:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Печалбата на банките достигна 746 млн. лв. за 2014 г.

За първи път от 6 години доходите на населението от лихви паднаха под милиард
-
Въпреки че 2014 г. бе смутна и един от най-големите трезори бе изваден от пазара, банковата ни система може да се похвали с добра равносметка - 746 млн. лв. печалба, което е с 27.6% повече от 2013 г. Това показват данните на БНБ за изтеклата година.

В същото време доходите на населението от лихви намаляват. През 2014-а за първи път от 6 години насам спестителите са получили под 1 млрд. лв. от лихви, изчисли Profit.bg.

По данни на БНБ в края на 2014 г. влоговете достигат рекордните в историята на банковото дело у нас 41 млрд. лв. Но приходите от лихви - 952 млн. лева - са далеч от рекордите. За сравнение в края на 2013 г. депозитите на населението са били 39.248 млрд. лв., а са донесли на вложителите цели 1.369 млрд. лева доход. Първата година, в която лихвените доходи надхвърлиха милиард (1.1 млрд. лева), бе 2009 г. За 2010, 2011 и 2012 г. банките са изплатили на домакинствата съответно 1.216, 1.24 и 1.367 млрд. лв.

От данните на БНБ за ръста на депозитите на физическите лица в банките става ясно и накъде са се насочили парите на бившите вложители на КТБ. УниКредит Булбанк и Първа инвестиционна банка са абсолютни шампиони по привлечени средства, а извън групата на петте най-големи банки много депозанти са се насочили към ЦКБ и особено Сосиете Женерал Експресбанк, коментира икономистът Владимир Каролев. "От данните в БНБ е видно, че ПИБ има над 2.1 млрд. лв. свободни парични средства - над 2 пъти повече от дължимия ресурс, получен за ликвидна подкрепа в разгара на кризата с КТБ. Ако трябва да хвана бас, бих се обзаложил, че е много вероятно ПИБ да изплати задължението преди крайната дата, договорена с МФ, разбира се, с разрешението на ЕК. Сега пред банковата система се отваря ново предизвикателство - даването под формата на кредити на значителна част от тези пари. Следователно, очаквайте лихвите да продължат да падат, което е добра новина за готвещите се да теглят кредити или имащите вече кредит с плаваща лихва", обяснява Каролев на страницата си във "Фейсбук".



НАГОРЕ

Основен принос за добрите резултати на банковата система през 2014 г. има перото "други оперативни приходи", където се отбелязва двойно повишение на годишна база до 234.8 млн. лв. 169.5 млн. лв. от това увеличение се дължат на ръст на приходите на една банка - Първа инвестиционна. Освен това банките са успели да увеличат нетния си лихвен приход - до 2.63 млрд. лв. Разходите на трезорите за лихви намаляват с 36% за година, а приходите от лихви спадат с 14%. И по този показател ПИБ има основна заслуга - при нея подобрението е със 114 млн. лева, сочат данните на БНБ.



3
2212
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
08 Февруари 2015 19:30
банковата ни система може да се похвали


Не банковата НИ, а банковата ИМ система! Тази, която принадлежи на олигархични финансов капитал на няколко от по-старите държави-членки на ЕС, може да се похвали с горните 746 мл.лева! Не нашата система защото ние просто НЯМАМЕ наша! България отдавна-отдавна няма БАНКОВА система! От започналата да се формира от 1987 година насам т.нар. two-tier banking system (двуешелонна: широка мрежа от търговски банки, и над тях т.нар. Централна банка, lender of last resort) ПЪРВО ни отнеха търговските банки (Външнотърговска, Биохим, Обединената българска банка, Пощенската, и прочие - май само Цеко Миньовата в някаква степен все още е българска, ама не съм сигурен), а ПОСЛЕ, с валутния борд, ни отнеха и Централната банка! Такава няма, има Искров и съучастници от Управсъвета на нещото, което само бива наричано БНБ! Беше Някога БАНКА!!!! Когато Уорън Коутс, Ъруин Сандбърг, Тимоти О'Грейди Уолш, г-н Кърван, и още неколцина от другата мисия на МВФ (не мисията на Ануп Сингх) се мъчеха да я направят ИСТИНСКА централна банка! Но проф.Вълчев и съучастниците му ЛОВКО ги провалиха и осуетиха иначе добрия замисъл! Така ако Бенк ов Ингланд все още я наричат Старата Госпожа от улица "Конец-и-Игла", аз наричам БНБ, още от 1992-93 - the Old Slut of Mount Batton Square! Дъртата КУРВА от площад Маунтбатън!
08 Февруари 2015 23:33
Следователно, очаквайте лихвите да продължат да падат, което е добра новина за готвещите се да теглят кредити или имащите вече кредит с плаваща лихва", обяснява Каролев на страницата си във "Фейсбук".

1. Дали си вярва?...
2. Няма желаещи да теглят кредити, защото няма желаещи да започват собствен бизнес.
3. Рекордните спестявания са именно защото много дребни предприемачи, благодарение на "грижите" на държава, ликвидираха бизнеса си и вложиха парите си в банките...
4. Вероятно повечето са се регистрирали като безработни и получават помощи...
09 Февруари 2015 10:41
11111
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД