:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 342
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мастните кисти не трябва да се закачат

Епидермалните кисти или на прост език "мастни кисти" са най-често срещаните доброкачествени образувания под кожата, които човек обикновено оприличава на бучки. Те могат да бъдат разположени по цялото тяло, но най-често си избират областта около ушите, врата, под брадичката, скалпа, корема, гърдите, горната част на гърба. Най-много притеснения те пораждат, когато се развият в близост до гениталиите. Специалистите сочат, че мастните кисти са два пъти по-често срещани при мъжете и могат да се появят във всяка възраст.

Специалистите оприличават кистите с торбичка, пълна с пепеляв или бял секрет, който понякога издава остра неприятна миризма. Причините за появата им могат да бъдат различни, но най-често "виновникът" е увреден космен фоликул вследствие на нараняване на кожата, акне, дефект или блокиране на мастни жлези. Някои дерматолози са на мнение, че роля в образуването на тези кисти има човешкият папилома вирус и излагането на ултравиолетови лъчи. Не се препоръчват опитите да бъдат премахнати без лекарска намеса, тъй като може да се получи инфекция, характеризираща се със зачервяване, повишена температура в областта на кистата, изтичане на секрета или болезненост при допир.

С оглед на лесното откриване на епидермалната киста, не се изисква задълбочена диагностика, освен ако няма друг здравословен проблем със същите симптоми. В такъв случай се налага биопсия на секрета.

Според същността си мастните кисти не са опасни за здравето и обикновено изчезват от само себе си. Когато обаче са инфектирани, нарастват и в зависимост от мястото си, могат да причинят дискомфорт. В такива случаи е необходимо да бъдат отстранени по хирургичен път. Лечение с антибиотици също е възможно, но то се прилага при малките и възпалени мастни кисти. Изключително важно е, при хирургично отстраняване, да се изреже цялата мастна торбичка, за да се предотврати повторната й поява.

Атеромът също е доброкачествено образувание, намиращо се под повърхността на кожата. Характерно за него е, че се появява бавно и може да порасне до големината на ябълка. За разлика от останалите кисти, атеромът се намира само на главата и по-точно под скалпа в теменната област. Той може да е множествен - намиращ се на места, където по принцип липсват мастни жлези, или единичен - образуващ се след запушване на изходното каналче на мастната жлеза, като единичният вариант е по-често срещан. Секретът в него се състои от втвърдени епителни клетки, кристали от холестерол и мъртви клетки. В случай че се възпали, от него изтича мазнина. Често човек се опитва да излекува образуванието, като го изстисква. Резултатът от манипулацията обаче не е краен, а само временен. Това е така, тъй като субстанцията в него е отстранена, но не е капсулата, която обгръща капсулата и епитела, който секретира мазнината.
48515
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД