:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ поиска от реформаторите имена за министри и структура на кабинета

Преговарящите не са обсъдили актуализацията на бюджета, но принципно са се разбрали за реформите в образованието, правосъдието, здравеопазването
ГЕРБ поднесе поредната изненада при преговорите за съставяне на кабинет и от вчера вече настоява до понеделник партньорите от Реформаторския блок да предложат структура на правителството и имена на министрите. "Имахме искания утре следобед (днес) да получим от тяхна страна вижданията и конкретни предложения, свързани със структурата на МС и разпределението на позициите, отговорностите, както и персоналните предложения", заяви Томислав Дончев след поредния двучасов разговор. Без това уточнение не може да се върви към подписване на коалиционно споразумение, допълни той. От блока поискали няколко дни отсрочка. Лидерът на СДС Божидар Лукарски обаче бе категоричен: "Докато не видим парламентарно мнозинство, което да застава зад програмата, няма да обсъждаме каквито и да е персонални състави".

Принос в общото объркване даде и Меглена Кунева, която обяви, че въпросът изобщо не е обсъждан вчера. "Абсурд! Нали не си представяте, че се разглеждат министерски постове. Правим нещата стъпка по стъпка. Въпрос на търпение от няколко дни." Реформаторите не усетили никакво напрежение у ГЕРБ, въпреки че няколко часа по-рано лидерът им Бойко Борисов съобщи, че не е оптимист за преговорите с РБ, и заплаши, че идната сряда може да върне мандата заради разнобоя в посланията. "Естествено е, че когато си мандатоносител и носиш отговорност за съставяне на правителство, каквато носи г-н Борисов, той иска да види бързи резултати, но ние искаме да видим сигурност. Мисля, че биха могли да проявят разбиране", коментира Кунева раздразнението на Борисов. Мнението на Дончев по въпроса бе, че ситуацията е динамична и ако днес демонстрират напредък, утре той може да бъде унищожен.

А напредъкът бе постигнат единствено по основните теми в обща програмна декларация, която двете политически сили ще доуточняват в неделя от 13.00 часа в парламента. Дотогава трябва да е ясна позицията на РБ по примерния текст на ГЕРБ. Идеята е след приемането й и гласуването на кабинет да се приеме вече детайлна управленска програма.

Вчера се разбра, че двата преговорни екипа не са обсъдили актуализацията на бюджета, но затова пък принципно са се разбрали по темите за реформите в образованието, правосъдието, здравеопазването. От РБ изразили резерви спрямо идеята на ГЕРБ за вдигане на подоходния данък от 10 на 12%, така че увеличението да отива в общините, с аргумента, че това може да свали още приходите. Реформаторите ще приемат и сливане на НАП и митниците, но на по-късен етап, защото било по-дълъг процес. За съдебната реформа се уговорили, че трябва да включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, като РБ засега отлагат исканата от тях промяна на конституцията и са съгласни, че на този етап са възможни реформи с промени в някои закони.

Плевнелиев и АБВ ще работят за повече правомощия на президента

Президентът Росен Плевнелиев и АБВ се разбраха да работят заедно за голяма конституционна реформа, която да даде повече правомощия на държавния глава. Това стана ясно след вчерашната първа среща от консултациите, предшестващи връчването на мандата за съставяне на правителство. АБВ бе представлявана от шефа на ПГ Ивайло Калфин, депутата Росица Янакиева и зам.-шефа на партията Румен Петков. Идеята за въвеждане на президентска република бе залегнала в предизборната програма на формацията. Досега Плевнелиев се пазеше от дебата за разширяване на правомощията и смяташе, че те са достатъчни.

Двете страни са постигнали съгласие да бъде сформиран нещо като конвент или съвет за конституционна реформа, в който да влязат законодатели, представители на научните среди и практици, стана ясно от обясненията на Калфин. От АБВ настояват предложенията, изработени от този орган, да бъдат подложени на референдум, заедно със следващия президентски вот през 2016 г. "Нашата позиция е ясна, ние смятаме, че президентските правомощия трябва да бъдат увеличени, двете пряко избрани институции - президент и парламент, би трябвало да имат възможност да се контролират една друга и да имат еднаква тежест", поясни Калфин. Плевнелиев приел да бъде инициатор на подобна реформа и вече мислел в тази посока.

Президентът и АБВ обсъдили и ангажиментите, които България е поела със споразумението за партньорство с ЕК до 2020 г. В него са предвидени 33 конкретни секторни реформи в здравеопазването, пенсионната система и пр., които страната ни трябва да извърши до 2016 г., ако иска да получи средства от европейските фондове. "Този въпрос досега абсолютно отсъства от разговорите за съставяне на мнозинство", коментира Калфин.

От АБВ изразили категоричното си становище, че бюджетният дефицит за тази година не бива да надвишава 3%. Плевнелиев подкрепил предложенията на първановистите за по-активна социална политика в рамките на сегашния бюджет, включително и компенсации за увеличената цена на тока. Съгласил се и с необходимостта от по-дългосрочна политика в областта на отбраната и сигурността.

14
4119
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
31 Октомври 2014 19:36
Die Erfahrungen aus dem Bereich Verhandlungskunst kommen zum Vorschein..
31 Октомври 2014 19:57
От РБ изразили резерви спрямо идеята на ГЕРБ за вдигане на подоходния данък от 10 на 12%



Парадигмата на некадърната Буда е повече от ясна - наплющяване на всички данъци, такси и "осигуровки", за да може Той да ги опука. Защото тлъстият пожарникар, пазвантин и мутра никога нищо съзнателно не е работил. Най-добрата идея е това недоразумение - Бойко Методиев Борисов, да бъде отстранено от политиката, ведно с агентите Сава и Павел, също доволно некадърни доносници-паразити. После нещата постепенно ще се пооправят.
о
31 Октомври 2014 20:50
Едно на тебе... едно на мене... А, чакай - това министерство е голямо, ще си го разделим...
---------------------------------------------
Сайтът на Генек
31 Октомври 2014 20:58
ГЕРБ пак поставя персоналното пред общодържавното. Разберете се първо по ПРОГРАМАТА, па после вижте КОЙ може да свърши записаното и подписаното в нея.
31 Октомври 2014 21:14
"Стоим със теб на кръгла маса
в едно квартално кафене -
ти член на Партията наша,
а аз на СДС..."
31 Октомври 2014 21:58
Пак повтарям, Борисов се върти като обран евреин, само и само да изкара другит виновни за дезертьорството от отговорност, което вече е подготвил.
31 Октомври 2014 22:09
Пак повтарям, Борисов се върти като обран евреин, само и само да изкара другит виновни за дезертьорството от отговорност, което вече е подготвил.


Подобна възможност ми мина днес през ума, като изслушах въпросното интервю , където заяви, че не бил оптимист.
Имаше и въпрос: "Искат ли ви реформаторите министерски постове?" Той замълча многозначително и отговори: "Няма отговор на този въпрос."
По-диалогичните (по дефиницията на самия Борисов) Т. Дончев и М. Стоянова днес в различни интервюта категорично отговориха на същия въпрос с "Не".
31 Октомври 2014 22:44
След фалита на катебето, сичките сме обрани евреи.
Па който сеги си сложи главата в торбата и реши да прави правителство си знае, че сичките криви дървета ке се изправят на негов гръб...
01 Ноември 2014 01:20
И за какво са тия 12% (вместо 10%) данък?

За да направят още някоя и друга спорнта зала, ли?

И ще ни цъфне икономиката!
01 Ноември 2014 07:15
Защо в статията се говори за ПП Герб като за мандатоносител?
01 Ноември 2014 13:14
А защо Борисов смята че ако Той не състави правителство, ще има нови избори? Май не е чел буквара с картинките- там пише друго. А пък за повече правомощия на президента- нямам думи! Вижте ни президентите досега и кажете!
01 Ноември 2014 13:22
А пък за повече правомощия на президента- нямам думи! Вижте ни президентите досега и кажете!

Кво да кажеме.
В пъти са по-свестни от министър-председателите...
01 Ноември 2014 16:07
Ама им бият чембери, когат' си искат
01 Ноември 2014 23:53
агентите Сава и Павел,

не пропускай и Гоце!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД