:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,363,633
Активни 157
Страници 7,401
За един ден 1,302,066

Държавата се презастрахова с новия дълг през тази година

И фондът за гарантиране на влоговете отказа информация за преференциалните депозити в КТБ
Сериозна част от предвидения нов дълг за 2015 г. може да се окаже презастраховка. При заложен в бюджета до 8.1 млрд. лв. нов дълг нуждата от финансиране може да е с до 2 млрд. лв. по-ниска. Въпреки това финансовото министерство няма да преразглежда емисионната си политика и ще заеме първоначално заложените суми, защото възнамерява да попълни с парите фискалния резерв.

Това се разбра след среща на финансовия министър Владислав Горанов с ръководството на фонда за гарантиране на влоговете и 9-те банки, включени в изплащането на гарантираните депозити в КТБ. В края на миналата година държавата взе решение да подкрепи фонда с до 2 млрд. лв., за да осигури недостига за изплащане на гарантираните суми на вложителите. Двата милиарда лева бяха осигурени като част от мостов заем от 4 банки на стойност 1.5 млрд. евро с падеж в средата на 2015 г. При сключването на заема от финансовото министерство обявиха, че той ще бъде изплатен чрез поемането на нов дълг на международните пазари.

Вчера стана ясно, че фондът за гарантиране на влоговете възнамерява сам да тегли заем, за да върне предоставената от бюджета сума. "Водим преговори с международни финансови институции за осигуряване на стендбай кредитни линии и за рефинансиране на част от заема, получен от бюджета, така че да върнем парите на данъкоплатците", съобщи след срещата председателят на управителния съвет на фонда Радослав Миленков. Той отказа да посочи конкретния размер на сумата, която фондът възнамерява да възстанови на бюджета още тази година. Точно число не посочи и Владислав Горанов, който обаче изтъкна, че фондът лесно и бързо ще може да поеме заем до 900 млн. евро. Такъв е размерът на предвидената държавна гаранция в полза на фонда.

Дори фондът да издължи на бюджета повече от предвиденото, държавата няма да преразгледа плановете си за поемане на нов дълг. "За момента не планираме промяна на емисионната политика. При възстановяване на суми от фонда парите в повече ще постъпят за подкрепа на фискалния резерв", коментира Горанов.

Според експерти презастраховката с поемане на повече дълг от необходимото има и положителни, и отрицателни страни. И в момента 400 млн. лв. от новия дълг са предвидени да служат като буфер във фискалния резерв за осигуряване на средства при временен недостиг. Наливането на 2 млрд. лв. допълнителен буфер ще даде по-голяма сигурност на държавата, защото фискалният резерв редовно спада на критични нива. В първото правителство на ГЕРБ политиката бе различна и фискалният резерв почти бе на ръба. Очевидно се търси възможност резервът да бъде подкрепен. Въпросът е на каква цена ще се осигури този ресурс, коментира икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов. Според други анализатори поемането на по-малко дълг тази година би било добър знак за международните пазари и плюсовете и минусите трябва внимателно да се преценят. Пълненето на фискалния резерв със заеми, които не са взети за инвестиции или покриване на дефицита, е и принципно проблемно заради ограниченията за какво може да се поема дълг. Залагането на подобен голям буфер подменя мотивите към закона за държавния бюджет в частта за управление на дълга, а ударното нарастване на заемите на държавата води и до рязък скок в разходите за лихви.

Показателен е големият размер на новия дълг, който ще отиде за рефинансиране на стари заеми. От 8.1 млрд. лв. новопоет дълг за рефинансиране на падежи ще отидат 4.2 млрд. лв. До 1 млрд. лв. са предвидени за осигуряване на съфинансиране на еврофондовете, 2.5 млрд. лв. са предназначени за покриване на дефицита в бюджета, 400 млн. лв. са буфер. Според оценката на Министерството на финансите лихвените разходи по държавния дълг през тази година ще са за 845.3 млн. лв.НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

"Имаме уверение от Върховния административен съд, че в по-кратки от предварително заявените срокове ще има решение по жалбите срещу отнемането на лиценза на КТБ и ще влезем в класическата несъстоятелност", коментира финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос дали има гаранции срещу извършването на сделки от свързани лица и намаляването на масата на несъстоятелността. Според него, ако съдът отмени решението за отнемане на лиценза, фондът за гарантиране на влоговете ще се окаже най-големият кредитор на банката. Финансовият министър уточни, че предстоят промени в закона за банковата несъстоятелност и закона за БНБ, защото уроците от КТБ били прочетени.

90% от гарантираните влогове в КТБ на обща стойност 3.25 млрд. лв. вече са изплатени, обявиха от фонда. С парите си са се разпоредили 91 300 вложители, като само 2% са теглили сумите в брой, останалите са се доверили на банковата система. Само за първите 3 дни от началото на кампанията са обработени 55% от гарантираните влогове при добра организация и на банките, участващи в изплащането, и на охранителните органи, изтъкна Радослав Миленков. Вложителите, които още не са се разпоредили с гарантираните суми, имат възможност да го направят в 5-годишен период от началната дата на разплащане. На въпрос изяснени ли са вече броят и размерът на влоговете, при които е имало преференциални условия и гаранцията не важи, Миленков отказа информация с аргумента, че фондът не участва в процеса на изплащане и тези данни са при квесторите. По закон тази информация следва да е изпратена на фонда. Съгласно наредбата на БНБ за изплащане на гарантираните влогове квесторите изпращат пълна информация до фонда за всеки един вложител на банката, включително и данни дали са ползвани преференциални условия. Междувременно Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че Сдруженията на собствениците със сключени споразумения за финансова помощ по проект "Енергийно обновяване на българските домове" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. с доверителните сметки в КТБ АД от днес имат начислени гарантирани суми, подадени от КТБ АД. Гарантираните си средства лицата ще могат да получат от съответните обслужващи банки.7
3688
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
08 Януари 2015 19:40
Няма такова нещо като презастраховка и липса на нужда от по-голям дълг, когато гейберастията властва.
08 Януари 2015 19:45
защото възнамерява да попълни с парите фискалния резерв.
а с главницата и лихвите - да го поизпразни
08 Януари 2015 20:41
Не пишете глупости за оправдание на герберастите ! Те и без това не /могат/ да четат
08 Януари 2015 20:49
Каква държава? Това е кочина, не държава!

Спират 38 влака от понеделник
38 пътнически влака спират от понеделник, съобщиха от "Холдинг БДЖ". Окончателното решение за това ще бъде взето днес. Отменят се слабо натоварени влакове по второстепенни линии. 10 от тях обслужват 17-километровото разстояние между Габрово и Царева ливада. 4 са спрените влакове между Г. Оряховица и Плачковци, 4 - между София и Карлово. С 3 ще са по-малко влаковете между гарите Карлово и Тулово, а с по 2 - между Видин и Мездра, Лом и Брусарци, Монтана и Бойчиновци, Ст. Загора и Сливен, Ст. Загора и Г. Оряховица.

Гробарите и седерастите-еничари са на път да ни върнат в XIX век!
Железопътната линия Царева ливада – Габрово или линия № 42 е еднопосочна и електифицирана железопътна линия, свързваща Габрово с презбалканската железопътна линия Стара Загора — Борущица — Велико Търново — Горна Оряховица.
По наредбата за категоризация на железопътните линии в Република България попада във II категория.[1] Тържествено е открита от цар Фердинанд I и министъра на обществените сгради, пътищата и съобщенията Антон Франгя на 29 януари 1912 г.

08 Януари 2015 20:56
Това момче ще направи бели. Трябва да се орежат печалбите на банките, да се контролират изкъсо и да се вдигнат поне двойно вноските им в гаранционния фонд. Искров какво чака още? И какво значи може да се окаже? Тия тъпани за какво получават тлъсти заплати?
09 Януари 2015 07:55
Абе това означава, че ще бъдат теглени още заеми, защото тези 8 млрд. няма да стигнат. На герберастите не им стигнаха 8-те млрд. оставени от Орешарски за половин година, та какво остава за цяла. Ще им трябват още 8.

С 4 млрд. лв. скочил държавният дълг при ГЕРБ
6,6 милиарда от фискалния резерв опоскани за 4 години

http://www.monitor.bg/article?id=386906

Депутат от ГЕРБ: Дянков взе резерва на Здравната каса, за да увеличи пенсиите

http://www.cross.bg/ivanov-gerb-dyankov-1419213.html#axzz36oepOoY9

Орешарски: Фискалният резерв е над 8,5 млрд. лв.

http://glasove.com/politika/40407-oresharski-fiskalniqt-rezerv-e-nad-85-mlrd-lv

Над 8 млрд. държавен дълг и замразена минимална заплата в Проектобюджета за 2015 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/ikonomika/proektobjudzhetat-za-2015-g-predvizhda-nov-dalg-za-8-1-mlrd-leva.html
09 Януари 2015 08:56
stern
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД