:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 260
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правила

Трудовата книжка се връща веднага след освобождаване от работа

Шефът не може да рекетира със заплахи отстранения си служител
"Работех в едно предприятие в столицата. От няколко години поставям въпроса за безопасните условия на труд. След приватизацията по тези въпроси не се работи. По този повод влязох в остър спор с новия изпълнителен директор. Вероятно затова не след дълго ме уволниха дисциплинарно. Без да се съобразят с факта, че съм член на ръководството на синдикалната организация. Заявих, че ще заведа дело и съдът ще отмени заповедта за уволнение, което трябва да се впише в трудовата ми книжка. Както и че нямам намерение да се връщам в това предприятие. Директорът ми отговори, че наказанието щяло да си остане като позорящ ме факт. Сега ме въртят и не ми дават трудовата книжка, защото съм имал да сдавам някакво имущество. Как да реагирам?"

Пита Страхил Д. от ПловдивВ писмото са поставени няколко въпроса. Ще отговоря на всички.

1. Ако читателят наистина е член на синдикално ръководство - председател или секретар на синдикалната организация, то уволнението, дори и дисциплинарното, трябва да е предварително съгласувано със синдикален орган, определен с решение на централното ръководство на съответната синдикална организация (чл. 333, ал. 3 КТ). Обикновено това е колективен орган на съответната федерация или на браншовия/отрасловия синдикат, към който е синдикалната организация в предприятието. Ако уволнението е извършено без да се вземе предварителното съгласие от този орган, то това означава, че е незаконно. Само на това основание съдът следва да отмени заповедта и да възстанови на работа уволненото лице.

2. Вписването на отменено от съда или от работодателя уволнение е уредено в чл. 346 КТ. При уволнение в трудовата книжка съгласно чл. 349 КТ се вписват датата и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, както и данни за натрупания трудов стаж. След това по силата на чл. 350 КТ книжката трябва незабавно да бъде предадена на уволнения. Щом съдът е отменил заповедта за уволнението заради незаконност, това обстоятелство следва да се впише в трудовата книжка. Според чл. 347 КТ книжката е официален удостоверителен документ за трудовата дейност на работника. В случая става дума и за дисциплинарно уволнение.

Чл. 346, ал. 1 КТ дава на незаконно уволнения работник/служител правото да иска отразяване на отмененото уволнение в трудовата книжка. Няма задължение искането да бъде направено в писмена форма, но обикновено се прави по този начин. Искането може да съдържа и волеизявление от страна на незаконно уволнения за реално възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност, както и покана за доброволно изплащане на обезщетението за времето, през което лицето е останало без работа в резултат на уволнението, но не за повече от 6 месеца (чл. 225, ал. 1 КТ), ако такова е искано и присъдено от съда.

Член 346, ал. 2 КТ предвижда възможен отказ на работодателя да направи вписването. Но в практиката такъв отказ се среща рядко. В случай на отказ вписването се прави от териториалното поделение на Инспекцията по труда. Отдавна се поставя въпросът, че това решение е неудачно.

Не е ясно защо законът допуска тази възможност спрямо работодателя. Необяснимо е защо едно задължение на работодателя е прехвърлено по силата на закона на специализиран държавен орган.

Но така или иначе когато и ако работодателят откаже исканото вписване, читателят може да се обърне към съответното териториално поделение на Инспекцията по труда и да иска вписване на отмененото уволнение в трудовата му книжка. Най-добре е това искане да се направи писмено и към него да се приложи ксерокопие от влязлото в сила съдебно решение. Разбира се, в инспекцията следва да се представи и трудовата книжка.

Практически вписването на отмяната се осъществява като текстът в графата на трудовата книжка, в която е вписано уволнението, се зачертава. Зачертава се и текстът, отразяващ трудовия стаж към момента на уволнението. На празно поле се вписва номерът на влязлото в сила съдебно решение, с което уволнението е признато за незаконосъобразно или номерът на заповедта на работодателя, с която той е признал уволнението за незаконосъобразно (чл. 344, ал. 2 КТ). Вписването се датира и удостоверява с подпис и печат.

3. Що се отнася до отказа да се предаде трудовата книжка с аргумент за непредадено имущество, то и той е незаконосъобразен. Както посочихме по-горе, след уволнението по силата на чл. 350 КТ книжката незабавно трябва да се предаде на уволнения. Незабавно означава без никакви условия. Няма текст в КТ (нито в наредбата за трудовата книжка), който да дава право на работодателя да задържа трудовата книжка и да поставя каквито и да е условия с оглед нейното връщане. При отказ от него може да се търси отговорност съгласно чл. 226 КТ, ако са настъпили вреди за работника/служителя от неправомерното задържане на трудовата книжка.
2876
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД