:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ситуацията в НЕК е драматична и може да се стигне до фалит

Новият шеф на компанията не допуска режим на тока, но настоява за нова методика за цените
БГНЕС
Макар че преди брифинга демонстрира добро настроение, шефът на НЕК Петър Илиев (вляво) обяви, че в края на годината чистата загуба на дружеството ще бъде поне 600 млн. лв.
От началото на годината НЕК е натрупала отчайваща загуба. Ситуацията е толкова драматична, че новият изпълнителен директор на дружеството Петър Илиев дори допусна банкрут. "Аз няма да взема това решение, някой друг ще го вземе, но по принцип, да, възможен е фалит. До режим на тока надали ще се стигне, но някой трябва да поеме финансовата щета. Ако фалира НЕК или фалират производителите на ток, кой ще го поеме - населението и производителите, консуматорите на енергия", обобщи ситуацията Илиев на извънредна пресконференция вчера.

Общият размер на задълженията на компанията е над 3.5 млрд. лв. От януари 2014 г. до края на октомври загубите на НЕК от продажбата на регулирания пазар са над 850 млн. лв. Отделно от това само през януари компанията е изтеглила заеми от Българския енергиен холдинг за над 1 млрд. лв., с които да се разплати към производителите. И в момента обаче плащанията към тях са едва около 50-60% от дължимото. "Към днешна дата положението е повече от отчайващо. Дължим над 1.2 млрд. лв. само към производителите на енергия. Това е баснословна сума. Ситуацията в дружеството надминава и най-мрачните ми очаквания. Като дойдох и видях, все едно ме удариха не знам с какво по главата", призна шефът на НЕК.

Дефицитът тази година е натрупан в резултат от последните решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В момента НЕК купува тока за 191 лв. за мегаватчас и го продава за 125 лв. Затова Илиев смята, че цената, на която НЕК продава тока, трябва да се повиши от 1 януари, макар да продължи да не покрива изцяло реалните разходи на компанията. В момента заявления за по-скъп ток в ДКЕВР са внесли единствено част от тецовете.

Илиев остро разкритикува ниската цена, на която АЕЦ "Козлодуй" продава енергията си. Тази цена също е зададена с решения на ДКЕВР. "30 лв. за мегаватчас? Няма такава цена, това е смешно. Това не е малка ВЕЦ - човекът да си я е сглобил на двора от подръчни материали", обясни шефът на НЕК. Същата била ситуацията и с цената на тока от "Марица-изток 2".

Едно от възможните решения е НЕК да купува от топлофикациите само електроенергията, произведена по високоефективен начин, а за останалите количества те да търсят купувачи на свободния пазар. Същият механизъм трябвало да се приложи и към заводските централи. Подобна идея неотдавна бе загатната и от регулаторния орган.

"Мечтая за време, когато ДКЕВР няма да определя цената, а ще има методика за тока, а ДКЕВР само ще проверява и регулира", каза още Петър Илиев. Той ще настоява и за промяна на енергийните закони, така че НЕК да има право да контролира измервателните уреди на производителите, за да няма измами. Ако ситуацията остане същата, показателите на НЕК ще се влошат още. "НЕК ще продължи да затъва, това е", заяви Илиев.НЕЯСНОТИ

Членовете на ДКЕВР ще се избират от парламента, а не както досега - с решение на Министерския съвет. Това предвиждат поправките в Закона за енергетиката, които вчера бяха приети на първо четене от енергийната комисия в НС. Предвижда се контролният орган да се раздели на два подсъстава - за води и за енергетика, но шефът на ДКЕВР ще е един. Сегашният шеф на комисията Светла Тодорова възрази срещу изискването заседанията на комисията да са изцяло открити. "Имаме доста заседания, само жалбите на година са 8000, които приемаме на закрито заседание. Това означава да каним и тях. Има и вътрешни въпроси на самата комисия, затова може би не е целесъобразно", каза тя.ЯСНОТА

Всички документи по спрения проект "Южен поток" да бъдат предоставени в деловодството на парламента, реши вчера комисията по енергетика. "Документите да дойдат в деловодството на парламента със съответния гриф за сигурност. Всеки си носи отговорност, ако разгласи търговска или служебна тайна", заяви депутатът от РБ Мартин Димитров, който инициира решението. Предложението бе подкрепено от всички депутати с изключение на бившия икономически министър и депутат от БСП Драгомир Стойнев, който се въздържа.
45
4958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
11 Декември 2014 20:07
Чудесно !
И всички договори с разпределители, перковци и волтаици отиват на П си М...а !
11 Декември 2014 20:20
Решението е просто:
- Спира се износът на ток от АЕЦ за 6 стотинки и с него се захранва вътрешното потребление
- Всякакви прокопиево-бориславови и прочее ВЕИ се оставят на свободния пазар - да изнасят за Гърция ако успеят, и по 90 стотинки

И нека невидимата ръка на Пазара да реши...
11 Декември 2014 20:20
Илиев остро разкритикува ниската цена, на която АЕЦ "Козлодуй" продава енергията си. Тази цена също е зададена с решения на ДКЕВР. "30 лв. за мегаватчас?

?!?
A бе от къде го изкопаха този мазен и прост селянин?
Шефът на ДЪРЖАВНАТА НЕК се възмущава от ниските цени на държавните ТЕЦ и АЕЦ ?!?
Е нема такава държава!
11 Декември 2014 20:25
Закъсняват икспертите от Института на Посредствените Икономисти - да обяснят как държавата е лош стопанин и НЕК трябва да се приватизира от чуждестранен инвеститор. И всичко ще се оправи с магическа пръчка от "Невидимата ръка" (с)...

11 Декември 2014 20:42
В момента НЕК купува тока за 191 лв. за мегаватчас и го продава за 125 лв.

Чичеееее! АЕЦ произвежда почти 40% от тока, а го продава по 38 (не 30 лева) лева за МВтЧ. Топлоцентралите "Бобовдол", "Марица-2" и "Варна" продават между 62 и 80 лева на МВтЧ. Тези производители сигурно надхвърлят 70% (ако не и повече) от произведената у нас енергия.
НЕК пренася енергията за 4.15 лева за мегаватчас.
Разбира се, на тези цени трябва да се сложи ДДС.
Е как тогава, бе, аланкоолу, се стига до 191 лева?
P.S. Забележете, че в сайта на ДКЕВР няма никакви данни за американските "Марици".
http://www.dker.bg/PDOCS/prices_el_1.pdf
11 Декември 2014 21:02
Ей, като трън в очите им е този НЕК, сън не ги лови нито "външните инвеститори" нито родните майцепродавци, като си помислят к'во тлъсто дробче е този НЕК и представяте ли си, че е все още държаван, на племето, на калпавия мат'трял, а к'ви комисионни са само, а к'ви печалби, трябва да му се намери цаката и на това и тогава за Б-я, терминът "територия" ще отговаря на същността му. Продайте го бе ваш'та мама, продайте го и да се свърши, че ми омръзна да слушам разни пуеци да се правят на идиоти пред медийте за едни комисионни.
11 Декември 2014 21:04
Закривай...
11 Декември 2014 21:05
P.S. Забележете, че в сайта на ДКЕВР няма никакви данни за американските "Марици".

Естествено! Господарите на колонията не са длъжни да дават обяснения за нищо! Срам и позор! Разбира се, че не сме суверенна държава!
11 Декември 2014 21:19
Някой има ли идея, кога изтича срокът на задължителното изкупуване на тока от американските "Марици"?
11 Декември 2014 21:21
как така дьржавата печата парите и дьржавни фирми са пред фалит
11 Декември 2014 21:24"DukeNukem
11 Декември 2014 21:02

Трябва да стане (НЕК) като безброй други български фирми и заводи - сами си ги фалираме и ги продаваме според комисионните.


11 Декември 2014 21:24
Има проблем и с плащането на ел. енергията от крайните клиенти. Плаща се на консумиран киловатчас, но това е само част от услугата, другата част от услугата е - осигуряване на ел.ток до дома на клиента във всеки един момент, при поискване 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Сега тая част от услугата, разходите по нея се плащат от консумиращите, а не от съответния абонат. И тъй като в момента има много повече абонати, отколкото консумиращи се получава голямо изкривяване на цената. За да се компенсират разходите правени за многото абонати, цената за крайни клиенти се вдига много. Вдигането обаче кара хората да свиват потреблението.. и се получава така, че постоянните разходи трябва да се делят на по-малко консумирани киловати.. това води до ново искане за увеличаване на цената.. т.е. имаме омагьосан кръг.. докато в държавата остане образно казано 1 консуматор, който ще трябва да плаща всички постоянни разходи .. тогава цената на киловатчас ще стане астрономическа.. Изходът е абонамент или такса обслужване за всеки абонат.

Това се отнася и за ВиК.. щото и там има огромни постоянни разходи независещи от консумацията..
11 Декември 2014 21:36
Изходът е абонамент или такса обслужване за всеки абонат.
Знаем, знаем - и като се въведе абонамента, ще почнат да го вдигат, даже и без консумация...

Изходът е съвсем друг - вън пазарната икономика от енергетиката!

Задачата на енергетиката не е да печели, а да осигури енергийната безопасност на всеки български гражданин и развитието на страната!


11 Декември 2014 21:43
Да поблагодарим на Гоце и Големия член!
11 Декември 2014 21:46
вече и печатницата за пари я приватизираха така че надежда всяка оставете
11 Декември 2014 21:46
И тъй като в момента има много повече абонати, отколкото консумиращи


Искате да кажете, че много над 50% от електрифицираните недвижими имоти в България не се ползват или, че много над 50% от населението не ползва електричество?
11 Декември 2014 21:47
Задачата на енергетиката не е да печели
11 Декември 2014 22:11
Задачата на енергетиката не е да печели

Я питай Лаборанта !
11 Декември 2014 23:14
mick
Яко нервиш с тия псевдоанализи. Как не набърка и данъка върху имотите само не знам. Иначе от ЧЕЗ ме таксуваха 2250,00 лв. (с думи: две хиляди двеста и петдесет лева и 00 стотинки), за да ми включат сграда с три електромера. Стълбът с таблото е на 4 м от къщата, кабелът от таблото до сградната инсталация си го купих аз, техниците от енергото дойдоха да ме включат, ама след работа, срещу скромно заплащане, щото в работно време са супер заети. Преди това си платих и такса "проучване". За трите електромера по отделно. Голямо проучване падна, към една година. Та за колко време напред съм си платил абонамента, според теб?
11 Декември 2014 23:24
https://www.youtube.com/watch?v=Zvrq1OplVO8&list=RDZvrq1OplVO8#t=0
11 Декември 2014 23:45
protor,
сам си си виновен!
Кой те е ръгал отзад да спазваш разните му там закони и разпоредби?
Толкова ли не можа да се вържеш сам?
Да беше взел пример от мангустите... и напреж "през просото"!

Ти си типичен пример за "Образцов гражданин-будала на РБ!"
11 Декември 2014 23:58
Аз още преди две години някъде си спомням Овчаров в едно интервщ обясняваше, че дисбалансите в енергетиката ще доведат до фалит на НЕК. Даже обясняваше там с точните цифри ма не ми се рови. Та мисълта ми е, нищо ново под слънцето. Само да видим кой ще я купи за един долар.
12 Декември 2014 00:03
Разбира се, че трябва да фалира, ако има да дава няколко стотин милиона на скъпите американски ТЕЦ-ове, например
12 Декември 2014 00:20
А всичко е много просто: да плаща само на държавните дружества на средна цена за регулиран пазар, а другите ще го хваната за .... какво? Най-много да го фалират. И ДКЕВР да постави ЕРП на свободнио пазар.
12 Декември 2014 00:44
Интересна ситуация - ДКЕВР задължава Държавното дружество НЕК, да изкупува произведената и никому ненужна електроенергия от частните електро-производителни дружества...
При това на цени от 80 до над 400% загуба!

И това ако не е "престъпление по служба"(10 до 15г. ефективно), а Цацаров?
Ма какво ли ти пука на тебе!
"Тази шия не е от трушия", нали?
12 Декември 2014 00:51
Всичко щеше да е "много просто" ако нямаше сключени договори...
12 Декември 2014 00:57
още преди две години някъде си спомням Овчаров в едно интервщ обясняваше


А каквото си умничко и паметливичко, спомняш ли си въпросният мошеник, известен още като "дългия инкасатор" как лично допринесе за кашата, която преди две години е разаснявал с примерно:
- закона за зелената енергия: ЗАКОН ЗА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ И АЛТЕРНАТИВНИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ И БИОГОРИВАТА Обн. ДВ. бр.49 от 19 Юни 2007г
- Или: На 3 септември 2008, в присъствието на правителствени лица, депутати, дипломати и представители на организациите, ангажирани в изпълнението на проекта, премиерът Сергей Станишев дава официален старт на строителните дейности на площадка Белене.
- Или: Споразумение между правителството на Република България и правителството на Руската Федерация за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на Република България
Министерство на икономиката и енергетиката
Държавен вестник брой: 99
Година: 2008


Да поясня: Румен Стоянов Овчаров е български инженер-физик, ......министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев
12 Декември 2014 01:12
zdran 12 Декември 2014 00:57
Това не променя факта, че гледах интервю с него и той този фалит го предвиди. Сега ме интересува кой ще я купува за един долар? Ти знаеш ли?
12 Декември 2014 01:26
кой ще я купува за един долар? Ти знаеш ли?

Досещам се. Консорциум от офшорки.
12 Декември 2014 02:56
Единствената електрическа компания в света, която е пред фалит. Баба Зула ...
12 Декември 2014 07:00
Да се палят и да намаляват.
Дали са високи заплатите нема значение.
Важно е токът да е евтин.
12 Декември 2014 07:18
protor
11 Декември 2014 23:14

Ами ще те таксуват.. пак поради причината която съм написал по-горе. Има огромни постоянни разходи, които все някой трябва да плати.. и тъй като в момента малко консумиращите са осовободени от това плащане остава разходите да се плащат от консумиращите и от тези които искат да се включат в ел. системата.

Да си абонат на енергото но да не консумираш или да консумираш няколко вата дневно.. такива абонати не могат да покрият разходите по поддържане на трасетата до тях, не могат да покрият и разходите по мощностите поддържани за тях. Разликата трябва да се покрие от някого.. е.. в момента ценооразуването е за консумиран киловатчас.. и от такси при присъединяване.

Та тези неконсумиращи абонати все едно са си поръчали такси да стои пред входа.. 24 часа 7 дни в седмицата 365 дена в годината.. и да го ползват изключително рядко. като заплащат само изминатите километри.
12 Декември 2014 07:43
Като бива използвана за касичка на силните на деня, как няма да е пред фалит?
Да влизат синдиците, БЕХ е най- големият кредитор и да си прибира най -атрактивните активи, за другите нека вземат антиобществената му функция на доставчики да се затваря тази поредна пирамида ненаситна на общестесвен ресурс.
Време е на хората да им се даде избор откъде да си купуват енергия. Че то сега на пазара е по-ниска от НЕКовата.
Мик, без да има няколко доставчика, да си изпробват моделите или да са с по няколко плана - кой с висока такса, но евтин ток и кой обратно, това си остават теоритични мисли. За всеки влак си има пътник; на тебе това ти се струва страшно нелогично, но компанията може и да не вижда толкова големи загуби да свързва клиентите в мрежата си.


12 Декември 2014 07:46
Едно от възможните решения е НЕК да купува от топлофикациите само електроенергията, произведена по високоефективен начин, а за останалите количества те да търсят купувачи на свободния пазар.

Що за простотия?
Тоя не знае ли, че по закон сега и от години е точно така и че основната работа на ДКЕВР в топлофикациите е да следят дали те не се опитват да лъжат за количеството на високоефективната електроенергия?
12 Декември 2014 07:55
На мен ситуацията за НЕК не е много ясна, има и други енергодоставчици, освен НЕК.
Аз съм към частна ел. фирма с 44 ст. на киловат, плащам една такса предварително, спрямо предишната година, ако съм надвишил или поднижил, доплащам или ми плащат, и за следващата година ми е по-високата или по-ниската таксата.

ЕК искаше да се либерализира пазара на електрически ток в България, още преди повече от две години, не е ли станало вече???
12 Декември 2014 07:59
Всичко е ясно, това драматично изявление е направено с цел отново да бъде натоварен народа да плаща свръхпечалбите на частните монополи в енергетиката. Докато в нормалните държави тя е 5-6% у нас се движи между 11-16%. Енергийната мафия е на власт.

Първите няколко години, след като бяха приватизирани през 2005 г., трите компании работеха с 16% норма на възвръщаемост на капитала. От 2008 г. тя бе намалена на 12%.

http://btvnews.bg/article/bulgaria/dkevr-ogranichava-oshte-pechalbata-na-erp-tata.html

12 Декември 2014 08:27
От какъв зор народът трябва да плаща скъп ток? Който е подписвал заробващи договори на въжето, договорите - огън да ги гори!
12 Декември 2014 09:12
В българската енергетика не се спазва основен принцип на пазарната икономика- цената на продукта се определя от търсенето и предлагането. Това пролича особено ясно през 2010-2013, когато Тиквата, за да удари икономически компании, които изнасят ток и са контролирани от политическите му противници, увеличи многократно такса пренос и фактически спря износа . Едновременно от 2009 до 2012 Тиквата и корумпетата му разрешиха да бъдат свързани към НЕК всички ВЕИ, предвидени за пуск до 2020 по график с намаляващи цени на енергията, произвеждащи свръхскъпа енергия ,но принадлежащи на хора като Валентин Златев и Цветелина Бориславова. Като резултат се получи огромен излишък на скъпа енергия в страната. Едновременно с това се повишаваше цената на тока за населението- с 45 % за периода, и за фирмите- за да се заплаща огромния ВЕИ товар в системата. Цената на тока за износ обаче си оставаше тази, която се определя от международните пазари.
Така се стигна до спиране на мощности, икономиката на страната изгуби конкурентоспособност ,а населението на страната с масов протест свали правителството.
Сега положението е същото - за да се спаси НЕК се предлага да се повиши цената за вътрешните потребители, които ползвали най-евтиния ток в ЕС- с цели десетина процента по-евтин от този в другите европейски държави, чиито жители пък имат само три-пет пъти по-високи доходи.
Сега ситуацията е същата. И краят ще е същият.


12 Декември 2014 09:54
Като прочетох коментарите във Форума, стигнах до еднозначния извод, че пред нас е поредната калинка, която говори каквото и падне, не е запозната с цените, със структурата на "микса". Ако този ще трябва да оправя НЕК, забравете!
12 Декември 2014 10:03
Някой някому обеща нещо във Виена
12 Декември 2014 10:10
После някой някому AES нещо обеща във Нашингтон
12 Декември 2014 11:03
НЕК е съставна част на БЕХ! БЕХ е майката, тя обира всички плюсове, всичката печалба на НЕК, приходите им,но когато стане дума до загуби, то те са си само на НЕК Интересно кой кого обира и краде? Кой е паразита тук? От къде БЕХ има пари да даде заем на НЕК? Кой създаде БЕХ и кому бе нужен ?
12 Декември 2014 11:43
далаверата е всеки вход и кьща за са с газов електрогенератор и входа кьщата да са газифицирани
12 Декември 2014 12:13
НЕК няма начин да не я фалират. С Южен Поток се разправиха, сега е на ред приватизацията на НЕК.
Каролев, като настоящ съветник по икономическите въпроси знае добре как става това.
12 Декември 2014 16:37
с плоськ даньк парите емитирани от дьржавата се разпределят в частни сметки и дьржавата не може да оздравява дьржавните предприятия както правят частните банки които са на печалба
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД