:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София търси ново име на Паметника на Съветската армия

Общината обмисля да премести монумента "1300 години България" в зелените зони на столицата
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
-----
Столичната община започва дебат за смяна на името на Паметника на Съветската армия и възстановяване на войнишкия паметник на мястото на сегашния "1300 години България" пред НДК. Инициативата от страна на общината идва след провеждане на социологическо проучване за нагласите на столичани към паметниците в града, които през годините са били обект на дискусии и спорове. Изследването е проведено от "Алфа рисърч" в периода от 27 август до 5 септември, като в него са били интервюирани 400 души по домовете. В анкетата са включени едни от най-важните монументи в града - този на Съветската армия, "1300 години България", бъдещият паметник на Цар Самуил, както и проектът за скулптура на Алеко Константинов на бул. "Витоша". Встъпителният въпрос е генерален за оценката на столичани за културното наследство и достъпа до него в София. Според 47% от анкетираните състоянието на това наследство се подобрява, според 38 на сто няма промяна, а според близо 10 на сто се влошава.

По отношение на Паметника на Съветската армия 51 на сто от анкетираните са изразили положително отношение към монумента, като са казали, че той отдава почит на армията, а 30 на сто са изказали противоречиво мнение, 17% пък са изразили изцяло отрицателно отношение, възприемайки го като паметника на армията завоевателка. За този паметник от агенцията са направили и разбор според политическата ориентация на анкетираните. Не е за учудване, че от симпатизантите на БСП 68 на сто го одобряват, а с отрицателно отношение към него са едва 10 на сто. Сред последователите на ГЕРБ одобрението за него е сред 49%, а 20 на сто са изразили негативно отношение. Разбираемо обратната тенденция се наблюдава при симпатизантите на Реформаторския блок, като едва 14% са се изказали положително, а половината - отрицателно.

66 на сто от всички анкетирани са казали, че искат паметникът да остане в този вид, но да се изчисти, а 16 на сто са поискали името му да се смени или самият той да се промени по някакъв начин. 17 на сто пък искат паметникът да се махне. Идеите на столичани за пространството на мястото на паметника също са доста, като варират той да стане мемориал на победата над фашизма през Втората световна война до зелена площ, сцена с летен театър и други. Според зам.-кмета Тодор Чобанов дебатът за смяна на името на паметника е актуален и за целта се водят разговори с академичната общност. Инициативата обаче трябва да е на културното министерство, чиято собственост е паметникът.

Мненията на хората са противоречиви и по отношението на друг важен монумент в центъра на София - "1300 години България". Според половината анкетирани цялото пространство около НДК е зле поддържано и има нужда от промяна. Конкретно за паметника надделява мнението, че той трябва да се махне и пространството да стане парк - 43 на сто. 29% от анкетираните също са пожелали да се махне, но да се изгради друг паметник. 25% от хората пък са поискали той да остане, но да се почисти. Тодор Чобанов разчете в резултатите желанието на хората на мястото на паметника да се реализира вече обсъжданият проект за възстановяване на плочите на първи и шести пехотен полк. Според него тези, които са поискали монументът да се махне, но не да се сложи друг, не помнят просто как е било преди години. По-детайлната разбивка на желанията на софиянци обаче показва, че едва 8 на сто искат паметникът да се замени с друг, а надделява мнението пространството да е зелена площ с пейки - 30 на сто, а само 2 % искат да се върнат паметните плочи. Въпреки това в общината усилено се работи за връщането на войнишкия паметник и се мисли къде да се премести "1300 години България". Според зам.-кмета той трябва да е в зелените зони, но това зависи от автора. "Той вече мисли за това", коментира Чобанов. Само бронзовите пластики обаче ще бъдат преместени, защото другото и без това и сега се руши. В изследването има и отделен въпрос за възстановяване на войнишкия паметник и според отговорите 33 на сто подкрепят идеята, като от тях почти половината са над 60 г. 26 на сто са поискали друг паметник, а 33 на сто са против замяната.

В анкетата е включен и въпрос за оценка на ремонтирания участък от бул. "Витоша". Според отговорите 55 на сто го харесват, 38 на сто - в известна степен, а 5% никак не харесват ремонтирания булевард.

ОТСРОЧКА

Чобанов обясни, че няма опасност за разкопките на ларгото. "Те вече са консервирани и няма опасност за тях през зимата", обясни той. По думите му вече е започнала процедура за прехвърляне на последния етап от проекта в следващия програмен период, след като МК не успя да завърши търга и да реализира проекта в този програмен период. Така ще се избегне загубата на европейски средства. Той каза още, че общината ще изпрати поредно писмо до ведомството с искане да се преосмисли визията и да се помисли за козирка, отворена зона или друго вместо купол.
161
7332
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
161
 Видими 
14 Октомври 2014 19:44
Войнишкият паметник бе заслужен, скромен и въздействащ. За него просто не трябва да има въпроси
14 Октомври 2014 19:44
Трябва да се има предвид, че сме били фашистка държава, и минаването на Червената армия ни е легитимирало правото на съществуване (можеше да бъдем опустошени, като Германия)... Според мен са пълни глупости да се пипа Паметникът на съветската армия, тъй като това основателно ще ни скара с Русия (глупостите на чиновниците нямат край)...
14 Октомври 2014 19:47
Да се прекръсти на "Паметник на съюзническата армия - бомбардирала София"! А надписите да се заменят с "От признателния седесарият на София!"
14 Октомври 2014 19:48
Може - паметник на руската армия. Перспективно...
-------------------------
Сайтът на Генек
14 Октомври 2014 19:49
От всичко тук разбрах, че болшинството от софиянци предпочитат паметника на Съветската армия просто да се почисти и по възможност да се предпази от инфантилните ни вандалчета. Това хубаво - но за паметника 1300 г. България просто вече се прекалява. По-рано тази година се раздадоха 20 хил. лева от нашите пари за някакъв измислен конкурс и някакво измислено жури без да се търси конкретна работа или резултати. И сега пак ли същото? Нищо не пречи да се изгради наново войнишкия паметник на Първи и Шести полк в градината пред МО (точно до бившия дворец). А паметникът 1300 години България трябва да се възстанови и поддържа - да припомня за n-ти път: Натисни тук
*
И съвсем не е ясно защо толкова селективно се пита за паметниците. Някой няма ли да пита за паметника на американските бомбардировачи или за онова чудо с бухала в центъра на София?
14 Октомври 2014 19:53
Разбираемо обратната тенденция се наблюдава при симпатизантите на Реформаторския блок, като едва 14% са се изказали положително, а половината - отрицателно.


Тууууууууу, голяма реклама на баш отродителите от РБ върви по проробовладелската преса.

Явно робовладелците са наляли много пари в своя проект РБ, щото проробовладелската ни преса, ни в клин, ни в ръкав, за щяло и нещяло, под път и над път, неистово го пропагандира, макар е да една от най-малките и незначителни нашенски партии, колкото и проробовладелците да се натягат.
14 Октомври 2014 19:53
Това нещо на снимката е повече розово, отколкото паметник.
Като ще е ново име, предлагам "Палитра на петокласника".
14 Октомври 2014 19:54
Умната с новото име на Паметника на Съветската армия, ей.
Да не се окаже в един момент , че името на паметника и самият паметник остават на мястото , а сменят името на София ?
Я там по един парцал и спрей -чистител на НПО - планктона , поморийска кирка и лопата за градинките отпред - и ей го на , всичко на мястото си.
Щото, не ми се иска да се запознавам лично с о.з. Стрелков или Арсений Павлов, известен и като Моторола.....
14 Октомври 2014 19:58
Паметник на мандраджиите, кво друго...
14 Октомври 2014 20:00
Паметник на Трета украинска армия - освободителка на Белград.
14 Октомври 2014 20:01
Това нещо на снимката е повече розово, отколкото паметник.
Розов го вапцаха шайка лумпени.
14 Октомври 2014 20:04
Паметника на американските летци ми се иска да го прекръстя на име, заради което бих бил фризиран (и нямам предвид да отида да ме подстрижат модно )

Паметникът на съветската армия може да се прекръсти на Паметник на руските воини.
14 Октомври 2014 20:06
Да е паметник на Руския ботуш, ние най-много от всичко обичаме да сме под руски ботуш!
14 Октомври 2014 20:07
Паметникът на съветската армия може да се прекръсти на Паметник на руските воини.
Не би било редно - понеже огромна част от тези воини не са били руснаци.
*
Не бива проблемът с чистотата да се бърка с проблем за градоустройство.
14 Октомври 2014 20:09
не виждам какво им пречи паметника? в австрия има красив паметник и никой не го пипа..тук трябва масали и стойки в партер..та да запитам ония дето мразят Русия те автоматично обичат сащ та що така?

а за улиците в софия с какво е заслужила мария - луиза та да кръстят един от най големите булеварди в софия?! както и ред други седерастки изстъпления по преименувания?
14 Октомври 2014 20:10
ние най-много от всичко обичаме да сме под руски ботуш!
Вий обичате секви ботуши - турски, пруски, германски, руски - ботуш да е.
14 Октомври 2014 20:11
Струва ми се, че подборът на илюстрацията не е на ниво, което се очаква от в. "Сега".
14 Октомври 2014 20:29
От тази дописка разбирам, че зам.-кметът Тодор Чобанов, когото очевидно са интервюирали, ама не казват изрично, се мъчи да направи точно обратното на всички нагласи на столичани:
- повечето хора искат паметникът на Съветската армия да си остане и да се поддържа без никакви промени (66%), той ще му сменя името (16% се изказали за това);
- хората искат паметникът пред НДК да се махне или да се възстанови (47 + 25%), той иска да върне мемориалните плочи (2%);
Има ли по-големи кретени от управляващите ни?
14 Октомври 2014 20:54
Не помня общината да е правила социологическо проучване, когато американското посолство издигна паметник на територията на столицата на американските пилоти, бомбардирали София през ВСВ. Че имаше и министри (недоразумението Игнатов) и някакви замминистри на откриването.
Обаче дай да подклаждаме огъня за паметника на Съветската армия. Само това трябва да правим в момента, на фона на простотиите на Плевнелиев спрямо Русия.


14 Октомври 2014 20:55
Има ли по-големи кретени от управляващите ни?

Има, избиращите ги за такива!
14 Октомври 2014 21:06
можеше да бъдем опустошени, като Германия

Еееех, да можеше да бъдем опустошени, ама точно като Германия...
14 Октомври 2014 21:19
Туткалчев
14 Октомври 2014 20:29,

А колкото до името - може да се смени на "Паметник на армията освободила Европа от нацизма".
14 Октомври 2014 21:23
Жалкия боклук от пред НДК да си го изнасят задунайците и римляните.
Подходящо име за "паметника на съветската армия" би било
Паметник на Червената Армия.
Червената Армия е участвала във Втората световна война, а съветската не е...
14 Октомври 2014 21:24
София търси ново име на Паметника на Съветската армия
Няма съмнение, че някои търсят под вола теле и че измежду тях има и софиянци, но какво все пак е накарало редакцията да изплющи заглавие в стила "България убе дете"?
14 Октомври 2014 21:24
"Мария-Луиза" да го прекръстятт на булевард "Демократичен". Той бездруго е огледало на демокрацията в България.
14 Октомври 2014 21:25
Статията, разбира се, няма нищо общо със заглавието. Но понеже все пак питат, как да се прекръсти паметника на съветската армия, да отговорим. Името отдавна е ясно: МОЧА.
14 Октомври 2014 21:25
И ако може да се махне думичката "освобод-едиквоси".
България си е била свободна и е паднала под комунистическо робство.
14 Октомври 2014 21:26
Подходящо име за "паметника на съветската армия" би било
Паметник на Червената Армия.
Напълно съгласен. А на коя държава е била армия Червената армия?
14 Октомври 2014 21:29
А на коя държава е била армия Червената армия?

Нема такава държава...
14 Октомври 2014 21:42
Scandinavian 14 Октомври 2014 19:53
Това нещо на снимката е повече розово, отколкото паметник.
Като ще е ново име, предлагам "Палитра на петокласника".

Това е толкова умно ,колкото и танкерите с газ по Дунав.
Иначе са ме изпреварили с предложението по горе– Паметник на трети украински фронт! И част от истината и политкоректно.
14 Октомври 2014 21:44
За тоз паметник даже с мъжа ми съм се карала. Той трябва да стои, изумруден.
Да стои с всичко, което пожелаят да го окрасяват, с платформи за скейтбордисти, със заведения и т.н.
И когато дойде детето и каже "какъв е тоя паметник", да отвърнеш "на нещо, което го няма - спокойно".
14 Октомври 2014 21:46
Според мен това е последния проблем на Столична община.


Затова предлагам и двата паметника - на НДК и на Съветската Армия - да станат свързана инсталация от тип "туристически обект", с общо название:

Последният проблем на СО".

Поради липса на друг транспорт да се направи надземен лиФТ от надметростанция СУ до надметростанция НДК.
------------------------------------------------------------

Тези неща са около 20 млн. по програма "Околна среда", 10 млн. от общината за паркинзи за туристите,около 15 млн. за култура от министерството.

Общо: 46 млн - с идейния ми проект.
14 Октомври 2014 22:01
"Товарищ Спас, Вы большой Учёный".
14 Октомври 2014 22:01
.
14 Октомври 2014 22:08
Маргаритке, джанъм, недей да ги приказваш такива, че като нищо ще го възприемат и ще започнат да го осъществяват. Иронията хич няма и да я усетят.
14 Октомври 2014 22:20
Еееех, да можеше да бъдем опустошени, ама точно като Германия...
Лицето е стигнало дъното и копа надоле.
14 Октомври 2014 22:23
Софиянци търсят име на паметник. Макетата на държавата си. А е просто - Армейски паметник и Република Маке, маке език, маке народ.
14 Октомври 2014 22:28
Много добър начин да се унищожи продължаващата носталгия към поробителите е жалкия паметник да бъде взривен и изхвърлен на бунището.
Съветската армия трябва да бъде забравена и заличена, така както беше унищожен СССР и психодемоничната идея за управление на пролетариата.

Евроатлантическата демокрация позволява на вярващите да си вярват докато дадат фирма и заминат на вечно посещение в колибката на Ленин.
14 Октомври 2014 22:30
И когато дойде детето и каже "какъв е тоя паметник", да отвърнеш "на нещо, което го няма - спокойно".

Има го. И е много по силно сега от тогава.
Верно си кифла.
14 Октомври 2014 22:30
аменеменема 14 Октомври 2014 22:20
Еееех, да можеше да бъдем опустошени, ама точно като Германия...
Лицето е стигнало дъното и копа надоле.

Това лице хич не е лице. Цял задник си е!
14 Октомври 2014 22:38
Съветската армия трябва да бъде забравена и заличена, така както беше унищожен СССР и психодемоничната идея за управление на пролетариата.

Не става! Аз имам да обяснявам на децата на децата си какви са тези ордени и защо прапрадядо им не видял сина си четири години и половина и кой го е ранявал два пъти. И защо другият им прадядо е бил кашавар, нищо, че не е бил от съветската армия. Не става тая със заличаването! Нищо не е забравено!
14 Октомври 2014 22:45
И когато дойде детето и каже "какъв е тоя паметник", да отвърнеш "на нещо, което го няма - спокойно".
Кифла, така трябва да отговориш и ако детето те попита така за който и да е паметник на историческа личност.И Левски го няма...
14 Октомври 2014 22:49
Аз съм за "паметника". Да си стои. Нека младите да има къде да проявяват "творческата си инвенция", а пенсионерите да трупат злъчка - зер на тия години храносмилането има нужда!!!
14 Октомври 2014 23:00

hubavetza
14 Окт 2014 19:44
Мнения: 2,268
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Трябва да се има предвид, че сме били фашистка държава, и минаването на Червената армия ни е легитимирало правото на съществуване (можеше да бъдем опустошени, като Германия)... Според мен са пълни глупости да се пипа Паметникът на съветската армия, тъй като това основателно ще ни скара с Русия (глупостите на чиновниците нямат край)..


Очевидно някои писачи във форума не са българи. То бива, бива, ама чак дотам, направо става смешно. Четат си се едни-други, вярват си и си се радват. На всичко отгоре не познават историята. Например, че СССР поддържа дипломатически отношения с "фашистка" България до 5 септември 1944 г. И прочее.
14 Октомври 2014 23:00
Спорове за името на паметника пред НДК-то обаче няма . ... Докато още е там.
14 Октомври 2014 23:08
Очевидно някои писачи във форума не са българи. То бива, бива, ама чак дотам, направо става смешно. Четат си се едни-други, вярват си и си се радват. На всичко отгоре не познават историята.
Не се притеснявай, никой не ти връзва кусур: нито дали си българин, нито дали си смешен, хеле пък за познаване на историята. Всякакви се навъртате тук, общо взето толерантни сме.
14 Октомври 2014 23:12
Еееех, да можеше да бъдем опустошени, ама точно като Германия...

С 10 милиона жертви и няколко изпепелени града като Дрезден и Хамбург? Нямаме толкова население, Спасе, иначе не се съмнявам изобщо, че би го пожертвал, без да ти мигне окото. И преди съм виждал индикации до какви низини си способен да паднеш, но тази ти изява определено отнася приза.
14 Октомври 2014 23:47
И когато дойде детето и каже "какъв е тоя паметник", да отвърнеш "на нещо, което го няма - спокойно".

Кифла,
15 Октомври 2014 00:02





Голема мъка за Войнишкият паметник , пък на сегашните войници гризем скъсаните обувки . То и тогава е било тъй , ходели момчетата в окопите с налъми ама сега ще им правим паметник (възстановяваме) . Дано войникът на паметника да бъде с налъми , по реалистично някак си ,истинско! Хем Другарят ще спи спокойно, него от ботуш го е страх , налъма му е в кръвта . Щото сме пролетарии и за това другари.
15 Октомври 2014 00:07





"И когато дойде детето и каже "какъв е тоя паметник", да отвърнеш "на нещо, което го няма - спокойно"."



Това дете ще бъде осиновено от хомодвойка нещастниче с бащи ли , майки ли , активни цапачи на паметници .Кифло , бъди спокойна , това ще е последното което ще му покажете .
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД