:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,614
Активни 120
Страници 11,856
За един ден 1,302,066

Токът може да поскъпне два пъти за три месеца

Увеличението от 10% от 1 октомври е санитарен минимум, заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. От 1 януари се очаква още 1% повишение
Токът може да поскъпне не само със средно 9.79% за бита от 1 октомври, но и още веднъж от 1 януари. Следващото увеличение ще е в рамките на 1% и ще е в полза главно на топлофикациите. Това каза вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова при общественото обсъждане на новите цени на електроенергията. Дискусията бе преждевременно прекратена след серия от скандали, при които Тодорова бе дори обстрелвана със сурови яйца. Атаката дойде от познати лица от протестите от началото на миналата година - Янко Петров и Дончо Дудев от сдружение "Граждански контрол". Те обвиниха регулатора в пълна зависимост от кабинета "Близнашки" и обявиха, че "народът няма да заплаща това, което някой е направил като грешка".

"Бихме искали да няма увеличение, но има проблеми в целия енергиен сектор. Топлофикационните централи, комбинираното производство също са в тежко финансово състояние. Решенията, които са вземани преди, са довели до проблеми навсякъде, не само в Националната електрическа компания (НЕК)", обясни Тодорова. И добави, че топлофикациите, без столичната, през тази година ще излязат на загуба и искат още средства, за да могат да оцелеят през зимния сезон. Затова ще се търси начин в края на годината те да бъдат компенсирани чрез цените на тока, без да поскъпва парното.

Според председателя на ДКЕВР предстоящото от 1 октомври увеличение на тока с почти 10% е санитарен минимум. Нещо повече - експресният анализ на състоянието на НЕК показал "трагични резултати". Затова освен вдигане на цените регулаторът е заложил и други мерки. "Очакваме в следващите месеци да бъдат постигнати договорки или законови промени относно дългосрочните договори", каза Тодорова, като визира двете американски централи в "Марица - изток". До дни ДКЕВР ще отмени решението, с което се нарежда на НЕК да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица-изток 1" и ТЕЦ "Марица-изток 3". То беше взето преди няколко месеца от предишния състав на ДКЕВР и бе калкулирано при опита да не се повишава цената на тока по времето на кабинета "Орешарски". Централите обаче не се съгласиха да се променят договорите и това доведе до поредни дисбаланси в енергосистемата. В момента се търси най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни Тодорова. И допълни, че при тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително задаване на резултата и като натиск, при който не са поставени в равноправни условия.

В същото време по време на дискусия за състоянието на енергийния сектор служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов обяви, че централите са склонни да преговарят. "Поради натрупаните проблеми в енергетиката НЕК разплаща на контрагентите си само 53% от задълженията си. Това ще се промени постепенно, няма как системата да се оздрави изцяло за няколко седмици", коментира още той. Щонов обясни, че за да се намерят повече пари в сектора - не само за НЕК, но и за дружествата, и за производителите на ток, - трябва да се намалят загубите и всички участници на пазара да работят по-ефективно.

Министър Щонов бе категоричен, че новите цени от 1 октомври ще покрият едва 1/5 от дефицита в НЕК, или 200 млн. лв. Останалите 80% от загубите ще бъдат компенсирани постепенно чрез предоговаряне на дългосрочните договори и след дискусии със зелените централи по оптимизиране на техните разходи. Разчетите на НЕК обаче показват съвсем друго. Според шефа на дирекция "Регулации, бюджет и анализ" в дружеството Венцислав Марков приходите ще са само 140 млн. лв. Разминаването идва оттам, че разчетите на работната група в регулатора са на годишна база, а мярката ще действа само 9 месеца.

Часове по-рано от електроразпределителните дружествата единодушно заявиха, че поскъпването на тока е глътка въздух за сектора, но съвсем не решава проблемите. Според Стефан Абаджиев от "Енерго -Про" признатите разходи на неговото дружество са в размер на 9%, докато те реално са 14%. "Мрежата е в най-тежко техническо състояние и разходът е много по-голям", заяви той. От ЕВН също се оплакаха от орязаните пари за технологични разходи. Според Илина Стефанова от ЕВН в момента те са 10.5%, но ДКЕВР признава само 8% от тях. "Това не отразява реалното състояние на мрежата", коментира тя. Недоволни са и от ЧЕЗ.

32
3379
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
25 Септември 2014 19:38
Е, един процент увеличение от 01.01.2015 г. се ядва...
25 Септември 2014 19:45
От ЕВН също се оплакаха от орязаните пари за технологични разходи.


Ами намалете си печалбата, бе.
25 Септември 2014 19:53
Зимъска ще има счупени глави
25 Септември 2014 20:02
След "санитарния минимум" идва "санитарен надзор и обработка".
Хубаво е Тодорова да знае реда.
25 Септември 2014 20:08
Много милозливи нашто гюбре (цитирам!) `два пъти за три месеца`, щото можеше да е три пъти за два месеца
25 Септември 2014 20:15
Служебното правителство не посмя СЕГА да увеличи над 10 % цената, за да облекчи максимално предполагаемото следващо правителство и затова твърдят, че се налага корекция.
Да припомним само, че над 40% увеличение на цената на тока за три години при управлението на ГерБ бе това, което съумя да изкара стотици хиляди българи на протест и свали вдигачите на цената от власт.
СЕГА границата на търпимост е значително по-ниска. Дори не се вмества в стоте дни на следващото правителство.
По принцип ситуацията в България е такава, че не може да има стабилно правителство при вдигане цени на тока.
Затова първата работа на следващото правителство ще бъде намаляване цената с 1%.
Ако Тиквата е премиер- с 3%.
25 Септември 2014 20:19
Правителство, което повиши цената на тока, неминуемо пада от власт!
25 Септември 2014 20:30
25 Септември 2014 20:32
Сега ще го вдигнат с 10%, а после Боко ако стане премиер ще го свали с 3% и ще обяви, че е намалил цените...
25 Септември 2014 20:48
На 18 септември служебният министър на финансите Порожанов изпраща писмо до министър-председателя, до заместник министър-председателите и до председателя на ДКЕВР Светла Тодорова, в което ги уведомява, че трябва да бъдат внимателни относно техните изказвания по повод действия на правителството срещу електроразпределителните дружества. За съжаление това не е достатъчно и Светла Тодорова заявява официално от името на ДКЕВР, че действията, които са предприети спрямо електроразпределителните дружества не били съвсем законни. Това изявление директно ще се ползва от EVN в Международния център за решаване на инвестиционни спорове към Световната банка като доказателство и ще бъда в полза на EVN и по този начин ще се подпомогне дружеството срещу нашата държава, посочи Драгомир Стойнев.
Арбитражното дело на EVN срещу държавата е заведено в края на април 2013 г. Претенциите на EVN са за неустойка от приблизително 1,2 млрд. лв. за неизпълнение от страна на България на условия от инвестиционния договор, свързани с инвестиционната политика и поддръжка на съоръженията. Тук EVN визира всички правителства от 2005 г. досега.
Според бившия енергиен министър е впечатляващо, че EVN прилага като доказателство по делото протоколи и стенограми от състояли се през 2004 г. срещи, на които всичките разговори са показани между EVN като кандидат за приватизация и ДКЕВР. Записано е, че в тези срещи е участвала именно г-жа Тодорова, която е поемала ангажименти EVN първо да има 16% норма на възвръщаемост, а после тази норма да остане постоянна на 12%. В момента тази норма на възвращаемост е 7%. И тук може би трябва да си зададем въпроса тази г-жа Тодорова как е била назначена като председател на ДКЕВР и не защитава ли тя действията на EVN вместо да защитава националния интерес, запита Драгомир Стойнев.


Стойнев е поискал оставкана на Светла Тодолова, която настъпателно работи в интерес на ЕРП-тата и против интереса на ползвателите на електроенергия.
Може би това искане на Стойнав, ще е интересно на читателите на в-к "Сега", като противовес на официалната линия на ПП ГРЕБ.
25 Септември 2014 20:56
Е, един процент увеличение от 01.01.2015 г. се ядва...

Ако ти го увеличат със 100%, вероятно ще се чувстваш добре нахранен.
25 Септември 2014 21:07
Токът може да поскъпне два пъти за три месеца

Значи толкоз ще просъществува гербавото правителство - до 3 месеца. Ми добре.
25 Септември 2014 21:30
Най-добре се получава по 1% на ден.
Плавно да е.

Съответно на ДКЕВР 2.0 /пл/
25 Септември 2014 21:32
Питам, защо не беше приватизирана цялата енергетика, включително АЕЦ, всичко? Да няма от къде да се краде. Защото как се краде от частник, ако няма от къде да си компенсира кражбите!
Спрете да крадете на поразия Народа, защото колкото и да е търпелив, един ден ще му кипне кръвта и ще пролее вашата! И този път няма да има оправдание, че била присъствала Червената армия, като обичате да натяквате - с "голи ръце" Народът ще ви види сметката. Надявам се, завинаги!
Един наш цар, като покръствал народа си, болярите-противници ликвидирал до 3-то коляно. Та има прецедент, може и на вас да се случи, кой знае...
Не е дума да се плашим, вие страх от Бога нямате, камо ли от смъртни. Реч иде за мярата на търпението народно и Гнева Му, кога бликне.
25 Септември 2014 21:35
Боко каза, че ще го намали с 50%.

Да няма после тън-мън.
25 Септември 2014 21:45
Затова само АЕЦ "Белене". пружината да свети на трифазен, яко сръбска музика, бой и е...не на мат'ряла!
25 Септември 2014 21:46
Централите обаче не се съгласиха да се променят договорите и това доведе до поредни дисбаланси в енергосистемата
и сваляне на правителството на Орешарски!
А Тиквоча може и да е обещал намаление с 50%. То май затова сегашните гледат да увеличат с 200% - да има какво да намалява Той!
25 Септември 2014 21:49
Нещо повече - експресният анализ на състоянието на НЕК показал "трагични резултати"


Пачата от EVN има извратена представа за трагизъм. Едното яйце на протестъра щеше да й уцели кухата лейка, но лелката ловко приклекна и само параванът зад който ги бяха поставили попречи на камерите да снимат дали привърши със спонтанна дефекация като Доган/Сава при "атентата" с тапешник и самопроизволно изпразване на пикочния мехур.
25 Септември 2014 21:52
Не я мисли пачата плEVNЕлиева.


Тези нямат никакво усещане за допир с белтък.
25 Септември 2014 21:54
Имам предвид изобщо органичните материи.

Ще си мине един "Вениш", ще "преглътне" - а защо гълта - сама не знае.
25 Септември 2014 21:54
Смешна държава сме - имаме излишък на ел. енергия, но цената трябва все да се увеличава през няколко месеца ... това е така от 25 години. Не е от сега. Постоянно се свива консумацията. Проблемът е, че няма начин да не е така, след като постоянните разходи в системата вместо да се плащат от всички абонати/т.е. всеки да си плаща разходите/, се плащат само на база консумирана ел. енергия от все по-малкото консумиращи.


---
Блог

25 Септември 2014 21:58
Боко каза, че ще го намали с 50%.


С 50% невероятност това да не се случи. Както когато ревеше, Той, че ако няма БеляНЕ!, токът твърдо ще стигне 1.8 лв. за киловатчас. И натам отива работата...
25 Септември 2014 22:14
Питам юристите (списващи в този Форум) - има ли ЦИВИЛИЗОВАН начин договорите с ВЕИ и "американските" марици да приключат с WIN-WIN резултат ?

Много разчитам отговорът ви да е "ДА" !!!

Отговорът "НЕ" ще е директен призив към ВИНКЕЛистите!
25 Септември 2014 22:37
Неюристите ти отговарят: Сомтай уин, сомтай люн, ту партс! Отново греда, приготвяй повече кинти за всичко
26 Септември 2014 09:04
За хора никой не мисле, как живеят? Замързени заплати в България, а всичко по-скъпва! Геноцид в България!
26 Септември 2014 09:26
Защо всички чрез тока трябва да плащаме на отопляващите се с парно? Това не е ли вид помощ? Все пак, повечето ползватели на парно са в София- умни, богати, красиви, за тях парите нямали значение.
26 Септември 2014 09:30
Пък за инвестиционните намерения на ЕРП-тата, много добре си спомням, ЧЕЗ се канеха да сменят "лошите" бетонови стълбове с "хубави" дървени. Дето се сменят всяка година и можеш да калкулираш преноса на всяка трупа с отделен кораб от южните морета
26 Септември 2014 11:33
Мафията се оля в алчността си и е на път да загуби. Просто хората ще откажат да си платят сметки, а мнозина няма и да могат. И рекетирането ще трябва да спре. Същото е и със скандалните договори на топлофикациите, които си калкулират каквото им скимне и дори да нямаш радиатори пак ти искат пари. Няма такива наглеци. Ама няма и съд, който да ги озапти. Българската съдебна система беше умишлено съсипана, което позволи на всички тези беззакония да станат част от ежедневието ни.
26 Септември 2014 14:10
Веднага да въведат борса на ел.енергията и всеки консуматор да каже откъде иска да купува. Откъде накъде топлофикации ще ни продават тока при положение че има АЕЦ, ВЕЦ и т.н. Който си е строил мощности с цел да ни граби да се оправя сам. Не може всички чрез тока, да субсидират парното на малка група абонати на дадена топлофикация. И който е подписвал ненужни дългосрочни договори-в затвора.
26 Септември 2014 15:52
Няма НИКАКВО, ама НИКАКВО оправдание токът да се изкупува на различни цени, което си е чиста форма на открит ГРАБЕЖ. Който може да го произвежда по- евтино да се радва на по- големи печалби, който не може да го произвежда да го продава където си ще. Ел мрежата да се изкупи и да стане отново държавна, транспортът на тока е въпрос на националната сигурност. Има достатъчно спестявания в банките, за да се освободи ел. мрежата от чужди кърлежи, да се спре изтичането на милиони за “много квалифицираните“ чужди играчи и за многобройните консултации.
Продажната цена също да бъде степенувана в зависимост от консумацията. Минимум киловати на една цена, повече на друга. Не можем в 21 век да лишаваме никого от една лампа, бойлер и хладилник. Всичко останало са политически брътвежи на колониални чиновници.
26 Септември 2014 16:35
Преди малко Щонов каза по радиото че топлофикациите си произвеждали и продавали тока по 200-300 лева на баламите, а за себе си купували евтин ток по 80 лева.
26 Септември 2014 18:16
След като близо 10 години експлоатация от ЕРП-тата и почити никакви капиталови вложения, освен за офиси и други благинки, е нормално мрежа средно и ниско напрежение да е в окаяно състояние. Да не забравяме и 40% аутсорсинг, който по закон не се контролира от ДКЕВР.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД