:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От 2016 г. ще санират безплатно панелки и в малки общини

Снимка: БГНЕС
Регионалният министър Лиляна Павлова дълго обяснява детайлите по програмата. Но почти всеки втори въпрос получаваше отговор - на място ще се прецени.
Програмата на правителството за саниране предвижда от догодина да се финансират и панелни блокове с по-малко от 36 апартамента, вкл. и в по-малките общини. Това става ясно от постановлението на Министерския съвет, публикувано в "Държавен вестник".

Както регионалният министър Лиляна Павлова обясни, тази година програмата започва с големите и най-трудни жилищни сгради. С предимство ще са най-старите блокове и тези с доказани конструктивни проблеми, застрашаващи живота на хората в тях.

А през 2016 г. кметствата ще приемат и заявления за по-малки постройки. Програмата ще даде възможност за достъп до безплатен ресурс и на малките общини, които досега не са имали възможност да получат пари по линия на нито една програма или проект за енергийна ефективност, защото не отговарят на изискванията. Това се отнася и за малките общини, които не попадат в обхвата на новата оперативна програма "Региони в растеж". Причината е, че в нея са заложени средства за саниране на панелките в по-големите и средни общини според броя на населението. Целта на Европейската комисия е помощта по цялата програма, не само за санирането, да покрие по-големи общини за постигане на по-голям ефект от инвестирането на европейските средства.

Първоначално предвиденият финансов ресурс за безплатното саниране е 1 млрд. лева. Той ще се отпуска от Българската банка за развитие, която ще тегли заем от чужди банки с държавна гаранция. От ББР обявиха, че до месец ще имат пълна готовност да започнат финансирането. За да стане факт, заемът трябва да получи одобрението и на парламента. Преговорите с международни финансови институции са в ход и се търсят най-изгодните възможности. От ББР вече увериха, че имат нужния ресурс за начало.
7
2430
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
08 Февруари 2015 19:11
В крайна сметка саниране ли ще бъде или олепване със стиропор?
08 Февруари 2015 19:43
Гласувайте за ГЕРБ! Само те са S.П.А.! Sanus ПАНЕЛКА за Ахмаци (=данъкоплатци)!
08 Февруари 2015 20:40
Харченето на публични средства в интерес на частни лица, които нямат нужда .. не се ли наказва със затвор?

Цветанов не го ли осъдиха на 4ри години заради това, че позволил на еди кой си да получи бонус от 50 хил лева?

Това с безплатното саниране на относително богати хора с парите на всички данъкоплатци, голяма част от тях много по-бедни от тия на които ще им санират жилищата... си е направо разхищение на държавни пари. и си е злоупотреба с власт и престъпление.
08 Февруари 2015 20:44
А що се отнася до с стиропор-а.. Виждали ли сте как гори сграда облепена със стиропор? - Факлата гори по-малко.
09 Февруари 2015 00:36
Защо стиропор? Термоизолацията не се прави с каменна вата?
09 Февруари 2015 16:01
Що не вземат да направят вместо тия глупости водопровод и канализация? Даже София има квартали без канализация! И има куп градове и села на вден режим- въпреки потопите!( това за тези дето искат да източат всички язовири)
09 Февруари 2015 16:11
Последната измишльотина на правителството. "Безплатно" саниране. Като е безплатно:
1. Защо живущите трябва да създават юридически субект и да кандидатстват за безплатното саниране?
2. Защо юридическия субект трябва да вземе заем от банката за да извърши "безплатното" саниране за своя сметка?
3. Дали правителството ще плаща лихвите по кредитите за "безплатното" саниране?
4. Защо не се използва опитът на Германия по отношение на "безплатното" саниране - където наистина е безплатно. На всеки апартамент се отпускат 10'000 евро за саниране. Парите се дават от съответната община на фирми предварително спечелили търга за саниране на сгради. Фирмите извършват санирането и си получават парите от общината. Живущите не се бъркат и за стотинка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД