:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще бори корупцията на принципа „проба – грешка“

Според вицепремиера Меглена Кунева новата структура ще заработи едва в края на годината. Премиерът обаче обеща до 3-4 месеца да изпреварим Румъния
"Когато установим, че комисията не работи, разпускаме я и правим нова". Така вицепремиерът Меглена Кунева обясни вчера по Нова телевизия как ще спре ширещата се корупция с новия орган, който ще се създаде по нейна идея. Става дума за предстоящото сливане на неработещия БОРКОР с Комисията за конфликт на интереси, станала символ на политическа бухалка, и няколко дирекции от Сметната палата. Те трябва да заработят като едно цяло до края на годината. През септември ще започне процесът на подбор на кадри и тяхното обучение. Въпреки този график премиерът Бойко Борисов се зарече вчера във Варна България да изпревари Румъния до 3-4 месеца.

Принципът "проба-грешка" е залегнал в цялата стратегия за противодействието на корупцията, която Кунева, правосъдният министър Христо Иванов и зам. вътрешният министър Филип Гунев представиха вчера. Съобщено беше, че от понеделник, 6 април, в ДАНС ще заработи съвместно звено с МВР и прокуратурата. Такова има и сега. Занапред обаче ще се удвои съставът му. Около 50 души ще следят за корупция по висшите етажи на властта. ГДБОП, която е в МВР, ще отговаря за хващане на рушветите "по по-ниски етажи".

Не е ясно колко ще струва трансформацията на антикорупционните органи. Кунева уточни, че първо ще се прави пакетът от промени в няколко закона - за Сметната палата, НК и НПК, а след това финансовата им обосновка. "Не може, без да имаме закон, да кажем колко хора са ни необходими. Няма само в един закон да има интервенция, но и в много други. Ще направим съществен преглед къде има празноти, за да може единният орган да бъде достатъчно добре въоръжен", заяви вицепремиерът, цитирана от "Фокус".

В правителството напълно е надделяло мнението, че не трябва да се прави независимо от главния прокурор прокурорско звено за борба с корупцията по модела на Румъния. Точно за обратното настояваше министърът на правосъдието. "При положение че не тръгваме по пътя на създаване на независима прокурорска институция, това означава, че разчитаме на конвенционалната - тази, която съществува и в момента", каза вчера примирено той.

Пред Нова телевизия вицепремиерът Румяна Бъчварова също обясни, че моделът, по който се работи в северната ни съседка, е "някак си уникален, прекалено типичен само за Румъния". "Ние имаме една прокуратура, която казваме, че има прекалено много власт. И искаме да създадем по този модел втора такава прокуратура, която да има още повече власт. Каква е гаранцията, че това ще се окаже ефективно?", посочи Бъчварова.

"Няма нужда нито от специализирана държавна антикорупционна политика, нито от специализирани антикорупционни институции", коментира пред "Дойче веле" Иванка Иванова, директор на правната програма на "Отворено общество". "Абсурдно е две държави, които се намират в дъното на всякакви международни класации за ефективност на държавното управление и върховенство на правото, да се учат една от друга. Ако копираме някого, това трябва да са скандинавските държави, защото са първи в класациите", каза Иванова.
20
4222
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
03 Април 2015 19:04
Принципът "проба-грешка" е залегнал в цялата стратегия за противодействието на корупцията, която Кунева, правосъдният министър Христо Иванов и зам. вътрешният министър Филип Гунев представиха вчера.

Ако Кунева се ожени за Гунев, името и' ще гласи Меглена Кунева-Гунева.
Ако обаче всеки от тях първо си смени пола, а после се ожени за другия, то Кунева ще бъде с едно а назад, а Гунев ще се нарича Гунева-Кунева.
03 Април 2015 19:13
Кукунева....
03 Април 2015 20:38
......премиерът Бойко Борисов се зарече вчера във Варна България да изпревари Румъния до 3-4 месеца.

Дай Боже! Те действащ премиер не са затваряли още.
03 Април 2015 20:41
По-важното е от вас да са зависими - патка ненаситена ...
03 Април 2015 20:49
Е тя веднъж си е сменяла името, не че е уцелила много: Пръмова, Кунева, мадам Йес, абе все греда бие, ама и на нас ни го набива.
03 Април 2015 20:50
Дай Боже! Те действащ премиер не са затваряли още.

, ама надали...
03 Април 2015 21:05
Според вицепремиера Меглена Кунева новата структура ще заработи едва в края на годината
...До тогава бюра ще местят,дивани ще пробват...Има прогрес-В отчета на Бойкур се казвало,че 18 месеца подреждали бюра и папки...
03 Април 2015 22:36
Не ми се ще да пиша реферат по тази тема, но ако наистина противодействието и превенцията на корупцията е тема, която ви вълнува и която сте с намерение да дискутирате, препоръчвам следните "опорни точки":

Първо, направете си труда да прочетете Стратегията. Публикувана е, където му е мястото - http://www.strategy.bg, раздела "Обществени консултации".

Второ, обърнете внимание на позицията на другата ни "силова" вицепремиерка Бъчварова (пък се попитайте и кой говори със сладките и устенца).

Трето, обърнете внимание на предупреждението на единствения грамотен юрист, участвал в обсъждането - националния омбудсман Константин Пенчев.


После "свържете точките", както съветва оная патица Кунева на брюкселския комисарски жаргон на празнословието.

Ако меракът ви за дискусия е все така силен и след това, заповядайте пак.
03 Април 2015 22:40
Дай Боже! Те действащ премиер не са затваряли още.


03 Април 2015 23:39
Ще направим съществен преглед къде има празноти, за да може единният орган да бъде достатъчно добре въоръжен",
Ами въоръжете го добре органа, бе Кунева, дано ви запълни празнотите. Страхувам се, обаче,че колкото и добре да ги запълни, до главната - в главата- няма как да стигне.
04 Април 2015 03:53
Те (румънците) действащ премиер не са затваряли още.


А скандинавските страни затваряли ли са?
04 Април 2015 07:56
Огромен проблем за България при управленията на Боко Тиквата е, че всяка проба се оказва грешка.


Значи, щом антикорупционната комисия хване в корупция наш човек от властта- уволняваме я и избираме нова!
Но извън властта корупцията е корупцийка. Корупцийка, която не може да съществува без корупцията горе.

Реформи на принципа проба-грешка са отбиване на номера и показват остър интелектуален недостиг в реформаторите. А може и така да им изнася.
04 Април 2015 08:08
МОРАЛНИ НАГЛЕЦИ!

РЕФОРМАРеформа правят! Реформа искат да правят! Реформа ще правят! Реформа на реформата ще правят! Аман, ай, сиктир! Писна ни да слушаме как само “умните и красивите” правят реформите в тази изтърбушена държава!

Сега ще ви разкрием малко публична информация, за да видите, че тези, които най-много говорят за реформа, никога няма да я реализират!

Вицепремиер и вътрешен министър е Румяна Бъчварова. Нейната дъщеря е Лора Филева, журналист, който и днес пише за реформата в борбата с корупцията, която проронва крокодилски сълзи за протестъра-министър Христо Иванов. Лора Филева живее на семейни начала с Росен Босев, който проронва крокодилски сълзи за протестъра -министър Христо Иванов.
Какво излиза? Реформа искат тези, които са оплетени като “свински черва”. Майката вицепремиер, дъщерята журналист, гаджето журналист. А къде работи двойката Лора Филева и Росен Босев? В медиите на Иво Прокопиев. Колко разследвания изданията на “Икономедия” са направили за разпределянето на европейските средсва по проекта “София Тех Парк”? Познахте, николко!
И какво лошо има в това, че Лора Филева и Росен Босев пишат за Христо Иванов? Има, защото Филева и Босев работят за медиите, които се финансират от Фондация “Америка за България”. Същата организация е финансирала дълги години и Христо Иванов, а и вечно борещия се за справедливост Съюз на съдиите в България. Разбрахте ли нещо важно, май не разбрахте, че именно този Съюз на съдиите пишел, а не Христо Иванов, очаквания Закон за съдебната власт! Честито на печелившите от цялата схема на грантаджийството! Съдиите пишат закон, който да ги защитава! Това обаче е добро, нали Лора, нали Росене, нали Румянче (научи ли какво е ОПГ или питаш нон-стоп за всичко Йово Николов?).
Морални наглеци! Морални наглеци, които представят себе си за спасители!
БАСТА!
Страх ви е, но не от Пеевски, с него ще се разберете, страх ви е от АФЕРА, от почтени мъже като Велизар Енчев, който вече се заехте да сатанизирате през сродните си издания, като това на „честния“ Огнян Донев и субсидирания храненик на Сорос Иван Бедров. Къде работи жената на Иван Бедров, а, защо не напишете? Защо не напишете, че собственик на друга група протестърски-сайтове ги приватизира за жълти стотинки по време на мандата на Иван Костов. Ех, какви реформи, арести и разкрития ще паднат, само приемете законите и запомнете адвокатското лоби, което сега ви диктува, то също ще попадне под ударите на закона!

afera.bg
04 Април 2015 08:22
"В правителството напълно е надделяло мнението, че не трябва да се прави независимо от главния прокурор прокурорско звено..."
К:онституцията: Чл. 126 (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.
Стратегията на атаката срещу управлението: Атаката от дясно - постави неизпълними задачи на управлението за да го критикуваш до дупка. Атаката от ляво - освен пенсиите и другите социални, отново неизпълними задачи като орязване на привилегиите на военните и полицаите. Та така, и от ляво и от дясно еднотипни атаки, което е характерния стил на...??? Алоууу, балъците са на привършване.
04 Април 2015 08:51
Firmin,

Предложението ти е смислено - ще си направя труда да прегледам материалите по трите "опорни" точки!
04 Април 2015 08:51
Corrigendum!
ЗаФторил съм горния пост - моля да ме извините!
04 Април 2015 12:57
Първо, самият факт, че въпросната проформа се прави от професионални престъпници и мафиоти като Борисов и Цветанов, или поне се подкрепя от тях, означава че нейната цел не е да бори корупцията по високите етажи на властта, а точно обратното. И може би дори да се използва като бухалка срещу неудобни хора. Просто няма как да очакваме от мафията да бори мафията.
Второ, под сериозен въпрос е дали новият антикорупционен орган с високите си правомощия няма да се превърне в инструмент за репресии. Още повече, че той ще бъде подчинен на главния прокурор, с което допълнително се разширяват и без друго огромните му правомощия. Както и на самата институция главен прокурор, която не се контролира от никого и е напълно безотчетна и безконтролна по закон.
Трето, механичното сливане на няколко неработещи антикорупционни органа едва ли ще е в състояние да създаде един работещ антикорупционен орган. Много по-възможно е вместо това да бъде създаден един огромен мастродонт, който да бъде напълно безконтролен и който да бъде използван за политически репресии. И сам по себе си ще се превърне в източник на корупция.
04 Април 2015 13:23
Гербераст Герберастов, 04 Април 2015 12:57

Преди малко при Кулизич Радан се изказа за „водевилната фигура на Сотир Цацаров и системните провали на прокуратута”! Не разбирам обаче защо се захласва по „състезанието” в Парламента, където до момента проектозакон май не съм представила единствено аз! Защото като юрист трябва да му е ясно, че колкото повече закони и „борци срещу корупцията” има, толкова повече крайният резултат започва да клони към нулата, където всъщност се намираме в момента.

Не мога да разбера защо се офлянкват толкова, ами не вземат да приложат ДИРЕКТНО румънския модел – без обаче да го побългаряват!!! Защото този модел работи безотказно в страна, която е много близко до нашите нрави и ниво на корупцията! Освен това лошото е че вече се намесиха много хора, които разводняват нещата с безумни изказвания от рода на :
"Абсурдно е две държави, които се намират на дъното ... да се учат една от друга. Ако копираме някого, това трябва да са скандинавските държави, защото са първи в класациите"

И още, Румяна Бъчварова:
„Моделът, по който се работи в Румъния, е "някак си уникален, прекалено типичен за тази страна ... За нашата прокуратура казваме, че има прекалено много власт. Защо тогава искаме да създадем по този модел втора такава прокуратура?"

Не искаме това! Искаме да се създаде отделно (чисто ново) звено извън прокуратурата, което, ако започне първо да се бори и ПРЕБОРИ корупцията в самата прокуратура, всичко останало ще си дойде на мястото!
В правителството напълно е надделяло мнението, че не трябва да се прави независимо от главния прокурор прокурорско звено за борба с корупцията по модела на Румъния. Точно за обратното настояваше министърът на правосъдието ...

... който накрая казва примирено, че ще трябва да разчитаме на конвенционалната прокуратура – тази, която съществува и в момента". Радан и той я дава нещо хем ентусиазирано, хем примирено, поради което отново се получава „манджа с праз”! Язък за свирката!

04 Април 2015 18:40
Стратегията за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 е стратегически документ с ниско качество. При създаването му не е осигурено съответствие дори с минималните стандарти за стратегическо планиране, установени с Методологията за стратегическо планиране в Република България, които се предполага изпълнителната власт да прилага при създаване на стратегически документи.

Документът не съдържа и намек за стратегически анализ - нито на факторите на средата, нито на състоянието на публичните системи, засегнати от корупция. Доколкото съществена част от стратегия с такъв предмет - превенцията - е по същество дейност по управление на риска, този анализ следваше да посочи източници на риск, уязвимости и да ги приоритизира. Нищо такова.

Не става ясно по какво този стратегически документ се отличава от няколкото безславно неизпълнени доСЕГА стратегии и планове за борба с корупцията. В него няма и дума за провала им, още по-малко за причините за него.

Тягостно, но полезно упражнение е да се чете Стратегията с маркер в ръка. Освен отсъствието на съдържание, което да я определи като ... стратегия - дефицит и на досегашните опити за стратегическо планиране на превенция и противодействие, може с мъка на душа да си отбелязвате всичко до болка познато като мантра и декларирано намерение от доСЕГАшните провалени стратегии. Полезността на това "упражнение" е да се опитате с надежда да извлечете новото в тази стратегия. Да, стратегическата иновация, която да позволи качествения скок от нищото към нещото.

Стратегията е бездарно и некадърно направена от хора без опит, познания и разбиране за това първо, какво е интегритет, как се управлява той, второ, какво е корупция, как и се противодейства и как тя се превенира. Нищо, че и интегритетът, нескопосно превеждан и поясняван, и корупцията присъстват там текстово (недефинирани, впрочем).

Твърде ... неумните организационни решения, които Стратегията предлага, са естествена последица от липсата на задълбочен анализ и разбиране за проблема. Не са обосновани и с дори намек за функционален анализ, който при такава "реформа" (каква мръсна дума, сеща ме за една измет) е задължителен. Там действително е ... тюрлюгювеч. Разбираемо е, впрочем. Не стана ясно какъв е опитът и добрата практика на екипа, изработил стратегията, в борбата с корупцията или ръководенето на успешни в тая работа звена. Министрите Иванов и Кунева ли са това?

Спорни са и някои правни разрешения, които Стратегията "свенливо" подмушва. Омбудсманът Пенчев им вдигна жълт картон още в първата минута на мача. Ще спомена двенки - първо, ревизия на административнопроцесуалния принцип за "нищожност" на анонимния сигнал (предлага се да се работи по анонимни сигнали, което АПК забранява СЕГА), второ, премии и възнаграждаване на уистлблоуърите (вероятно, някой чул за qui tam, ама не го разбрал по причина на тъпоумие или невежество).

В заключение, в добавка към негодността си този проект, като всеки сакатлък, е копеле. Кунева го припозна, Бъчварова - не. Омбудсманът вдига жълт картон. Цветанов, осъден пред осъждане многодомник, бламира Иванов. Раданчо се хвърля на Цацаров. Баце, споменатият в грамите на сахибите за злоупотреба с власт и наркотрафик "корав пич в Армани" и капо ди тути капи на шебешкото ОПГ, мълчи. При какви коефициенти залагате за успеха му на този ... документ? Тези ли ще преборят корупцията?

Я не ме разсмивайте!
05 Април 2015 08:33
Firmin, 04 Април 2015 18:40

Парцалът (т.е. Стратегията), който току-що си направих труда да изчета, е нищо повече от „застраховка” (т.е. отчет) и поредна имитация на дейност пред Европейската комисия! Защото ще има и следващ редовен доклад, нали така?

И няма защо да се чудим, че болшинството от хората вече ненавиждат Европейския съюз. Който обаче не ни е крив с абсолютно нищо! Подбутват ни хората най-елегантно да свършим поне малко работа, само че ние НЕ ЩЕМ!!! А и НЕ МОЖЕМ! Защото сме НЕФЕЛНИ! Тресе ни такава управленска НЕМОЩ, каквато надали се среща по някои други географски ширини и дължини!

Не може ли поне веднъж да минем без стратегия и да свършим нещо конкретно и смислено? Защото всичко останало е нищо друго, освен шизофрения par excellence!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД