:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Банков скандал се разрази в Кипър

Президентът иска отстраняването на шефката на Централната банка заради конфликт на интереси и изнудване на депутати
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис поиска отстраняването на управителя на Централната банка на страната Христала Георгаджи. Тя бе назначена на този пост миналия април.
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис поиска отстраняването на управителя на Централната банка на страната Христала Георгаджи заради съмнения за конфликт на интереси и изнудване на депутати, писа електронното издание "ИЮ Обзървър". Държавният глава настоява главният прокурор на Кипър "да разследва доказателствата и да задейства специалните клаузи в конституцията, за да бъде отстранена от поста си Георгаджи", обявиха от прессекретариата на Анастасиадис.

Президентът поиска отстраняването на Георгаджи след разкритията, че съпругът й е адвокат на Андреас Вгенопулос, бивш ръководител на фалиралата Лаики банк. През октомври м. г. стана ясно, че дъщерята на Христала Георгаджи е работила заедно с баща си в юридическата кантора по защитата на Вгенопулос. Финансовата институция банкрутира в разгара на финансовата криза в Кипър през 2013 г., след което активите й бяха разделени в т. нар. "лоша" банка и "добра" банка, която стана част от Банк ъф Сайпръс. Сривът на Лаики банк принуди Никозия да поиска спасителен финансов пакет от ЕС и МВФ на стойност от 10 млрд. евро. Кипърските власти заведоха дело срещу Вгенопулос и назначиха синдик, който да следи преструктурирането на банката. В качеството си на управител на Централната банка Георгаджи участва в заседанията на комисията, занимаваща се с делото срещу Вгенопулос.

Преди дни назначеният от държавата надзорник на Лаики банк Андри Антониадис подаде оставка и обвини Централната банка, че проявява специално отношение към Вгенопулос. В края на миналата седмица кипърски вестник пък публикува списък на депутати с просрочени заеми, като се смята, че Георгаджи е предоставила на медията данните в опит да окаже натиск върху народните представители да спрат да се ровят за връзките й с Андреас Вгенопулос.

Централната банка на Кипър е независима институция и гувеньорът й не може да бъде уволнен от правителството. В неделя Христала Георгаджи се срещна с държавния глава, но категорично отхвърли възможността да подаде оставка. "Трябва да спазваме законите, които защитават независимостта на управителя на Централната банка. За мен въпросът е приключен", категорична бе тя.

1205
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД