:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правосъдният министър иска международен анализ на прокуратурата

Идеята е експерти да оценят ефективността й на базата на извадка от дела
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Повод за исканата чуждестранна експертиза е анализът на главния прокурор Сотир Цацаров в началото на мандата му за зависимостите в прокуратурата.
Независима международна експертиза на състоянието и ефективността на прокуратурата, факторите за политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в нея, както и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия. Това е една от мерките за ефективна прокуратура в проекта за актуализиране на стратегията за съдебна реформа, представен вчера от служебния вицепремиер и правосъден министър Христо Иванов.

Той обясни, че не иска да натрапва документа на следващото правителство и на новия парламент, но препоръка за актуализация има в последния доклад на Европейската комисия и действията на българските власти до средата на декември ще бъдат отчетени в следващия доклад. Той се очаква през януари догодина и е решаващ, тъй като тогава ще стане ясно дали България и Румъния ще бъдат разделени, тъй като тук реформите не вървят.

Рискът стратегията на Иванов да остане само на хартия обаче е огромен, като се има предвид сегашната парламентарна конфигурация. По думите му и за МВР трябва да бъде изработена подобна стратегия за реформа иначе никога няма да бъде прекратена "политическата експлоатация" на ведомството.

Според проекта международната проверка на прокуратурата трябва да се случи през 2015 г. от чуждестранни и български експерти. Ефективността на държавното обвинение би трябвало да се оцени на базата на изследване на извадка от дела. От държавното обвинение вчера отказаха коментар по проекта с аргумент, че още не са се запознали с него. Днес стратегията ще бъде обсъдена на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет.

Иванов обясни, че функционалният анализ на прокуратура, направен в началото на мандата на Сотир Цацаров, е поставил повече въпроси, отколкото отговори. В него се говореше за политически натиск върху прокуратурата, но не бяха начертани мерки за справяне с проблема. Според стратегията трябва да се изследва статутът на прокурорите и факторите, които ограничават тяхната професионална самостоятелност, ефективност, отговорност и мотивация.

"Нямаме достатъчно ясна картина какво точно не работи в прокуратурата", поясни Иванов. Той обаче изрично подчерта, че мястото на държавното обвинение е в съдебната власт и това е важна гаранция за независимостта на съда. По думите му в момента не стои и въпросът за това как да се избира главният прокурор. Според Иванов "прокуратурата търпи разхлабване на връзките в отделните й звена" и това може да стане например, като всяка прокуратура защитава свой бюджет, а финансирането не е общо, както е сега.

Стратегията акцентира още върху управлението на съдебната власт, кадровото й обезпечаване, започвайки още от юридическото образование, електронното правосъдие, прозрачността и отчетността й, бюджетирането й и т.н. Отново се поставя идеята за конституционни и законодателни промени, които да въведат пряката конституционна жалба. Говори се за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, и всяка да отговаря за дисциплинирането и кариерното израстване в съответната гилдия.

Друга идея е да се въведат възможности за търсене на дисциплинарна отговорност на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. Ако стратегията бъде изпълнена, трябва да има и нова концепция за наказателна политика.
8
2579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
14 Октомври 2014 19:46
По лесни за корумпиране са съдиите, защото от тях зависи всичко!
14 Октомври 2014 20:46
Еййй паак ще ядосат бъдещия мин.пред.!
Хем ясно изрично им казА - всякакви реформи в Съд, Прокуратура и т.н. САМО СЛЕД договарянепреговори с техните организации!
14 Октомври 2014 20:46
Напротив, най-лесно едно дело се забатачва в досъдебна фаза. Да не говорим що народ изгоря със скалъпени обвинения.
14 Октомври 2014 21:36
Е как ще искат, нали ще им изкарат на бял свят всички кирливи ризи Мирише ми на революция!
14 Октомври 2014 21:43
Хем ясно изрично им казА - всякакви реформи в Съд, Прокуратура и т.н. САМО СЛЕД договарянепреговори с техните организации

Ние такива преговори между лидер на политическа сила и бивш премиер, прокурор и обвиняем, бивш министър ги слушахме на запис от Банкя
15 Октомври 2014 02:09
Ние такива преговори между лидер на политическа сила и бивш премиер, прокурор и обвиняем, бивш министър ги слушахме на запис от Банкя
точно!!!
15 Октомври 2014 12:55
Eвала! Най разумното предложение от години.
Тогава ще лъсне истината породена от "Прокуратурата не дължи отчет никому"
Оставка! на най некадърния и зависим главен прокурор който сме имали!
15 Октомври 2014 14:01
Сакън! Не пипайте цацата, че акулите съвсем ще се разсърдят!
Пък за Негово Недосегателство Домуз Паша хич и не си помисляйте! ДуПиСето ще си го защитава с нокти и зъби.
...
За сефте някой се опитва да бръкне в гнездото на осите, да видим дали ще се намерят следовници?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД