:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата ще поеме здравните вноски на още една социална група

Част от трайно безработните ще се присъедини към над 4-те милиона, осигурявани от хазната
Въпреки че държавата осигурява здравно над половината население, за което дава нищожна част от общия бюджет от здравни вноски, министър Петър Москов обеща хазната да поеме осигуряването на още една група граждани - "непопадащи в социалните мрежи на държавата, но имащи усещането, че са социално слаби". Все още не е ясно кои по-точно ще са тези граждани, нито как това би се отразило на бюджета на касата, тъй като по закон държавата плаща минимални суми за осигурените от нея - 4% от минималния осигурителен доход.

"Ако сте социално слаб, за да започне държавата да ви покрива здравните осигуровки, трябва да отговаряте на много изисквания. Нека да кажем, че здравноосигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов. Той дори обяви, че промяната е записана в промените на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), предложени от МЗ, които в момента се гледат на първо четене в парламента. Във внесения от НС проект обаче подобен текст няма.

Понастоящем 9 категории лица се осигуряват за здраве с пари от бюджета - деца, студенти, пенсионери, бедни, на социално подпомагане, полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието. Те са над 4 милиона души и за тази година за тях държавата ще плати 978 млн. лв., тъй като пенсионерите, бедните и децата се осигуряват върху половината от минималния осигурителен доход от 420 лв. За сравнение: 2 млн. работещи и работодателите им ще внесат малко над 2 млрд. лв. Въпреки че държавата е обхванала почти всички социално уязвими групи, има една категория от около 230 000 души - продължително безработни, които нямат право на социално подпомагане. Те се третират като самоосигуряващи се, затова и обикновено не плащат вноските си. Вероятно на част от тези хора тепърва ще се помага.

Проблемът с малките вноски, които държавата прави за осигурените от нея, тепърва ще се решава. Промените в ЗЗО предвиждат постепенно повишаване на сумата, която държавата плаща, като едва след 10 години хазната ще осигурява върху 100% от минималния доход.

Макар и със закъснение, вчера министър Петър Москов показа, че е разбрал, че в България има 5 години давност за неплатените данъци и осигуровки, след която те се опрощават. Той обясни, че заради давността НАП няма да търси активно хората, които не са си платили здравните вноски повече от 5 г.

Миналата година здравното министерство предложи - ако някой иска да се върне в системата, да си плати всички дължими здравни осигуровки от 2000 г. до сега. Въпреки че идеята противоречи на данъчноосигурителния кодекс, текстът бе приет на първо четене. Не е ясно дали той ще отпадне на второ четене, но министърът и вчера обяви, че много държи на него. "Ако вие имате нужда от системата на здравеопазването, като здравноосигурен ще трябва доброволно да направите този жест - да заплатите всички вноски, които не сте плащали от началото на здравноосигурителната система до сега", обяви вчера Москов. В момента в здравната система се влиза при плащане на дължимите вноски за последните 3 г.

"Търсят се ясни решения, за да не може българин, който се е осигурявал за здраве в друга страна, да бъде тълкуван от българската здравноосигурителна система като неосигурен", каза още Москов. Българите, които напускат страната за повече от половин година, и в момента имат право да се отпишат от здравното осигуряване. Тези, които не подадат съответната декларация, се третират обаче като длъжници.



РАЗДЕЛЕНИЕ

В момента има листи на чакащи за сериозни социалнозначими заболявания, например онкологични, а пациенти са принудени да вадят пари от джоба си, за да получат лечение, защити министърът предлаганата промяна в ЗЗО, според която НЗОК ще има не само основен, но и допълнителен пакет лечение. Идеята е основният да се финансира приоритетно и в него да влизат социалнозначимите болести, които водят до 95% от смъртността у нас, а за допълнителния да се дават далеч по-малко пари, така че лечението да се разсрочва във времето. Според депутатите от опозицията това ще доведе листи на чакащите и ще се въведе официално доплащането.

Според Москов ефектът ще е точно обратният - ще се гарантира навременно и безплатно лечение на хората, които в момента са принудени да чакат и да си плащат. "Сегашното здравеопазване не е нито гарантирано, нито безплатно, нищо че в законодателството се казва друго", заяви той.
31
5890
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
18 Март 2015 19:46
Основна социална група - циганите...
-----------------------------------
Сайтът на Генек
18 Март 2015 20:29
1 работи и плаща данъци, и с тях - плаща пенсия на 1 пенсионер и на още 2-3ма социално-слаби.. често пенсионерът и някои от социално-слабите - много по-богати от работещия.

Сегашните работещи се превръщат в новите модерни роби. Роби на "социалната" политика унищожаваща държавата.
18 Март 2015 21:02
работещи Роби на "социалната" политика

18 Март 2015 21:04
Хамериканския ни кастрат Белчо, мъчи да се "качи" на Сивушка ...
18 Март 2015 21:19
1 работи и плаща данъци, и с тях - плаща пенсия на 1 пенсионер и на още 2-3ма социално-слаби..


Вярното съотношение е 1 работещ на 5-6 "неработещи" + лекари + учители. За "неработещи" се смятат всички милиционери, съдебна с-ма, държавна администрация.


18 Март 2015 21:49
Вярно, забравих чиновниците, военните и другите служители на бюджетна издръжка.. и те се хранят с пари от данъците на тоя 1 работещ.
18 Март 2015 22:16
Вярното съотношение е 1 работещ на 5-6 "неработещи" + лекари + учители


Интересно мнение, особено за лекарите и учителите - един вид те са в тежест на бизнеса.
За работещи ли да смятаме частните фирми, които получават обществени средства, изпълняващите обществени поръчки. "Работещи" ли са тези от соларните паркове, ветрогенераторите с гарантираните високи изкупни цени на тока? "Работещи" ли са зърнопроизводителите, получаващи над 1 млрд. лева субсидия за година?
19 Март 2015 01:11
За коректна и честна позиция ще приема позицията на този ощетен частник, който не продава стоки и услуги на нито един готованец, т.е. нечастник.

Вярно, икономическата неграмотност е голяма, особено сред работодателите, което се вижда и от статистиката, че над 80% от тях са със средно и по-ниско образование, но все пак трябва да се осъзнава, че ако няма готованци, продажбите на работливите ще спаднат с над 40%.
---
Темата, обаче е друга и е прекалено сериозна за дъвки. Става въпрос за доунищожаване на българското здравеопазване и превръщането му официално в бутикова стока само за богати.
Няма да се учудя и ако някой се позове на Литовският опит, където за тези, които не са в състояние да си платят лечението е въведена безплатната услуга на евтаназия.
19 Март 2015 01:18
Безплатна евтаназия!!!
В Латвия!!
Иначе се подписвам с две ръце под постинга ти!
19 Март 2015 01:53
Да. Безплатна евтаназия в Литва. Единствената безплатна здравна "услуга" там. Даже министърката им Риманте Шалашявячюте се е позовала на това, че Литва не е социална държава и не може да предоставя безплатно здравеопазване. Като акт на "хуматизъм" за тези които не могат да си платят за здравеопазване е въведена безплатна "услуга" евтаназия. Да не се мъчат.
19 Март 2015 02:13
Държавата ще поеме здравните вноски на още една социална група


Не се кахърете - държавата все едно реално не плаща въпросните "осигуровки" - нито на чиновниците, нито на пенсионерите, нита на децата, нито на овенните и останалите фуражки, нито пък ще ги плаща на трайно безработните.
Отделен въпрос е как ще се доказва, че си трайно безработен, а как другите безработни се задължават да плащат по 200 лв. годишно за здравни осигуровки и от къде се предполага, че се сдобиват с тези 200 лв.?
Управленска шизофрения.


19 Март 2015 02:26
Министр здравоохранения Литвы Риманте Шалашявячюте:
"Эвтаназия может быть хорошим выбором для бедных людей, которые в силу бедности не имеют доступа к медицинской помощи. Литва не социальное государство, где паллиативная помощь доступна всем нуждающимся. Поэтому эвтаназия может стать решением для людей, которые не хотят беспокоить родственников зрелищем собственных страданий."

http://www.pravda.ru/news/world/europe/easteurope/14-08-2014/1221344-litva-0/
19 Март 2015 02:28
ПОТРЕС
19 Март 2015 03:55
Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов. Той дори обяви, че промяната е записана в промените на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), предложени от МЗ, които в момента се гледат на първо четене в парламента. Във внесения от НС проект обаче подобен текст няма.

Значи да имат усещането, че са социално слаби??????? Не може ли да са просто безработни? Не знам министъра какви ще ги свърши, но 60% от работоспособното население няма работа. Останалите 40% какво правят? Какво ядат? Нещата могат да се решат с една декларация,че сте безработен. Прочие и сега държавата трябва да ви плаща осигуровките, ако сте безработни, но тя не го прави. Напротив! Болниците и личните лекари очакват от тях да им платят, защото тя не го прави. Това министъра не го знае?!
19 Март 2015 06:20
mick
18 Мар 2015 20:29
Мнения: 4,818
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
1 работи и плаща данъци, и с тях - плаща пенсия на 1 пенсионер и на още 2-3ма социално-слаби.. често пенсионерът и някои от социално-слабите - много по-богати от работещия.

Сегашните работещи се превръщат в новите модерни роби. Роби на "социалната" политика унищожаваща държавата.


Така е в белите държави пич. Или създаваш условия за работа на всички или ще плащаш за социални осигуровки. Между другото, можеш ли да изчислиш каква е сумата на обществото да плати тези здравни осигуровки и сумата да плаща за някой затворник.
Хората отдавна са изчислили това. А иначе не смятам, че един човек написал 4000+ постинга са е скапал от работа.
19 Март 2015 07:11
WSP
19 Март 2015 06:20


Условия за работа държавата е задължена да създава само когато е собственик на всички средства за производство. Когато имаме частна собственост - задължението е на всички собственици - частни, държавни, общински - да създават работа и от тях трябва да търсите тази отговорност. Това е и една от основните грешки на 25те години на нещото което наричаме сега "демокрация и пазарна икономика" у нас.

http://mickideas.blogspot.com/2013/05/blog-post.html

Що се отнася до това кой пълни бюджета на държавата с който тя е толкова щедра да раздава на всеки който смята, че е социално слаб.. независимо, че много от тия смятащи се за такива са големи собственици - например имат собственост за над 100 средни месечни работни заплати.. всъщност защо средни , а не МРЗ - 100 МРЗ? Пак държавата по измислени критерии ще определя кой е социално слаб и кой не.

Та тези които пълнят нетно бюджета са - всички държавни и частни фирми, които не са на бюджетна издръжка, както не са и на издръжка на Здравната каса, и на НОИ.




19 Март 2015 07:27
Аз пък имам усещането,че искам да кажа на тези, дето се смятат за политици- ДВЕПМ
19 Март 2015 07:43
Присъединявам се
19 Март 2015 08:04
комар1 и Златия, какви работи ме принуждавате да правя сутрин, ама и аз се присъединявам към чувствата ви
19 Март 2015 08:19
Ако сте социално слаб, за да започне държавата да ви покрива здравните осигуровки, трябва да отговаряте на много изисквания.

Просто трябва да си циганин!
19 Март 2015 08:39
още една група граждани - "непопадащи в социалните мрежи на държавата, но имащи усещането, че са социално слаби"
Много странна формулировка! За България това са две трети от населението
19 Март 2015 08:59
Безплатна евтаназия!!!В Латвия!!


Литва, Латвия, се таа! Руми Желева можеше да сбърка Белгия с Бангладеш.
19 Март 2015 09:01
Отделен въпрос е как ще се доказва, че си трайно безработен


Не убивай всичко детско в мен, де, човекът е казал, че стига да се чувстваш беден и ти поемат осигуровките.
19 Март 2015 09:25
"Когато имаме частна собственост - задължението е на всички собственици - частни, държавни, общински - да създават работа и от тях трябва да търсите тази отговорност."

ОК, mick, но е хубаво и полезно държавата да определи, подготви, състави и оповести единна държавна политика по отношение на това, какво ще развиваме, кой икономически отрасъл ще ни е приоритет, какви условия (почви, климат, квалификация, производствен опит) имаме за производство на определени продукти и стоки, към които има определен търговски интерес, на кои пазари можем да "стъпим" с нашите продукти и стоки. Освен това държавата трябва да си постави за цел да работи с всички сили за осигуряване на пазари за продукцията ни и нашият красив външен министър страна по страна-членка на ЕС да обиколи, да се моли, да пада по дупе, но да осигури пазари. След това да хваща влака и да отива на изток и там да осигурява и подсигурява пазари.
Останалите ни политически лица - премиер, депутати и др., да правят същото като ходят напред - назад по света.
19 Март 2015 09:27
"Търсят се ясни решения, за да не може българин, който се е осигурявал за здраве в друга страна, да бъде тълкуван от българската здравноосигурителна система като неосигурен", каза още Москов. Българите, които напускат страната за повече от половин година, и в момента имат право да се отпишат от здравното осигуряване. Тези, които не подадат съответната декларация, се третират обаче като длъжници.

През погледа на Москов и москоподобните може и да е така, но реалността е съвсем друга. Тези български граждани, които постоянно живеят извън България, на практика не могат да подават всяка година тази декларация, каквото е изискването. Те могат да кажат от еди кога си съм извън България, а когато се върна да живея в България, ако се върна, ще ви напиша нова декларация, но такова нещо в закона няма. Иска се всяка година да се дигнеш от САЩ, Канада, Австралия. Южна Америка и т.н. да дойдеш в България, за да им попълниш декларацията, което никога не се случва. Затова и бройката на хората, които ги смятат за здравнозадължени е силно завишена, може би с над 1 милион или над 1 милион и половина, т.е. с хората, които постоянно живеят извън България, но до скоро даже нямаше как да го декларират даже и теоретично, а сега не могат да го направят практически.
19 Март 2015 11:27
Интересно мнение, особено за лекарите и учителите - един вид те са в тежест на бизнеса.


Не, никъде не съм казал, че са в тежест, дори "един вид".


За работещи ли да смятаме частните фирми, които получават обществени средства, изпълняващите обществени поръчки. "Работещи" ли са тези от соларните паркове, ветрогенераторите с гарантираните високи изкупни цени на тока? "Работещи" ли са зърнопроизводителите, получаващи над 1 млрд. лева субсидия за година?


Няма нужда да се спори за безспорни неща. Тези неща са известни от микроикономиката, независимо кво му се струва на тоз или онзи.


19 Март 2015 13:24
Защо, аджаба, е толкова усукан тоя локум?! Да бъде ясно написано - държавата поема осигуровките на как беше в ония рекламки -..."чуковете, шапкарите, май меню майстора..."Не ала-бала от сорта, че някои се били чувствали социално слаби
19 Март 2015 13:39
Присъединявам се с въодушевление и радост към групата, която праща ДВЕПМ на властниците!

Предлагам, за икономия на място в постовете, и бързина при писането им, да възприемем изписване на ДВЕПМ по нов начин - с цифра, и букви от латиницата. Ще изглежда така: 2СМ, където 2 е вместо ДВЕ, а пък CM е вместо ПМ / М означава /нихната/ mother, а пък С означава..., а бе сещате се кое означава)....
19 Март 2015 13:45
Да ги осигуряват! Какво чакат?
19 Март 2015 14:49
НАП няма да търси активно хората, които не са си плащали здравните вноски повече от 5 години
Не би ли трябвало да бъде - НАП няма да иска погасяване на здравни вноски, натрупани до напр. декември 2009 вкл., за да няма недоразумения. Ако дължа вноски за 7 години назад, 2-те най-ранни ми ги опрощават, плащам си като поп, петте, ако имам доказано финансовата възможност за това. Ако я нямам по ясни критерии за обективни причини получавам определен пакет услуги безвъзмездно от държавата. Длъжна съм всяка година да доказвам отсъствие на разумно определен минимум доходи и реална невъзможност да получавам повече, поради висока степен на инвалидност, например. Започвам да се чудя - ако има реално търсене на работна ръка в моето населено място, но не отговарям на условията, само и единствено поради липса на образование и квалификация, това дава ли основание да искам от държавата да ми плаща лечение, извън задължителното животоспасяващо такова?!
19 Март 2015 15:02
Ако дължа вноски за 7 години назад, 2-те най-ранни ми ги опрощават, плащам си като поп, петте, ако имам доказано финансовата възможност за това.


Не, никой не ти ги опрощава. Нямат право да ти ги искат, но пък, ако ти искаш да придобиеш здравноосигурителни права — очаква се да бъде удоволствие за теб да си внесеш за онези 2 год.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД