:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,500,010
Активни 117
Страници 26,157
За един ден 1,302,066

Шефът на ДАНС успя да се замеси и в академичен скандал

Владимир Писанчев е ползвал секретна информация за дисертацията си, рецензирана от Цветлин Йовчев
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на ДАНС Владимир Писанчев (първият) е сколасал да защити и докторска дисертация при доста странни обстоятелства. Той е получил академичната степен "доктор" в Университета по библиотекознание и информационни технологии, като е използвал класифицирана информация, което по принцип е забранено.
На фона на постоянни трусове и скандали в ДАНС председателят й Владимир Писанчев е сколасал да защити и докторска дисертация. Писанчев е защитил академичната степен "доктор" в Университета по библиотекознание и информационни технологии, като за подготовката на дисертацията е използвана класифицирана информация. Използването на защитени данни от служители с достъп до класифицирана информация за дипломни работи и дисертации по принцип е забранено. Защитата е станала при закрити врати в ДАНС, а научният труд е засекретен.

Това стана ясно от разследване на webcafe, свързано със скандала около операция "Червей". В разследването телевизията пита има ли кръг "Библиотекарите", след като председателят на парламентарната комисия по обществен ред и сигурност Атанас Атанасов обяви, че цялата информация, източена през операция "Червей", е собственост на "сарайско-библиотекарската групировка".

Според разследването на webcafe, Писанчев е защитил дисертация по темата "Управление и развитие на политиката за защита на класифицираната информация". Рецензент по нея е бил Цветлин Йовчев, защитил на свой ред дисертация в УБИТ. Дисертации в библиотекарския университет са защитили и други топфигури в сектора на сигурността като Константин Казаков (бивш шеф на ДАНС в периода 2011-2013), Цвета Маркова - бивш шеф на Държавата комисия по сигурността на информацията, Орхан Исмаилов - бивш зам.-шеф на комисията по досиетата и настоящ зам.-министър на отбраната, показва разследването на телевизията.

Проверка на "Сега" в публичната база данни на Националния център за информация и документация показа, че дипломата на Писанчев е издадена с дата 1 декември 2014 г. Съгласно анотацията дисертацията е целила да "се измери и оцени ефективността на управлението на знанията в Държавна агенция "Национална сигурност" и да се разкрият възможностите на политиката за защита на класифицираната информация". В анотацията е посочено още, че дисертацията е налична в библиотеката на центъра. Достъпът до този научен труд обаче се оказва невъзможен, защото според ректора на университета проф. Стоян Денчев дисертацията е секретна. Заради чувствителна информация авторът й Писанчев е защитавал тезите си на закрити врати в ДАНС. Самите членове на научното жури пък се подписвали в специални тетрадки, за да четат научния труд. Денчев обясни още, че участниците в журито са имали допуск до класифицирана информация в качеството им на членове на специализирания научен съвет на вече несъществуващата Висша атестационна комисия.

До редакционното приключване на броя не се получи становище на просветното министерство по защитата и статута на дисертацията на Писанчев. Проверка на "Сега" обаче показа, че с ползването на класифицирана информация може да има сериозен проблем. Законът за развитие на академичния състав позволява защита на дисертации при закрити врати, ако в тях е ползвана чувствителна информация. В тези случаи обаче трябва да се спазва специалният ред на закона за защита на класифицирана информация. В правилника му е въведена изрична забрана служители с достъп до класифицирана информация да ги използват за явни публикации, дипломни работи, дисертации, доклади, изказвания и др.

От тази забрана може да съществува едно изключение - ако дисертацията е поръчана от самата ДАНС, коментираха експерти пред "Сега". В този случай обаче може да се окаже, че има конфликт на интереси заради самовъзлагане на дисертацията. Вчера не стана ясно дали дисертацията на Писанчев е била поръчана от името на агенцията. Не е ясно и в кой момент е започнала подготовката й.

Ректорът на УБИТ проф. Стоян Денчев бе категоричен, че дисертациите на Цветлин Йовчев и Константин Казаков не са със статут на секретни разработки, тоест при тях не е ползвана класифицирана информация. Двете дисертации обаче са с много близка тема. Цветлин Йовчев има диплома с дата 12 април 2010 година (докато е шеф на ДАНС) за защита на дисертация по темата "Информационни аспекти на организационната култура на ДАНС като фактор на промените". При Казаков дипломата е с дата 15 ноември 2012 г., в рамките на мандата му на председател на ДАНС, а темата е "Организационната култура на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в периода на трансформация". Научен ръководител и по двете теми е бил лично ректорът на УБИТ проф. Стоян Денчев.

Това струпване на шефове на службите в университета не притеснява Димитър Иванов, шеф на общото събрание на УБИТ и бивш шеф в политическата полиция в репресивния апарат на комунистическия режим. Според Иванов няма нищо странно в струпването на 2-3 дисертации за кратко време на председатели на ДАНС. "Йовчев, Казаков и Писанчев са оперативни работници от едно поколение, първата вълна след мен. Тоест цялата им кариера е минала през демократично време. Когато единият тръгне в една посока, е нормално и другите да тръгнат след него", счита Иванов, според когото събитията са част от атаката срещу Владимир Писанчев. Според Иванов в УБИТ няма концентрация на имена, свързани със службите, и било нормално университетът да привлича внимание след закриване на факултета по национална сигурност в академията на МВР. И в момента обаче академията на МВР обучава кадри в специалност "Национална сигурност". Извън военните университети и академията специалисти в направление "Национална сигурност" готвят още Нов български университет, Варненският свободен университет, Шуменският университет. Библиотекарският институт получи статут на университет през септември 2010 г., като преди това бе специализирано висше училище.

ЧЕРВЕЙ

Преди дни председателят на парламентарната комисия по обществен ред и сигурност Атанас Атанасов обяви, че цялата информация, източена през операция "Червей", и всички данни, събирани за протестиращите срещу кабинета "Орешарски", са притежание на "сарайско-библиотекарската групировка". "При Орешарски се създаде публично-частно партньорство между марионетното правителство и задкулисието на сарайско-библиотекарската групировка", твърди Атанасов. Според него почетният председател на ДПС Ахмед Доган и хората, управляващи обръчи от фирми, са икономическата част, а хората от библиотекарския университет са специалистите за внедряване на хора във властта. За проблем с обучението на кадри в сектора на националната сигурност предупреди и политикът Татяна Дончева.45
6442
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
20 Февруари 2015 19:35
Както казва любимецът на форума Смилов:
доктор под прикритие...
20 Февруари 2015 19:56
"И в момента обаче академията на МВР обучава кадри в специалност "Национална сигурност". Извън военните университети и академията специалисти в направление "Национална сигурност" готвят още Нов български университет, Варненският свободен университет, Шуменският университет. "
Аааа..И Военна акдемияяя!!
Та при толкова специалисти е срамно да няма кой да пази границата!! Я марш всички там да отработят по 6 месеца!
20 Февруари 2015 20:14
Ей тези журналисти, хем искат да са актуални, хем не четат - доктор не е академична степен - а образователна и научна степен, следващата вече научна степен е доктор на науките, а академични са длъжностите във вузовете - асистент, главен асистент (нехабилитирани), доцент и професор (хабилитирани). Научни звания член-кореспондент и академик.
А тези юнаци и новоизлюпени уЧени са като тъкачките многостаннички, хем бандити ловят, хем науката дълбаят - за тях петилетките са все по три години .....
20 Февруари 2015 20:59
Доктор до доктор мила моя майньо ле....Все титани на мисълта...с Гестапото начело.
20 Февруари 2015 21:00
специалисти в направление "Национална сигурност" готвят още Нов български университет, Варненският свободен университет, Шуменският университет. "

Специалист до специалист мила моя майно льо!
20 Февруари 2015 21:05
специалисти в направление "Национална сигурност" готвят още Нов български университет, Варненският свободен университет, Шуменският университет. "

A ЮЗУ‌ и УТКА не? Не мога да повярвам....
20 Февруари 2015 21:42
Определението „класифицирана“ по отношение на информацията е нелеп превод от англ. classified, което в случая значи тайна (секретна), с ограничен достъп, не подлежаща на разгласяване или за служебно ползване, но не и „класифицирана“, което значи разпределена, отнесена (към някакъв вид, категория, раздел и т.н.). Такъв „превод“ е белег на незнание както на чуждия, така и на родния език, съпроводено от липса на навик за мислене.
20 Февруари 2015 21:51
Колеги, я по сериозно! най-високото ниво било това с гриф - "Изгори, преди да го прочетеш"
20 Февруари 2015 22:10
Научен ръководител и по двете теми е бил лично ректорът на УБИТ проф. Стоян Денчев.


Недоубит е. Но щом тези писанчовци и цветлинчовци са толкова класифицирани, нека и фалшивите им титли си останат класифицирани. Например д-р о.р. Цветлин, д-р о.р. Писанчо, д-р на неуките Буда Методиев Борисов и т.н.
20 Февруари 2015 22:20
Не искам да бъда адвокат на Писанчев и компания, нито на ректор Денчев, но закритите защити и засекретените дисертации са стара традиция.
20 Февруари 2015 22:27
Meat
20 Февруари 2015 22:10
Пропуснал си копчетата на СА.
20 Февруари 2015 22:50
Пропуснал си копчетата на СА.
Не че нещо, ама къде е общото?
20 Февруари 2015 22:53
Пропуснал си копчетата на СА.


Какво е СА?
20 Февруари 2015 22:58
Това е стар номер, Едно време в БАН връзкарите защитаваха секретни дисертации. Явно нищо не се е променило от 94-та насам.
20 Февруари 2015 22:59
Какво е СА?

нещо като СС
20 Февруари 2015 23:13

Какво е СА?

нещо като СС


Сетих се, колегата има предвид Съветската Армия, която по него време е Червената Армия, или ЧА. СС е друга бира.
20 Февруари 2015 23:57
Проверка на "Сега" в публичната база данни на Националния център за информация и документация показа...

Ашклсун! Сетихте се!
20 Февруари 2015 23:58
СА е военна организация към НСДАП.
21 Февруари 2015 00:01
Половината от информацията, и повече от половината от изводите на журналята са... неверни! Това е лесно проверимо, но явно е нужна съответната пушилка, за да се доокраде държавата, докато се занимаваме с научните трудове на разни властимеющи...
21 Февруари 2015 00:05
Направо е непонятно как всеки втори дебил иска да се пише някакъв доктор, пък дори и от световноизвестния билбиотекарски "университет", чиято диплома преди всичко е диагноза. Хайде, разбирам ако ще е за "академична кариера" като на анголския професор и на ректора на свищовския университет, ама за какво му е на някакъв милиционер да има докторантура? Нали вече е избутал нещо което се брои за "вишо"?
21 Февруари 2015 07:53
Най-добре е за директор на ДАНС да бъде предложен г-н Цветан Цветанов.
Предлагащият обаче трябва да го направи дискретно, за да няма после въпроси кой е предложи Цветанов.
21 Февруари 2015 09:06
Тук малце намирисва на конфикт на интереси:
Във всички сценарии, било то за „Таласъми”, „Гномове” и други, участват едни и същи лица, имащи активна изява на политическата сцена. Това каза пред журналисти във Велико Търново главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. „За да се разбере, то трябва да се пресече. Въпросът е има ли желание не просто на правораздавателните органи, но и на правоохранителните органи да се пресече, има ли желание дори и на част от политическия елит, защото това е много удобна храна. Но тази храна е вредна за обществото, тя е ужасна за обществото. Това е помия, с която обществото се залива и се цели то да бъде отклонено от истинските и от действителните проблеми”, обясни Цацаров.
„Сетете се колко време назад един и същи сценарий върви постоянно. Колко време назад ние живеем с тези сценарии, дори не мога да ги изброя хронологично. Не можем да продължаваме да живеем в този „ченгеджийски сценарий”. С тази дума не целя да обидя хората, които упражняват професия, свързана със службите за сигурност”, каза още главният прокурор.
Инна БОЧЕВА
21 Февруари 2015 09:22
Атанас Атанасов обяви, че цялата информация, източена през операция "Червей", е собственост на "сарайско-библиотекарската групировка"

Накрако - ако има вина и нарушения на законите, те са на лицето Иван Й. Костов от софйското с. Драгалевци
21 Февруари 2015 10:04
Само не разбрах къде е скандала.
Използването на защитени данни от служители с достъп до класифицирана информация за дипломни работи и дисертации по принцип е забранено


Обаче
Законът за развитие на академичния състав позволява защита на дисертации при закрити врати, ако в тях е ползвана чувствителна информация


Изобщо
Вчера не стана ясно дали дисертацията на Писанчев е била поръчана от името на агенцията. Не е ясно и в кой момент е започнала подготовката й.


Псакита...
21 Февруари 2015 10:08
Проверка на "Сега" в публичната база данни на Националния център за информация и документация показа...


Тоя Библиотекарски институт е нищо. Ако "Сега" провери СУ-то, ще установи с ужас, че стотици управленци са защитили дисертации там. Това не може да е случайно. СУ-то е люлката на "задкулисието", а не Библиотекарския.
21 Февруари 2015 10:35
Първите изречения на писанието показват предубеденост, което е недопустимо за разследващ журналист Какво означава "сколаса да защити..." Самата авторка защо не опита и тя да сколаса да защити докторска степен? А че т.н. университет по библиотекознание и информационни технологии е миазъм, и място където некадърници, политици и представители на службите намират пристан е добре предъвкано и за него е писано десетки пъти.
21 Февруари 2015 10:49
До Patriot1965: Г-н адвокат,
Я направи справка за наличие на регистратура за класифицирана информация в УБИТ, защото подобна инфо не се разнася лично, а се изпраща, а и едва ли всички ръководители, консултанти, членове на журитата имат разрешения за достъп, ето защо не продавайте краставици на краставичари.....................................................а между другото би било добре журналистите да се постараят върху класификация на "приносите" на всички ВУЗ-ове за повишаване качеството/количеството на научните изследвания.
21 Февруари 2015 11:03
Абе задкулисие, та задкулисие - ей на Америка си има задкулисна демокрация от толкова лета и си кара някак си. От една страна погледнато - "изпуска" се по света ката ден, цветът на обществото харчи живота си за показни дворчета на квартали, в които почти никой няма време да се разходи, ама все пак функционира някак си. Ако беше подиумна демокрация, ти предтайш ли си как Псаките и Пейлинки щяха да управляват? Задкулисието е по-добре, а като му туриш на завесите едни доктори и професори, хората започват да си мислят, че "те там си знаят" и се успокояват, хората, знаят, че там в сенките има умни хора. Любителите на теории за заговори трябва да се загледат в тия процеси и да видят как се разжда задкулисието и колко акъл има в него. Като се замисля, гледам и тук много хора говорят за люлки на задкулисието и не знам си кво - какви люлки бре? Това е просто селски снобизъм и уреждане - нищо велико няма в тая работа, демокрацията (даже и кривата) е за всички и съответно се консумира от тия, които се чувстват най-гладни - това е люлката, а резултата е демо-крация, където думата идва от дмонстрация, а не от народ - прости хора говорят за "важни" неща и се кичат с авторитет според критериите за важност и авторитет на простите хора. Туй продължава, докато цялата сиситема стане абсолютно невъзприемчива за прояви на интелект неподкрепени със печата на посредствеността. Властта не се контролира от пазар - той е демо, не се контролира от природата - оценката е вътрешна, понякога секретна и се дава от другите себеподобни, уменията не се развиват, за да се строят сгради, които могат да паднат от много акъл, например. Така че какво пречи да си алфа маймун на върха на вълна от всенародно въодушевление, което се крепи на чувството, че всичко можем да бъдем важни, учени и интелигентни, без да се мъчим с математика, физика, химия и т.н. простотии.
21 Февруари 2015 11:35
Михаил, добре си ги обрисувал нещата с убитите и недоубити селяци-простаци.
Аз още от соца си имах мой лаф за подобни кърлежови колонии - войнстващ профанизъм.
21 Февруари 2015 11:50
В сайта на ДАНС е посочено само, че Писанчев е магистър от СУ, но по каква специалност не е казано?!
21 Февруари 2015 14:05
Да, този УБИТ университет е емблематичен.

Боже, пази България!


21 Февруари 2015 16:33
Накрако - ако има вина и нарушения на законите, те са на лицето Иван Й. Костов от софйското с. Драгалевци
За далаверите на лицето Иван Костов чети в последните броеви на в. "Труд". Не са малко. Фондациите "Сапио", "демокрация", "бъдеще за България". приватизцаията и мн. други плачат за прокурор.
21 Февруари 2015 16:44
По принцип националната сигурност не е наука, че да има доктори и професори по нея.
21 Февруари 2015 18:02
маргаритка2 21 Февруари 2015 16:44
По принцип националната сигурност не е наука, че да има доктори и професори по нея.


Така е! Щом някой присаден в градска среда бивш жител на малко населено място, го е казал, е истина... Не ставайте смешни!
Ей тези, например, никаква наука не правят... Натисни тук
21 Февруари 2015 18:05
Дай го като линк, щото така не мога да го прочета.
21 Февруари 2015 18:06
Между другото, ние нашата библиотекарка я скъсваме от майтапи по този повод...
21 Февруари 2015 18:13
Линковете работят, когато сте във форума!
21 Февруари 2015 18:41
Целият библиотекарски "университет" е една напълно измислена институция, основана от мултаци, доганци и ченгета. Там те си самраздадоха научни степени и звания, благодарение на ликвидацията на ВАК и новата система, въведена от гербаджията - египтолог/боксьор. Очевидно всички са доволни, защото през това време политици от различни бои също се включиха в процеса на раздаване и поличиха докторски степени и професорски звания. Селянията винаги е искала да се пъчи с нещо - я със звание генерал, я със звание професор - доктор на науките.
21 Февруари 2015 19:14
Линковете от известно време насам не работят - във форума, извън форума, под форума, над форума .... просто никъде не работят. И администраторите във "Сега", вместо да си бъркат в носа и в г.за , да направят така, че линковете да заработят, както си работиха навремето.
21 Февруари 2015 19:58
СУ-то е люлката на "задкулисието", а не Библиотекарския.

Дрън-дрън – само лаф да става!
21 Февруари 2015 21:35
Писанчев е защитавал тезите си на закрити врати в ДАНС

А след това на открити врати си е почивал след защитата на тезите.


22 Февруари 2015 10:10
За далаверите на лицето Иван Костов чети в последните броеви на в. "Труд". Не са малко. Фондациите "Сапио", "демокрация", "бъдеще за България". приватизцаията и мн. други плачат за прокурор.

Бъди съвестен гражданино, занеси вестника на Цацаров! Иначе затаяваш истината и ставаш съучастник!
22 Февруари 2015 11:41
Клоака !
22 Февруари 2015 18:13
КДС/КГБ
22 Февруари 2015 18:22
Най-големият майтап е, че по новия закон тези степени страшно се обезцениха.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД