:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 598
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЕК не е водила преговори с американските централи за по-евтин ток

Двете компании поискаха яснота за сектора и затваряне на мръсните тецове
СЕГА
Гари Левсли


Въпреки декларациите на кабинета "Близнашки" и ДКЕВР се оказва, че разговори за предоговаряне на контрактите за скъпия ток от двата американски ТЕЦ-а - "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", изобщо не е имало. За да се постигне някакъв напредък, енергийният регулатор трябва да промени решението си, с което от 1 юли драстично оряза част от тарифите на двете централи. Освен това ултимативно бе предложено след разговори цените им да бъдат намалени с 20 и 30%.

Според изпълнителния директор на "Марица-изток 1" Питър Литгоу централата е готова да преговаря за намиране на общо решение в енергийния сектор, ако ДКЕВР оттегли или промени решението си. "Ние сме отворени за диалог, но решението на регулатора в момента е пречка да имаме каквито и да било разговори, защото ние сме длъжни да защитим инвестицията си", обясни той. На същото мнение е и колегата му от "Марица-изток 3" Гари Левсли. По думите му обаче предоговаряне на условията за задължителното изкупуване на тока може да има, но след анализ на "общата картинка" и без поставянето на ултиматуми.

Левсли поиска яснота за доставките на въглища, за финансовите задължения в сектора и стратегия за оздравяването му. "Две години само се приказва, без да се предприемат действия", коментира той. Според него оздравяването на енергетиката минава и през затварянето на замърсяващите околната среда, неефективно работещите и продаващите скъпа електроенергия централи.

Разсрочването на договорите с двата ТЕЦ-а пък бе една от мерките в пакета за стабилизиране на сектора, предложено от служебния икономически министър Васил Щонов. Той даде и конкретно решение - контрактите да се удължат, а цената за изкупуване да стане по-ниска. Такава мярка досега не е реализирана.

Освен мъглата около преговорите не е ясно и дали е направено нещо с предложението на "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" да използват една от 400-киловолтовите далекопроводни линии, собственост на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), за износ на половината от своя ток в Турция.



НУЖДИ

Точно 580 млн. евро до 2020 г. са нужните инвестиции за покриване на стандартите по безопасност на мрежата на ЕСО, обяви вчера Стефан Солаков от държавното дружество. С парите ще бъдат изпълнени проекти за увеличаване на преноса на Североизточна България, за да могат да бъдат оползотворени вятърните централи, да бъдат модернизирани подстанциите във Варна и Добрич, както и да бъде построена нова 400-киловолтова линия между Пловдив и централите в Маришкия басейн, паралелна на досегашните. Трябва да бъдат изградени и нови 400-киловолтови линии до Турция и Гърция.
5
1711
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
29 Октомври 2014 22:26
ДКЕВР крие отговор на жалбите до ЕК за американските тецове и ВЕИ
cross.bg/dkevr-otgovori-pomosht-1437438.html
30 Октомври 2014 08:36
Ами как ще водят преговори, нали енергийната мафия е на власт. За какво бяха всички тези протести, опити за банкрутиране на банковата система, пропагандни кампании на телевизиите срещу Орешарски и други зулуми платени щедро пак от тази мафия. Това е положението, стягайте се за увеличаване цената на тока до безкрайност, за да могат да се осигурят свръхпечалбите на частните монополи. Поне с по 20% всяка година. Докато в нормалните държави печалбата на тези монополи е 5-6% то в България тя се движи между 12 и 16%.

Първите няколко години, след като бяха приватизирани през 2005 г., трите компании работеха с 16% норма на възвръщаемост на капитала. От 2008 г. тя бе намалена на 12%. Сега енергийният регулатор е решен в следващия регулаторен период от 1 юли да намали този процент на печалба значително.

Натисни тук
30 Октомври 2014 10:19
Подписалите договорите за Марица 1 и 3 - прокоратура, съд, затвор.
Незабавно предоговаряне на контрактите с тях, за които и самите т.н. инвеститори намекват.
Всяко забавяне по това води до загуби.
30 Октомври 2014 10:20
А,стиска ли и на НЕК даже да си помисли за такива преговори??!Иначе бърборенето по медиите на експерти от всякъкъв калибър си остава там и толкоз
30 Октомври 2014 12:44
А защо НЕК (т. е ние с цената на тока) трябва да плаща нов далекопровод за перките от Севевроизтока? Кой слагал перки- да си ги свързва с мрежата! ЕРП-тата как искат който от клиентите им няма провод НН и трафопост наоколо да си прави сам и после включват там когото искат срещу обещанието някой ден да му изкупят съоръжението на каквато цена решат! За едни- законът е такъв, за други- обратно, или който бутне повече (консултантски хонорар) му правят закон по мярка?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД