:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,367,746
Активни 95
Страници 3,293
За един ден 1,302,066

Притоплената идея за цензура на печата срещна подкрепа в парламента

Подготвя се и предложение медиите да се наказват за вкарване в компрометираща ситуация
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Притоплената идея на Красимир Велчев за регулация на печатните медии се хареса на колегите му от различни парламентарни групи.
Притоплената от Красимир Велчев (ГЕРБ) стара идея за приемане на специален закон за печата среща одобрението на депутати от различни парламентарни групи, установи проверката на "Сега". Зам.-шефът на най-голямата ПГ предложи печатните медии да се саморегулират в специално разписан закон и прикани двата издателски съюза сами да го напишат, за да не бъде упрекнат в цензура. Замисълът на управляващите е да се предвидят строги санкции за журналистите, които пишат клеветнически материали. Регламентът, заложен в сега действащия Закон за радиото и телевизията, не се отнася за печатните медии и тяхната почтеност почива изцяло на саморегулацията и етичните кодекси. Но в Наказателния кодекс са предвидени текстове и наказания за клевета, които важат за всички.

Велчев поде инициативата още преди 2 г. в предишния мандат на ГЕРБ, но до законодателно предложение така и не се стигна. Шефът на СЕМ Георги Лозанов също настоява от години за нов медиен закон, в чийто обхват да влязат както печатните, така и онлайн медиите. През февруари по време на традиционния си отчет и президентът Росен Плевнелиев призова парламента да се заеме с изработването на закон за печатните медии. Предложението му бе насочено срещу медийните монополи.

Друга идея на Велчев е да предложи промяна в конституцията, с която медиите официално да бъдат признати за четвърта власт със съответните права и задължения. Вчера той не бе открит за коментар какво налага промяната. Но за целта ще трябва да събере 160 подписа от колегите си в НС. Депутатът от ГЕРБ се обяви и срещу свободното движение на журналистите в кулоарите на парламента, тъй като нарушавали личното пространство на депутатите. Квотите за журналисти се определят от ръководството на парламента.

Възкресяването на дебата за ролята на медиите и в частност на пресата срещна одобрение сред депутатите. Според Янаки Стоилов от БСП обаче този въпрос не може да бъде решен с приемането на закон за печата, а трябва да се разглежда по-цялостно - от въвеждането на изисквания за собствеността на медиите до характера на дейността им, рекламата и т.н. "Има нужда от нов регламент и от преосмисляне на някои досегашни положения като диктатурата на рекламите, например, която препятства медиите да изпълняват основната си обществена функция", коментира той пред "Сега". Юристът не видя нищо странно в идеята медиите да бъдат записани официално като четвърта власт в конституцията, тъй като в съвременния свят те са една от основните сфери на властта и също като държавните институции се нуждаят от регулация. Той даде пример с една от германските конституции, в която пишело, че освен да обслужват интересите на техните работодатели, медиите са длъжни да се грижат и за интересите на обществото.

Според Корман Исмаилов от РБ е въпрос на равнопоставеност печатните медии да подлежат на същия законов регламент като електронните. Депутатът обаче се усъмни, че повдигането на тази тема сега е поредният кьорфишек на ГЕРБ, подобно на отмяната на новините на турски език.

Председателят на ПГ на БДЦ Светлин Танчев също е съгласен, че печатът има нужда от по-строги правила. Той настоя да се въведе и в нашето законодателство понятието "ентрапмънт" (от англ. entrapment) - умишлено вкарване в клопка, в компрометираща ситуация с цел публично дискредитиране, както и да се предвидят санкции срещу този вид злоупотреба. Танчев даде за пример скандала "Верту" в 41-вото НС, когато две медии организираха фалшива промоция на луксозни мобилни телефони за депутати. За решаването на тези проблеми според Танчев щял да допринесе и законът за лобизма, за който БДЦ настоява. "Ако всичко това се направи, отпада и нуждата от допълнителни възбрани за журналистите в парламента", смята Танчев.

Росица Янакиева от АБВ коментира от свое име, че принципно трябва да се предвиди регламент както за печата, така и за елекронните сайтове, които често си позволяват да клеветят хора и институции, прикривайки се зад анонимни автори. Според нея може да се ограничи броят на журналистите от една медия в парламента, но не и броят на медиите, което би застрашило плурализма.
41
3133
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
13 Ноември 2014 19:26
Претоплена, може би (едва ли не), дори почти.
13 Ноември 2014 19:48
Когато няма морал, има нужда от правила. А правилата в България се спазват само тогава, когато джоба ни страда от нарушението им. Прекалено много манипулации се осъществиха с помощта на определени продажни медии, време е това безумие да спре!
13 Ноември 2014 20:11
Трябва да има закон за печата, който от една страна да осигури свобода на словото и на журналистическите разследвания /което е обратното на цензура/, но от друга страна - да сложи бариера срещу недобросъвестната употреба на словото, което обижда, клевети и пропилява човешки съдби.
13 Ноември 2014 20:40
А не трябва ли първо да се приеме закон, задължаващ журналистите да пишат на правилен български език?
(Лука )
13 Ноември 2014 23:03
Правилното е притоплена.

Поне на български...
13 Ноември 2014 23:05
Много по-смислено беше днешното интервю на човека-СЕМ, с папийонката (всъщност беше с фишу) в Нюзрума на ТВ 7
14 Ноември 2014 01:51
Е6: Натисни тук
"грешни изписвания: ... прИтоплям"
14 Ноември 2014 03:07
Дааа, първа точка в закона за българските медии трябва да бъде налагане на жестоки глоби и уволнения за неграмотност. От словото започва всичко, а нашите медии са, меко казано, скарани с българското слово. Първо - задължителни курсове по съвременен български език и когото скъсат, да му се забрани всякакъв достъп до медиите. И второ, задължително запознаване (включващо задълбочено четене) на поне основната част от българската класическа литература. Няма как девойки, не прочели нищо освен няколко вестника, списвани от такива като тях, и две-три лъскави списанийца, да се наричат журналисти, пък дори и репортери. Защото езиковата среда, създавана от медиите ни, е в дъното на всичките ни злини. В началото бе словото...

Няма да забравя как една стажантка в голям столичен ежедневник, смятана за отличничка на курса си, тракайки по клавиатурата, се обърна и ме попита: "Кой беше този Толстой? Какво е написал?"
Същата година завърши с отличие журналистика в СУ и кой знае къде се изживява като журналист.
14 Ноември 2014 05:57
Защо са й на колония елитни гимназии
Велиана Христова
14. Ноември 2014 , брой: 264
България да премахне елитните училища, за да... подобри образованието - това ни "съветва" Световната банка (СБ) в свой анализ уж по изследването PISA. Бодат им очите на задокеанските ментори нашите добри езикови и природо-математически гимназии. Сортирали били децата по "социален" признак, неуспешните учели в други училища. И кога банката роди прозрението, че като унищожиш доброто, спасяваш лошото? Преди 9 години тя искаше обратното - похвали елитните ни гимназии и рече да дърпаме останалите училища нагоре към тях. Но под диктата й първо закрихме за икономии стотици школа.
Как да не се сетиш, че в анализите на СБ за просветата участват българи? Как да не се сетиш, че закриването на математическите и езиковите училища го има в проектозакона на ГЕРБ, който не успя да мине в НС при предишното им управление, а сега пак е на дневен ред... Май като скачени съдове са герберите с банката, откъдето се пръкна и техният Дянков. Рано било децата на 13 г. да държат изпити, другаде го правели на 16. Глупости. Образователните модели в Европа са толкова различни, че чак службата Eurostat ги отчита разделно. А швейцарците от 90-те години насам идват тук да копират системата ни на езикови, математически и професионални училища. Еталон била.
Българчетата "социално" ги делят не елитните гимназии, а бруталната бедност на половината ни население, която според PISA удря по знанията на децата. СБ май цели да ликвидираме и последното добро в образованието. Най-добре да оставим само основните училища, всичко останало да се закрие. За какво са й на колония образовани хора?
14 Ноември 2014 08:19
***
14 Ноември 2014 08:51
Комунизмът се завръща!
14 Ноември 2014 08:56
.
14 Ноември 2014 09:03
Може да ревизират и Наказателния кодекс. Доколкото разбрах, засега публично разгласен компроментиращ факт, който е истина, не е клевета.
14 Ноември 2014 09:58
притоплена претоплена...
абе идеи да има...
14 Ноември 2014 09:59
Държавата се фашизира.
14 Ноември 2014 10:49
Медиите се контролират чрез парите на олигархията и защитават нейните интереси. Спомнете си бясната кампания срещу Орешарски, който се опита да намали печалбите на ЕРП-тата и другите разбойници. Техните пари се изсипаха в медиите и започнаха безумни лъжи и манипулации срещу това правителство, опитало се подобри положението на обикновения българин.
14 Ноември 2014 10:54
Цензура, в общия смисъл, наистина трябва да има. Медиите, като цяло, всички, у нас са станали ужасно просташки.
Такова чудо в цивилизования свят не се допуска.
И не става дума за елементарната езикова грамотност.
Само никак не се вижда как ще стане това.
Псувни, жаргон и безотговорно хвърляне на всякакви инсинуации трябва да изчезнат.
Ха дано, ама надали...
14 Ноември 2014 11:11
Ако трябва да има закон за печата, то трябва да се започне със съдене на Прокопиев и ликвидиране на антибългарската му медийната империя.
14 Ноември 2014 11:16
Крайно време е да отидем на последно място в класацията по свобода на медиите! На бас на шише пълнолетен сингъл малц, че каквото и да измъдрят, няма да важи за парцалите на пеевски?
14 Ноември 2014 11:22
Muktata
14 Ное 2014 08:56
Няма нужда от цензура. При мутрокрацията има автоцензура . От седмица насам журналята минаха в режим 2009-2013. Срамно. Жалко. Очаквано.

За съжаление. Същата тази яростна и общественоангажирана през 2013г.(няма лошо) журналистика.


14 Ноември 2014 12:49
Като ще признават медиите за четвърта власт, кога ще направят същото и с банките?
14 Ноември 2014 12:50
Вижте, изчетох и статията на г-жа Горанова, и постингите с огромно внимание. Това, което журналистите (за истинските говоря), са решили да правят, те ще си го направят винаги. Никой тъп политик не би могъл да ги спре - та дори и с един милиард закони. Може ли обаче да попитам за нещо ъфтъпическо, не по темата, демек? Къде човек може да сподели с колегите - съфорумци, и да се порадва на бурната им реакция, и на оживените дискусиси, впечатленията си от парламентарния контрол?
14 Ноември 2014 12:55
Та - понеже под статиите на знаковите журналисти се събира по-интелигентната част от форумното войнство (тази, към която принадлежа; въпреки неоспоримите си достойнства, аз съм изключително скромен човек, но няма как да не отчета високото си IQ) а Кутевчетата ги няма - скучно им е, засега ще се включа тук. И то защото е изключително важно: на днешния праламентарен контрол наблюдавах битка със знаков характер. Знаков за бъдещите дни, месеци, а може би и години. Битка между два вида патриоти - българските, от Патриотичния фронт, и руските - от Атака. Наистина знаково.
14 Ноември 2014 13:00
Първоначално се чудех, защо руските патриоти от БСП не подкрепиха руските патриоти от Атака, но в един момент успях и това да си обясня. БСП - апаратът демонстрира руския си патриотизъм само пред най-тъпата част от робите си. Както правилно съм отбелязвал и друг път, БСП - партията на организираната престъпност, няма симпатизанти - тя има роби, в смисъл, хора които са психически поробени. Та - руски патриотизъм БСП демонстрира по отношение единствено на тези от робите си, които храни с носталгия - припомня им, колко хубаво е било навремето, когато господарят е мислел за всичко, и редовно е сипвал помия в копанята Припомня им, но не казва, че и задника си да съдере, няма как да го върне това, хубавото.
14 Ноември 2014 13:01
на днешния праламентарен контрол наблюдавах битка със знаков характер. Знаков за бъдещите дни, месеци, а може би и години . битка между два вида патриоти - българските, от патриотичния фронт, и руските - от Атака. Наистина знаково.


тука нещо подобно има
кумуняките даже от франция плачат за бкп и дпс и проклинат люто ББ, който им плюе в кретенските мозъчета
14 Ноември 2014 13:05
Във всички останали отношения БСП не е старата БКП - тотално руско-патриотична партия, по келепирно-кариерни причини. Това е нова, демократична партия, с плуралистичен подход. Когато келепирът налага едно - те са си пак руски патриоти; когато обаче налага друго, стават европейски, американски, или пък, твърде често - турски патриоти. Така че мълчанието им засега си беше съвсем обяснимо - още не им е ясно, откъде ще задуха вятърът на келепира, което е видно от оживените обсъждания на отношението "долар - рубла" под цяла редица статии.
14 Ноември 2014 13:07
тази, към която принадлежа; въпреки неоспоримите си достойнства, аз съм изключително скромен човек, но няма как да не отчета високото си IQ
Може, ама само ако сам се оценяваш. Без никакъв проблем при доказаното отсъствие на скромност у "неправителствената общност".
14 Ноември 2014 13:10
За БСП имах огромни безкопойства - ще вземат пак да излъжат хората, пак да дойдат на власт, и какво - банките пак ограбени, хиперинфлацията достигнала космически висоти, парламентът ограден с бодлива тел, торби пясък и картечни гнезда, а когато народът пак подпука професионалните лъжци от БСП - партията на организираната престъпност, с камъни, ЕС вече ще ни е изритал надолу под стълбите, и ще трябва да ходим в лелеяната Евразия (след като установим къде точно се намира, разбира се) за да ставаме новоруси.
14 Ноември 2014 13:10
ВИК, приятелю, ти нещо за самоирония чувал ли си?
.......................
А, и за скъпите на сърцата ви "неправителствени общности" - нищо общо нямам с тях. Неправителствен съм, наистина, защото не принадлежа към правителството, а и по време на целия ми живот - малко трудно ме управляваха; в смисъл, че съвсем не се получаваше. Но определено не съм общност - аз съм аз; индивид; личност, при това - забележителна!!! В смисъл, че всички ме забелязват - при 186 см ръст и 140 килограма тегло, е трудно да не го направят!
14 Ноември 2014 13:13
Колкото повече закони - толкоз по-малко правна сигурност и правосъдие - това от мен да го знаете!
Идиотизмите в самите закони - това башка!

Изказвам се полупрофесионално!
14 Ноември 2014 13:25
В момента обаче, в който на трибуната излезе алтер егото на лудото бабе от битака - Магдалена Ташева; та от момента, в който алтер егото му - Мая Манолова, излезе на трибуната, се успокоих. Смятам Бойко Борисов, въпреки неоспоримите му достойнства на голям политик и държавник, за неблагодарен човек. Поне едно благодарствено писмо - с цветя, бонбони и френски коняк, трябваше да изпрати до милата дама. Не че тя е била автор на конспирацията - при такова IQ, че да ти трябват още 10 точки, за да кандидатстваш за чукундур, трудно би го направила. Но като вярна съратничка на другаря Сергей Станишев, с параноичната му идея да направи така, че никога Бойко Борисов повече да не се й доближи до властта, тя беше острието на атаката, която го върна на законно полагащото му се министър-председателско място. На бял кон, разбира се. Та от момента, в който Мая Манолова излезе на трибуната, се успокоих. Новото правителство ще пребъде во веки веков.
14 Ноември 2014 14:10
Смятам Бойко Борисов, въпреки неоспоримите му достойнства на голям политик и държавник

Ей тва ме капичнà от смех!!!
14 Ноември 2014 14:15
Пак ни бъзикат...

Проробовладелската ни преса твърди:

(1) че 99.999% от СМИ са подконтролни на Пеевски,
а от друга страна
(2) негодува, че ще се ограничи свободата на СМИ на Пеевски...

-----
заб. или е вярно моето твърдение, че 99.999% от пресата е проробовладелска и тя твърди, че 99.999% от пресата е на Пеевски...
14 Ноември 2014 14:26
Е па откровени са хората, какво те притеснява? И на кого е, е вярно, и какво твърди - пак е вярно. Поне в логически план, безспорно истинни са само тавталогичните твърдения. (Макар че.... абе май в чисто логически план тук е малко по-сложно: без теорията на типовете на оня там, Ръселя, няма да минеш...) Само хумора ти не го разбирам: ако Румен Петков и Георги Първанов цъфнат с по една голяма усмивка на вратата ти и се представят така: "Здравейте! Ние сме мафиоти!" - това смешно ли е?
14 Ноември 2014 14:30
Да бе, наистина! Няма ли тук някой, който, за разлика от мен, наистина да разбира от логика, та да проанализира следното: "Пресата на Пеевски твърди, че е преса на Пеевски"? Опитах с куайнизация , ама нищо не се получи... Е, то коги не разбираш от нещо си, хептен не се получава...
14 Ноември 2014 14:44
Налейте си по една греяна ракия от чайника на Ръсел и пийнете за здравето на медиите и фамилията Маклуън.И без това всичко е село.И почти всичко живо е трева.
ПП Все пак не точно за здравето на Маклуъните.
14 Ноември 2014 14:55
Няма нужда от такъв закон.
Има нужда от закон и наказателно преследване на лъжците в политиката и на държавни и обществени длъжности.
Ако имаше такъв, не само плевню - половината до сега да бяха отсвирени.
14 Ноември 2014 14:57
Първо искам да кажа(макр, че съм по-скромен от мускетаря), че притоплен и претоплен са две различни думи. Дори и претоплена, сиреч с по-вискока температура отколото ни се иска, темата е полезна и за пишещите и за четящите(ако ги има). Имаше някакъв виц: "чукча не читател, чукча - писател". Журналистиката у нас е пълно отражение на състоянието на всички останли области от нашия живот. Каквито ни са политиците, такива са и журналистите, и футболистите, и т.н. Това е "продукцията" на нацията ни.
14 Ноември 2014 15:01
Stranger 14 Ное 2014 14:57
(1) Журналистиката у нас е пълно отражение на състоянието на всички останли области от нашия живот. Каквито ни са политиците, такива са и журналистите, и футболистите, и т.н.

(2)Това е "продукцията" на нацията ни.


по т.1. Иван Славков (Батето) беше извел това като философски въпрос, родеещ се и не отстъпваш по значимост на `Да бъдеш или не...`

Цитирам: Какво е наред в държавата, че футболът да е наред!?

---------

по т.2. Непосредствено след 10.ХІ.1989 г. Борис Димовски каза (цитирам го за 3-ти път през последните 4 дни!):

Като придойде пороят - гюбрето най-отгоре изплува!
14 Ноември 2014 16:33
Stranger
14 Ноември 2014 14:57
Първо искам да кажа(макар, че съм по-скромен от мускетаря)

НЕ МОЖЕ ДА СИ ПО СКРОМЕН ОТ МЕНЕ!!!!!!
14 Ноември 2014 18:33
Baskerville
14 Ноември 2014 14:44

Как успя да вместиш Ръсел, Маклюън и Саймък само в две изречения? Да се убия, не мога го направи!
........................
А България си е село, но не глобално, а уникално - по добродушната си търпимост към управляващия я зеленчук.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД