:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,242,168
Активни 97
Страници 15,426
За един ден 1,302,066

МОТ обсъжда 4-дневна работна седмица

Карлос Слим
Международната организация по труда обсъжда ползите от четиридневната работна седмица и смята, че за идеята вече има достатъчна подкрепа, съобщиха на сайта на организацията. Експертите посочват, че дългите работни часове водят до сърдечносъдови и репродуктивни болести, хронични инфекции, проблеми с мускулатурата и психични болести. Кратката работна седмица ще създаде и повече работни места, като уравновеси заетостта на хората, които работят прекалено много, и на тези, които се трудят на непълен работен ден. Ограничаването на работните часове е по-добра стратегия за справяне с кризата, отколкото уволнението на служители, посочва още организацията. Освен това по-краткият трудов ден стимулира мотивацията и продуктивността на служителите и намалява шанса за грешки или инциденти, причинени от умора. Ограничаването на броя работните дни пък би намалило въглеродните емисии, излъчвани, докато хората пътуват от и до работа. За да придобие задължителен статут, предложението на МОТ трябва да бъде оформено като конвенция, която да бъде приета от държавите и след това да бъдат внесени изменения в националното законодателство. Филипините вече обсъждат ограничена работна седмица с по-дълъг работен ден за държавните служители. Междувременно комисията по труда в долната камара на руския парламент също дискутира мярката. 4-дневна работна седмица едва ли ще се случи, заяви пред медиите членът на комисията Иван Мохначук. "Намаляването на работната седмица неминуемо ще забави продуктивността и растежа", заяви той. Мексиканският бизнесмен Карлос Слим също подкрепя идеята и дори наскоро ограничи работната седмица до четири дни в някои от компаниите, които притежава.

29
5771
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
07 Октомври 2014 19:45
Още малко напън и умните глави ще открият, че докато трудът е превърнал маймуните на хора, то работата превръща хората на маймуни!
07 Октомври 2014 20:28
скрийте таз новина от "национално отковорния капитал", моля! да не вземе някой мастит "бизнесмен" да се гътне.
07 Октомври 2014 20:40
Хихихихихихи. 4 дневна работна седмица. Със съответно по-ниските заплати, естествено и по-ниските осигуровки. И стандарта на живот ЩЕ СЕ СРИНЕ. Идиотска му работа, ей.
07 Октомври 2014 21:12
Четиридневна работна седмица е чудесно предложение.
07 Октомври 2014 21:53
На много места вече има 4-дневни работни седмици или по-малко часове работа, при тия технологии и автоматизация да работим повече отколкото по времето на плуга и ралото е идиотско, а и кому е нужно, освен на печалбарите, ама те е време да се затрият като динозаврите, щото ножът е опрял о кокал - или земята и ние, или те
07 Октомври 2014 22:16
Не е важно колко пари ще вземаш, а колко време...
07 Октомври 2014 23:05
Делението на дните по седмици е следствие от старозаветното разбиране, че Господ си починал на седмия ден. Значи, че от дълго време се прилага това разбиране, което не говори никак хубаво за прилагащите го.Кога е въведена седмицата, не знам.Ще проверя някак си, но това за сега е достатъчно като повод за размисъл, кой е искал и иска да ни натрапи необосновани трудови норми и принципи. С това ни най-малко не ще се помогне на юдейския народ да се завърне в земите на дедите си.
08 Октомври 2014 00:07
Аа, какви са тия лиготии, 4-дневна? А кой ще им бачка? Нее, бързо забравиха някои, че бяхме на 6-дневна преди има-няма 30 години. 7-дневна трябва, а защо не и 8-дневна, таман да забогатее "бизнесът". Ей, като започнат да пишат по медиите "българският бизнес това счита, това предлага и пр." ми става много интересно. Де го тоз г-н Бизнес казва ли ти някой. Ама иначе му работим де...
08 Октомври 2014 00:37
Ние пак ще сме на опашката.
Петдневната работна седмица за първи път е въведена през 1914г., а в България през...1974г.
08 Октомври 2014 03:56
Чудесно, само че както обикновено дяволът е в детайлите. Да уточним точно за какво иде реч:
1. Намаляването на работната седмица с 20% е чудесен повод да се намали общото заплащане с 40%
2. По този начин ще стане съвсем официално възможно да се "узакони" бачкането на по две "на пълен работен ден" работи. Да, всяка на по 4-дневна седмица, засичащия се ден мълчаливо ще се използва за повод за изнудване и заплаха
3. В ерата на всеобща пълна комуникация (разбирай - всеки ще те търси по всяко време, дори без оглед на часови зони - нали сме глобална икономика) работната седмица всъщност отдавна се е превърнала в 24/7.
4. Във връзка с т.1 - социалните придобивки е редно да се намалят с около 60%
5. Като махнем е понеделниците и петъците, когато по традиция се бачка наполовина - остават три реално работни дни
6. И във връзка с констатацията от т. 5 - за капак умните HR зелки най-после ще стигнат до библейския хамлетовски въпрос на Вуте:
"А ние всека срЕда ли че бачкаме?"

08 Октомври 2014 09:00
Nemo: - "5. Като махнем е понеделниците и петъците, когато по традиция се бачка наполовина - остават три реално работни дни..."

Колега форумец, запази си обобщенията от такъв ранг за селската кръчма. Това, че някои го правят съвсем не е достоверно за мнозина други. Ама фолклор да се дава за пример тук не е удачно.
08 Октомври 2014 09:07
Аз лично отдавна съм преминал на 4-дневна работна седмица, но се стремя към 3-дневна. По-малко от 3 дена вече развалява трудовите навици.
08 Октомври 2014 09:20
за капак умните HR зелки най-после ще стигнат до библейския хамлетовски въпрос на Вуте


Нещо е станало нощес. В обратното нам полукълбо, види се. Превключили са творчеството на Шекспир в Новия завет. Вуте е новооткрит и канонизиран от Ватикана апостол и евангелист.

А Нане и Геле?

08 Октомври 2014 09:30
То по някои места петък и така си е ден за молитва ... Едни неделята, други съботата, трети петъка ... Така си е от край време и светът не е спрял да се върти, нали? По-важно е в дните и часовете, когато работиш, каква я вършиш.

Прочее, в моите представи този "допълнителен ден" може да се посвети на дейности в общността, на доброволчество. Това ще усили социалните мрежи, но не онези социални мрежи. Защото отчуждението пълзи, настъпва ...
08 Октомври 2014 09:33
А Нане и Геле?
Нане е титла, нещо като дон, пан или сър. Или бай. Обаче всичките те са трибуквени и едносрични, а нане с двете си срички е къде-къде по-престижно.
08 Октомври 2014 09:52
Някой се опитва, да "боядиса" гаргите. Защо ли имам усещането, че заприливаме на ослепените войни на Самуил. Тук там някой с по едно око. Бизнесът отдавна РЕВЕ, че официалните празници в страната България били много и предизвиквали хаос в производството. МОТ се опитва да ни мота. Аре, холан! Толкова големи наивници чак не сме.
08 Октомври 2014 10:23
Firmin ,

Още отсега дори и да е пет дневна седмицата трябва да има ден (по различно време за всеки) да е за доброволчество. Аз отдавна си го правя, но се оказва, че е безнадеждно, ако сме единици. Винаги има какво да се свърши, за да си направим тук по-добро място за живеене. Има стари, самотни хора. Дори за тях някой да се погрижи един път в месеца е щастие безмерно. И то за тези които са помогнали. Който не е положил доброволен труд, той не е усетил колко по-добър човек може фа стане и как като види усмивка и той ще се усмихне и ще му е по-светло пред очите. Пробвайте и ще видите. Проблема са някои говеда които само гледат келепир да има иначе и като дишат искат да им се плаща.
08 Октомври 2014 11:57
Имаше едно време хубав виц:
Агитатор изнася беседа и вдъхновява слушателите си, че когато влезем в комунизма, работното време ще бъде само 2 часа.
А колко ще бъде обедната почивка, питат от залата...
08 Октомври 2014 12:33
Каква прекрасна възможност за трудещите се, като мен, да участват повече време във форума.
Дори е добре да помислят и за 3-дневна такваз.
А някой тук пледират, че комунизмът е невъзможен.
08 Октомври 2014 12:38
Както винаги, нашите робовладелци ще изтълкуват това по превратния, но удобен за тях начин. Въвеждането на 4 дневна работна седмица по никакъв начин няма да облекчи труда на наемния работник, както са го викали извънредно 24х7, така и ще продължават да го викат. Ще се промени обаче заплащането, за жалост в посока надолу, а не нагоре. 20% едва ли, по=скоро с 1/3. Което ще доведе до обедняване на едни и обогатяване на други. Не е ли това целта в световен мащаб?
08 Октомври 2014 13:10
Гого 07 Октомври 2014 19:45
Още малко напън и умните глави ще открият, че докато трудът е превърнал маймуните на хора, то работата превръща хората на маймуни!


08 Октомври 2014 13:25
От известно време откривам правопропорционална зависимост между форум и форумни участници. Без съмнение това говори добре за форума и доказва, че по дилемата "маймуни - хора", участниците спокойно можем да бъдем отнесени към групата на хуманоидите, защото демонстрираме не особена любов към труда, което доказва, че не сме маймуни.
08 Октомври 2014 14:02
Тудоре, селската кръчма остави на селяните. Аз ти говоря за загнилия капитализъм у Западния свят, където мнозинството чиновници и в държавния и в частния сектор са заети да правят рокади и в 4:30 лъскавите паркинги пред лъскави те офиси са празни.
А ако някои колеги са си ампутирали чувството за хумор - да не да не е от много бачкане....
08 Октомври 2014 14:26
На хората, които смятат, че това никога няма да се случи, препоръчвам да прочетат за въвеждането на 8 часов работен ден кога, как и защо се е случило.
08 Октомври 2014 15:24
Като цяло идеята никак не е лоша. 20% по-малко работно време, ако се увеличи ефективността на работата с 10-15% намалението на възнаграждението и на разполагаемия доход ще е минимално. Това означава и 20% повече заети със смислени дейности. Естествено идеята става само за работни места с добра производителност. Към тях ще се провлекат 20% повече хора които да се занимават с нещо смислено вместо да си губят живота в някакви варианти на измислена изкуствен заетост. За цялата икономика обаче няма как да стане, особено за местата с ниска производителност.
08 Октомври 2014 15:25
Цяла сутрин 8 "работници" търсят повредата в телефонния кабел пред офиса ми. Времето е приятно и то не бе лежане, седене, че и полягване. Гледах ги какво правят час по час, защото работим с клиенти, които предпочитат да се обаждат по стационарни телефони. В 12 часа купих осем бири (Загорка - кен) и в 13 часа имахме телефони. А лафа съм го чувал като сръбски още по време на 6 дневната работна седмица (заварих май около година от този период) "Свеко среду ли че радиме?"
08 Октомври 2014 15:44
А ако някои колеги са си ампутирали чувството за хумор - да не да не е от много бачкане....

Априори, когато хайлякчийството е свързано и с немислене, ампутацията на чувството за хумор е задължителна константа.

Агресивно, когато конгломерат от лошо възпитание, грандоманщина, егоцентризъм и тунеядство са разбъркани в една копаня продължителността на работната седмица е от значение.

Седативно, когато работата е в синхрон с желаната такава /стоене пред компютъра с часове/ продължителността на работната седмица е без значение.
08 Октомври 2014 19:03
Тези четири дена - всяка седмица или през седмица? Защото ако е всяка - много!
08 Октомври 2014 20:33
на ушите си да ходите, намаление на работното време ще има навсякъде по света, ако ви стане неизгодно да сте работодатели, се преквалифицирайте на работници
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД