:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 122
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
През пропастта с троен скок

Въпросът е кой ще мълчи, докато говори с Бойчето

Радио "Фокус": ГЕРБ са категорични, че всеки, който влезе във властта, трябва да я сподели и като отговорност. Така че дали ще са всички, дали ще са две или три съответни сили в парламента, има ли някакво значение според вас, г-н Овчаров?

Румен Овчаров, БСП: Аз въобще не съм съгласен с този драматизъм, който ГЕРБ главно и Бойко Борисов се опитват да наложат в общественото пространство. Първо, че страната е в някакво страхотно катастрофално положение и има нужда от кой знае какви спасители...

РФ: А тя не ли е?

РО: Не, не е и няма нищо чак толкова тревожно. Тоест тревожни неща има, но при едно разумно управление те могат да бъдат решени съвсем нормално. Второ - няма никакъв такъв драматизъм и по отношение на съставянето на правителство. Все пак, ако има някой, който трябва да се притеснява от това дали ще има правителство или не - това е преди всичко ГЕРБ. Защото те не успяха да съставят правителство, печелейки изборите преди година и половина, защото партиите, които тогава бяха три в парламента, не се харесваха на ГЕРБ. Пък и самите партии не харесваха ГЕРБ. Сега партиите са осем вече. Ако и в този случай той не може да си намери партньори, извинявайте, то става очевидно, че Бойко разбира демокрацията и коалиционните правителства по един-единствен начин - "Когато говориш с мен, ще мълчиш", ако използвам образно тази пословица.

РФ: Тя беше характерна за едно съсловие преди двайсетина години, вие много добре я знаете. Но, г-н Овчаров, обаче, вие оптимист или песимист сте за съставянето на правителство? В смисъл, ще има ли правителство или не?

РО: Правителство ще има. Бойко Борисов има много богат избор. Ето, чухме и ДПС, че ще подкрепя правителство на малцинството. Тази декларирана подкрепа на ДПС сама по себе си означава, че Бойко Борисов не може да има никакви притеснения. Освен ДПС, той има на разположение още две европейски легитимирани политически сили в Народното събрание. Имам предвид и Реформаторския блок, и в много голяма степен и "България без цензура". Има освен това още две партии, които са...даже две партии, които не са компрометирани на българска почва. Така че и те могат да бъдат използвани. Те също заявяват готовност да участват по определен начин. Така че няма драма, ще има правителство. Въпросът е, какво ще прави това правителство, за мен това е нещото, което ме притеснява.

РФ: Ето това е въпросът, особено на фона на заявката на ДПС чрез г-н Местан. Какво ще прави това правителство?

РО: Аз се страхувам, като имам предвид, разбира се, експертните възможности и на Бойко Борисов, и на неговото правителство. Възможности, които ние наблюдавахме четири години. Още повече като имаме предвид и механизмите им на управление... Честно да си призная, това са нещата, които би трябвало да притесняват българското общество, а не - ще има ли или няма да има правителство. Да, правителство ще има. Въпросът е какво и как ще прави това правителство. (...)

РФ: Знаете за кардиналното, рязко отношение (към ръководството) в БСП на определени фигури. Дали ще се стигне до драстична промяна на други?

РО: Вече си позволих да кажа, че пред БСП има пропаст в доверието на избирателите към нея. Пропаст трудно се прескача на троен скок, защото втората стъпка обикновено е на дъното на пропастта. Разбира се, до дъното може да се стигне и чрез припълзяване и с малки стъпки, но много ми се ще да мисля, че малките стъпки или постепенният преход, който е избрал председателят на партията, все пак ще предприеме и малко по-решителен вид, защото иначе по този начин няма да демонстрираме промяната, която е необходима в БСП.

1
1601
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
14 Октомври 2014 23:35
Въпросът е какво и как ще прави това правителство.

Ще прави ББ Президент!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД