:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари

За втори път тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с бедствията
На фона на проточилите се политически пазарлъци около съставяне на правителство проблемите с издръжката на големи социални системи стават все по-сериозни. С наближаването на края на годината натискът за разходи в чувствителни сектори като социална политика и здравеопазване расте, а недостигът на средства може да се окаже по-голям от прогнозираното. За втори път за тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с бедствията. По всичко личи, че актуализацията на бюджет 2014 ще се забави и разплащания ще се правят на пожар в последните дни на годината.

За пореден път пред спешна нужда от пари е изправен здравният сектор. Министерството на здравеопазването, което според предложената актуализация на бюджета трябва да получи извънредна субсидия от 24.2 млн. лв. (за финансиране на психиатричната помощ, спешната помощ, лечението в отдалечени болници), вече говори за дупка в бюджета си в размер на 40 млн. лв. Служебният министър Мирослав Ненков вчера предупреди, че без осигуряването на тази сума и отпускането на 100 млн. лв. за актуализацията на бюджета на здравната каса системата ще спре да функционира. "Никак няма да му е лесно на следващия министър", прогнозира Ненков при отчета си за свършеното в рамките на мандата на служебния кабинет. Не се разбра дали тези сметки включват просрочените задължения на министерството към държавни и общински болници, които в средата на годината възлизаха на 141 млн. лв.

Пред трудности е изправено и социалното министерство, което чака 50 млн. лв. от актуализацията на бюджет 2014. Вчера служебният министър на социалната политика Йордан Христосков съобщи, че няма осигурено финансиране за пакетите с храна за бедните. Тези средства се предоставят авансово от държавния бюджет и впоследствие се възстановяват от Брюксел. За 2014 г. са нужни 12 млн. лв., които няма как да се възстановят от ЕК до края на годината. Право на достъп до тази програма имат хората, които получават помощи за отопление, като пакетите обикновено се раздават в началото на октомври. Отделни политици като представителите на АБВ вече повдигат въпроса за раздаване на коледни добавки към пенсиите.

На червено два месеца преди края на годината започна да свети и резервът за превенция и покриване на щети от бедствия. Бюджетът за тази дейност бе завишен от 70 млн. лв. на 120 млн. лв., но и допълнителният ресурс е на път да свърши. В доклад до Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов е поискал за покриване на щети за бедствия да бъдат отпуснати нови 19 910 247 лв. Предвижда се по-голямата част от тях да отидат към общините, а 894 309 лв. ще бъдат отпуснати за покриване на разходи на министерствата. След този пореден транш в резерва ще останат едва 7 280 093 лв. От началото на годината до момента за справяне с последиците от бедствия са изразходвани 92 809 660 лв.

Макар и всички партии да декларират нужда от актуализация на бюджета, този въпрос не се оказа толкова спешен. Той бе изместен първо от развитието на случая с КТБ, а сега се отлага и заради сформирането на правителство. Парламентът ще трябва спешно да приеме и промени в данъчните закони, както и проектобюджет за 2015 г. Проектът за бюджет трябваше да бъде внесен до края на октомври в Народното събрание, но тепърва ще се публикува и съгласува с министерствата. Служебното правителство вече обяви, че няма да внася този закон.



НЕДОСТИГ

От недостиг се оплакват и други системи. Още към края на септември МВР е почти напълно изчерпало бюджета си за други плащания към персонала, в който се включват и обезщетенията за напускане. Тук са изхарчени 122 млн. лв. при годишен бюджет от 132 млн. лв. За МВР в актуализацията на бюджета е предвидена допълнителна субсидия от 125.7 млн. лв. Служебният министър на културата Мартин Иванов предупреди, че до края на годината недостигът в системата щял да стигне 10 млн. лв., а ако не се осигурят средства, театрите ще затворят до "седмица-месец". Държавата отпуска финансиране на база всеки продаден билет. За момента за културното министерство в предложената актуализация на бюджета са предвидени 4 млн. лв. допълнителна субсидия.
28
3954
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
03 Ноември 2014 20:04
***
03 Ноември 2014 20:54
Не е нормално над 30% от държавния бюджет да отива за планирани социални плащания. Отделно бедствията. В същото време парите за капиталови разходи да са символични. Ядем от бъдещето си.

Блог
03 Ноември 2014 21:26
Предвижда се по-голямата част от тях да отидат
А някакво гадателство няма ли как да бъдат отчетени парите така, че да се вижда, че са изразходвани ефективно и по предназначение?
03 Ноември 2014 21:52
annetaz
01 Ное 2014 05:32

Плосък данък, а???????????? Нисък корпоративен данък??????? Ошфорки?????? Какви приходи искате бе????????? Вземайте кредити като се връзвате на измамниците, че това било супер!!!!! Ще си имаме още 100 нови милионера на година и ще ревем, че няма пари за нищо в дължавата. С този малоумен бизнес, който реже клона, на който седи, нищо добро не ни чака. Слушайте ИПИ и те ще ви помогнат по-бързо да фалираме държавата
03 Ноември 2014 22:23
Защо поради липса на пари не блокираха купуването на нови автомобили за депутатите???? Избирателно, ама - поради липса на пари...
04 Ноември 2014 04:35
Нещо мноо зачестиха
Толкова откровено ли са за затвора "служебните" министри, че тоа напън за "актуализации" .....
декември което си е живо безумие
04 Ноември 2014 07:36
kaily
03 Ноември 2014 21:52


Единственият данък който не може да се скрие е данък имоти. Точно този данък при нас е символичен за данък сгради и изобщо липсва за другите имоти например земеделските земи. И точно доходите от собственост, в частност от имоти всъщност са най-големи. А не тия от заплати. И при фирмите е така - там данък печалба винаги може да се докара до едно малко число. Единственото което не може да се скрие са имотите. Не напразно в Гърция точно тези данъци вдигнаха и започнаха да се оправят. Даже и офшорките, ако има нормален данък имоти, ще трябва да го платят. А не както сега нищо да не плащат.


Пробемът на България и изкривената данъчна система, която от една страна казва на богатите на собственост бедни/щото нямали доходи, нищо че имат имоти за 100 хил. лева да речем/ и в същото време да обявява за богати работещите за 2000 лева без собственост. После защо младите бягат от България, че как да не бягат - смятайте кога един млад човек с "голяма" заплата от 2000 лева ще стигне един социално-слаб с малки доходи но с имоти за 100 хил. лева? Превърнахте младите в крепостни. Натисни тук
04 Ноември 2014 08:23
Семейните бюджети също са пред блокаж. Пари няма.
04 Ноември 2014 08:38
Не пишете глупости , ало трите дами ! Това няма да стане щото ще има актуализация на бюджета ! Хайде не се опитвайте да всявате напрежение !
04 Ноември 2014 08:50
На разбираем език актуализация означава вземане на нови заеми за да се дадат на социалните и други системи. Звучи похвално, но се прави вече пета година поред. Наближава времето когато не само няма да могат да се вземат заеми, но и взетите трябва да се връщат. Тогава няма да се говори за недостиг, а изобщо няма да има пари за тези системи. Този матриял който не разбира дори такива елементарни неща просто е обречен на изчезване.
04 Ноември 2014 08:59
Холандия още преди година обяви края на "държавата на благосъстоянието", рязко ограничаване на бюджета за социални плащания, фундаментална промяна на модела.
04 Ноември 2014 09:21
И при фирмите е така - там данък печалба винаги може да се докара до едно малко число.

Така е в страната на гривестите шебек-тумбак рънгоч комунези, защото са още и авангардни капуталисти. В икономически по-здравите страни си има секира за фирми без счетоводна печалба или на загуба след определено време.
04 Ноември 2014 09:27
да спасяват една банка не беше проблем да се скалъпи бюджет, но за социални плащания няма...
04 Ноември 2014 09:38
Както писах вече така ще да е като солидарните са малко и все повече намаляват за сметка на несолидарните, които се увеличават.
04 Ноември 2014 11:58
Да спрат парите за "бежанците". А, да, и ги лекуват с пари от Здравната каса,и то безплатно! По каква линия са осигурени?
04 Ноември 2014 12:30
Има прекалено много дупки в бюджета, които не могат да се запушат. За това трябва или воля на целия [управляващ] елит или тоталитарна държава. Поне за нас.
След като не правим нищо да се спасим излиза, че само външни катаклизми - примерно разпад на ЕС или крах на долара - могат да предотвратят пълния срив на държавата.
04 Ноември 2014 13:11
На разбираем език актуализация означава вземане на нови заеми за да се дадат на социалните и други системи. Звучи похвално, но се прави вече пета година поред. Наближава времето когато не само няма да могат да се вземат заеми, но и взетите трябва да се връщат. Тогава няма да се говори за недостиг, а изобщо няма да има пари за тези системи. Този матриял който не разбира дори такива елементарни неща просто е обречен на изчезване.

Що бе другарю дежурен, къде са тия пари, паре као шума, а държавата нема, къде отива тая шума, викат, че 97% от парите в света нямат покритие, демек пари има, а тука нема, къде потъват парите, дай отчетлив и ясен отговор.
04 Ноември 2014 13:17
Пък аз прочетох това: Кратката изповед на един класически хейтър. И си помислих: "Дано има надежда, наистина!"

В икономически по-здравите страни си има секира за фирми без счетоводна печалба или на загуба след определено време.


За втори път тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с бедствията
А защо не се мисли за справяне с немарливостта, поради която са тия бедствия?!
04 Ноември 2014 17:09
Що бе другарю дежурен, къде са тия пари, паре као шума, а държавата нема, къде отива тая шума, викат, че 97% от парите в света нямат покритие, демек пари има, а тука нема, къде потъват парите, дай отчетлив и ясен отговор.

Ама Вие г-жо Кайли другарка ли сте? Когато погрешка се обръщах към Вас в мъжки род, отчитайки политическите Ви изяви си представях героичен младеж който ловко върти волана на голям жълт автомобил, а и там явно съм в голяма грешка. Ако трябват пари без покритие няма проблеми, махаме борда и пускаме печатницата на БНБ (ако сегашната управа на БНБ и с едно просто печатане може да се справи естествено). Оставам обаче с впечатлението, че тези пари които се искат са за закупуване на хляб, сирене, масло, бензин, автомобили, телефони, телевизори, въглища, дрехи.... тоест трябва да са с покритие и вземането от онези според Вас 97% нямащи такова не върши работа. Ясно и отчетливо ли е или трябва още по-подробно?
04 Ноември 2014 17:10
Нормално е социалните системи да блокират след управление на социалистите.
04 Ноември 2014 17:21
Още към края на септември МВР е почти напълно изчерпало бюджета си за други плащания към персонала, в който се включват и обезщетенията за напускане. Тук са изхарчени 122 млн. лв. при годишен бюджет от 132 млн. лв. За МВР в актуализацията на бюджета е предвидена допълнителна субсидия от 125.7 млн. лв.

Добре харчи МВР - при годишен бюджет за нещо си от 132 милиона лева, сега ще получи още 125,7 милиона лева, които ще прахоса за един месец.
04 Ноември 2014 17:22
Дойде ГЕРБ на власт чрез служебното си правителство и социалните системи започнаха да блокират.
04 Ноември 2014 17:27
Дупките в бюджета започнаха да се появяват от края на 2009-та година и правителството на Орешарски не успя да запуши за една година всички дупки в бюджета. Сега ГЕРБ управлява от ТРИ МЕСЕЦА чрез служебното си правителство и дупките в бюджета пак започнаха да се увеличават.
04 Ноември 2014 17:48
Дойде ГЕРБ на власт чрез служебното си правителство и социалните системи започнаха да блокират.

в следствие на което отново започнаха самозаплаванията на напълно отчаяните...
04 Ноември 2014 18:47
"Социалните системи са пред блокаж заради липсата на пари
За втори път тази година е почти напълно изчерпан и резервът за справяне с бедствията"

Върхът на цинизма е да се говори за липса на пари, когато управляващите ежегодно подаряват 28 000 000 000 лева на най-богатите страни в света. Марионетните ни правителства са превърнали България в безплатен кръводарител на най-развитите икономики в света, в резултат на което кръвта на страната изтича навън и България умира. ББ е подписал в края на предишния си мандат нова срамна грабителска концесия за ограбване на златните ни залежи, вместо да развали старите срамни грабителски концесии, наследени от предишните марионетни правителства, а народът мре в мизерия със 150 лева пенсии и 340 лева заплати. За награда народът го избра за пореден път да управлява страната. Какво друго да очакваме от това ново правителство, освен разруха и смърт и как да се помогне на такъв народ, който сам си избира палачите?!
04 Ноември 2014 19:27
Ясно и отчетливо ли е или трябва още по-подробно?

разтълкувай ми тая пирамида - не е на Маслоу, ни е триока.
(снимка: натиснете тук)

Ако се справиш добре, разтълкувай и тая графика

(снимка: натиснете тук)

И накрая ми кажи що 97% от парите са без покритие в света, демек пари има, стоки няма. А в същото време по магазините стоки има, народът нема пари да си ги купи.
05 Ноември 2014 09:18
И накрая ми кажи що 97% от парите са без покритие в света, демек пари има, стоки няма. А в същото време по магазините стоки има, народът нема пари да си ги купи.

Това може да помогне Натисни тук
05 Ноември 2014 13:49
Виждам, че четеш добри книжки, значи е безмислено да те питам повече каквото и да било.
По книжките му ще го познаете.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД