:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,366,821
Активни 82
Страници 2,368
За един ден 1,302,066

ГЕРБ прекроява основно сектор "Сигурност"

ДАНС става аналитична служба. Главният секретар на МВР ще бъде сменен
СНИМКА: БГНЕС
Акциите за наркотици отново ще станат правомощие на МВР чрез възстановената му дирекция ГДБОП.
ГЕРБ се готви да прекрои основно сектор "Сигурност", като заличи всички промени, направени през мандата на БСП и ДПС. Това става ясно от внесения от група депутати проект за изменение на Закона за МВР, сред които са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, ексшефът на комисията по досиета Методи Андреев и др. Законопроектът за МВР съдържа предложения за промени в законите за ДАНС, за специалните разузнавателни средства, за чужденците, за електронните съобщения и т.н. Впечатляващи са мотивите - гарнирани с епитети, в полемичен стил, изпъстрени с удивителни, многоточия и възклицания "По-добре късно, отколкото никога!".

Изцяло се възстановява Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР. "Известно е, че извеждането на тази полицейска структура от МВР и вливането й в ДАНС през лятото на 2013 г. предизвика категоричните и безапелационни критични бележки на евроатлантическите партньори на България, както и на цялата професионална и неправителствена общност", пише в мотивите. В предишния мандат управляващите от ГЕРБ бяха остро критикувани, че ГДБОП е прекалено фаворизирана служба. Възстановява се и Главна дирекция "Национална полиция" в МВР.

Връщат се и правомощията на президента да назначава с указ главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. Вносителите се възмущават, че назначаването на шефа на ДАНС му е било "най-брутално отнето на 14 юни 2013 г. с оглед "превземането" на една от българските служби за сигурност от страна на олигархични кръгове". Това предизвикало "безпрецедентен взрив на гражданско недоволство, довело до 14-месечна управленска агония и до предсрочни парламентарни избори". Всъщност президентът Росен Плевнелиев подписа измененията в Закона за ДАНС посред нощ на летището, за да може "Държавен вестник" да ги обнародва сутринта и веднага парламентът да избере Пеевски. Държавният глава избягва да коментира тази тема.

Сериозни промени се предлагат по отношение на изискванията за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС. Именно чрез тях вероятно ще бъде сменен главният секретар на МВР Светозар Лазаров. Вносителите предлагат за главен секретар на МВР да бъде назначаван само човек, който притежава не по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне половината на старша ръководна длъжност. Лазаров има 10 години, но е спорно дали времето, в което е бил началник на отдел в ДАНС, се счита за старша ръководна длъжност.

По-високи са и изискванията за назначаване на председател на агенцията - 12-годишен юридически стаж или професионален стаж в системата за защита на националната сигурност, от които 5 години на ръководна длъжност. Сегашният председател на ДАНС Владимир Писанчев от години работи в службите. В ДАНС той бе шеф на дирекция "Сигурност", после бе и зам.-председател, преди да оглави накрая агенцията след провала на Пеевски. Неговият ценз може и да се окаже достатъчен за завършване на 5-годишния мандат.

Самата ДАНС обаче ще бъде почти изпразнена от съдържание с промени в устройствения й закон. С цел тя да се "разтовари" от неприсъщи функции й се отнема изцяло правото да разследва, да прави акции, орязват се всички полицейски функции. Вносителите обясняват, че искат да фокусират дейността на ДАНС "върху контраразузнавателния й характер, както и върху информационно-аналитичната й дейност". През последните месеци ДАНС внезапно се активизира и почти всеки ден провежда операции срещу корупция, наркотици, антики, незаконни сайтове. Ако промените бъдат приети, това няма да може да се случва.

Закрива се и звеното към ДАНС, което има правомощия да притежава техника и да прилага специални разузнавателни средства, а тази дейност се прехвърля към Държавната агенция за технически операции (ДАТО) към Министерския съвет. Според вносителите е абсолютно неоправдано "да съществуват паралелно две мощни дирекции за подслушвания, физически проследявания и т. н. Те смятат, че грешката в това отношение, "допусната" от правителството "Станишев" през 2008 г. като резултат на вътрешнопартийно противопоставяне, следва да бъде поправена на принципа "По-добре късно, отколкото никога!".ПОДСЛУШВАНЕ

От проектопромените в Закона за СРС става ясно, че контролът върху използването им ще се регламентира в съвместна инструкция на председателя на ДАТО, министъра на отбраната и директора на разузнаването. Тя ще се съгласува с Националното бюро за контрол на СРС, което очевидно този път ГЕРБ няма да закрие - през 2009 г. това беше първата му работа. Това означава, че вече само цивилното и военното разузнаване, както и ДАТО ще имат право да подслушват.
18
8405
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
13 Ноември 2014 19:41
Следващото пък правителство ще върне обратно БОП в ДАНС, ще закрие Бюрото за контрол на СРС , ще върне дирекция "Миграция" в Гранична и т .н. и пак отначало.
Когато службите се използват за политически цели, при остър недостиг на квалифициран персонал, тази : "иди ми , дойде ми ", е винаги на ход.
БОРКОР, ДАНС, НСС, Дознатели, в Гранична имат собствени КРО- служби по линия на емигрантите, Служба "Военна информация", Военна полиция, НРС, ... - то такъв берекет на служби не е имало от времето на великите ни царе Асеновци .
Оставете ги тези хора да работят. Само се ослушват кой ще дойде на власт и имат ли хора сред политиците .
През това време кой ли не вършее в страната, мутрите се чувстват всесилни.
13 Ноември 2014 19:54
ГДБОП трябва да са отделно от ДАНС, а дали ДАНС ще се занимава само с аналитична дейност - едва ли. Поне в развитите държави сходни организации имат развит и добре работещ добиващ апарат, не че не ползват и съдействие на сродни организации, но имат.
А за решението да махнат онзи палячо с перфектното планиране на операциите - трябва да се направи. Има доста кадърни в МВР, че такъв като него да им е отгоре шапка.
13 Ноември 2014 20:27
Аман бе!
Стига сте ги местили службите от един крачол в другия!
Просто намерете начин да ги накарате да си вършат работата !!!
ДАНС, МАНС, БОРКОР, ЦСБОП,ГДБОП и не знам каква си БОП.
50 000 човека в МВР, 1 милиард годишен бюджет (отделно по 100 милиона на месец от "актуализации", а ме е страх да си пусна децата да отидат сами до училище (на 200 метра от блока), хората с апартаменти до 3 ти етаж гледат небето на квадратчета през красиво украсените си с решетки прозорци, а баба Пена на село си ляга и се пита дали ще я оберат или изнасилят тази вечер или и двете.
13 Ноември 2014 20:31
Дизас,
По повод на ГДБОП преди една дузина години казах на едного от същата тази структура (тогава тя се казваше НСБОП): вие НЕ сте национална служба за БОРБА с организираната престъпност! Вие сте служба за ОРГАНИЗИРАНЕ на престъпността!!! Замълча си човека - съвестта му не му позволи да спори с мен! Няколко месеца след това мое прозрение и Емо Кошлучето пусна същия лаф! Обобщено, мафията е вътре в МВР, не е отвън!!!
13 Ноември 2014 20:47
Защото лицето Цветан Цветанов осуети провеждането на Компонент 1 (този за МВР) на европроекта по ОПАК "Провеждане на оптимизация на държавни структури" (Компонент 2 е за НЗОК и НОИ) ?

Вижте информацията в ИСУН (информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България)

Номер на проект от ИСУН: BG051PO002-1.1.02-0001-C0001
Номер на проект: К10-11-1
Наименование: Провеждане на оптимизация в държавни институции
Бенефициент: Администрация на Министерски съвет
Източник на финансиране: ЕСФ ==> Оперативна програма "Административен капацитет"
Дата на решение на договарящия орган: 23.02.2011
Начална дата: 27.05.2011
Дата на приключване: 27.12.2012
Статус: Приключен
Място на изпълнение: България

Описание
Описание на проекта: Модернизиране на държавното управление чрез преструктуриране на административни структури и звена и подобряване на работните процеси.

Компонент 1, дейност 1: Извършване на сравнителен анализ на модела на управление и организационно структуриране на Министерството на вътрешните работи със структурата и моделите в други страни-членки на Европейския съюз.
Компонент 1, дейност 2: Преглед на функциите и дейностите на структурите за елиминиране на дублиращи се функции, премахване на нетипични функции и дейности, обединяване на звена и др.
Компонент 1, дейност 3: Преглед на ефективността и ефикасността на структурата на Министерството на вътрешните работи.
Компонент 1, дейност 4: Препоръки за реорганизацията на структурата на Министерството на вътрешните работи спрямо добрите практики.


Компонент 2, Дейност 1: Извършване на сравнителен анализ на моделите на управление и организационно структуриране на НЗОК и НОИ със структурата и моделите в други страни-членки на Европейския съюз. Компонент 2, Дейност 2: Преглед на функциите и дейностите на структурите за елиминиране на дублиращи се функции, премахване на нетипични функции и дейности, обединяване на звена и др.
Компонент 2, Дейност 3: Преглед на ефективността и ефикасността на структурите на НЗОК и НОИ.
Компонент 2, Дейност 4: Препоръки за реорганизацията на структурите на НЗОК и НОИ спрямо добрите практики.
Провеждане на дейности за информация и публичност.
Провеждане на одит на изпълнението на проекта
13 Ноември 2014 21:06
По критериите които ще вкарат за Главсек, Будата посмъртно не би бил достоен, освен за портиер (или компаньон на бивши цари и диктатори). Все пак не е лошо да се въведе изискване за следващият Главсек поне да е кръвен роднина, в краен случай далечен братчед, но в никакъв случай зет.
13 Ноември 2014 22:10
Просто като нищо - започва същото но далеч по-сериозно от калинки Направо се пипа из основи
14 Ноември 2014 05:32
5 дни и държавата вече лудна!
Валентин Георгиев
13. Ноември 2014 , брой: 263
Няма и седмица, откакто натъманиха новото правителство, и лудостта се завърна в държавата в пълния й блясък... Тефтерите на Златанов изчезнали, защото били фалшификат, умно заподозря Бойко Борисов. Ти да видиш - съвсем случайно. И съвсем навреме. Тъкмо когато инициалите в тях се върнаха на власт. Няма тефтер - няма проблем. Не знам колко нагъл и циничен трябва да е човек, за да си отвори устата по темата, когато самият той се намира в открит конфликт на интереси. Поне до доказване на противното. Да оставим настрани факта, че адекватността на това изказване съперничи на лафа "Летели ято гущерчета, едните розови, другите-наляво". Защото изчезването на фалшификати е действие, лишено от смисъл. Просто ченгетата си спретнаха кражба, която сега сами ще разследват. А всички ние ще сме свидетели на поредния блудкав сериал с предизвестен край.
Предизвестен - както по план съдът спира едно след друго делата срещу втория "герой" на ГЕРБ Цветан Цветанов. Изненадани няма. Депутатският имунитет днес е желязна причина, въпросът е защо некорумпираното ни правораздаване така услужливо се правеше на разсеяно месеци наред.
Никому неизвестен депутат от Реформаторския блок, сега коалиционен партньор на ГЕРБ, пък решил да остане в историята, като предлага нарочна промяна в закона за просветата, с която "престъпленията на комунизма" да влязат в учебниците по история. Само че тогава те вече няма да са учебници, а бумаги от предизборни платформи и речи на ДСБ. Защото същото, но с обратен знак - биха могли да поискат и други партии, засегнати от режима преди 9 септември 1944 г.
На този фон икономическите "реформи", които мнозина чакат, тръгнаха с поредното местене - управлението на туризма се връща отново в София. При положение, че пак ГЕРБ по настояване на Дянков преди няколко години го прати в Пловдив.
А тепърва тръгва и голямото завръщане на стари кадри на ГЕРБ по фирми, министерства, агенции и ведомства. Вчера с рокади в ръководството на БДЖ, днес - за каквото друго се сетите. Новина, която бе посрещната на нож от служителите и синдикатите в железниците и с готовност за стачни действия.
Иначе държавата не спира да се забавлява с главата си. Но не е толкова скандално това, че Плевнелиев си съчини някаква лична легенда къде бил на 10 ноември 1989 г. Много по-скандално е, че медиите си завряха главите в пясъка, а някои даже се чудят как да замазват лъжите му. И неговите, и на патрона му от "Дондуков" 1. А колко много обичаме да говорим как медийната свобода в България била отчайваща и как сме били на 100-то място в класацията по този показател.
Преди много време по история учехме, че когато в една държава положението стане критично, управниците обявяват война. Народът тръгва и за определено време забравя за тежкото си положение. Сега правят същото - измислят си истории, прехвърлят греховете на други, вдигат шум в медиите, обвиняват една купчина народ и си мислят, че ще отвлекат вниманието от наболелите проблеми. А в същото време не искат да си признаят, че не могат да ги разрешат. Рано или късно обаче пясъчната кула се срива. Жалкото е, че и след това не се знае дали няма да има само купчина пясък.
14 Ноември 2014 08:06
ГД "БОП в МВР,митницата в НАП, лудницата в НС...Важното е да има мътна вода, за да се ловят риби
14 Ноември 2014 08:49
А чий го диреше Боко Тиквата Пожарникарска като Главен секретар на МВР?
14 Ноември 2014 08:57
Самата ДАНС обаче ще бъде почти изпразнена от съдържание с промени

Така де. До сега, като беше пърна със съдържание, защо не засече далаверите в КТБ?
Нали в нея е т.н. Финансово разузнаване. За БОП-а да не говорим.
ДАНС си е направо за закриване.
14 Ноември 2014 08:57
Милиционери на власт- естествено че МВР им е най важно! Ако пък го реформираха за да си изпълнява функциите....
14 Ноември 2014 10:39
категоричните и безапелационни критични бележки на евроатлантическите партньори на България, както и на цялата професионална и неправителствена общност"
Това кърти мифки! Особено почернетото! Това не може да го сътвори главният мифкокъртач ЦЦ (напоследък известен и като вв). Това сигурно е дело на водещия социопат Методи Андреев.
"Неправителствена общност"!
Ще го употребявам и аз.
14 Ноември 2014 11:34
ГЕРБ се готви да прекрои основно сектор "Сигурност", като заличи всички промени, направени през мандата на БСП и ДПС.
14 Ноември 2014 13:38
ГЕРБ прекроява основно сектор "Сигурност"

ДАНС става аналитична служба. Главният секретар на МВР ще бъде сменен

Така и трябва! А недъгавото по рождение отроче на Станишко трябва да бъде разформировано, до чистачките и портиерите. И да бъде създадена нормална контраразузнавателна служба, без стари ДС муцуни, а от млади юристи и випускници на военните училища.
Ще кажат някои, ама те нямат опит и няма да могат да работят въобще. А сегашните да не би да работят? Младите ще имат възможността да се научат и добият опит, макар и по трудния начин. Сегашните комуноченгесарски рубладжийски боклуци са доказали, че нищо старо не са забравили и нищо ново не могат да научат.
14 Ноември 2014 13:55
Дано бъдат прекъснати пипалата на мафията ,ДС и КГБ, обхванали ДАНС.Следваят арести за сърГЕЙ,Доган и останалите червени разбойници.
14 Ноември 2014 17:26
***
14 Ноември 2014 18:02
Отрочето на Станишев ДАНС отново ще бъде пратено в трета глуха. Напълно заслужено. Простотиите в стил Пеевски се надявам никога повече да не се случват. Борисов е вътрешен човек за службите и знае и две и двеста за тях. Нека му дадем възможност да ги реформира. За последен път. Службите трябва да работят само и единствено за България. Нито за Москва,нито за Вашингтон,нито за Брюксел или Анкара - само и единствено за България...! Ха дано този път произведат и свестни закони за тях. Закони,а не временни парцали за обслужване на Мафията и политическата класа. Стига вече аматьори са ги ръководели. Това трябва да бъдат патриоти професионалисти,а не назначени партийни креатури...!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД