:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Китай измести Германия в износа на оръжие

Китай увеличи износа си на оръжия със 143% в периода 2010 - 2014 г. в сравнение с периода 2005 - 2009 г., измествайки Германия от третото място в света, показва доклад, публикуван от Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира. САЩ продължават да бъдат световен лидер в износа на оръжия в целия свят. Вашингтон държи 31% от световния износ на въоръжение в последните четири години, а Русия - 27%. Китай се нарежда на трето място с 5%, следват го Германия и Франция. Размерът на руския износ е нараснал с 37%, а на американския - с 23%. Средното увеличение за света е 16%. Германските продажби са намалели с 43% за изследвания период, но през 2014 г. Берлин получи големи поръчки от държави в Близкия изток.

Най-много оръжия се внасят в Азия и Океания, които получават 48% от световния внос. Следват ги Близкият изток с 22% и Европа с 12%. Покупките на оръжия в Европа са намалели с 36% в изследвания период, но експертите смятат, че те скоро ще се увеличат отново заради украинската криза. Пет от десетте най-големи вносители на света са в Азия. Това са Индия (15% от световния внос), Китай (5%), Пакистан (4%), Южна Корея (3%) и Сингапур (3%). Вносът на Китай е намалял с 42%. Азиатските държави увеличават военните си ресурси предимно с морско въоръжение и все още зависят от вноса. Саудитска Арабия се превърна във втория най-голям вносител в света, увеличавайки четири пъти покупките си, които стигнаха 5%.





ВЪОРЪЖАВАНЕ

Страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив внасят със 71% повече оръжия в последните 4 години и заедно съставят 54% от вноса в целия Близък изток. Очаква се страните от Залива, както и Египет, Ирак, Израел и Турция да продължат големите си военни доставки в следващите години. Африканските покупки са се увеличили с 45%, а Алжир е най-големият вносител на континента. Мароко увеличи 11 пъти размера на доставките си и заема второто място.
1170
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД