:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 566
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Казийски не дължи неустойка на "Славия"

Съдът се произнесе окончателно в полза на волейболиста на "Тренто"
Почти 10 г. след прекратяването на договорните взаимоотношения между Матей Казийски и волейболен клуб "Славия", приключи и съдебната битка между двете страни. Върховният касационен съд (ВКС) излезе с окончателно решение по заведеното от "белите" дело за неустойка в размер на 180 000 евро заради неправомерно, според клуба, преминаване на посрещача в руския "Динамо" (Москва) през 2005 г. Като трета и върховна инстанция по жалбата, ВКС постанови, че претенциите на "Славия" са неоснователни.

В решението от вчера (3 декември 2014 г.) е записано, че не са представени необходимите доказателства, че по времето на трансфера Казийски е бил картотекиран и се състезавал за "белите". А така всички претенции на клуба стават нищожни на основание чл. 4, ал. 1 във връзка с ал. 3 и чл. 5, ал. 1 от Правилника за състезателните права и вътрешен трансфер, приет от УС на Българската федерация по волейбол (БФВ) на 20 август 1999 г., регламентиращ трансфера на състезателни права.

"Ето защо при липса на данни, че ответникът е бил картотекиран или е играел за ищцовия клуб, то уговорките в процесния договор, че въпреки това не може да се трансферира спортистът без съдействието на същия клуб, са нищожни като такива, противоречащи на императивната законова уредба в Правилника за състезателните права и вътрешен трансфер. С оглед изложеното съдът е счел, че липсва неизпълнение от страна на ответника и е отхвърлил иска за неустойка", пише в решението на ВКС.

По този начин съдът потвърждава взетото решение от Софийския апелативен съд (САС) от 2012 г. и окончателно отхвърля жалбата по оригиналното решение на Софийския градски съд (СГС) от 2010 г. Решението не може да бъде обжалвано, а ищецът - ВК "Славия", се задължава да изплати на ответника - Матей Казийски, разходите по делото в размер на 7200 лв.

Така отпадна вероятността от БФВ да претендират за отнемане на състезателните права на настоящия играч на италианския "Тренто", както обявиха наскоро от централата в подкрепа на иска на "Славия". Остава обаче възможността това все пак да се случи, ако Казийски откаже следваща повиквателна за националния отбор, понеже в края на миналия месец УС на БФВ одобри подобна санкция за играчи, които не се явят в лагера на А тима.
506
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД