:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,438,955
Активни 67
Страници 14,461
За един ден 1,302,066

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради КТБ

Според финансовото ни министерство обаче става въпрос просто за начало на диалог
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Гражданите с депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) редовно организират протести пред БНБ. Те настояват Фондът за гарантиране на влоговете да им изплати бързо парите.
Упорството на БНБ да бави решаването на проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка "Виктория" доведе до поредна наказателна процедура срещу България. Съобщението за това дойде вчера от Европейската комисия (ЕК). Причината е, че страната ни е закъсняла с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки. Освен това наложеният от българските органи специален надзор над двете банки, изглежда, представлява неоправдано и непропорционално ограничение на свободното движение на капитали, твърдят от ЕК.

Според действащата европейска директива връщането на гарантираните депозити в размер до 100 хиляди евро (близо 196 хиляди лева) трябва да започне не по-късно от 20 дни след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си. Според българското законодателство у нас това става в същия 20-дневен срок, но едва след отнемане лиценза на съответната банка от БНБ. Европейската директива обаче не съдържа такова изискване. Неналичността на депозитите е достатъчна, за да се задейства схемата за тяхното гарантиране, е становището на ЕК. От Брюксел напомнят, че неналичността на влоговете в КТБ и "Виктория" е от три месеца. И подчертават, че съгласно общите принципи на правото на ЕС националните органи са длъжни да прилагат директивата дори когато има противоречащи разпоредби в националното право.

КТБ бе затворена от 20 юни, или повече от 3 месеца, а според БНБ решение за съдбата й ще се вземе най-рано на 20 ноември. В края на миналата седмица управителят на независимата БНБ Иван Искров заяви, че решението за банката трябва да е политическо и очаква новоизбраният след 5 октомври парламент да се заеме с казуса. В същото време ЕК настоява България да реагира в съкратени срокове - отговорът на обвинението за нарушаване на законодателството на ЕС трябва да се даде до 15 октомври.

Причина за спора е, че директивата е транспонирана в българското законодателство, но неправилно. Още през 2009 г. България е променила закона за гарантиране на влоговете - само няколко месеца след създаването на директивата. Там обаче е записано, че 20-те дни, в които трябва да бъдат изплатени депозитите, започват след отнемането на лиценза на банката. Позицията на нашата страна досега бе, че ЕК е била наясно с нашия закон. Въпреки това преди дни служебният финансов министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура заради неосигурения достъп до гарантираните депозити.

Вчера от от финансовото министерство изтъкнаха, че целта на стартиралата процедура не е да "накаже" България, а в диалог между ЕК и властите у нас да се установи дали и какво е нарушението на правото на ЕС, какви мерки следва да бъдат предприети и в какви срокове. От там съобщиха още, че ако бъдат констатирани несъответствия с правото на ЕС, българската страна ще предприеме необходимите действия за извършване на законодателни изменения. От БНБ не реагираха на започналата процедура, а цял ден телефоните на пресцентъра не отговаряха. Преди дни управителят на БНБ Иван Искров посочи, че на Брюксел е обяснено ясно какво е нашето законодателство и ако там имат друго виждане, ще бъде проведена дискусия. "Ако пък не се разберем, няма нищо страшно. Затова има съд в Люксембург, който решава кой е крив и кой е прав. Ако се реши, че те са прави, тогава пак ще кажа - 43-тото Народно събрание и следващото правителство ще имат възможността да поправят Закона за гарантиране на влоговете", обясни Искров.

Икономически анализатори обаче смятат, че първо трябва да се вземе решение за КТБ, а след това да се изплащат депозитите. Според тях предварителното плащане би отблъснало потенциални бъдещи инвеститори и би затруднило оздравяването на КТБ. "Ако гарантираните депозити се изплатят, банката ще изгуби 2/3 от влоговете си и ще бъде трудно да се докаже, че е устойчива", коментира Георги Ангелов пред "Сега". Само гарантираните влогове в КТБ са над 3.6 млрд. лв. Според Лъчезар Богданов европейската директива е принципно спорна, особено за нашето банково законодателство. Той обясни, че българската банкова система лежи на няколко основни принципа. Един от тях е, че ако БНБ стартира процедурата за надзор и започне одити, се дава време да се търсят инвеститори и възможност те да се запознаят със състоянието на банката. Евродирективата не дава това време. Когато вложителите се оттеглят от дадена банка, тя губи идеята да бъде банка. "Тази директива допуска, че когато една банка бъде затворена, тя или трябва да престане да съществува, или трябва да се действа в рамките на няколко дни", допълни Богданов. По негови думи за няколко дни банката може да бъде спасена само с държавни средства, защото никой частен инвеститор не би рискувал, без да се запознае детайлно със ситуацията. Директивата е приложима за еврозоната, където банките имат достъп до неограничена ликвидност, смята икономистът.

ОЩЕ ЗАПЛАХИ

Едновременно с наказателната процедура от ЕК вчера и Европейският банков орган (ЕБО) е започнал разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България. Разследването ще провери дали мерките, взети от надзора на КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите. ЕБО посочва, че след края на разследването може да препоръча на българските власти какви мерки да вземат, за да спазят европейските закони.
6
2725
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
25 Септември 2014 21:50
Ами ако държавата няма налични 3.6 милиона лева?
25 Септември 2014 22:09
Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради КТБ
Според финансовото ни министерство обаче става въпрос просто за начало на диалог


Киркор съобщава на Гарабед, че много граждани са наблюдавали бурна и страстна любов м/у половинката му и едър мъжага на много публично място.
Гарабед с лека досада констатира, че става въпрос за начало на диалог.
25 Септември 2014 22:29
Фотончо,
Първо, не милиони а милиарди!
Второ, не Държавата а Фондът за гарантиране на депозитите!
Ако са малко парите във Фонда то банките, с чиито вноски той се пълни, немедлено да се бръкнат (по-издълбоко!) и да го НАПЪЛНЯТ до степен, че да стигне и за КТБ, и всяка друга (евентуална)! Да не се таят като бълха в гащи!
(Предпоследното ми изречение е цитът по смисъл, не дословен, на основното от статия на юриста Данчо Джиков /мисля че е управляващ съдружник в "Джиков, Джалнъзов и още некои си"/, публикувана онзи ден в ТРУДа Блъсков! А последното изречение си е изцяло мое - просто приятелски съвет им давам! Позволявам си го като бивш колега на банкерите - 10 години от трудовия ми стаж протекоха в банковия сектор, първо няколко години в БНБ, после в търговска банка...)
25 Септември 2014 22:50
Ами ако държавата няма налични 3.6 милиона лева?


Първо, както стана дума, са 3.6 млрд.
Второ, елементарен pre-crisis management е БНБ да следи във всеки един момент и във всяка една банка какъв е размерът на гарантираните влогове. И да реагира адекватно, така щото наличността в този Фонд да отговаря на (или поне да не е драматично по-малка от) най-големия размер на гарантираните депозите в която и да е от банките.
Ако за КТБ това са 3.6 млрд, то за друга банка биха могли да са и 5 млрд. Наличността във Фонда винаги би трябвало да е максимално близака до сумата, която би трябвало да се изплати при събитие, засягащо банката с най-голям размер на гарантираните депозити.
26 Септември 2014 01:55
Банката е фалирала, факт! Ако ще да не отнемат лиценза и 100 години и да търсят инвеститори с хилядолетия нищо не се променя. Какво се правят на луди не знам, за първи път ли фалира банка , не знаят ли процедурата? Няма какви диалози да водят и да се занимават със съда в Люксембург който ще ни одруса поне милиард, там не е като в Страсбургския да минат тънко ! Всяка минута е ценна , тече наказателна лихва, да плащат още утре сутринта!
26 Септември 2014 12:59
Ами ако държавата няма налични 3.6 милиона лева?
За какво й на държавата да ги има тия пари!? Банкерите ще ги връщат! До последната стотинка дори от пропуснатата лихва! Ако Надозрният съвет на БНБ и сите влъхви при Орешарски в едно с прокуратурата са недостатъчни да ги заработят у затвора, цялото БНБ и сите кредитополучатели ке се трудят 300 години дорде върнат чуждите пари. БНБ е с особен сатут, ама не за да краси площада в София.
Както казват пазарниците "Частната собственост е неприкосновена" (по Конституция) . Никой никого не е карал на сила да става банкер или прокурор. Като се е оказал некъдърен и крадлив, ке плаща с цялото си имущество и до живот в едно с имуществото на наследниците!
А за в бъдеще, с банково дело ще се занимават само специалисти, де спазват закона стриктно - без нито една глоба, дори за превишена скорост. И абсолютна забрана политически крак/шкембе/глава да стъпва в банка - само с лицензирани адвокати или с електронен достъп. А за прокурорите допълнително пет години съдебен стаж, не прост юрдически кат на Пеевски.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД