:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бръсначът на Писанчев

Може би все пак оставката на Вучков е импулсивна постъпка, не е част от задкулисие и не е свързана пряко с другите елементи от картинката
Иван Стамболов-Сула
"Бръсначът на Окам" е името на принципа за простота в науката. Според него сред няколко теории следва да изберем онази, която използва най-малко хипотези, за да обясни проблема. Тоест най-простото предположение обикновено се оказва вярно. На нас, простите граждани, ежедневно ни се налага да прибягваме до този принцип, когато разсъждаваме върху сложните политически процеси, защото информацията за тях обикновено е обвеяна от тайнственост и стига до нас единствено чрез други прости граждани. Да вземем например големия въпрос на изминалата седмица "Какво се крие зад оставката на министър Вучков?".

В самия ден на подаването доц. Огнян Минчев предложи обяснението, че запазването на Писанчев и Лазаров е цената, която ДПС е поискало, за да подкрепи в пленарната зала ратификацията на заема от 16 милиарда лева. Доколкото познаваме българските политически нрави и неоценимия принос на ДПС към тях,



това обяснение звучи напълно правдоподобно



Обикновено търгашество, чрез каквото политическите сили често уреждат отношенията помежду си. Но за съжаление това обяснение стъпва на няколко грешни предпоставки.

Първо, не е правилно Писанчев и Лазаров да се пакетират. Те нямат нищо общо помежду си и всеки от тях си има свой бекграунд. Докато за Лазаров се смята, че е червен, и то дори тъмночервен, доколкото чрез кръговете около Румен Петков се родее с АБВ, то Писанчев битува едва ли не като човек на американските служби. Трудно можем да си представим двамата като част от една и съща сделка на ДПС, освен ако не допуснем, че всеки от тях сам за себе си и по свои пътища е особено предан на Доган и Местан.

Там е работата обаче, че хора с кариерите и позициите на Писанчев и Лазаров безспорно са склонни на преданост, но тя е към всеки, който в момента е на власт, и към никого веднъж завинаги. Това е втората грешна предпоставка на теорията за сделка между ДПС и г-н Борисов. Пък и демонът "Пеевски" вече не е онзи могъщ фактор в държавата, който беше в годините на разцвета на КТБ, ако изобщо някога е бил факторът, както го изкарва нашата политическа демонология.

Теорията, че някой толкова много държи на запазването на Писанчев и Лазаров на постовете им, та чак министърът да си подаде оставката за това, най-накрая се опроверга и от развоя на събитията. В четвъртък премиерът даде да се разбере, че Писанчев и Лазаров все пак ще си ходят, а новият министър на вътрешните работи ще се казва Румяна Бъчварова. В петък двамата подадоха оставки и те им бяха приети, като тази на Лазаров вероятно ще бъде подписана днес, защото имал да си довършва някаква работа.



Няма спасени, няма сделка



"Е, защо тогава ги ручaхме жабетата? - сигурно ще се запита бившият вече министър Веселин Вучков. - Защо изгорях? За да светя ли?" Едното възможно обяснение е, че с отстраняването на Писанчев и Лазаров е изпълнена само половината от намеренията му. Другата половина би се изпълнила, ако на тяхно място се назначат хора, посочени от него. Защото сега с основание можем да заподозрем, че за да има мир, на мястото на отстранените могат да бъдат назначени някакви техни резервни варианти, както навремето самият Писанчев оглави ДАНС като резерва на Делян Пеевски. Така доц. Минчев може да излезе прав. Затова нека почакаме и да видим.

Междувременно, докато чакаме да видим, премиерът г-н Борисов отново по своя възхитителен начин успя да излезе от ситуацията само с червени точки. Показа, че не се е договарял с никого (или поне остави такова впечатление с отстраняването на спорните фигури), освободи се от един бивш заместник на Цветан Цветанов и на негово място сложи свой действащ вицепремиер. Върна при себе си ресора "Национална сигурност", който досега, макар и формално, се полагаше на другата му вицепремиерка и коалиционна партньорка Меглена Кунева. Но пък и Кунева не показа сериозно отношение към ресора си с начина, по който не успя да направи разлика между "личен акт" и "лични причини" и с нелепото твърдение, че оставката на вътрешния министър не се отразява по никакъв начин на стабилността на кабинета. Отразява се и би се отразила навсякъде по света, във всяко правителство - обстоятелство, което Радан Кънев разбира много добре.

Другото възможно обяснение за "ручаните жабета" е вече психологическо.



Наистина, защо Вучков подаде оставка



Депутат от ГЕРБ, заместник на Цветанов при предишното управление - очевидно е разбран и дисциплиниран партиец. Казва: "Искам да сменя този и този", г-н Борисов отговаря: "Не може" и толкоз. Вучков свива рамене и продължава да си бъде министър по живо, по здраво - независимо дали има задкулисни договорки с ДПС или с някой друг. Той обаче подава оставка и не само това, ами напуска и парламента, с което слага кръст на политическата си кариера. Защо? Има много хипотези и ето тук вече който иска, може да приложи Бръснача на Писанчев (частен случай на Бръснача на Окам), за да си избере една от тях.

Може би Вучков участва в заговор, може би е играчка на незнайни кукловоди. Ако зад него стоят организирани сили, оставката му не е солова акция, а е част от план, който тепърва ще се развива и може да се окаже, че Вучков никакъв кръст не е сложил на политическата си кариера, а ще дочакаме да го видим и него в някоя друга политическа сила, както видяхме бившия финансов министър на Орешарски.

А може би Вучков знае нещо, което го кара да се страхува, че ако Писанчев и Лазаров останат на местата си, а той продължи да е министър, ще понесе някаква отговорност.

А може би пък Вучков е изгубил представа за себе си и си въобразява, че има самостоятелна политическа тежест и оставката му ще уплаши някого.

А може би пък вярва, че честта и принципността са единственото му богатство и заема трагическа поза, жертва пост и кариера, за да ги запази. Действително аплодисментите в социалните мрежи не закъсняха, разразиха се далеч преди аплодиращите да са успели да се ориентират в обстановката.

А може просто да се е отвратил и да си е тръгнал,



както биха постъпили доста нормални хора



на негово място. Заради тях е изкована максимата, че когато отвратените си тръгнат, остават отвратителните. Но пък чак сега ли се отврати?

Може би все пак оставката на Вучков е импулсивна постъпка, не е част от задкулисие и не е свързана пряко с другите елементи от картинката. Не ви харесва тази хипотеза? Не е достатъчно готическа? Няма го световния заговор? Няма ги Кремъл, ЦРУ и парите на олигарсите? Е, понякога истината е скучна, безлична, дори нелогична. Понякога истината не е готическа и сензационна.

Каква е истината ние, простите граждани, може никога да не разберем. Може да е смес от всичко казано, а може да е и нещо съвсем просто (което трябва и да изберем, ако се придържаме към принципа на бръснача) - нещо като отговора на въпроса защо мъжете имат зърна на гърдите: ами просто така. Какво се крие зад оставката на Вучков: ами нищо особено. И като стана въпрос, другия път мога да ви кажа и защо мъжете нямат целулит. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Какво се крие зад оставката на министър Вучков?
Снимка: БГНЕС
Не е правилно Писанчев и Лазаров да се пакетират. Те нямат нищо общо помежду си и всеки от тях си има свой бекграунд
97
9600
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
97
 Видими 
06 Март 2015 19:44
Писанчев ми напомня за Петър-Феим Чаушев визуално.
06 Март 2015 19:55
Добре, че книжният брой в събота е по-дебел, че ако човек разчита на виртуалния... Не е ли скучно всяка събота подобни глупости да ни заливат?
------------------------------
Сайтът на Генек
06 Март 2015 19:56
много къдраво обяснение. Уилиам от Окам щеше да се гръмне, ако беше жив да го прочете и ако огнестрелните оръжия бяха измислени по негово време.

Ето едно просто, напълно според бръснача, пяната и автършейва на покойния У.Окам обяснение:

Gollum Атанасов и цецо искат ДАТО и слушалките--->Китов(шеф на ДАТО и сайбия на слушалките) е напълно неизвестен на обществеността папатак----->Затова размахваме в муцуната на обществеността чука Лазаров и очевидно компетентния но заменим Писанчев плюс незабележимия Китов----->Рапонът отсвирва Лазаров и Писанчев(да се готви за Интерпол) и задържа слушалките при себе си.
06 Март 2015 20:04
"Е, защо тогава ги ручaхме жабетата? - сигурно ще се запита бившият вече министър Веселин Вучков. - Защо изгорях? За да светя ли?"

За да му светнат един зад врата на TzvX2, затова...

wreckage
06 Март 2015 20:16
Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.


Кочините наречени данс и мевере требе да бъдат засипани със сол...
06 Март 2015 20:18
Толкоз глупости на едно място отдавна не бях чел.

Ако оставката на Вучков е акт на личен протест или ... катарзис в стил Софиянски ("Ох, олекна ми!", защо така прецизно и садистично бе избран моментът? Лична вендета с мишена Борисов? Защото Борисов изпита буквално физическа болка от отнетата радост да посрещне щастлифт и несмутен шефа на ФБР. Но къде остават тогава прехвалените тия дни професионални и етични качества на Вучков? Така просто не се прави! Не и на това ниво. Не и когато става дума за държавно управление и дори ... стратегически междудържавни отношения. Не можеш да зашлевиш с оставката си домакина пред госта му! Така не се прави! Освен ако целта ти не е да го унизиш публично. Публичното унижение на премиер не може да е личен акт, той е отчетливо политически. Показва отсъствие на всякаква лоялност и приличие. Дори когато си прави харакири, самураят иска разрешение. Счита се, че да си направиш харакири без разрешението на този, комуто служиш, е акт на демонстративно неподчинение в разрез със самурайската етика.
06 Март 2015 20:20
Скоро и ХМестан ще се оплаче ...
06 Март 2015 20:23
А може би просто са си глупави всичките.И това ако не кореспондира с бръснача , здраве му кажи.
06 Март 2015 20:36
Не можеш да зашлевиш с оставката си домакина пред госта му! Така не се прави!

Юще малце и чайна церемония пред статуята Буда.
Вучков е пич и показа, че от нищо не му пука. Щом ченгесарите не щът реформи в кочината си, да се оправят. Човеко си е преподавател с авторитет и ценз. Нема нужда да се кланя на разни тъпи партийни божества. Бъчварова да се оправя както може...
06 Март 2015 20:42
В това фарсче с отсенки на черна комедия, брасначът не е на Окам, ами си е съвсем буквален, дето реже гърла.
Все пак тая малко надежди, че най-после външен човек, ще се опита да разчисти авгиевите обори. А Бъчварова, поне според мен, досега се е показала като разумна и практична жена.
06 Март 2015 20:43
Firmin
06 Мар 2015 20:18

Firmin, понеже последните ден-два се улових, че подкрепям* Рапонските политически изяви, се притесних и замислих. След като се замислих, се успокоих.
Рапонът не е Такеда Шинген, когато е притеснен, той изпада в логорея. Един истински даймьо щеше да реши тази "криза" с едно просто изръмжаване.
--------------
*мамкаму, подкрепям примат срещу ....леминги.
06 Март 2015 20:45
А Бъчварова, поне според мен, досега се е показала като разумна и практична жена.

Както казах - от тук нататък Борисов - ПиАр на Бъчварова
06 Март 2015 20:45
А Бъчварова, поне според мен, досега се е показала като разумна и практична жена.

В социологическите си анализи ли?
06 Март 2015 21:01
Рапонът не е Такеда Шинген, когато е притеснен, той изпада в логорея.


В речта му пред Парламента нямаше никаква логорея. Беше ясен, последователен, логичен и обоснован. Изложи нещата от своята гледна точка по перфектен начин. Постави всички на мястото им. Въздаде им по справедливост, според делата и безделието им. На хюбриса с дике - по учебник.
06 Март 2015 21:05
Вучков е пич и показа, че от нищо не му пука. Щом ченгесарите не щът реформи в кочината си, да се оправят. Човеко си е преподавател с авторитет и ценз.


Вучков бе и вероятно продължава да бъде един измекяр на измета Цветанов. На ценза и авторитета на един измекяр на измет
06 Март 2015 21:06
Можеш да му носиш шлиферо на рамо...
06 Март 2015 21:08
Firmin
06 Мар 2015 21:01

Отказах се от българските телевизии и съм го пропуснал. Фактът, че осланяйки се на абсолютно ненадеждните онлайн източници все още съм в час, ме окуражава да продължа да пропускам баш тези бутони на дистанционното.
------------------
Можеш да му носиш шлиферо на рамо...

щурчо, Вучков не съществува.
06 Март 2015 21:09
В социологическите си анализи ли?

не, във формиране на настоящото правителство.
06 Март 2015 21:12
Беше ясен, последователен, логичен и обоснован.

Ми значи винаги си е бил такъв - на тази възраст метаморфоза не е възможна. Най-после случихме на ясен, последователен, логичен и обоснован премиер. Предишните какви тъпунгери само бяха.
06 Март 2015 21:19
Будата с каратистки хватки обезсилва ДпС и скоро връз тиквата му ще се стовари цялото коварство на другите агенти.
06 Март 2015 21:20
Освен това ще хване целулит.
06 Март 2015 21:22
Освен това ще хване целулит.

Не се знае кой кого ще хване.
06 Март 2015 21:24
Освен това ще хване целулит.

А, да си имаме уважението. Мъжете хващат шкембе, разширени вени, импотентност, но не и целулит.
Целулитът си е женска мъка.


06 Март 2015 21:27
А помните ли покрай ?аферата? Сертов - какво беше единственото смислено изявление на Цвъки?.
По телевизора и изобщо- че държавата е длъжна да плаща нещо като пожизнена пенсия/мисълта му не беше много изчистена, аз я схванах така/ на всеки шеф на ДАНС - знаели много тайни. Или да ги пази пожизнено..../не пожелах да схвана/...

Та да обобщя интуитивно, по женски, вчерашно-днешната история е:
Цв., наср@н - "Обичаш ли ме още?"
Б.Б., гнусливо отминавайки - "Да, ама само теб"
06 Март 2015 21:30
мамкаму, подкрепям примат срещу ....леминги

И аз така. Непрекъснато викам "да живей Боко" и "долу Цецо". По едно време казах "долу Боко" но бързо се поправих и сега го отчитам като грешка.
06 Март 2015 21:32
И аз така.

не си така, но може би ще станеш.
Чукам на дърво.
06 Март 2015 21:37
не си така, но може би ще станеш.

И ще имам много приятели?
06 Март 2015 21:41
Да и всеки от тях ще ти подари пет лева в плик, а всяка четвърта гума на колата ти ще е безплатна.
What a wondeful world!
06 Март 2015 21:45
Да и всеки от тях ще ти подари пет лева в плик, а всяка четвърта гума на колата ти ще е безплатна. What a wondeful world!

Натисни тук
06 Март 2015 21:51
А помните ли покрай ?аферата? Сертов

А някой помни ли въобще Сертов,и афера? К'ва афера?
Боже,кой се вълнува от прекарани ченгета и техните душевни терзания
06 Март 2015 21:51
unperson
06 Мар 2015 21:45




Натисни тук
06 Март 2015 21:58
Боже,кой се вълнува от прекарани ченгета и техните душевни терзания


Абе, не ми спомняй! Ега ти и унижението! Да ни изчезне екс-шеф на контраразузнаването и ние да мажем сополи на гръцката граница - "Паликаря, да ви се намира, случайно, един шеф на контраразузнаване в повече, че на нас, как да кажем ..., ни се губи един?"
06 Март 2015 22:04
Черна кутия.
Друг е въпросът дали и защо Бочко я разглежда така.
06 Март 2015 22:17
Мисля, че авторът е прав - трябва да видим какво ще се случи оттук нататък с Вучков.
06 Март 2015 22:18
авторът е повече дебел, отколкото прав.
06 Март 2015 22:38
Виж сега, когато изпадаш в настроения за заяждане, можеш да се хапеш отзад.
06 Март 2015 22:49
Това нали не за мен - посмъртно не мога да се ухапя отзад, но пък винаги има доброволци...

Гледаме Писанчев, не Вучков.

06 Март 2015 23:08
авторът е повече дебел, отколкото прав.


З@еби Сулью, но на Буда освен целулит ще Му изникнат и стрии
06 Март 2015 23:12
да ни изчезне екс-шеф на контраразузнаването

Още една причина да се отървем най-после от така наречените "професионалисти" в МВР.
06 Март 2015 23:17
Псевдоисторински в четвъртък, Бла-блабикян в петък, сега и недоосуления не-Стамболов ще ми колумничи в събота ??? Не, Како, тоя вестник не върви на добре!!! Съвсем скоро ще пуснете Дянков вместо Хърсев, и Димитър Иванов вместо Димитри...
06 Март 2015 23:19
Mitnicharъ
06 Мар 2015 23:17


06 Март 2015 23:34
Сегашната избирателна система в България е довела нещата дотам, че интелектуалната пропаст между българските "политици" от една страна, и писачите във форума и някои автори на материали от друга страна, е вече толкова дълбока, че инструментариумът за анализ, който форумците прилагат в дискусии на подобни теми, по своята същност е неприложим за мотивацията на действията на родните избраници.
Или, ако обърнем измеренията, все едно да очакваш дъждовен червей да реши интегрално уравнение.
06 Март 2015 23:40
Дори когато си прави харакири, самураят иска разрешение. Счита се, че да си направиш харакири без разрешението на този, комуто служиш, е акт на демонстративно неподчинение в разрез със самурайската етика.

Погледни поста ми по-горе.
06 Март 2015 23:45
мамкаму, подкрепям примат срещу ....леминги

Примат и... леминги!
И кой е виновен това да бъде единствения избор на българската нация?
06 Март 2015 23:47
Според бръснача на Окам нямаше начин да ги разклатят тия двамата кътни зъба освен с такава драматична сценка. Голям сценарист е Баце, нарочно натегна нервите на вучката, дразнел го е и в лични разговори, защото е виждал, че той ще си подаде оставката, а и след него няма начин и другите двама да не подадат. И така с един куршум два заека. Хем сменя тия, дето се бяха окопали и нямаше как да ги смени без повод, хем взима МВР на ръчно управление. Бочко се ядоса само заради избрания момент за оставка, но иначе сияеше от промяната, пролича му когато предлагаше Бъчвата, с каква гордост се потупа "Аз съм неуправляем!". Това, че моментът е бил неподходящ личи и по избора на Бъчварова, сигурно му се е струвало, че точно така показва на всички, че той държи всичко в ръцете си, действа решитлено и безапелационно. А всъщност се получи доста хаотично, защото лелчето на този пост е калинка. Ужасна калинка. И съм сигурна че ББ е имал друг предвид за поста, но не му е дошло времето. Оставката подрани. Примерно като оправдаят Цецо в съда, да го сложи пак него. Но дори и заварен неподготвен, Боку пак уцели ваксата. Защото с един успешен министър като Вучката няма как да върне пак Цецо. Трябва му некадърна пионка-Бъчва.
06 Март 2015 23:57
И кой е виновен това да бъде единствения избор на българската нация?

ъ? Дефинирай "нация", "избор" и "вина".
07 Март 2015 00:09
ъ? Дефинирай "нация", "избор" и "вина".

Допускам, че в цивилизованите държави хората отдавна са намерили начин да избират правилните хора в правителствата си и вероятно не си задават въпроса "Благодарение на кого имаме късмета да живеем в толкова висок стандарт?"
07 Март 2015 00:18
Допускам, че в цивилизованите държави хората отдавна са намерили начин да избират правилните хора в правителствата си и вероятно не си задават въпроса "Благодарение на кого имаме късмета да живеем в толкова висок стандарт?"


Всъщност не са, единствената разлика между тях и нас е, че ние сме постоянно off-topic.
07 Март 2015 00:32
единствената разлика между тях и нас е, че ние сме постоянно off-topic.

Ако правилно съм схванал off-topic-а (отклоняване на вниманието в несъществени посоки?), тази разлика се заличава - и те вече са бая off-topic. Все още живеят по-добре просто защото в миналото са живели по-добре - от по-високо падат.
07 Март 2015 00:35
имам предвид буквално off-topic. Невъзможността/нежеланието/липсата на фокус да останеш/да се задържиш в темата, която е на дневен ред.

clue------> this particular social interaction facility we call forum.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД