямо множество инвеститори, говорещи руски, по цялото Черноморие. Може морските колеги да ме опровергаят
25 Август 2014 22:23
Руската пропагандна и дезинформационна война е очевидна дори и за бегло преглеждащите този форум...
25 Август 2014 22:25
Не можем. Още има още няколко, дето се водят крупни, но те не са от реднешко
25 Август 2014 22:27
Според "Визия 2020" трябва да се купят нови изтребители, а при по-добри икономически показатели - и система за противовъздушна отбрана. Другият проект е модернизация на три фрегати нов противокорабен комплекс, система за противовъздушна отбрана и торпедно въоръжение, 3D радар, безпилотен вертолет и бойна информационна система. Сухопътните войски ще се оборудват със 100-120 нови бойни машини. Ускорено ще бъде придобит терминал по програмата на НАТО за съюзно земно наблюдение (AGS) в рамките на съвместен проект с още 14 държави, членки на НАТО, се посочва още в документа. Предвижда се още и покупката на 4-6 радара с възможности за откриване и проследяване на цели в системата на ПВО на НАТО.

Дотук ги сметнах към 23 милиарда долара. Абе Шаламанов, ти у ред ли си? Кой ще ги даде тез пари? Фалиралите американци ли? ЕС ли, дето всеки евроцент им измъкваме с клизма? България СЕГА е към 6,5 милиона, а с такива като теб скоро ще я докараме до 2 милиона!
25 Август 2014 22:33
При информацията има истина и лъжа, а не война. Шаламанов ако обича да послъгва да се черви тоз който го е сложил там.
25 Август 2014 22:57
Oraсle
25 Авг 2014 22:23
Мнения: 11,263
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Руската пропагандна и дезинформационна война е очевидна дори и за бегло преглеждащите този форум...

А как е в другите форуми, да речем, в "Дневник"? Разкажете, де! Даже бегло разкажете!
25 Август 2014 23:21
67AF
25 Август 2014 22:57
Oraсle
25 Авг 2014 22:23
Руската пропагандна и дезинформационна война е очевидна дори и за бегло преглеждащите този форум...

А как е в другите форуми, да речем, в "Дневник"? Разкажете, де! Даже бегло разкажете!

Tam e vice versa, 67AF - "Американската контрапропагандна и контрадезинформационна война е очевидна в Дневник"...
25 Август 2014 23:24
Не спирам да се чудя защо четете "медиите" на прокопчо!? Аз от три мандата не го правя
25 Август 2014 23:30
Асол
25 Авг 2014 23:24
Не спирам да се чудя защо четете "медиите" на прокопчо!? Аз от три мандата не го правя

Асол, за да победиш опонента си, трябва преди всичко да го познаваш.
Тази мисла се приписва на Чърчил. Колко ли е ма'ал по нощите томовете на Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин горкия.
25 Август 2014 23:38
hubavetza 25 Август 2014 22:16
.... трябва да създадем преференциални закони за чуждестранните инвеститори;

И защо трябва да има преференции за чужденците?!
Как тогава българските фирми ще се преборят на пазара?
***
Когато един чужд "инвеститор" дойде в България, гледа от всеки вложен долар (не казвам инвестиран) да изкара поне 5. И ги изнася директно в страната си, да си ги харчи - купува си имоти, яхти, скъпи коли...
За чий му е да ги инвестира в България?!
Освен това гледа и да не плаща данъци, чрез избягване на двойното данъчно облагане. Регистрира си фирмата в Лихтенщайн например, и нито долар (лев) не плаща в хазната на България.
Колко още години трябва да минат в "реформи", че да вденете накрая в каква бананова република се превърна България.
25 Август 2014 23:40
Че аз от години го опознавам от тукашните му глашатаи- много са старателни. На моменти се питам дали не са ангажирани да популяризират прокопиетата дори и във враждебна среда. Мераците са особено засилени от пет години насам - то и особената политическа воня у форума датира от там някъде
25 Август 2014 23:57
Асол
25 Август 2014 23:40
Че аз от години го опознавам от тукашните му глашатаи- много са старателни. На моменти се питам дали не са ангажирани да популяризират прокопиетата дори и във враждебна среда.

Възможно е. И Иво и Филип ги познавам лично, още от времето когато бяха "totally beginners". За Филип мнението ми е добро, за Иво - не. Мисля, че е просто един страхлив лалугер.
26 Август 2014 07:04
Как да няма информационна война? Я си прочетете постовете! Като се спомене БА веднага някой подхваща че са баняджии - което е изпълни от един взвод през 2003 година за 6 месеца, обаче е дълбоко залегнало в съзнанието на *** от форума. Само дето в БГ няма да се появят учтиви зелени човечета, а неучтиви черни. Понеже в полицията която е да кажем 65000 се назначава само по партиен принцип, а и видяхме как се справя тя на границата - същите вие дето пишете за банята ще ревнете къде е БА и що не е адекватно въоръжена! От друга страна за онези които пишат за пазарите на русия - ми те са отворени по принцип само дето няма кой да се възползва - основния земеделски износ на Дания бил за русия - и какво произвежда Дания - картофи!!! Колко български картофа от Смолян да речем са продадени в Русия? Просто бизнесът до момента се развива в посока - в началото бяха бащите с куфарите с кинти от БКП които долу горе правеха нещо като бизнес. Сега дойдоха децата им които са свикнали само да консумират и като изконсумират всичко бизнесът умира! Пазари в Русия бол и никой не ги е затварял през годините.
26 Август 2014 07:52
Да , верно е...,особенно , ако не си допълнително информиран по въпросите на манипулациите.
26 Август 2014 07:57
Как да няма информационна война? Я си прочетете постовете!

Каква война, бе другарю? С кого да я водим? Я погледни състава на най-интелегентния форум? Къде са Фичо, Мичо и Бармалеите?
Ние тая война я спечелихме - с дискретната и не до там - помощ на ...
Сега остава да спечелим другата - истинската. Там ще е трудното. Охх
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД