:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 564
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът обявява за мъртъв или отсъстващ по един човек седмично

Процедурата беше приложена за изчезналия Методи Методиев - Мето Илиянски
Снимка: архив "Сега"
Само за 6 месеца тази година в районния съд в София са постъпили 25 искания за обявяване на отсъствие или смърт.
По един човек седмично се обявява за отсъстващ или мъртъв, показва справка от Софийския районен съд, поискана от "Сега". Процедурата е по Закона за лицата и семейството и се прилага, когато някой е бил в неизвестност повече от година. От началото на 2014 г. до края на юни в районния съд са постъпили 25 такива искания, което прави по едно седмично, сочат данните от съда. За сравнение през цялата 2013 г. исканията за обявяване на отсъствие и смърт са 17.

Във Варненския районен съд, който също обслужва голям брой население, от началото на т.г. досега има 5 дела за отсъствие и смърт, отговориха от пресслужбата му. Там има повече такива производства, ако са се случили корабокрушения, аварии или падания зад борда на някой от екипажа. Така например процедурата е приложена и след потъването на кораба "Хера" преди 10 години и половина край Босфора с 15 български и двама украински моряци на борда. 13 от загиналите моряци бяха варненци. След потъването на кораба бяха открити телата едва на петима души. За останалите беше приложен Законът за лицата и семейството. Според него, ако нечие отсъствие продължи повече от година, съдът по искане на заинтересуваните или на прокурора го обявява за отсъстващ. Това дава право на наследниците му да бъдат въведени във временно владение на имотите му. След като изтекат пет години от деня, за който се отнася последното известие за отсъстващия, съдът обявява неговата смърт. Обявяването на смъртта може да стане и без да е обявено отсъствието на лицето.

Законът за гражданската регистрация пък казва, че при смърт на група лица, чиито трупове не могат да се намерят или намерените не могат да се разпознаят, но е безспорно установено кои са, съдът може да разгледа иск за съставянето на актове за смъртта им. По силата на този закон миналата сряда районният съд в Белоградчик разпореди община Чупрене да издаде смъртни актове на 15-те загинали при експлозията в завод "Миджур" на 1 октомври.

Процедурата за обявяване на отсъствие, а след това и на смърт е използвана например в случая с изчезналия Методи Методиев - Мето Илиянски. През 2006 г. той е обявен за отсъстващ от районния съд в София по искане на съпругата му. Според молбата й на 29 ноември 2003 г. той е излязъл от дома им с непознат за нея мъж и оттогава е в неизвестност. Проверени са болниците и затворите, както и други регистри. На видно място в сградата на район "Витоша" е поставено обявление за отсъствието му, но не са постъпили никакви данни за него. През 2010 г. Методиев е обявен за мъртъв.



ОТ АРХИВА

В архивите на Софийския районен съд "Сега" попадна и на казус с над 60-годишна давност. Преди години шестима наследници на изчезнал на 9 септември 1944 г. искат да получат смъртния му акт, за да могат да се разпореждат с наследството си. От съдебното решение става ясно, че роденият пред 1897 г. мъж на 9 септември е бил задържан в ареста на Народната милиция в сградата на хотел "Славянска беседа" и оттогава е в неизвестност. Проверка в Дирекция "Информация и архив" на МВР показала, че последните 11 години, преди да изчезне, човекът е служил като полицейски агент при отделение "Криминално" и отделение "Политическо" в полицията. На 9 септември се опитал да избяга в Турция, но бил заловен. През април 1945 г. Народният съд го осъжда задочно на 15 години затвор. После той е обявен за издирване за изпълнение на присъдата. Единствените сведения по издирвателното дело обаче са, че през 1957 г. мъжът е забелязан в Самоков. През 2006 г. районният съд го обявява за мъртъв от 9 септември и нарежда общината да издаде смъртен акт.
2895
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД