:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 374
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хакери се сдобили с данните на почти всички сърби

Петима души твърдят, че са разбили системите, за да дадат урок на държавата
Снимка: в. "Блиц"
Сръбските хакери разпратиха до медиите снимки с данните на гражданите, с които са се сдобили. Така те доказват твърденията си, че са проникнали в базата данни на държавните институции.
Петима млади сръбски хакери твърдят, че са проникнали в държавните системи и са откраднали уникалните идентификационни номера на почти всички граждани на страната, предава местното електронно издание "Блиц". "Държим цяла Сърбия в ръцете си. Имаме почти цялата информация за сръбските граждани - като се започне от уникалните идентификационни номера, до това какво работят, къде живеят и телефонните им номера", пишат хакерите си в мейл, пратен до редакцията на медията. Според тях "хората трябва да разберат под каква заплаха са личните им данни".

Към мейла си като доказателство хакерите са прикрепили копия от таблици с данните на граждани от Нови Белград, Вождовац, Нови Сад и Ягодина. "Обявяваме какво сме направили и показваме тези данни на обществеността по няколко причини. Първата и най-главната е, че нашата киберполиция преследва изключително сръбските хакери, докато игнорира албанските. Сега те ще имат конкретен повод да ни издирват, вместо да си губят времето."

Другата причина за действията им е, че смятат, че хората имат нужда да знаят доколко е застрашен личният им живот и как с помощта на тези данни всеки може да открие абсолютно всяка информация за тях. Третото им основание е, че след няколко такива атаки държавата най-накрая ще разбере, че системите й са слаби, и ще започне да ги защитава по-добре. Петимата хакери твърдят за себе си, че са по-възрастни от 19 години.

Сред разкритите от тях данни са уникалните идентификационни номера, които са дадени на всички бивши граждани на Социалистическа федеративна република Югославия. Системата, въведена през 1976 г., все още се ползва от бившите югорепублики.

СПОРОВЕ

Германия няма да позволи отваряне на преговорната глава за присъединяване на Сърбия към ЕС, докато страната не редактира текстовете в Конституцията, отнасящи се до Косово, и не продължи диалога с Прищина, предадоха местни медии. Междувременно говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че Москва смята Косово за част от Сърбия, коментирайки решението на Международния олимпийски комитет да приеме за пълноправен член комитета на Косово.

1044
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД