:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Корупцията удари най-високи нива за последните 15 години

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бившият икономически министър Делян Добрев, директорът на ЦИД Огнян Шентов и вицепремиерът Румяна Бъчварова (от ляво на дясно) участваха в антикорупционния форум. Бъчварова се обяви за централизиран регистър за подаване на сигнали за корупция, тъй като моделът да се подават в самите ведомства не е работещ.
Корупцията в България удари най-високите си нива от 15 години насам. През последната година са реализирани средно 158 000 корупционни сделки на месец, което е рекорд от 1999 г. насам. В бизнес сектора ефективността на корупцията като метод за разрешаване на проблеми през 2014 г. се повишава. Повечето фирми нямат доверие на институциитe и не смятат, че получават равноправно третиране в съда. През изтичащата година българското общество стана свидетел и на проявления на политическа корупция в застрашителен мащаб.

Това са само част от унищожителните критики в годишния доклад за корупцията на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представен вчера. За най-корумпирани са смятани депутатите и представителите на изпълнителната власт с големи правомощия, като репутацията им е стигнала дъното. Почти всички българи (94%) смятат за вероятен корупционния натиск от страна на различните ведомства.

Според доклада повечето корупционни сделки се извършват по инициатива на държавната администрация, чиито служители упражняват корупционен натиск върху ползващите административни услуги. Податливостта на корупция на хората през т.г. е на равнището от 1999 г. въпреки покачващата се нетърпимост към корупционното поведение. Има и структурен проблем: корупцията се превръща в допълнителна цена за ползване на административни услуги, отчитат авторите на доклада. Всеки втори българин е натискан да участва в корупционна сделка, а всеки трети се е включил в такава. Всичко се развива на фона на сериозните разхищения, които се наблюдават на всички равнища на управление и в ключови сектори с преобладаваща държавна собственост като енергетиката.

Категоричен е и изводът, че поради твърде високите равнища на участие на населението в корупционни сделки противодействието е неефективно. Парадоксално е, че в момента в затвора няма нито един, излежаващ ефективна присъда за корупция. За сравнение в Румъния през 2012 г. има 800 осъдени за корупция, през м.г. - 1000, а тази - 1500. При това става дума за средни и високи нива. Докато в България най-много осъдените са били 150 души, и то все на ниски нива.

Има пропаст между равнището на корупция и капацитета за противодействие. Според зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев, ако трябва да се разследва целият корупционен модел около КТБ, това би впрегнало всички органи и няма да остане никой, който да работи по други случаи. Авторите на доклада обръщат особено внимание на проявления на политическа корупция в застрашителен мащаб. Възходът и падението на КТБ недвусмислено демонстрираха, че завладяването на държавата от частни интереси е достигнало дори до най-силните правоприлагащи органи като прокуратурата, финансовото разузнаване и БНБ, пише в документа. Сагата "Южен поток" е другият пример, който се сочи.

Висшият съдебен съвет продължава да е неспособен да гарантира, че прокуратурата и съдът се борят успешно с корупцията и завладяването на държавата, отчита още докладът. Няма адекватно натоварване на съдилищата и прокуратурата, което създава възможности за забавяне на делата и повишава корупционния риск.



ОГЛЕДАЛО

Зам.-посланикът на САЩ в София Брус Бъртън вчера изрази опасенията си, че "в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки един гражданин". Той каза това в официалния "Фейсбук" профил на мисията. И британският посланик Джоната Алан използва блога си, за да обяви, че пред инвеститорите в България има три основни проблема - непредвидимост на съдебната система, неспазване на договори и корупция.
25
4108
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
11 Декември 2014 19:48
корупцията няма как да удари най-високи нива в България, тя от 20 години е с неприемливи, но и недостижими нива.
11 Декември 2014 20:15
Поредното отбиване на номера за усвояване на едни американски и британски пари. Но това, разбира се не е корупция. Също, както не е корупция да купиш ненужни изтребители-трета ръка или пък да сключиш договор с "Уестингхаус". Не, туй е единствено почтен бизнес.

А иначе няма какво да се коментира. Тази фондация няма ресурса за нищо повече, освен да гледа тавана, смуче пръста, усеща вятъра от амбасадата и отбива номера със съчинения с достоверност на фентъзи.

А, че е фентъзи, при това абсурдно е твърдението, че корупцията е на нивата от 1999 г.. 1999 г., когато се извършваше подмасовата приватизация, а действащите фирми бяха поне 5 пъти повече. Абсурдно е и че се "измерват" брой подкупи, а не сума на подкупите. Отделно, че измерване няма как да стане, освен за големите сделки, където предателството към националният интерес не може да бъде обяснено по друг логичен начин, освен, като корупционно мотивирано.
11 Декември 2014 20:21
И още може да се увеличи корупцията. Аку БСП,ДПС,Атака вземат пак властта.
11 Декември 2014 20:28
Корупция, освен като редки изключения, отдавна няма в България. Корупция има там където публичната власт е отделна от икономическите субекти. В България отдавна икономическите субекти са силно уедрени, с намалял брой. Те си назначават публичната власт. Няма нужда да плащат допълнително и от своя джоб на служителите си. Те предварително са наясно какво трябва да правят.
11 Декември 2014 20:39
Е най-после и ние да блеснем с нещо, стига негативни новини. А ако все пак това което се пише е лошо, то някой го прави с цел да падне най-убавото правителство до момента, политическа поръчка така да се каже и Цеко веднага да изнамери този провокатор и да го даде на най-независимия съд и прокурор за да си получи заслуженото. Ама ми е най-интересно кой е плащал щом и реднеците са дали едни 64 млн$. а файдата им не е кой знае каква. Или пък някой спря Белене, ЮП говори се за Шистов газ е, ето кой е облажил, но това е лобизъм, а не корупция и може.
11 Декември 2014 21:02
Бившият икономически министър Делян Добрев

За да разберете по-добре хранилката на това еничарче и позициите му по добиването на шистов газ в България, би било добре СЕГА да напишете новия му пост - Делян Добрев е председател на парламентарната комисия по енергетика в СЕГАшното Народно събрание.
11 Декември 2014 21:09
И не е корупция една чужда държава да назначава български министър, който да прокарва нейните интереси в разрез с интереса на българската нация?
11 Декември 2014 21:32





Ако корупцията е с прозападна насоченост нека не я забелязваме....
11 Декември 2014 21:37
Ако корупцията е с прозападна насоченост нека не я забелязваме....

Не обвинявам никого, че прокарва националните си интереси, корумпирайки български министри. Напротив, възхищавам се на партньорите, които знаят как да защитават техния си национален интерес.
Но изпитвам естествено омерзение към нашите продажници.
11 Декември 2014 22:22
Warrior 21:37
11 Декември 2014 22:36
Да не са му уруки, ама видно от снимката, бая се е охранил бившият кадър на АОНСУ - Огнян Шентов, днес виден евроатлантик и шеф на изпълнителя на поръчки на Госдеп-а - Център за изследване на демокрацията . Сребърниците му се отразяват добре, както партийните БКП поръчения преди 10-ти.
Че и зам.министър на МВР са си пласирали.
Такова чудо не е било от времето на славните ни царе - Шишмановци.....
11 Декември 2014 22:41
През последната година са реализирани средно 158 000 корупционни сделки на месец,


Значи за година са близо 2 000 000 корупционни сделки. И това не е всичко. Може би има и други, некорупционни сделки. Според некои източници корупционните сделки са 40% от общата бизнес активност в сделките. Като теглим чертата излиза, че за година в България се сключват общо 5 000 000 сделки, успешни, с или без корупция. Това дали е добре за бизнес средата?
11 Декември 2014 23:27
А народът е на друго мнение.
Народът смята, че корупцията не е достатъчно голяма.
Защото има доста роднини по съребрена линия, до които никаква корупция не е достигнала
и роднините са обидени.
Защо за едни има корупция, а до други тя все не стига!?
Хайде стига с тези привилегии.
При Тошо привилегии.
При теляка на Тошо - пак привилегии.
Ний що везнахме в таз демокрация - да ни оберат до шушка и да ни оставят без никаква корупция.
Добре че поне сеги--тогиз има избори.
Все някой ще почерпи
12 Декември 2014 04:56
Корупцията в България беше на апогей при тройната ламя 2005 г.-2009 г. По-голяма е нямало досега, дори през комунизма.
Корупцията не води до просперитет на народа. Италия и Гърция също са на държавно ниво корумпирани, но нарастването на реалните заплати при частниците е траело повече време. Тоест корупцията довежда до забавяне растежа на заплатите. И оттам до пенсиите, което всъщност ме засяга.
12 Декември 2014 08:20
Това е само някакво мнение - у нас корупцията СЕ РАЗВИВА! Активно, стремително, всепокоряващо. От турско си е принцип на живот и успех, по българско е превърната в правило... Корупция - пари, услуги, шуробаджаначество...
И, между другото, си е част от "демокрацията". Чалга демокрация - неморална база...
--------------------------
Сайтът на Генек
12 Декември 2014 09:19
И, между другото, си е част от "демокрацията".

По принцип, и си е така, при всяка диктатура има по-висока степен на корупция, отколкото при демокрация. Примерно в България през комунизма корупцията беше навсякъде, родителите ми купуваха кафе и уиски да подкупват шефовете си. Беше тотална корупция и това се намираше за нормално от народа, откъдето и проблема по-късно.

Трябва да се направи разлика между САЩ и Германия. Защото САЩ никога няма да осъди бивш президент, като Джордж Буш, поради много причини. Докато Германия би осъдила бивш канцлер.
Аз не искам да живея в САЩ, тоест не искам да живея в корумпирана държава, при която Темида сляпо не може Джордж Буш да го вкара зад решетките с няколко мюсюлмани в клетката, да не говори повече глупости. Понеже е бил вече президент на САЩ, той стана светец.
В Германия най-известно относно корупция беше с Цумвинкел, бивш шеф на Дойче пост. Вкараха го "ефективно" зад решетките, сумата от укриване на данъци беше в милиони еврота.
12 Декември 2014 09:22
Кой пък реши, че по някое време е спаднала, и сега пак е тръгнала нагоре? Според мен си върви само нагоре, и влизането в ЕС беше мощен тласък(% за "консултантски услуги" нарастна)
12 Декември 2014 09:34
Предишният рекорд беше поставен оъ най-демократичното и реформаторско управление - дясното правителство на ОДС(продължението на култовото дясно образувание "стани да седна" на И.Костов. Новият рекорд някак си естествено се пада на поредния връх в развитието на дясна България - на управлението на най-великия десен вожд в цялата ни история (а може би и в света? и във вселената?) - мутрата Боко рапоня, близък приятел на видни европейски борци срещу корупцията, с които публично си разменят влажни целувки.
12 Декември 2014 09:45
За Бойко Борисов от ГЕРБ гласуват главно българи в чужбина, аз съм един от тях. Но колко сме зад граница, не повече от милион. От тях четвърт гласуват. И тази четвърт има ведно с гласовете в България за ГЕРБ тежест.
Щеше ли да ви накефи 51% правителство на ДПС??? То на там отива тази загубена държава. Затова съм си с двойното гражданство, жал ми е за вас, че обвинявате все грешният
12 Декември 2014 10:56
През последната година са реализирани средно 158 000 корупционни сделки на месец

На каква методология на изчислението се основава това твърдение? На блеене в тавана и съсредоточено човкане в носа с кутрето на лявата ръка, да?
което е рекорд от 1999 г. насам

Зловещата сянка на зловещата ръка на зловещия човек от зловещото село Драгалевци...
12 Декември 2014 10:59
През последната година са реализирани средно 158 000 корупционни сделки на месец


E те това пък как го сметнаха?
12 Декември 2014 14:31
Корупцията е религиозна практика на създаване на клонинги/копия (религиозни, ментални, духовни… и поведенчески) на религиозния бог (КОруПцИЯ).
В условията на Геноцидна Мутрокрация в България и в Психопатията на Масовата Бойковизация на българите, клонингите на ББ (Божеството от Банкя) са същите корумпирани психопати като престъпният им „оригинал”.

По причината на Корупцията Буда казва:
Къща и държава се строят отдолу нагоре и се чистят отгоре надолу.
Целта на всички реформи е свинете във властта да не миришат толкова свински.

По Законите на Съществуването мястото на всички религиозни божества (партийни, политически, финансови, икономически, съдебни… и медийни) е на Сметището на Еволюцията – като ментален боклук.
По Законите на Самоунижението и Самоунищожението, мястото на всички БОЙКОцеФАЛИ е във Властта на Психопатията, Свинщините, пИдализацията, Мутризацията, Националното предателство… и Българоубийството.
12 Декември 2014 15:34
родителите ми купуваха кафе и уиски да подкупват шефовете си.

В семейните ви работи не се меся, но не ги давай като обобщение на живота...
При диктатурата ръководни са позициите, при "демокрацията" парите или възможностите. Пазарна демокрация - всичко се купува и продава...
------------------------
Сайгът на Генек
12 Декември 2014 16:29
Корупцията удари най-високи нива за последните 15 години

Стига ,бе хора! И корупцията ли има котировки? Или сезонни скокове?Да не е борсова стока? Не мога да разбера що се излагате господа журналя и чиновници? Сто инамколкоси хиляди сделки!!! Кога ги преброихте ,бре , кой ви ги докладва?
Ама вие наистина съвсем за идиоти ни вземате и си играете със статистиката като с проститутка. Недейте така и ние сме учили статистика... вие броите корупцията като бюлетини на избори!!! Ами лъжат ви, бе! Лъжат !!!Не са давали , ама казват ,че са давали... да се пишат потърпевши...нали знаете ,че обичаме де се оплакваме...
Аууу,корупция!!! И то само в България!!! В Брюксел -няма , при Папата-няма , при Обамата -няма , но при нас-има-а-а , и при Путин - има , и при Асад има....Мореее,ако земат да онождат корумпираните ей тъй мърцина ще си отидем , ама вестниците гърмят!!! Нямат свършване идиотите, оживяват като хлебарките...
12 Декември 2014 17:05
Кой измисли корупциомерът? Корупцията е далавера в която аз не участвувам!!! Най-корумпирани са медиите естествено. Толкова много сделки защото броят корупционни плащания за издаване на подобни статии. Като гледам развлекателно шоу почващо в 22:30 всеки делник веднага става ясно кой е платил на водещия за скечовете. После става ясно колко му плащат за да рекламира събития, понякога ги обижда и подиграва ако не е доволен от плащането. Обикновенно се подиграва с тези коити не му плащат. Освен корупцията има и корупционно изнудване
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД