:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 204
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Бомба

Шешел пак пали Западните Балкани

Временното освобождаване от Хага на бившия лидер на сръбските радикали изостря отношенията между Хърватия и Сърбия
СНИМКИ ЕПА/БГНЕС
Воислав Шешел поздравява поддръжници от балкона на централата на партията си в Белград на 12 ноември. Вчера той призова за отстраняване от власт на бившия си съюзник, президента Томислав Николич.
Създателите на Трибунала за престъпленията в бивша Югославия сигурно са имали добрите намерения да бъдат въздадени справедливи присъди над виновните за братоубийствените войни между сърби, хървати и бошняци/мюсюлмани (не изключваме косовските албанци) през 90-те години на миналото столетие. Затворът "Схевенинген" в Хага се превърна в истинска западнобалканска тюрма, чиито обитатели са май повечето сърби. Освобождаването от Хага на сръбски, хърватски, мюсюлмански или албански политици, военни или полеви командири винаги е пораждало вълнения в държавите в региона поради особената им национална чувствителност и националистически страсти.

Случаят с временното освобождаване на лидера на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел не прави изключение. В реакциите в Западните Балкани обаче има "ново качество", тъй като Хърватия е вече членка на ЕС, Сърбия седи в преддверието на чакалнята му, а Босна и Херцеговина е все така далеч от заветния Брюксел. Ново е и това, че "случаят Шешел" се експонира в условията на усложнени отношения по линията Вашингтон - Брюксел - Москва, повлияни от геостратегическия сблъсък между САЩ и Русия.

На 12 ноември т.г. четническият войвода



пристигна в Белград направо от затвора "Схевенинген"



Трибуналът за престъпленията в бивша Югославия го обвиняваше в подстрекателство към военни престъпления и религиозна и национална нетърпимост. Но почти 12 години след като Шешел сам се предаде, трибуналът така и не формулира доказателства, за да произнесе присъда. Сега обвиняемият претендира за 12 милиона евро обезщетение от трибунала, отказва да носи затворническа гривна на ръката или крака, заявява, че няма да напуска територията на Сърбия и се връща в политиката. Защитникът на много обвиняеми в Хага адвокат Тома Фила смята, че Шешел няма да доживее до произнасянето на присъдата.

Освобождаването му, за да се лекува от нелечима болест, разбуни духовете не толкова в Сърбия, колкото в Хърватия. Съдът в Хага не му забрани да се занимава с политическа дейност. Но въпреки тежката болест Шешел постоянно пътува из страната, дава пресконференции и интервюта, говори на митинги.



Проповядва идеята за "Велика Сърбия",



обновяване на радикалната партия и укрепване на сръбската десница, сваляне на правителството на "евроуниатите" Томислав Николич и Александър Вучич, поемане по пътя към сближаване с Русия и другите страни, като Сърбия придобие статут, какъвто имат Беларус и Казахстан.

Трябва да посочим два факта, важни за реакциите в Сърбия. Първият е, че от попадането на Шешел в затвора в Хага през 2003 г. до сега той е все още лидер на сръбските радикали. Вторият е, че до октомври 2008 г. негови дългогодишни политически съратници бяха сегашният президент на Сърбия и негов кум Томислав Николич и премиерът Александър Вучич. Те скъсаха с радикалите и създадоха новата Сръбска прогресивна партия (СПП). Повод за разрива стана изявление на Николич, че радикалната партия трябва да подкрепи в Скупщината Споразумението с Европейския съюз за присъединяване и стабилизиране на Сърбия.

Шешел се появява на политическа сцена сега в сложен за Сърбия момент. Тя е под постоянен и силен натиск от ЕС и САЩ във връзка с украинската криза, близките отношения с Русия и отказа да се присъедини към санкциите срещу Москва. В Сърбия успоредно със засилването на евроскептицизма вече са факт опитите за формиране на десен Патриотичен блок около Демократичната партия на Сърбия (нейният основател и лидер Воислав Кощуница я напусна и се отказа от политическа дейност) и проруското православно Движение "Двери". Към блока на патриотите биха могли да се присъединят радикалите, каквато възможност допуска новият лидер на Демократичната партия на Сърбия (ДПС) Санда Рашкович Ивич. По този начин Шешел би могъл да получи нов шанс да стане реален политически фактор на следващите парламентарни избори. Политическият анализатор Павле Миливоевич смята, че страх от Шешел имат онези, които са станали покрай него нещо в политиката и за които той знае много. Като главен вижда въпроса дали с идването му националният блок ще набере сила за влизане в парламента чрез формулата за обща платформа на ДПС - "Двери" - СРП. Друг негов колега Бранко Радун смята, че идването на Шешел



ще раздвижи политическата сцена



и ще ускори определени процеси като например засилването на евроскептицизма. А известният политолог и редактор на влиятелното издание "Нова сръбска политическа мисъл" Джордже Вукадинович вижда в завръщането на войводата Шешел освен "уедряване на силите на десницата", така също и психологически проблем за довчерашните му сътрудници, които днес са начело на държавата.

В Загреб от първия ден на излизането на Шешел от затвора започна политическа и медийна кампания с активното участие на президента, на външния министър на Хърватия, на политически партии и неправителствени организации. Шешел стана главен герой в започналата предизборна надпревара. Особено остро бе посрещнато Шешеловото поздравление към сръбските четници по повод "освобождаването на Вуковар". В Хърватия са недоволни, че трибуналът в Хага не е забранил политическата дейност на Шешел и настояват сръбските власти да се разграничат от неговите изявления. Приета бе и декларация на хърватския Сабор против подстрекателската дейност на Шешел за преразглеждане решението за освобождаването му. В писмо до председателя на трибунала Теодор Мерон президентът Йосипович дори поиска въпросът за сръбския затворник от Хага да бъде внесен за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН. В предложената от Хърватия резолюция в Европейския парламент временното освобождаване и изявленията на Шешел се оценяват като вредни за регионалния мир, а неговият език на омразата - като опасен за мира и стабилността в Югоизточна Европа.

По повод реакциите в Загреб Институтът за близкоизточни и балкански изследвания (ИФИМЕС) в Любляна, Словения, обръща внимание, че в Хърватия е в ход предизборна кампания за президентски избори, в която Шешел е използван като



"политическа муниция"



от политически посърналата Социалдемократическа партия на президента Йосипович. По-интересен за нас като непосредствени съседи на Западните Балкани е изводът на ИФИМЕС, че "пускането на Шешел от затвора е едно от поредицата действия на западните сили против сръбското ръководство след събитията в Украйна и интензивното приближаване на Сърбия към Русия и Путин". Самото влошаване и изостряне на отношенията между новата членка на Евросъюза Хърватия и кандидатката за ЕС Сърбия може да покачи допълнително напрежението в Западните Балкани. В Белград смятат, че с прекаляването в Хърватия с оценката за опасността от разните изявления на Шешел се влошават съседските отношения и се повишава националистическото напрежение в региона. Премиерът Вучич характеризира внесената от Хърватия и приета от Европарламента резолюция по "случая Шешел" като обидна, пораждаща тревога и разочароваща и целяща да унизи Сърбия и нейния авторитет в Европа и света. Вицепремиерът и външен министър на Сърбия Ивица Дачич заяви по този повод, че "истинският цирк около Шешел" е натресен на Белград от Трибунала в Хага без участието на Сърбия. Изтъкна, че сръбското правителство има недвусмислено становище против политиката на Шешел и изрази съжаление, че Загреб е отложил по-рано предвидени двустранни срещи. Докато в разискванията по резолюцията хърватските евродепутати са наблягали върху влиянието на Русия върху вътрешните събития в Сърбия, Дачич е изтъкнал, че от сръбска страна не е искано осъждане от ЕС на ставащото в Хърватия против надписите на кирилица и величаенето на нацисткото усташко движение.

Партии и политици в Хърватия са излезли с инициатива чрез Съвета на регионите в ЕС, подкрепена от Европейската народна партия,



да бъде приета нова резолюция,



осъждаща поведението и изявленията на Шешел след временното му освобождаване и настояваща Трибуналът в Хага да върне Шешел в затвора, а властите в Република Сръбия да реагират на неговия "език на омразата и териториалните претенции", като се разграничат от тях. Прочее сръбският президент Томислав Николич бе вече заявил, че Шешел е очаквал триумф и фойерверки от обожателите си, но не ги е получил. Няма досега и каквато и да било подкрепа за хагския затворник от официалните власти в Сърбия. Те дори приеха с известна доза недоволство решението на трибунала да пусне временно на свобода Шешел до произнасяне на присъдата.

Тези престрелки, станали в Брюксел, идват за сетен път да покажат, че ЕС, както и досега, трудно се ориентира в обременените с национализъм Западни Балкани. А направляващите ръката на Трибунала в Хага продължават да си играят с тежестите върху чувствителните везни на Темида според геополитически съображения, пагубни за добросъседството и мира на Балканите.



КАРЕ

Тежко болният Воислав Шешел е посрещнат на 12 ноември 2014 г. на летището в Белград от няколко десетки симпатизанти. В седалището на Сръбската радикална партия в Земун го очакват няколкостотин партийни активисти. Няколко дни по-късно на Площада на републиката Шешел говори пред около 15 хиляди души против "престъпния Трибунал в Хага" и против "сегашния предателски режим в Сърбия".

Две години преди това, на 16 ноември 2012 г., освободените от обвиненията за военни престъпления по време на Операция "Буря" и след нея, когато са прогонени над 200 хиляди сърби от Хърватия, генерали А. Готовина и М. Маркач са посрещнати на площада "Бан Йелачич" в Загреб от 100 хиляди граждани. На летището двамата генерали са посрещнати от председателя на Сабора (парламента) и от премиера на Хърватия. По-късно президентът на Хърватия Иво Йосипович дава тържествен прием за двамата генерали, които нарича "бойци във войната и жертви на мира".

 Привърженици на Шешел го очакват на летище "Никола Тесла" в Белград
16
2700
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
05 Декември 2014 19:49
Създателите на Трибунала за престъпленията в бивша Югославия сигурно са имали добрите намерения да бъдат въздадени справедливи присъди над виновните за братоубийствените войни между сърби, хървати и бошняци/мюсюлмани (не изключваме косовските албанци) през 90-те години на миналото столетие.

Сигурно, сигурно ...
Само дето изобщо не е за вярване
05 Декември 2014 21:09
Шешел неслучайно е пуснат от Хага.
На САЩ е нужен човек, който да се конфронтира с и ерозира усилията на някогашният му съратник - Томислав Николич, който се се заиграва с Русия.
Вучич е американски човек , там проблеми нямат .
Нищо ново в Сърбия - Титовото "и така, и вака."
05 Декември 2014 21:12
Шешел, вика авторът, запалил Западните Балкани. "ПАК". Шешел, без да е обявил война, бомбардира суверенна държава, мостове, телевизии, Белград, Прищина, че и китайското посолство? Шешел крепеше морално, материално и пропагандно косоварските трафиканти на оръжие, хора, наркотици и органи? И що така, стана вече десетилетие, не можахте да го осъдите? Че даже и да го уморите като другия "подпалвач" не можахте. Маркооо, Маркооо, добре, че не си даскал, който учи децата как се пише есе, щото на външно оценяване само двойки щяха да имат. В пето отделение.
05 Декември 2014 21:17
Впрочем той ви го е казал в прав текст:
Натисни тук
05 Декември 2014 21:41
Автора е много умен - намерил е място, върху което да положи тезата си за "геополитически сблъсък", проектиран от Лондон и Вашингтон не от вчера, за изолиране, разпиляване и присвояване на Русия ...
И една дума да изречеш - на бедна и богата се разделя ...
06 Декември 2014 04:26
Шешел, вика авторът, запалил Западните Балкани. "ПАК". Шешел, без да е обявил война, бомбардира суверенна държава, мостове, телевизии, Белград, Прищина, че и китайското посолство?

Автора нито вика, нито пък пише в материала си подобно нещо. Чудя се как не ви омръзна да пишете досущ като активисти на Работническо-селската власт. Все пак има почти век оттогава.А пропагандата не е художествено явление, което отстоява стойноста си с векове само с присъствието си. Пропагандата е временно явление, точно като вечерния ветрец лятно време - пошуми,пошуми и отмине.Та и вие така.Скучно...
06 Декември 2014 05:08
***
06 Декември 2014 05:25
Шешел пак пали Западните Балкани

Туй, горното - заглавие му се вика - го вика точно авторът. Целейки точно определено внушение. Та вместо с манталитета на селски клюкарки да се одумват другите, по-продуктивно би било да се припомни Шекспир: "Не виждам туй, което виждам ясно". Ако камунези и ДеСета продължават ви се привижда, като цъкнете лампите в санитарните помещения, посетете по спешност общопрактикуващия си лекар. Или го сменете - тъкмо е моментът. Впрочем... нещата са по-простички - следват се директивите на работодателите, които за четвърт век други клишета (и похвати) така и не измислиха, малко да се освежат писаниията на правоверните демократи-антикомунисти, че то не знае вече човек един ли списва под всичките им никове, или поне двама.
06 Декември 2014 05:54
начи синджирите са си там и са ок
06 Декември 2014 06:09
svsofia, последния Ви пост към мен ли бе отправен? Държа да отбележа, че нямам и никога не съм имал познати и приятели "камунези".Има близки и познати бивши членове на БКП. Те казваха, че били комунисти.Според мен това е едно доста общо понятие.С времето конкретноста на названието "комунист" доста се разви, бих казал разводни, ако историята не твърдеше обратното. А за десета просто се чудя какво имате предвид. Десета бира? Десета годишнина от Десетата забрана? Десета рожба(дай Боже всекиму), десета поредна титла за Надал(предстояща), десета от десета, което прави една десета и т.н.? Между другото десетата изложба на моя приятятл В. Овчаров бе забележителна. Абе десятката си е десятка, дето казват да уцелиш десятката. Вие това ли имахте педвид? Или някакво друго словосъчетание?
06 Декември 2014 08:43
Остана ли някой, с който сърбите да не се дърлят? С албанците миналия месец, сега с хърватите, с босненците прехвърчат искри, за косоварите е известно, към нас отправят разни остри апелативи...а икономически са в колапс.
Да не ги свие някой още повече?
06 Декември 2014 08:45
Като изключим Полша и Чехия които бидейки католически и исторически мразещи Русия, всички славянски държави - потенциално съюзници на РФ просто бидоха премазани.Югославия разбира се си изпати най-много.Сега явно пак натам се тръгва
06 Декември 2014 08:56
Велика Сърбия , Велика ; Румъния , България , Гърция , Албания ....На Балканите всички сме велики , не знам как стои въпроса с Словения и Хърватия.
06 Декември 2014 10:04
Автора нито вика, нито пък пише в материала си подобно нещо.


Не е зле да четете и заглавията на "материалите". А внушението на заглавието е наистина правоверно - според него сърбите пак са единствените виновници, останалите, макар и имплицитно, са стопроцентови жертви. Това помага на автора да не коментира един избождащ очите факт: Шешел не получава правосъдие повече от 10 години. А това е истински скандално! Казвам това без да съм фен на великосръбския шовинизъм, просто заради справедливостта!
06 Декември 2014 10:06
Държа да отбележа, че нямам и никога не съм имал познати и приятели "камунези".


Толкова фитки за "камунези" и "десета", за да се избяга от проблема за неосъзнатото заглавие....
Съчувствам Ви за несъмненото затруднение
06 Декември 2014 12:19
https://www.youtube.com/watch?v=MWx8Qstkue8

No comment.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД