:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 497
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите вече са готови да разделят ВСС на две

АБВ предлага членовете на съвета да получат достъп до тайни без проучване от ДАНС
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На дискусия в парламента, посветена на съдебната реформа, всички присъстващи демонстрираха пълно единодушие. Изключение направи само ДПС.
Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска квота вече е по сърце на почти всички партии от управляващата коалиция. Мярката се подкрепя горещо от реформаторите, ГЕРБ и АБВ, стана ясно по време на дискусия за съдебната реформа, организирана от партията на Георги Първанов. За разделяне на съвета на съдийска и прокурорска колегия се изказаха също главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

От присъстващите единствено депутатът от ДПС Четин Казак се изказа против. Той заяви, че нито един от големите проблеми на съдебната власт няма да бъде решен с разделянето на съвета. "Аз нямам съмнение, че разделянето ще доведе до стъпка напред", заяви в отговор главният прокурор и добави, че без промени в НПК и НК реформи няма да има.

Разделянето на ВСС на квоти се предлага в проект за промяна на Закона за съдебната власт, написан от АБВ. Законопроектът предвижда двете квоти да могат да дават становища за назначаване на ръководители в системата, да определят броя на заместниците им и да налагат наказания на магистратите. Реалното назначаване обаче ще се върши от нов орган - Пленум на ВСС, в който влизат всички членове на съвета.

Разделянето на ВСС се подкрепя и от Реформаторския блок, стана ясно от думите на съпредседателя му Радан Кънев. По думите му промяната ще бъде гласувана след месец. "По отношение на правомощията и централизицията на прокуратурата ГЕРБ са неотстъпчиви. Г-н Цацаров предлага известни самоограничения, които не са представата на РБ за смела реформа, но са добра посока", каза още Кънев. Той не смята, че подкрепа на ДПС би дискредитирала реформата, ако законовите текстове са добри. "Гласът на Пеевски е символ. Ако за реформата гласува той, медиите ще се нахвърлят и ще я разкъсат. Затова трябва внимателно да обясним, че става дума за провокативен политически акт, а не обезсмисляне на реформата", обясни Кънев.

В проекта на АБВ се предвижда още създаване на Съвет по съдебна реформа към парламента, който трябва да изготви план за действие по стратегията за реформа, да следи напредъка и да докладва на Народното събрание периодично.

Членовете на ВСС да получават достъп до класифицирана информация без проучване от ДАНС, предвижда още законопроектът. Тази разпоредба се появява дни след като членове на съвета поискаха да им се даде това право покрай скандала "Червей".



ВТОРИ ОПИТ

Седмица след като ВСС отказа да образува дисциплинарно дело срещу бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, правосъдният министър Христо Иванов отново внесе предложение за наказание на магистрата. То е изготвено въз основа на решението на Върховния касационен съд, който потвърди оправдателните присъди по делото за корупция срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. В него върховните съдии казват, че следователят Петров е осъществил провокация към подкуп, а процесът е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя. Според Иванов Петров грубо "е накърнил престижа на съдебната власт, тъй като е подбудил друго лице към престъпление". Все още не ясно дали прокуратурата ще разследва Петров за провокация към подкуп. "Това ще се реши от наблюдаващия прокурор", заяви Цацаров.
2
2793
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
01 Април 2015 09:09
[quoteАБВ предлага членовете на съвета да получат достъп до тайни без проучване от ДАНС
][/quote]

Правилно!В държава яхната от мафията таквиз проверки са антимафиотски.
01 Април 2015 18:21
Все още не ясно дали прокуратурата ще разследва Петров за провокация към подкуп. "Това ще се реши от наблюдаващия прокурор", заяви Цацаров.

А аз съм НАД наблюдаващия прокурор!

Аз съм НАД всичко и затова не правя НИЩО!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД