:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,261,672
Активни 84
Страници 12,550
За един ден 1,302,066

Необслужваните заеми ще надхвърлят 21% заради кризата с КТБ

КТ "Подкрепа" и служители на банка "Виктория" сезираха БНБ за война между квесторите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
КТБ и ТБ "Виктория" остават затворени вече над 3 месеца.
Делът на необслужваните фирмени кредити ще скочи над 21% заради проблемите около групата на КТБ - Корпоративна търговска банка и дъщерната й ТБ "Виктория". Но като цяло банките в България ще се радват на ръст в търсенето на кредити и на повече депозити - заради възстановяването на икономиката, което означава подобряване на финансовото състояние на фирмите, и заради спадащата безработица, която ще подкрепи доходите на домакинствата. Тази прогноза прави консултантската компания "Делойт" в обзор за банковия сектор на Източна Европа. Миналата година делът на просрочените бизнес заеми в България се покачи от 18.9 до 19%, припомня докладът.

"Делойт" отбелязва, че през последните години банките с български собственици увеличават пазарния си дял за сметка на чуждестранните и че през 2013 г. най-бързо растящите банки у нас са били КТБ и ПИБ. А сред трезорите с чуждестранно участие в Топ 10 най-добре се развива поделението на френската Сосиете Женерал Експресбанк.

В доклада се прогнозират нови сливания и смени на собствеността в банковия сектор у нас, главно по линия на изтегляне на гръцки капитали.

Анализаторите на "Делойт" очакват свиване на печалбите на банките от такси и комисиони в близко бъдеще. Основните причини са две - засилена конкуренция и промените в Закона за потребителския кредит, с който отпаднаха някои такси като тази за предсрочно погасяване.

Подобряващата се икономическа среда би трябвало да подкрепи покачването на фирменото кредитиране до 4% през 2015 и 5% през 2016 г., се посочва в обзора. А потребителските кредити ще се увеличат с до 3% до 2016 г. Кризата около КТБ обаче може да потисне растежа на кредитирането тази година. Растежът на депозитите, както при домакинствата, така и в корпоративния сегмент, е силен. През 2013 г. той бе 8.5 на сто. "Делойт" прогнозира увеличение с 3.2 на сто през тази година въпреки проблемите около КТБ и покачване в рамките на 4-5% през 2015 и 2016 г.СБЛЪСЪК

Смяна на квесторите поискаха служителите на банка "Виктория" и КТ "Подкрепа". Те сезираха БНБ, че има остър конфликт между назначените от нея квестори, който вреди на работата им в поставената под надзор банка. Служители на ТБ "Виктория" получавали противоречиви дори взаимоизключващи се указания, а единият от квесторите си взел за консултант юрист, който има достъп до базите данни, а е на щат в друга банка. КТ "Подкрепа" обвини шефовете в БНБ, че се крият и бягат от разговори. Синдикалистите имали насрочена среща с шефа на "Банков надзор" Нели Кордовска. Тя обаче била отменена в последния момент от секретарка, която препоръчала синдикатът да потърси управителя на БНБ Иван Искров, а неговата секретарка също отклонила искането за среща. От БНБ не коментираха пред "Сега" казуса.3
4188
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
02 Октомври 2014 23:01
ОМАНСКИЯ ФОНД ЩЕ СПАСЯВА КТБ , НО НА КАЗВА ЦЕНА? Защо скача цената на тока?

Директорът на БНБ Иван Искров предложил ново политическо решение за спасяването на КТБ-Оманския фонд EPIC да спасява КТБ. А нашите сервилни и държани от олигарси медии веднага тиражираха новината изопачено и манипулативно, като обявиха фонда за „австрийски“, без да виждат произхода на капиталите в него. Австрийски са само адвокатите на фонда и седалището му във Виена, а в действителност парите на фонда са на султана на Катар -Оман, който е и главен акционер във КТБ заедно с Цветелина Бориславова, скрили се зад поставеното лице -Цветан Василев.
Малко знаят, че зад фонда EPIC стои Турция и фондът изпълнява новите панове на Ердоган да ни „завоюва по мирен икономически път“ , възстанови земите на Османската империя в нова Турция използвайки глобалния пазар на неолибералния капитализъм.
Преговорите с фонда са вече започнали и се вършат под масата и в чекмеджето без никой да пита народа. Ще прочетете това в „Преса“ на този линк: http://pressadaily.bg/publication/54479-%D0%91%D0%9D%D0%91-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81-EPIC-%D0%B7%D0%B0-%D0%9A%D0%A2%D0%91/

Какво значи Оман да спаси КТБ? Това значи да „възстанови“ липсващите 6 милиарда лева от държавните пари на бюджета, резерва на държавата и НОИ, въртящи се от 8 години в КТБ.
За да се възстановят тези пари има две пътя - 1)да се търсят къде са изчезнали и се върнат, 2) да се печатат нови пари.
Но първия път не е изгоден на нашата управляваща мутроолигархия, как ще връща пари,които тя е откраднала и наляла в джобовете си?
Втория път е още по неприемлив- при липсата на каква да е икономика, за България това значи пълна инфлация и няколкократно намаление на жизнения стандарт на населението, опасността от нова „нежна революция“, при която със сигурност мутроолигархията ще бъде изметена.
На такъв риск нашата олигархия едва ли ще поеме, нито иска да заложи главата си, за това се залага на фонда на Оман.

Добър ход на Искров, понеже и той ще си спаси кожата!!!!

В днешните условия на неолиберална икономика и държава управлявана от финансова олигархия, едва ли фондът ще даде даром пари на КТБ и ще спасява държава България за сините и очи.
В замяна на това, фонда ще иска да закупи активи от нашата държавна икономика и земята на България. При 90% частна икономика, заграбена под масата и в чекмеджето за 1 лев единствени държавни активи има останали в енергетиката- нашата НЕК държаща атомната ни енергетика. Закупи ли ги фонда, ще стане автоматично собственик на цялата енергетика и от там на цялата икономка и България става без бой васална на Турция страна или „нов турски вилает“.
Това е престъпление от огромен мащаб, невиждано национално предателство, което ще обърне в гроба нашите деди-възрожденци борели се за нашето Освобождение. Това ни готви нашата управляваща мутроолигархия от всички олигархични кланове ( БСП ,ДПС, ГЕРБ, СДС(рИформатори) НДСВ, разните му слуги на големите като АТАКА, НФСБ, ББЦ и други, които не желаят да го видят и чуят.
А преговорите с фонда вече се водят, под масата и чекмеджето, понеже продължава да ни управляват комунистите от последния елит на БКП скрили се зад всички партии, най-вече в главните и най-големи-БСП и ГЕРБ, за които демокрацията( допитването до народа) и правовата държава остават мираж.
Някои се канят да правят нов протест за затварянето на КТБ, но никой не каза, че ще организира протест срещу тези тайни преговори, които води управляващата ни от всички партийни цветове мутроолигархия.

Никъде в Европа Националните енергични компании не са в дефицит, нито енергетиката им е губеща, нито частна, нито има олигарси, а в цяла Европа националните електрически компании са държавни и печеливши.
Но пълнещата ни парламента мутроолигархия самообявила се за „опозиция“ и „управляващи“, в един глас обяви ,че в нашия НЕК имало дефицит, бил „губещ отрасъл“и вдигат цената на тока и това не е случайно.
Активите на НЕК са в КТБ и в суматохата около банката се завъртяха всички огладнели олигарси на България с изплезен език и течащи лиги, чакащи да закупят някой актив от компанията, да я приватизират за себе си.
Всичко това става по този начин, защото в България липсва опозиция на олигархичното статукво, такава каквато например съседите гърци са родили в лицето на партията на народа СИРИЗА. При това тя се намира в парламента и при всеки опит да се продадат държавни активи надига страшен вой, вдига гърците на стачки и вече 3 години , неолибераното правителство на Гърция не е посмяло да продаде нищо от държавните активи в икономиката, въпреки исканията на тройката-МВФ, СБ и неолибералите от ЕК.
А у нас олигархията управлява необезпокоявано, държи цялата власт в ръцете си ,прави си закони за себе си, продава България на парче за свои джобни интереси, без да пита народа си и му решава съдбата на васал и ограбван най-жестоко от олигархиите на три големи геополитически сили- САЩ, Русия и Турция.
СИРИЗА има тактиката да увеличава членската си маса, която е и неин бъдещ избирател, за 3 години тя е достигнала 3 милиона членове ,които са и половината гръцки избиратели. Уплашено от мощта на СИРИЗА неолибералното правителство на Гърция не смее да предизвика предсрочни избори, знаейки ,че при едни такива СИРИЗА ще влезе с огромно законодателно мнозинство и ще измете старите партии от там, ще подпука системата на неолибералния капитализъм, като е обещава ла я смени с тази на социализирания капитализъм на най-развитие европейски страни и построи като тях правова и социална държава.

Същото става и в Италия, с родената партия на народа „Чинкуе стеле“(Движение 5 звезди) на Бепе Грило, стигнала за 3 години до 15 милиона членска маса -повече от половината италиански избиратели.
За това неолибералите в Гърция и Италия вместо предсрочни избори, за да спасят управлянието си и довършат мандата си само успяват да вдигат и свалят служебни правителства. Вече 3-то служебно правителство управлява в Гърция и Италия.

Но нашата мутроолигархия виждайки, че няма пред себе си никаква опозиция предизвиква предсрочни избори, за да хвърли за пореден път прах в очите на народа и си осигури още 4 години безоблачно съществуване, а чрез властта в Парламента ни да окраде и последните прашинки останали в „брашнен чувал България“.


Материал на „Идея за България“ от facebook.com/ideyazabulgaria
03 Октомври 2014 09:18
Всичко правят за да покрият нещата с държавни пари и оправдаят поредния дълг
03 Октомври 2014 13:09
КТ "Подкрепа" и служители на банка "Виктория" сезираха БНБ за война между квесторите . . .

Апетитни неща се случиха за тези 3 месеца, особено през Септември 2014 - дали в СЕГА ще има разследване за това ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД