:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шпионин предал на САЩ 3500 германски агенти

Това са половината от шпионите, работещи зад граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Двойният шпионин Маркус Р. успял да изнесе от сградата на германското външно разузнаване в Берлин поверителен списък с имената на 3500 агенти на ФРГ, работещи зад граница.
Двоен агент, работил за германското външно разузнаване и за ЦРУ, е успял да открадне списък с имената на 3500 германски шпиони, твърди в. "Билд", като цитира свой източник в спецслужбите на ФРГ. Това са половината от общо 6500 германски шпиони, работещи зад граница. Агентът Маркус Р. (31 г.), който бе задържан в Германия през лятото на м.г., вероятно е предал документа на американците, твърдят източниците на "Билд".

При задържането си той твърдеше, че е работил като двоен агент около година и половина и че е получил от американците 25 000 евро. Разследването, което все още е в ход, обаче показва, че Маркус Р. е работил паралелно за БНД и за ЦРУ от 2010 г., а не от 2012 г., както и че взел минимум 75 000 евро. Списъкът с имената на германските агенти, работещи зад граница, е от 2011 г., но е актуален и днес, твърди в. "Билд". Всички работят в отдела "Задгранични мисии" на германското външно разузнаване. Маркус Р. е бил назначен на щат в регистратурата на този отдел. Оттам се осъществяват контактите с резидентите на БНД зад граница, както и връзките с партньорски тайни служби.

Маркус Р. беше арестуван през юли 2014 г. В домашния му компютър са открити масиви от данни, които са проверявани от спецслужбите, водещи разследването. Така е открит и списъкът с имената на агентите на германското разузнаване, работещи зад граница. Досега се знаеше, че двойният шпионин е успял да предаде на САЩ 208 секретни документа, за което той беше признал.

Малко след ареста на Маркус Р. миналото лято германските спецслужби задържаха и втори агент на САЩ, работещ в министерството на отбраната. Тези разкрития предизвикаха дипломатически скандал между Берлин и Вашингтон, както и взаимни обвинения. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле обвини американците, че използват услугите на "третокласни агенти".

НЕБРЕЖНОСТ

Маркус Р. беше разкрит като двоен агент заради собствената му небрежност. В края на май м. г. той изпраща имейл до генералното консулство на Русия в Мюнхен, в който предлага услугите си. Германските спецслужби засичат имейла и започват да го следят. Установено е, че агентът поддържа връзки с посолството на САЩ във Виена, а срещите с водещия му офицер се осъществяват в Залцбург. През юли двойният шпионин бе задържан.
5
1740
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
15 Януари 2015 05:00
Волфганг Шойбле обвини американците, че използват услугите на "третокласни агенти".

Това е така, но кой е позволил на 31 годишен пикльо да се добре до имната на 3000 агенти и спокойно да си ги джитка по мейла кеф ти на руснаците, кеф ти на мириканците? Шойбе има бая да мете в собствената си къща вместо да критикува мириканците.

75000 евро?!?! баси, среда хубост кола?!?! е толкова ли Шойбе нямаше по-добре платени служители да му администрират тайните списъци с агенти?!?!
15 Януари 2015 08:48
Аз друго не мога да разбера. Берлин не е Москва от 50-те години. Защо трябва да има шпиони, ей го, Джим Кери ще литне от София в Берлин и ще скръцне със зъби на Меркел да си даде агентите. И тя ще му връчи прясна разпечатка от служебния принтер.
Какви са тия фринтифлюшки за наивници?
15 Януари 2015 09:06
К`во му плащаш! За количества - отстъпки!

Всички тези от списъка или по-скоро в по-перспективната му част ще бъдат подложени на процедура за (пре)вербуване. Хем по най-късата и икономична. Ставаш двоен агент - немски и американски - или те предаваме на "местните" и след ден-два ще те намерят накълцан до неузнаваемост някъде из градското сметище. А може и видео звезда да станеш ...



Така работят.
15 Януари 2015 11:57
Фирминчо е врял и кипял в тия работи!
15 Януари 2015 19:19
Сефте.
http://www.monitor.bg/article?id=217737
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД