:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 170
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Глобалното неравенство се задълбочава

Равновесието може да се възстанови чрез промени в данъчното облагане според "Оксфам"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Неравенството между най-богатите и най-бедните се увеличава в световен мащаб.
Задълбочава се неравенство по света и това може да върне десетилетия назад борбата срещу бедността, се казва в нов доклад на международната организация "Оксфам", цитиран от електронното издание "ЮрАктив". ЕС може да помогне за компенсиране на дисбаланса чрез въвеждането на различна данъчна политика и насърчаване на здравеопазването и образованието в Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции със САЩ, смятат от организацията.

Докладът показва, че броят на милиардерите по света е нараснал двукратно от началото на финансовата криза, докато стотици милиони хора живеят в крайна бедност, без да имат достъп до основни здравни грижи или образование. Обикновените хора не се радват на увеличаване на благосъстоянието си, а вместо това имането на 85-те най-богати хора на планетата се е увеличавало с по 525 млн. евро на ден в периода между 2013 г. и 2014 г., отчита "Оксфам".

"Голямото неравенство е сериозна пречка за просперитета на повечето хора... Днес богатството отива при богатите и това ще продължи, докато не се задействат правителствата", отбелязва изпълнителният директор на организацията Уини Бянима. Милиони хора по света умират от глад заради липсата на здравни грижи, а милиони деца не посещават училище, докато малко на брой хора имат много повече пари, отколкото могат да изхарчат през целия си живот. "Неравенството спъва растежа, корумпира политиката, задушава възможностите и създава нестабилност", категорична е тя.

Според "Оксфам" ЕС може да играе важна роля и да подпомогне за възстановяването на баланса между бедни и богати. Това може да стане, като се гарантира по-справедливо данъчно облагане и се предприемат мерки срещу укриването на данъци, извършвано от мултинационалните корпорации и от богаташите. Организацията смята, че големите глобални компании, както и богаташите трябва справедливо да внасят своя дял в държавната хазна, така че страните да се справят с неравенството и да изградят по-справедливо общество. С преразпределяне на богатството чрез въвеждането на такса от 1.5% върху богатството на милиардерите всяка година могат да бъдат събрани достатъчно средства, което ще позволи всяко дете да ходи на училище и да се предоставят здравни услуги в най-бедните страни.

ПРОГНОЗА

В Индия например намаляването на неравенството може да даде възможност на повече от 90 млн. души да се спасят от крайната бедност до 2019 г., смятат от "Оксфам". Ако неравенството остане на същите нива, а не намалее, в Кения повече от 3 млн.души могат да попаднат под прага на бедността до 2019 г.



7
1075
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
30 Октомври 2014 23:39
насърчаване на здравеопазването и образованието в Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции със САЩ

точно TTIP ще реши проблема с неравенството?
И какво точно искат да кажат с цялата статия? TTIP - комунистите на 21 век?
А запетайките?
Милиони хора по света умират от глад заради липсата на здравни грижи, ...

Милиони толкова болни, че не могат да ядат? Или някаква обратна зависимост - глад -> сринат имунитет -> болест? Или милиони от глад + милиони от липса на здравни грижи?
31 Октомври 2014 02:02
.
31 Октомври 2014 03:09
Глобалното неравенство се задълбочава
благодарение на глобализацията на демокрацията!
31 Октомври 2014 08:52
чрез въвеждането на различна данъчна политика и насърчаване на здравеопазването и образованието в Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции със САЩ, смятат от организацията.
Де ги чукаш, де се пукат. Ни в клинни в ръкав - Трансатлантическото партньорство със САЩ. Та точно оттам идва най-голямото нерсвенство.
Това може да стане, като се гарантира по-справедливо данъчно облагане и се предприемат мерки срещу укриването на данъци, извършвано от мултинационалните корпорации и от богаташите.
ооопааа, нъл при социализма имало преразпределяне на средствата. Къде е нашто Манрико дето постоянно плачеше, че му преразпределят заплатата. Истинският социализъм (не западния сурогат) предлага следните начини за истинско и справедливо равенство:
- на всички хора да се осигури работа;
- себестойността на стоките да се определя от положения труд, а не от манипулациите на пазара.
- банките да станат държавни и служителите-чиновници, които да се занимават само с обслужване на парите на хората, и отпускане на кредити на производството, всякакви други действия да са изключени.
31 Октомври 2014 10:08
Милиони хора по света умират от глад заради липсата на здравни грижи, а милиони деца не посещават училище

А какъв е прирастът на населението в най-бедните страни защо никой не казва? Защо не казват, че основната причина е пренаселеността и в много африкански държави местните ресурси не могат да изхранват такъв брой хора?
Едни призиви "Дайте да дадете!", а хората за изхранване вместо да намаляват се увеличават, благодарение на сбърканата политика да се наливат все повече и повече средства за изхранване без опити да се ограничи раждаемостта.
31 Октомври 2014 12:07
Марксе,

Предполагам не се бърка "работа" със "заетост", а как ще се гарантира полезността на работата също е проблем. Без риск не може.

Иначе за покритието на заплащане с труд - ОК
31 Октомври 2014 13:08
Тази на снимката осигури ли бъдещето на двте лапета край нея, че направи още едно дето го кърми?
Или дай да ги правим пък после да плачем как ни обират и колкобило несправедлив живота!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД