:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Плановете за скок на приходите от хазарт напълно се провалиха

Постъпленията спаднаха с 20 милиона лева след "осветляването" на онлайн залаганията
---
Промените в облагането на хазарта не доведоха до ръст на приходите в хазната. Постъпленията през 2014 г. са се сринали с близо 20 млн. лв. Приходите падат въпреки изваждането на светло на част от онлайн хазарта и осуетения в последния момент опит за налагане на по-ниски такси за офлайн оператори. Това става ясно от данните на НАП и Държавната комисия по хазарта (ДКХ) за постъпилите приходи от хазартна дейност през миналата година. От 2014 г. НАП отговаря само за събирането на данъка от игралните автомати и казината, а ДКХ отговаря за събирането на такси за всички останали видове хазартни игри.

От облагането на хазартни съоръжения като игрални автомати и казина през 2014 година НАП е събрала 53.5 млн. лв. Постъпленията са съизмерими с тези от предходната година. При този вид хазарт данъкът е 15%, като ставката не бе променена.

Много по-скромни от очакваното са постъпленията от такси в Държавната комисия по хазарта. От лицензирането на онлайн оператори и изваждането на светло на част от онлайн хазарта ДКХ е заработила през 2014 г. скромната сума от 2.67 млн. лв. В нея се включват и приходите от еднократни такси (100 000 лв.) за лицензиране на онлайн оператори и 20% такса върху разликата между получените залози и изплатените печалби. При обсъждането на тези текстове от закона за хазарта през 2013 г. от МФ прогнозираха поне 8 млн. лв. приходи при лицензиране на поне 4 оператора. Според сайта на ДКХ в момента има лицензирани 8 бетинг компании. ДКХ не предостави справка каква част от тях са лицензирани през 2014 г., за да се съпоставят приходите от еднократното плащане за издаване на лиценз и останалата част от таксата.

Далеч под нивата от 2012 г. (при обсъждането на закона бяха налични данни само за нея) са и постъпленията от тото, лото, залагания върху спортни състезания и случайни събития. За тях през 2014 година съществувалият дотогава данък от 15% върху направените залози бе заменен с такса от 15% върху същата основа. От тези такси през 2014 г. ДКХ е събрала 53.6 млн. лв. За сравнение през 2012 г. постъпленията от този вид хазарт са били 71.7 млн. лв., тоест спрямо тази базова за законовите промени година приходите падат с 18.1 млн. лв., при това на фона на остър сблъсък в парламента и отхвърляне на три пъти по-благоприятни за хазартните оператори такси. Както "Сега" писа, при приемането на закона в последния момент в зала депутатът Георги Кадиев от "Коалиция за България" успя да обърне гласуването и таксата за тотото, лотарията и спортните залози остана да се изчислява върху общия размер на направените налози. Първоначалното предложение на Йордан Цонев от ДПС бе за офлайн хазарта да важи същият облекчен режим като при онлайн операторите и при изчисляването на таксата да се отчитат и изплатените печалби. При подмяната на текстове в последния момент обаче се стигна до пропускането изцяло от закона на лотарията и бингото и така този вид хазартна дейност остана необложен нито с данък, нито с такса.

Общата равносметка показва, че със съвместни усилия НАП и ДКХ са успели да съберат близо 110 млн. лв. За сравнение постъпленията от данъка върху хазарта през 2013 г., преди промените в закона, са 129.6 млн. лв.
4
5501
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
09 Февруари 2015 11:48
09 Февруари 2015 14:55
Малко подаръче за ментора - другаря :
Постъпленията спаднаха с 20 милиона лева след "осветляването" на онлайн залаганията

Голямо подаръче за #КОЙ - не питайте защо изведнъж се развихри т.нар. "Национална лотария":
При подмяната на текстове в последния момент обаче се стигна до пропускането изцяло от закона на лотарията и бингото и така този вид хазартна дейност остана необложен нито с данък, нито с такса.


09 Февруари 2015 15:25
При подмяната на текстове в последния момент обаче се стигна до пропускането изцяло от закона на лотарията и бингото и така този вид хазартна дейност остана необложен нито с данък, нито с такса.

Е, то това случайно е станало!
Депутатите с били толкова отрудени, че са пропуснали!
09 Февруари 2015 19:33
Ама пък Кралев иска да остане само Тото-то. Как ли пък ще се случи, ми е чудно...
Черепа няма да си даде току-тъй доходоносния бизнес, пък и никой няма да посмее да му го вземе.

И всъщност, този отлив в приходите е нормален - още през 2013 г. забраниха 22 сайта за онлайн залагания, сред които спортингбет, бет365, бет-ат-хоум и още. През 2014 г. забраните продължиха. И какво се получи - букитата намериха начин пак да са достъпни от България, и пак хората да си залагат. А залагат там по две основни причини:
- по-високи коефициенти (на Еврофутбол са с около 1,2 надолу от онлайн букитата, че уж данъци, такова;
- седиш си вкъщи и си щракаш.
Е, да, има и кофти момент - някои онлайн сайтове ти искат копие на документ за самоличност, като стане време да ти плащат печалба, ама се преживява (който иска де, аз документи на разни пощи не пращам). Рибки всякакви...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД